Ухвала
від 09.08.2023 по справі 712/7519/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 712/7519/23

Номер провадження № 2/712/2466/23

09 серпня 2023 року м. Черкаси

Суддя Соснівського районного суду м. Черкаси м. Черкаси Марцішевська О.М. розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), служба у справах дітей Черкаської міської ради про визнання батьківства, внесення змін до актового запису про народження та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

24 липня 2023 року позивач ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) звернулася до суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (м. Черкаси, вул.. Небесної Сотні, 3), служба у справах дітей Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул.. Благовісна, 170) про визнання батьківства, внесення змін до актового запису про народження та стягнення аліментів.

В обґрунтування позовних вимог вказує на те, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , познайомились в кінці червня 2015 року і періодично зустрічались включно по 2020 рік, хоча і не проживали разом однією сім`єю, оскільки відповідач тривалий час тимчасово проживав за кордоном в Республіці Словенія.

Він познайомив її зі своєю родиною, зокрема з його братом - ОСОБА_3 , його цивільною дружиною - ОСОБА_4 , іншими своїми друзями, з якими вони також спільно відпочивали, проводити свята.

З початку 2022 року, наші стосунки з відповідачем стали носити вже більш серйозний характер, вони почали проживати без укладення шлюбу, мешкали то у неї вдома, то у відповідача, проводили час постійно разом.

В кінці квітня 2022 році, вона завагітніла, повідомила про це відповідача, він позитивно сприйняв новину про вагітність, сказав що визнає дитину, хоча вони і не перебували у зареєстрованому шлюбі та буде нею опікуватись. Так і було, в період вагітності та пологів відповідач постійно турбувався ним, цікавився її здоров`ям та здоров`ям дитини, супроводжував її на огляди до жіночої консультації, домовлявся про проведення пологів та оплачував всі витрати, пов`язані з вагітністю і пологами.

ІНФОРМАЦІЯ_1 , вона народила хлопчика - ОСОБА_5 , з пологового будинку нас забирав особисто відповідач, він був щасливий народженням сина, доглядав його та проводив весь свій вільний час у його виховані.

Крім цього, відповідач часто наголошував оглядаючи дитину, що їх син успадкував від нього та його батька одну генетичну особливість - специфічну форму «Мечоподібного відростку» (лат. processus xiphoideus) нижньої складової частини груднини. У їхнього сина, як і у відповідача та його батька цей мечоподібний відросток суттєво збільшений та має специфічну форму.

Але, незважаючи на те, що відповідач визнавав факт свого біологічного батьківства по відношенню до нашої дитини, він категорично відмовився подати в органи реєстрації актів цивільного стану заяву про реєстрацію його батьківства.

Тому, вона зареєструвала її дитину на своє прізвище на підставі ч. 1 ст. 135 СК України, а в свідоцтві про народження сина, серії НОМЕР_1 , в графі батько зазначено: «... ОСОБА_6 ...».

На початку лютого місяця 2023 року, відповідач несподівано повідомив, що залишає їх з дитиною, оскільки буде виїжджати закордон для подальшого проживання. З цього часу з нею вона не спілкується, участі у вихованні та утриманні дитини не бере. Таке відношення батька до свого сина змусило її звернутися до суду для встановлення батьківства, з метою захисту її прав та прав дитини.

Вважає, що у разі визнання батьківства за відповідачем, її сина не будуть ображати та називати «безбатченком», а дитині буде забезпечене його право на гідний рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового та духовного розвитку, оскільки його біологічний батько є працездатним чоловіком, має задовільний стан здоров`я на утриманні не має інших дітей та/або непрацездатних батьків.

Просить визнати - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ), громадянина України, батьком дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (Свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ). Внести зміни до актового запису № 199 від 14 лютого 2023 року про народження дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (Свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ), зазначивши батьком дитини - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ), громадянина України. Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), внести зміни до актового запису №199 від 14 лютого 2023 року про народження дитини - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 : в графі «Прізвище», вказати прізвище дитини - « ОСОБА_8 »; в графі «Батьки», вказати - «батько « ОСОБА_2 », ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України». Стягнути з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 ) аліменти на утримання сина - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 24.07.2023р. і продовжуючи до повноліття дитини. Стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати зі сплати судового збору, понесені у зв`язку із поданням даного позову.

Органом реєстрації надана інформація про зареєстроване місце проживання відповідача на запит суду, що є підставою для вирішення питання про відкриття провадження у справі за умови відповідності позовної заяви вимогам цивільного процесуального закону.

Позовна заява відповідає вимогам ст.ст.175, 177 ЦПК України та подана з дотриманням правил підсудності, отже, підстав для повернення позовної зави, залишення її без руху чи відмови у відкритті провадження у справі немає.

Враховуючи приписист..12,19,274ЦПК України,суд приходитьдо висновку, що розгляд справи належить здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись приписами ст.ст. 187 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадження у справі та розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 18 вересня 2023 р. на 10год.00хв. в приміщенні суду по вул. Гоголя, 316, м. Черкаси, 18000.

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи, відповідачу надіслати також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов відповідно до ч.3 ст.178 ЦПК України - п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі з доданням доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч.2 ст.191 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.178 ЦПК України відзив повинен містити:1) найменування (ім`я) позивача і номер справи;2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) відповідача, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу та адресу електронної пошти, за наявності;3) у разі повного або часткового визнання позовних вимог - вимоги, які визнаються відповідачем;4) обставини, які визнаються відповідачем, а також правову оцінку обставин, надану позивачем, з якою відповідач погоджується;5) заперечення (за наявності) щодо наведених позивачем обставин та правових підстав позову, з якими відповідач не погоджується, із посиланням на відповідні докази та норми права;6) перелік документів та інших доказів, що додаються до відзиву, та зазначення документів і доказів, які не можуть бути подані разом із відзивом, із зазначенням причин їх неподання;7) заперечення (за наявності) щодо заявленого позивачем розміру судових витрат, які позивач поніс та очікує понести до закінчення розгляду справи по суті;8) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які відповідач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив - п`ять днів з дня вручення відзиву відповідача на позов з доданням документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу строк для подання заперечення - п`ять днів з дня вручення відповіді на відзив з доданням документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити, що суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету штрафу у сумі у випадках ненадання копії відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк (ст.148 ЦПК України).

Роз`яснити, що відповідач повинен подати суду докази разом з поданням відзиву. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї (ч.ч.3,8 ст.83 ЦПК України).

Встановити третім особам строк для подання пояснення щодо позовної заяви 10 днів з дня вручення копії позовної заяви з додатками.

Роз`яснити учасникам справи право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду та наявність у суді відповідної технічної можливості, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення часник справи подає суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання з одночасним надісланням копії заяви в той самий строк іншим учасникам справи ( ст..212 ЦПК України).

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається http://sn.ck.court.gov.ua/sud2316/ .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.М.Марцішевська

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112721817
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —712/7519/23

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні