Ухвала
від 09.08.2023 по справі 543/340/23
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/340/23

2/543/145/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.08.2023 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Гришка О.Я., за участі секретаря судового засідання Федорини А.А., представника позивача адвоката Шаталової О.В., третьої особи ОСОБА_1 , представника третьої особи адвоката Донця П.М., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Дружба», третя особа: ОСОБА_1 , про відшкодування шкоди, завданої ушкодженням здоров`я внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки,

в с т а н о в и в :

Ухвалою Оржицького районного суду Полтавської області (в складі головуючої судді Грузман Т.В.) від 12.04.2023 було відкрито провадження у даній справі. Ухвалою суду від 29.06.2023 вказана цивільна справа прийнята до провадження суддею Гришком О.Я. та було призначене підготовче засідання.

В підготовчому засіданні представник позивача адвокат Шаталова О.В. уточнила зміст позовних вимог, вказавши, що на даний час вони прохають суд стягнути з відповідача на користь позивача шкоду, завдану ушкодженням здоров`я внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки, яка складається з матеріальної шкоди, в сумі 1398 грн. 71 коп., та моральної шкоди, в сумі 150000 грн., а всього на загальну суму 151398 грн. 71 коп.

Суд приходить до висновку про наявність підстав для прийняття до розгляду уточнених позовних вимог позивача, оскільки можливість уточнення позовних вимог в підготовчому засіданні прямо передбачена змістом ч. 2 ст. 197 ЦПК України.

В підготовчому засіданні представник третьої особи адвокат Донець П.М. заявив клопотання про залучення до участі в розгляді справи в якості співвідповідача Страхової компанії «Еталон», з якою відповідачем був укладений договір (поліс) обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, який був чинний на момент дорожньо-транспортної пригоди.

Відповідно до ч. 1 ст. 53ЦПК Українитреті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. За змістом ч. 3 ст. 53 ЦПК України третіх осіб у справі, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, суд може залучити за власною ініціативою. Зі змісту ч. 1 ст. 51 ЦПК України вбачається, що суд може залучити співвідповідача у справі лише за клопотанням позивача. Таким чином, суд приходить до висновку, що підстав для залучення Страхової компанії «Еталон» до участі в розгляді справи в якості співвідповідача немає, оскільки такого клопотання сторона позивача не заявляла, але є підстави для залучення цієї особи до участі в розгляді справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору. У позовній заяві вказується, що відповідач повинен відшкодувати шкоду, завдану позивачу ОСОБА_1 внаслідок скоєння ДТП під час керування службовим автомобілем, який належав СТОВ «Агрофірма «Дружба». Представник третьої особи вказує, що цивільно-правову відповідальність щодо вказаного автомобіля було застраховано в Страховій компанії «Еталон». Таким чином, суд приходить до висновку, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки цієї страхової компанії щодо учасників справи.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 53, 259, 260, 261, 353 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Прийняти до розгляду уточнені позовні вимоги позивача, згідно яких позивач прохає суд стягнути з відповідача на його користь шкоду, завдану ушкодженням здоров`я внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки, яка складається з матеріальної шкоди, в сумі 1398 грн. 71 коп., та моральної шкоди, в сумі 150000 грн., а всього на загальну суму 151398 грн. 71 коп.

Залучити Страхову компанію «Еталон» до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Підготовче засідання відкласти.

Копію ухвали про відкриття провадження, копію ухвали про прийняття справи до свого провадження, копію цієї ухвали, копію позовної заяви з копіями доданих документів, копію заяви про уточнення позовних вимог, надіслати Страховій компанії «Еталон».

Визначити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснення на позовну заяву.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112721574
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них фізичній особі, яка потерпіла від кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —543/340/23

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Рішення від 14.05.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Грузман Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні