Ухвала
від 07.08.2023 по справі 910/12055/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

07.08.2023Справа № 910/12055/23

Суддя Господарського суду міста Києва Головіна К. І., розглянувши матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Укртехфінанс» (м. Київ)

до Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» (м. Київ)

про визнання дій протиправними, скасування рішення та визнання договору укладеним

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Укртехфінанс» (далі - ТОВ «Укртехфінанс», позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва із позовом до Акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» (далі - АТ «Укрексімбанк», відповідач) про визнання визнання дій протиправними, скасування рішення та визнання договору укладеним, на підставі ст. 638, 642 ЦК України, ст. 187 ГК України.

Подана заява відповідає вимогам статей 162-164, 174-175 ГПК України. Позовну заяву належить розглядати в порядку господарського судочинства. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Згідно з ч. 2 ст. 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначається, зокрема, за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ГПК України справи, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні, розглядаються у загальному позовному провадженні.

За змістом ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Приймаючи до уваги предмет та підстави позову, характер спірних правовідносин, обсяг доказування, значення справи для сторін, господарський суд приходить до висновку, що розгляд даної справи має здійснюватись за правилами загального позовного провадження.

Також у позовній заяві позивач просив залучити до розгляду справи третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Черкаська продовольча компанія» в особі арбітражного керуючого Демчана Олександра Івановича.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін.

Як вбачається з поданих матеріалів, предметом договору, який позивач просить визнати укладеним, є продаж права вимоги за Генеральною кредитною угодою № 7208N1 від 21.11.2008, укладеною АТ «Укрексімбанк» з ТОВ «Черкаська продовольча компанія», яка перебуває у стані припинення на підставі ухвали Господарського суду Черкаської області у справі № 01/5026/1159/2011 від 27.03.2018, голова комісії з припинення (ліквідатор, арбітражний керуючий) - Демчан Олександр Іванович.

За таких обставин суд приходить до висновку, що рішення у справі № 910/12055/23 може у подальшому вплинути на права та обов`язки ТОВ «Черкаська продовольча компанія», а тому вважає за необхідне залучити вказану особу до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. 32, 176, 181, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати суддею одноособово за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до розгляду справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю «Черкаська продовольча компанія» в особі арбітражного керуючого Демчана Олександра Івановича (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри, 16/108, оф. 17, ідентифікаційний код НОМЕР_1 ).

4. Підготовче засідання у справі призначити на 19.09.23 о 12:20 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 15 .

5. Запропонувати відповідачу у строк до п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати відзив на позов та направити його з додатками іншим учасникам процесу. У разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 ГПК України).

6. Запропонувати позивачу у строк до десяти днів з дня отримання відзиву подати відповідь на відзиви. Копію відповіді на відзив направити усім учасникам процесу.

7. Запропонувати третій особі надати суду письмові пояснення (з додатками) стосовно заявленого позову відповідно до ст. 168 ГПК України, копію якого третя особа зобов`язана направити усім учасникам процесу протягом 5 днів з дня отримання заяв по суті справи.

8. Повідомити сторін, що подання ними клопотань, заяв, пояснень, додаткових письмових доказів, висновків експертів може бути здійснене до суду у строк до 14.09.2023 р.

9. Рекомендувати учасникам справи всі необхідні документи (пояснення, заперечення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

10. Повідомити учасників справи, що інформація по справі, яка розглядається, доступна на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/.

Суддя К. І. Головіна

Дата ухвалення рішення07.08.2023
Оприлюднено08.08.2023
Номер документу112663638
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —910/12055/23

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні