Ухвала
від 02.08.2023 по справі 490/7846/21
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

54020, м. Миколаїв, вул. Декабристів, 41/12, inbox@ct.mk.court.gov.ua

490/7846/21

н\п 1-кс/490/5799/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2023 року слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах потерпілих ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 звернувся дослідчого суддіЦентрального районногосуду м.Миколаєва зклопотанням пронакладення арешту на корпоративні права потерпілих, а саме: накласти арешт на корпоративні права частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513) ОСОБА_5 в розмірі 32.76% статутного капіталу, накласти арешт на корпоративні права частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513) ОСОБА_4 в розмірі 32% статутного капіталу, накласти арешт на корпоративні права частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513) ОСОБА_6 в розмірі 32% статутного капіталу та заборонити будь-яким державним реєстраторам у розумінні Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», а також іншим суб`єктам державної реєстрації, у тому числі, але не виключно нотаріусам, як спеціальним суб`єктам, на яких покладаються функції державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державному підприємству «Національні інформаційні системи» (ідентифікаційний код юридичної особи - 39787008), Міністерству юстиції України (ідентифікаційний код юридичної особи - 00015622) та його територіальним органам, у тому числі, але не обмежуючись, вчиняти (здійснювати) будь-які реєстраційні дії щодо Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513, адреса: Україна, 55424, Миколаївська обл., братський р-н, село Новомар`ївка(з), вул. Данила Галицького, будинок 24), а також будь-які дії, пов`язані із внесенням змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань реєстраційні дії та вносити записи щодо зміни місцезнаходження юридичної особи; зміни розміру статутного або складеного капіталу юридичної особи; зміни складу засновників, учасників юридичної особи; зміни відомостей про засновників, учасників юридичної особи; зміни відомостей про органи управління юридичної особи та керівників Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513, адреса: Україна, 55424, Миколаївська обл., братський р-н, село Новомар`ївка(з), вул. Данила Галицького, будинок 24).

В обґрунтування клопотання вказав, що на даний час триває досудове розслідвання з приводу незаконної перереєстрації (зміни) засновників та директора ПП ССПП «Куйбишева» та існують ризики повторного захоплення ПП ССПП «Куйбишева», оскільки на даний час так і не було встановлено винних осіб, які хотіли рейдерським шляхом захопити підприємство, отже є підстави для накладення повторного арешту на корпоративні права нових засновніків (спадкоємців) ПП ССПП «Куйбишева».

В судове засідання прокурор ОСОБА_7 не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, в якій вказав, що не заперечує проти задоволення клопотання.

Адвокат ОСОБА_3 який діє в інтересах потерпілих ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 не з`явилися, подав заяву про розгляд клопотання без його участі, в якій вказав, що клопотання підтримує та просить задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, приходжу до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Згідно вимог п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

В провадженні СВ УСБУ в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021150000000363 від 24.09.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.15 ч.3 ст. 190, ч.2 ст. 361, ч.2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, знаходячись в с. Новомар`ївка, Братського р-ну, Миколаївської обл., починаючи з 23.09.2021р., переслідуючи мету наживи та незаконного збагачення, шляхом обману намагаються заволодіти майновими правами та майно Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ 03765513), чим можуть спричинити вказаному підприємству, в особі їх законних власників, матеріальний збиток у великих розмірах.

22.10.2021 року слідчим суддею Центрального районного суду м. Миколаєва з метоюзапобігання протиправнимдіям звикористанням вказанихкорпоративних правта припиненнязлочинної діяльності було накладено арешт на корпоративні права на частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРГІОУ - 03765513) в розмірі 96,76% статутного капіталу, шляхом заборони будь-яким державним реєстраторам у розумінні Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», а також іншим суб`єктам державної реєстрації, у тому числі, але не виключно нотаріусам, як спеціальним суб`єктам, на яких покладаються функції державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державному підприємству «Національні інформаційні системи» (ідентифікаційний код юридичної особи - 39787008), Міністерству юстиції України (ідентифікаційний код юридичної особи - 00015622) та його територіальним органам, у тому числі, але не обмежуючись, вчиняти (здійснювати) будь-які реєстраційні дії щодо Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513, адреса: Україна, 55424, Миколаївська обл., братський р-н, село Новомар`ївка(з), вул. Данила Галицького, будинок 24), а також будь-які дії, пов`язані із внесенням змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань реєстраційні дії та вносити записи щодо зміни місцезнаходження юридичної особи; зміни розміру статутного або складеного капіталу юридичної особи; зміни складу засновників, учасників юридичної особи; зміни відомостей про засновників, учасників юридичної особи; зміни відомостей про органи управління юридичної особи та керівників Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513, адреса: Україна, 55424, Миколаївська обл., братський р-н, село Новомар`ївка(з), вул. Данила Галицького, будинок 24).

22.05.2023 року слідчим суддею Центрального районного суду м. Миколаєва було скасовано раніше накладений ухвалою слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва від 22.10.2021 року арешт на майно, а саме на на корпоративні права на частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРГІОУ - 03765513) в розмірі 96,76% статутного капіталу.

12 червня 2023 року спадкоємцям ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 було видано свідоцтва про право на спадщину за законом відповідно до умов яких ОСОБА_5 отримала у спадщину 32.76% коорпоративних прав (статутного капіталу) ПП СС ПП «Куйбишева», ОСОБА_4 отримала у спадщину 32 % коорпоративних прав (статутного капіталу) ПП СС ПП «Куйбишева», ОСОБА_6 отримала у спадщину 32% коорпоративних прав (статутного капіталу) ПП СС ПП «Куйбишева».

З урахуванням того, що вилучене вказане майно має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, тобто є речовими доказами у кримінальному провадженні, а також позицію прокурора, який не заперечував проти задоволення даного клопотання, з метою забезпечення їх збереження, вважаю необхідним клопотання адвоката задовольнити.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на корпоративні права потерпілих, а саме: накласти арешт на корпоративні права частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513) ОСОБА_5 в розмірі 32.76% статутного капіталу, накласти арешт на корпоративні права частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513) ОСОБА_4 в розмірі 32% статутного капіталу, накласти арешт на корпоративні права частку в статутному капіталі Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513) ОСОБА_6 в розмірі 32% статутного капіталу та заборонити будь-яким державним реєстраторам у розумінні Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», а також іншим суб`єктам державної реєстрації, у тому числі, але не виключно нотаріусам, як спеціальним суб`єктам, на яких покладаються функції державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Державному підприємству «Національні інформаційні системи» (ідентифікаційний код юридичної особи - 39787008), Міністерству юстиції України (ідентифікаційний код юридичної особи - 00015622) та його територіальним органам, у тому числі, але не обмежуючись, вчиняти (здійснювати) будь-які реєстраційні дії щодо Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513, адреса: Україна, 55424, Миколаївська обл., братський р-н, село Новомар`ївка(з), вул. Данила Галицького, будинок 24), а також будь-які дії, пов`язані із внесенням змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань реєстраційні дії та вносити записи щодо зміни місцезнаходження юридичної особи; зміни розміру статутного або складеного капіталу юридичної особи; зміни складу засновників, учасників юридичної особи; зміни відомостей про засновників, учасників юридичної особи; зміни відомостей про органи управління юридичної особи та керівників Селянської спілки приватних паїв «Куйбишева» (код ЄДРПОУ - 03765513, адреса: Україна, 55424, Миколаївська обл., братський р-н, село Новомар`ївка(з), вул. Данила Галицького, будинок 24).

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом п`яти днів.

СЛІДЧИЙ СУДДЯ ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112683414
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —490/7846/21

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Чебанова-Губарєва Н. В.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лященко В. Л.

Ухвала від 16.01.2024

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Лященко В. Л.

Ухвала від 28.09.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 24.10.2022

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні