Ухвала
від 25.07.2023 по справі 752/5423/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/5423/22

Провадження №1-кс/752/5056/23

У Х В А Л А

про арешт майна

25.07.2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 та адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , розглянувши клопотання, внесене в рамках кримінального провадження № 42022100000000178 від 09.05.2022 рокупрокурором Київської міської прокуратури ОСОБА_3 , про арешт майна, -

в с т а н о в и в:

прокурор першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Київської міської прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна.

В обгрунтування клопотання зазначає, що слідчим управлінням ГУ НП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022100000000178 від 09.05.2022 року за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України.

24.10.2022 старшим слідчим в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції у м.Києві ОСОБА_7 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 складено повідомлення про підозру ОСОБА_8 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Звертаючись у суд з даним клопотанням, прокурор просить накласти арешт на майно, перелік якого наведено у клопотанні, з метою забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації.

Просить визначити порядок зберігання речових доказів, а саме корпоративних прав та нерухомого майна у кримінальному провадженні № 42022100000000178 від 09.05.2022 року за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України шляхом передачі Національному агенству Украни з питань виявлення, розшуку та управління актавами, одержаними від корупційних та інших злочинів, в управління за договором у порядку та на умовах, визначених статтями 1, 9, 19-24 Закону України "Про Національне агенство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів".

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив накласти арешт на майно, перелік якого наведено у клопотанні.

Адвокат ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання в частині накладення арешту на майно, що належить ОСОБА_8 . Вважає оскаржувану ухвалу необгрунтованною та невмотивованою, через порушення норм матеріального та процесуального права.

Адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні також заперечував проти задоволення клопотання. Вважає оскаржувану ухвалу необгрунтованною та невмотивованою, через порушення норм матеріального та процесуального права.

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду та дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Вказана норма узгоджується зі ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, відповідно до якої будь-яке обмеження власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження повинен обґрунтувати свою ініціативу в контексті норм закону.

У своїх висновках Європейський суд з прав людини неодноразово нагадував, що перша та найважливіша вимога статті 1 Протоколу 1 полягає в тому, що будь-яке втручання публічної влади в право на мирне володіння майном має бути законним: друге речення п. 1 дозволяє позбавлення власності лише «на умовах, передбачених законом», а п. 2 визначає, що держави мають право здійснювати контроль за користуванням майном шляхом введення в дію «законів». Більше того, верховенство права, один з фундаментальних принципів демократичного суспільства, є наскрізним принципом усіх статей конвенції (рішення у справах «Амюр проти Франції», «Колишній король Греції та інші проти Греції» та «Малама проти Греції»).

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022100000000178 від 09.05.2022 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Досудовим розслідуваннямвстановлено, що на початку грудня 2017 року, більш точної дати слідством не встановлено, з особистих політичних переконань, у ОСОБА_8 виник злочинний умисел, спрямований на організацію фінансування дій, а саме матеріального забезпечення, вчинених з метою насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади, шляхом експорту вироблених підконтрольним суб`єктом господарювання промислових товарів та подальшого їх постачання на підприємства воєнно-промислового комплексу Російської Федерації.

Встановлено, що ОСОБА_8 , якій підконтрольні та афілійовані ряд суб`єктів господарювання, у т.ч. ПРАТ «Свеський насосний завод» (код ЄДРПОУ 05785454), в якому вона значиться кінцевим бенефіціарним власником, залучила до злочинної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб з визначенням ролі та функцій кожного учасника для організації фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Так, ОСОБА_8 , у період з жовтня 2017 року по грудень 2017 року, будучи кін цевим бенефіціарним власником ПРАТ «Свеський насосний завод» (код ЄДРПОУ 05785454) та ряду інших суб`єктів господарювання, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, реалізуючи свій злочинний умисел, а також усвідомлюючи, що постачання насосної продукції промислового призначення та комплектуючих до них сприятиме розвитку підприємств оборонно-промислового комплексу, збільшення обсягів виробництва товарів воєнного призначення, фактично є фінансуванням дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, маючи безпосередній вплив на прийняття службовими особами підконтрольних суб`єктів господарювання рішень, залучила до свого злочинного умислу невстановлених досудовим розслідуванням службових осіб ООО НПО «ОСО» (Російська Федерація), ООО НПК «ОСО» (Російська Федерація), які є офіційними дилерами ПРАТ «Свеський насосний завод», організувала постачання насосної продукції та комплектуючих до них на територію Російської Федерації задля подальшого постачання такої продукції, у т.ч. до підприємств воєнно-промислового комплексу останньої, з метою подальшої насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади.

ОСОБА_8 , вступивши у попередню змову з невстановленими службовими особами ПРАТ «Свеський насосний завод», організувала 21.12.2017 вивезення через пункт пропуску «Бачівськ-Троєбортне» насосів триплунжерних кривошипних, призначених для перекачування нейтральних та агресивних рідин та нафтопродуктів 1.3Т-2,5/50Д2-А3 без електродвигуна (під двигун 22 кВт) в комплекті з ЗІП - 3 шт; насоси поршневі, призначені для перекачування поди (крім питної та морської) та нейтральних рідин АН2/16 без електродвигуна (під двигун 2,2 кВт), в комплекті з ЗІП 6 шт, отримувачем яких вказано ТОВ НВК «ОСО» (Росія).

В подальшому, згідно розробленого ОСОБА_8 плану, укладено «контракт № 0564100000217000127_265697 від 16.10.2017 на поставку товара для нужд ФКП ТПЗ», між «Обществом с ограниченной ответственностью научно-производственной компанией «ОСО» (постачальник), в особі генерального директора ОСОБА_9 , який підконтрольний ОСОБА_8 та «Федеральное казенное предприятие «Тамбовский пороховой завод» (замовник), в особі директора ОСОБА_10 , відповідно до умов якого постачальник зобов`язався поставити у 60-денний строк з дня підписання контракту насосний агрегат високого тиску 1.3Т-2.5/50Д2-А3 у кількості 3 шт., та насос вертикальний, паровий, поршневий для перекачування нафтопродуктів ПДВ16/20В в кількості 3 шт., на загальну суму 2450625,07 руб.

Згідно офіційного сайту «Федерального казенного предприятия «Тамбовский пороховой завод» за посиланням «fkptpz.ru» «предприятие производит пироксилиновые пороха для всех видов оружия, артиллерийских систем всех калибров, находящихся на вооружении Сухопутных войск, Военно-Морского Флота и авиации, является основным поставщиком бронебойных подкалиберных выстрелов для танковой артиллерии, а по отдельным маркам порохов единственный изготовитель в Российской Федерации» тощо.

Крім того, ОСОБА_8 ,у періодз травня2018року по червень 2018року, діючи за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, повторно, вирішили реалізувати спільний злочинний умисел, направлений на організацію фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Так, ОСОБА_8 вступивши у попередню змову з невстановленими службовими особами ПРАТ «Свеський насосний завод» організувала 15.05.2018 вивезення через пункт пропуску «Бачівськ-Троєбортне» насосів парових поршневих горизонтальних та вертикальних, призначених для перекачування води та нафтопродуктів ПДГ6/20Б в комплекті з ЗІП-4 шт., ПДВ16/20В в комплекті з ЗІП - 2 шт, отримувачем яких вказано ТОВ НВК «ОСО» (Росія).

Крім того, ОСОБА_8 вступивши у попередню змову з невстановленими службовими особами ПРАТ «Свеський насосний завод» організувала 26.06.2018 експортування насосів парових поршневих горизонтальних та вертикальних, призначених для перекачування води та нафтопродуктів ПДГ6/20Б в комплекті з ЗІП - 6 шт. ПДВ16/20В в комплекті з ЗІП - 3 шт, отримувачем яких вказано ТОВ НВК «ОСО» (Росія).

В подальшому, згідно розробленого ОСОБА_8 плану, укладено контракту № 67-47 на поставку насосів для перекачування нафтопродуктів ИКЗ

№ 18159080061195908010010058058000000 від 21.05.2018, між «Обществом с ограниченной ответственностью Научно-производственной компанией «ОСО» (постачальник), в особі генерального директора ОСОБА_9 , який підконтрольний ОСОБА_8 , та «Федеральное казенное предприятие «Пермский пороховой завод» (замовник), в особі заступника генерального директора з виробництва ОСОБА_11 , відповідно до умов якого постачальник зобов`язався поставити насос горизонтальний, паровий, поршневий для перекачування нафтопродуктів ПДГ6/20Б в кількості 7 шт., та насос вертикальний, паровий, поршневий для перекачування нафтопродуктів ПДВ16/20В в кількості 3 шт., країна походження товару Україна, на загальну суму 1378338,63 руб.

Згідно офіційного сайту «Федерального казенного предприятия «Пермский пороховой завод» за посиланням «fkpppz.ru» «завод изготавливает заряды и воспламенители к ракетным двигателям различного функционального назначения в рамках государственного оборонного заказа и договоров военно-технического сотрудничества. Это не одна сотня современных систем вооружения, превосходящих мировые аналоги: заряды к реактивным системам залпового огня «Град» и «Смерч», комплексам ПВО; заряды двигателей подвесных ракет класса «воздух-воздух» ближнего и среднего боя и т.п.; стартово-разгонные ступени крылатых ракет морского базирования, в том числе стартующих с подводных лодок, противокорабельных систем класса «воздух-поверхность»; заряды к системам ближнего боя и артиллерийского выстрела из танков и самоходныхустановок; сферические пороха для стрелкового оружия (автоматы, пулеметы) и др.

24.10.2022 старшим слідчим в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції у м.Києві ОСОБА_7 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_3 складено повідомлення про підозру ОСОБА_8 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України.

Звертаючись у суд з даним клопотанням, прокурор просить накласти арешт на майно, перелік якого наведено у клопотанні, з метою забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів,

2) спеціальної конфіскації,

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи,

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Просить визначити порядок зберігання речових доказів, а саме корпоративних прав та нерухомого майна у кримінальному провадженні № 42022100000000178 від 09.05.2022 року за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України шляхом передачі Національному агенству Украни з питань виявлення, розшуку та управління актавами, одержаними від корупційних та інших злочинів, в управління за договором у порядку та на умовах, визначених статтями 1, 9, 19-24 Закону України "Про Національне агенство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів".

У зазначеному кримінальному провадженні встановлені підприємства ОСОБА_8 , яка є кінцевим бенефіціарним власником, засновником та/або керівником, а саме:

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «МІТРА ПЛЮС», код ЄДРПОУ 43514890, Луганська область, місто Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2. Уповноважені особи ОСОБА_12 . Розмір статутного капіталу 1 000 грн.,

- кінцевим бенефіціарнимвласником:ТОВ «КОМПАНІЯЗ УПРАВЛІННЯАКТИВАМИ «ПАРАНГОН»код ЄДРПОУ34464724, місто Київ, вулиця Оскольська, будинок 29, директором є ОСОБА_13 . Розмір статутного капіталу складає: 8000000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарнимвласником:ТОВ «ПЛЕМЗАВОД«АТМАНАЙ», код ЄДРПОУ 32860882, Запорізька область, Якимівський р-н, село Атманай, вул. Матросова, буд. 2А. Уповноважена особа ОСОБА_14 . Розмір статутного капіталу 3 450 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «ДИЗЕЛЬНИЙ ЗАВОД» код ЄДРПОУ 38515997, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг,

вул. Електрозаводська, буд. 34. Керівником організації є ОСОБА_15 . Розмір статутного капіталу складає 200 000,00 грн.,

- засновником та кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «АУРУМ ГРУП» код ЄДРПОУ 40721741, м. Київ, вул. Оскольська, 31, офіс 15. Керівником організації є ОСОБА_16 . Розмір статутного капіталу складає 3 000 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ПСП «ТАВІЛЬЖАНСЬКЕ», код ЄДРПОУ 31368939, місто Київ, вулиця Оскольська, будинок 29. Керівником організації є ОСОБА_17 . Розмір статутного капіталу складає 1 349 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарнимвласником:ТОВ «АЛЬГАР»,код ЄДРПОУ44400688, м. Київ, вул. Оскольська, буд. 29. Керівником організації є ОСОБА_18 . Розмір статутного капіталу складає 30 000 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «СТАРТАП ФІНАНС», код ЄДРПОУ 40831678, м. Київ, вул. Оскольська, буд. 31, офіс 31. Керівником організації є ОСОБА_19 . Розмір статутного капіталу складає

14 100 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «ПРЕСМАШ», код ЄДРПОУ 30033585, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Електорозаводська,, будинок 34, офіс 401. Керівником організації є ОСОБА_20 . Розмір статутного капіталу складає 7 975,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «ТРАНС ЕНЕРДЖИ», код ЄДРПОУ 38217449 м. Київ, вул. Оскольська, будинок 31, офіс 21. Керівником організації є ОСОБА_21 . Розмір статутного капіталу складає 310 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «ТД «НАСОСХОЛДИНГ», код ЄДРПОУ 34188341, м. Київ, вул. В. Кільцева, буд. 4ж. Керівником організації є ОСОБА_22 . Розмір статутного капіталу складає

215 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «НОВІ ЛЮДИ ПРОДАКШЕН», код ЄДРПОУ 38129426, м. Київ, вул. Оскольська, будинок 31. Керівником організації є ОСОБА_23 . Розмір статутного капіталу складає 200 000,00 грн.,

- кінцевим бенефіціарним власником: ТОВ «АУРУМ РЕЙЛ», код ЄДРПОУ 41769700, м. Київ, вул. Оскольська, буд. 31, офіс 21. Керівником організації є ОСОБА_21 . Розмір статутного капіталу складає 2 600 000,00 грн..

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що у власності ТОВ «МІТРА ПЛЮС», код ЄДРПОУ 43514890, перебуває наступне нерухоме майно:

-об`єкт нерухомого майна (промсектор № 6), об`єкт житлової нерухомості за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2е, розмір частки: 565/10000, що складається з: ТП (трансформаторна підстанція) № 4, літ. Х1, Х2,х, загальною площею 238,1 кв.м, будівля підстанції "Сєвєрна" літ.С,С1,С2,С3,С4,С5,С6, загальною площею 1149,5 кв.м, будівля кабельної зборки, літ.С9, загальною площею 65,1 кв.м.

-об`єкт нерухомого майна ( промсектор №1), об`єкт житлової нерухомості за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2а, розмір частки: 85/10000;

-об`єкт нерухомого майна (промсектор № 4), об`єкт житлової нерухомості:, за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2г, розмір частки: 224/10000, що складається з: закрите розподільче устройство (ЗРУ)-6 КВ, літ. О, О1, О2,о, загальною площею 1590,1 кв. м, та частка насосної станції з вбудованою трансформаторною підстанцією, літ. О4, загальною площею 52,8 кв.м.;

-об`єкт нерухомого майна (промсектор № 7), об`єкт житлової нерухомості, за адресою: Луганська обл., Сєвєродонецький р., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2ж, розмір частки: 112/10000, що складається з: ТП (трансформаторна підстанція) № 1, літ.С6, загальною площею 188,8 кв. м, ТП (трансформаторна підстанція) №3, літ.Т10, загальною площею 129,6 кв.м.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що у власності ТОВ «КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ «ПАРАНГОН» код ЄДРПОУ 34464724, перебуває наступне нерухоме майно:

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 6;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 1;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 25;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 77;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 75;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 67;

-приміщення, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Ліговська, будинок 4, приміщення 2;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 39;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 19;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 70;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 10;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 52;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 27;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 28;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 15;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 9;

-квартира за адресою: АДРЕСА_1 ;

-вбудовані приміщення офісу за адресою: м. Севастополь, проспект Аптечний, будинок 4.

Відповідно до положень ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

1) збереження речових доказів;

2) спеціальної конфіскації;

3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Стаття 98 КПК України передбачає, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Метою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, забезпечення цивільного позову у кримінальному провадженні, забезпечення конфіскації або спеціальної конфіскації. Арештованим може бути майно, яким володіє, користується чи розпоряджається підозрюваний, обвинувачений, засуджений, треті особи, юридична особа, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру за рішенням, ухвалою суду, слідчого судді.

Арешт майна з підстав передбачених ч. 2 ст. 170 КПК України по суті являє собі форму забезпечення доказів, є самостійною правовою підставою для арешту майна поряд з забезпеченням цивільного позову та конфіскацією майна та, на відміну від дій останніх правових підстав, не вимагає оголошення підозри у кримінальне провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

В силу положень ст. ст. 64-2, 171 КПК України з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор.

Окрім того, абзацом 7 ч. 6 ст. 100 КПК України визначено, що речові докази, вартістю понад 200 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження, передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для здійснення заходів з управління ними з метою забезпечення їх збереження або збереження їхньої економічної вартості.

Відповідно до ч. 1 статті 2 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (далі - Закон), Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (далі - Національне агентство) є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або з управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні.

Національне агентство функціонує на виконання положень Закону України «Про засади державної антикорупційної політики (Антикорупційна стратегія)» на 2014 - 2017 роки та Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2015 - 2017 роки, імплементації в законодавство України Директиви ЄС від 03 квітня 2014 року 2014/42/EU про арешт та конфіскацію предметів злочинної діяльності та доходів від неї в ЄС.

Пунктом 4 частини першої статті 9 Закону на Національне агентство покладено функцію з проведення оцінки, ведення обліку та управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 1 Закону, управляючи активами, Національне агентство забезпечує збереження активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, та їх економічної вартості.

Абзацом першим частини першої статті 19 Закону встановлено, що Національне агентство здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, із встановленням заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами, сума або вартість яких дорівнює або перевищує 200 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року.

Згідно з абзацом другим частини першої статті 19 Закону, активи, визначені абзацом першим цієї статті, приймаються в управління на підставі ухвали слідчого судді, суду чи згоди власника активів.

Керуючись ст. 100 КПК України, ст. 19, 21 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», Закону України від 03.03.2022 № 2116-IX «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів», слідчий суддя -

у х в а л и в:

Клопотання прокурора у кримінальному провадженні - першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Київської міської прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна та визначення порядку зберігання речових доказів у кримінальному провадженні № 42022100000000178 від 09.05.2022 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України, - задовольнити частково.

Накласти арешт в рамках розслідування кримінального провадження № 42022100000000178 від 09.05.2022 за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України, на майно, а саме

-100%частки учасників, ТОВ «МІТРА ПЛЮС», код ЄДРПОУ 43514890, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ «ПАРАНГОН» код ЄДРПОУ 34464724, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «ПЛЕМЗАВОД«АТМАНАЙ», код ЄДРПОУ 32860882, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «ДИЗЕЛЬНИЙ ЗАВОД» код ЄДРПОУ 38515997, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «АУРУМ ГРУП» код ЄДРПОУ 40721741, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ПСП «ТАВІЛЬЖАНСЬКЕ», код ЄДРПОУ 31368939, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «АЛЬГАР», код ЄДРПОУ 44400688, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «СТАРТАП ФІНАНС», код ЄДРПОУ 40831678, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «ПРЕСМАШ», код ЄДРПОУ 30033585, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «ТРАНС ЕНЕРДЖИ», код ЄДРПОУ 38217449, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «ТД «НАСОСХОЛДИНГ», код ЄДРПОУ 34188341, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «НОВІ ЛЮДИ ПРОДАКШЕН», код ЄДРПОУ 38129426, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

-100%частки учасників, ТОВ «АУРУМ РЕЙЛ», код ЄДРПОУ 41769700, кінцевим бенефіциарним власником якого є ОСОБА_8 ,

На об`єкти нерухомого майна, що перебувають власності

ТОВ «МІТРА ПЛЮС», код ЄДРПОУ43514890, а саме:

-об`єкт нерухомого майна (промсектор № 6), об`єкт житлової нерухомості за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2е, розмір частки: 565/10000, що складається з: ТП (трансформаторна підстанція) № 4, літ. Х1, Х2,х, загальною площею 238,1 кв.м, будівля підстанції "Сєвєрна" літ.С,С1,С2,С3,С4,С5,С6, загальною площею 1149,5 кв.м, будівля кабельної зборки, літ.С9, загальною площею 65,1 кв.м.

-об`єкт нерухомого майна ( промсектор №1), об`єкт житлової нерухомості за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2а, розмір частки: 85/10000;

-об`єкт нерухомого майна (промсектор № 4), об`єкт житлової нерухомості:, за адресою: Луганська обл., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2г, розмір частки: 224/10000, що складається з: закрите розподільче устройство (ЗРУ)-6 КВ, літ. О, О1, О2,о, загальною площею 1590,1 кв. м, та частка насосної станції з вбудованою трансформаторною підстанцією, літ. О4, загальною площею 52,8 кв.м.;

-об`єкт нерухомого майна (промсектор № 7), об`єкт житлової нерухомості, за адресою: Луганська обл., Сєвєродонецький р., м. Рубіжне, площа Хіміків, будинок 2ж, розмір частки: 112/10000, що складається з: ТП (трансформаторна підстанція) № 1, літ.С6, загальною площею 188,8 кв. м, ТП (трансформаторна підстанція) №3, літ.Т10, загальною площею 129,6 кв.м.

На об`єкти нерухомого майна, що перебувають власності

ТОВ «КОМПАНІЯ З УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ «ПАРАНГОН» код ЄДРПОУ 34464724, а саме:

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 6;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 1;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 25;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 77;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 75;

-квартира, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 67;

-приміщення, об`єкт житлової нерухомості за адресою: м.Севастополь, вулиця Ліговська, будинок 4, приміщення 2;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 39;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 19;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 70;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 16, квартира 10;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 52;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 27;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 28;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 15;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 9;

-квартира за адресою: м.Севастополь, вулиця Тульська, будинок 18, квартира 13;

-вбудовані приміщення офісу за адресою: м. Севастополь, проспект Аптечний, будинок 4.

Визначити порядок зберігання речових доказів, а саме корпоративних прав та казаного нерухомого майна у кримінальному провадженні № 42022100000000178 від 09.05.2022 за ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 110-2 КК України шляхом передачі Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (ЄДРПОУ 41037901), в управління за договором у порядку та на умовах, визначених статтями 1, 9, 19-24 Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів».

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом 5 днів із дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112737081
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —752/5423/22

Ухвала від 03.09.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 21.08.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Єсауленко М. В.

Ухвала від 21.08.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Єсауленко М. В.

Ухвала від 21.08.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Єсауленко М. В.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 12.08.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 22.08.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Фрич Тетяна Вікторівна

Ухвала від 21.08.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Єсауленко М. В.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 15.07.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні