Ухвала
від 06.10.2023 по справі 712/7519/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 712/7519/23

Провадження № 2/712/2466/23

02 жовтня 2023 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Марцішевської О.М.

за участю секретаря судового засідання Йосипенко І.І.

представника позивачки ОСОБА_1

розглянувши у підготовчому судовому засіданні за правилами загального провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), служба у справах дітей Черкаської міської ради про визнання батьківства, внесення змін до актового запису про народження та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

24 липня 2023 року позивач ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) звернулася до суду з позовом до відповідача ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 , третя особа: відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) (м. Черкаси, вул.. Небесної Сотні, 3), служба у справах дітей Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул.. Благовісна, 170) про визнання батьківства, внесення змін до актового запису про народження та стягнення аліментів.

В обґрунтування позовних вимог вказує на те, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , познайомились в кінці червня 2015 року і періодично зустрічались включно по 2020 рік, хоча і не проживали разом однією сім`єю, оскільки відповідач тривалий час тимчасово проживав за кордоном в Республіці Словенія.

Він познайомив її зі своєю родиною, зокрема з його братом - ОСОБА_4 , його цивільною дружиною - ОСОБА_5 , іншими своїми друзями, з якими вони також спільно відпочивали, проводити свята.

З початку 2022 року, наші стосунки з відповідачем стали носити вже більш серйозний характер, вони почали проживати без укладення шлюбу, мешкали то у неї вдома, то у відповідача, проводили час постійно разом.

В кінці квітня 2022 році, вона завагітніла, повідомила про це відповідача, він позитивно сприйняв новину про вагітність, сказав що визнає дитину, хоча вони і не перебували у зареєстрованому шлюбі та буде нею опікуватись. Так і було, в період вагітності та пологів відповідач постійно турбувався ним, цікавився її здоров`ям та здоров`ям дитини, супроводжував її на огляди до жіночої консультації, домовлявся про проведення пологів та оплачував всі витрати, пов`язані з вагітністю і пологами.

ІНФОРМАЦІЯ_1 , вона народила хлопчика - ОСОБА_6 , з пологового будинку нас забирав особисто відповідач, він був щасливий народженням сина, доглядав його та проводив весь свій вільний час у його виховані.

Крім цього, відповідач часто наголошував оглядаючи дитину, що їх син успадкував від нього та його батька одну генетичну особливість - специфічну форму «Мечоподібного відростку» (лат. processus xiphoideus) нижньої складової частини груднини. У їхнього сина, як і у відповідача та його батька цей мечоподібний відросток суттєво збільшений та має специфічну форму.

Але, незважаючи на те, що відповідач визнавав факт свого біологічного батьківства по відношенню до нашої дитини, він категорично відмовився подати в органи реєстрації актів цивільного стану заяву про реєстрацію його батьківства.

Тому, вона зареєструвала її дитину на своє прізвище на підставі ч. 1 ст. 135 СК України, а в свідоцтві про народження сина, серії НОМЕР_1 , в графі батько зазначено: «... ОСОБА_7 ...».

На початку лютого місяця 2023 року, відповідач несподівано повідомив, що залишає їх з дитиною, оскільки буде виїжджати закордон для подальшого проживання. З цього часу з нею вона не спілкується, участі у вихованні та утриманні дитини не бере. Таке відношення батька до свого сина змусило її звернутися до суду для встановлення батьківства, з метою захисту її прав та прав дитини.

Вважає, що у разі визнання батьківства за відповідачем, її сина не будуть ображати та називати «безбатченком», а дитині буде забезпечене його право на гідний рівень життя, необхідний для її фізичного, розумового та духовного розвитку, оскільки його біологічний батько є працездатним чоловіком, має задовільний стан здоров`я на утриманні не має інших дітей та/або непрацездатних батьків.

Просить визнати - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ), громадянина України, батьком дитини - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (Свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ). Внести зміни до актового запису № 199 від 14 лютого 2023 року про народження дитини - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (Свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ), зазначивши батьком дитини - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ), громадянина України. Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), внести зміни до актового запису №199 від 14 лютого 2023 року про народження дитини - ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 : в графі «Прізвище», вказати прізвище дитини - « ОСОБА_9 »; в графі «Батьки», вказати - «батько « ОСОБА_3 », ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України». Стягнути з ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ) на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 ) аліменти на утримання сина - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 24.07.2023р. і продовжуючи до повноліття дитини. Стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати зі сплати судового збору, понесені у зв`язку із поданням даного позову.

09 серпня 2023 року ухвалою Соснівського районного суду м. Черкаси відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

18 вересня 2023 року адвокатом Дрогоман О.О. скеровано до суду заяву, в якій повідомлено, що 28 серпня 2023 року було укладено угоду про надання правничої допомоги між адвокатом Дрогоман О.О. та ОСОБА_3 . Йому як адвокату стало відомо, що у вересні 2023 року ОСОБА_3 - помер, про що він вважає за необхідне повідомити суду для закриття провадження у справі, оскільки аналіз норм законодавства, судової практики, предмету та підставу позову вказує, що по даній категорії справ правонаступництво не допускається. Також посилався на правову позицію Верховного Суду про те, що у частині першій статті 248 ЦК України визначено, що у разі смерті особи, яка видала довіреність, представник зберігає своє повноваження за довіреністю для ведення невідкладних справ або таких дій невиконання яких може призвести до виникнення збитків.

Представник позивачки в підготвочому судовому засіданні посилався на те, що спірні правовідносини допускають правонаступництво, тому провадження у справі необхідно зупинити до вступу у справу правонаступника відповідача.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку представника позивачки, суд приходить до висновку.

Предметом позову у цій справі є вимоги ОСОБА_2 про визнання батьківства ОСОБА_3 стосовно малолітньої дитини та стягнення аліментів.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 помер у вересні 2023 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Черкаси Центрального міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Київ) серія НОМЕР_4 від 12.09.2023 року.

Відповідно до ст.1219 ЦПК України не входять до складу спадщини права та обов`язки, що нерозривно пов`язані з особою спадкодавця, зокрема: 1) особисті немайнові права; 2) право на участь у товариствах та право членства в об`єднаннях громадян, якщо інше не встановлено законом або їх установчими документами; 3) право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 4) права на аліменти, пенсію, допомогу або інші виплати, встановлені законом; 5) права та обов`язки особи як кредитора або боржника, передбачені статтею 608 цього Кодексу.

Згідно з частиною першою статті 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Суд виходить з того, що встановлення факту батьківства та визнання батьківства є різними процедурами.

Справи щодо встановлення факту батьківства в судовому порядку віднесені до компетенції місцевих загальних судів і згідно зі ст.256 ЦПК України підлягають розгляду в порядку окремого провадження, що визначене як вид непозовного цивільного судочинства.

Водночас, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах (частина шоста статті 294 ЦПК України).

Оскільки спірні правовідносини виникли між сторонами за життя відповідача з приводу спору про визнання батьківства та права на аліменти, то правонаступництво у таких спорах не допускається.

Належним способом вирішення питання щодо батьківства малолітнього ОСОБА_8 після смерті ОСОБА_3 є звернення до суду із заявою про встановлення факту батьківства відповідно до частини першої статті 130 СК України у порядку окремого провадження.

Аналогічний правовий висновок сформульований Верховним Судом у 26 лютого 2020 року у справі № 736/379/19 (провадження № 61-14024св19).

Відповідно до вимог п. 7. ч. 1ст. 255 ЦПК Українисуд закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Враховуючи, що відповідач по справі ОСОБА_3 помер і спірні правовідносини не допускають правонаступництва, суд дійшов висновку про закриття провадження у справі на підставі п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Керуючись ст. 255, 260-261, 352-354 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 ,третя особа:відділ державноїреєстрації актівцивільного стануу містіЧеркаси Центральногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Київ),служба усправах дітейЧеркаської міськоїради провизнання батьківства,внесення зміндо актовогозапису пронародження тастягнення аліментів закрити.

Ухвала набирає законної сили негайно після проголошення (підписання) (ч.ч.1,2 ст.261 ЦПК України).

Ухваласуду може бутиоскаржена в апеляційномупорядку доЧеркаського апеляційногосуду.Апеляційна скаргана ухвалусуду подаєтьсяпротягом п`ятнадцятиднів здня їїпроголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Веб-адреса рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень http://reyestr.court.gov.ua.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Повний текст ухвали виготовлено 06 жовтня 2023 року.

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113984931
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про встановлення батьківства або материнства

Судовий реєстр по справі —712/7519/23

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні