Ухвала
від 18.07.2023 по справі 133/967/23
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 133/967/23

Ухвала

Іменем України

18.07.2023 Калинівський районний суд Вінницької області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , з участю: прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 та її захисника адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Калинівка Вінницької області, клопотання прокурора Козятинського відділу Хмільницької окружної прокуратури Вінницької області ОСОБА_6 про продовження строку запобіжного заходу, заявлене в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023020230000002 від 02 січня 2023 року, стосовно ОСОБА_7 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України,

ВСТАНОВИВ:

На розгляді Калинівського районного суду Вінницької області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023020230000002 від 02 січня 2023 року, стосовно ОСОБА_7 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України.

Прокурор ОСОБА_8 в судовому засіданні заявив клопотання про продовження відносно обвинуваченої ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в нічну пору доби, оскільки наявні ризики, передбачені ст.177 КПК України.

Обвинувачена ОСОБА_4 та її захисник адвокат ОСОБА_5 не заперечували проти продовження дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в нічну пору доби.

Розглянувши заявлене клопотання, суд приходить до наступних висновків:

З матеріалів кримінального провадження встановлено, що відносно обвинуваченої ОСОБА_7 на підставі ухвали Калинівського районного суду Вінницької області від 22.05.2023 року була продовжена дія запобіжного заходу у виді домашнього арешту у нічний період доби строком на два місяці, тобто до 20.07.2023 року, без використання електронних засобів контролю, з покладенням певних обов`язків.

За приписами частини першої статті 331 КПК України, під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити, скасувати, обрати або продовжити запобіжний захід щодо обвинуваченого.

Частиною другою статті 331 КПК України визначено, що вирішення питання судом щодо запобіжного заходу відбувається в порядку, передбаченому главою 18 цього Кодексу.

Згідно положень частин першої, третьої статті 199 КПК України, клопотання про продовження строку тримання під вартою має право подати прокурор не пізніше ніж за п`ять днів до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою. … Клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити зокрема виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою.

З дотриманням вищезазначених вимог процесуального закону, прокурор звернувся до суду із письмовим клопотанням щодо продовження дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно обвинуваченої ОСОБА_7 з підстав наявності ризиків, передбачених ч.1 ст.177 КПК України, яке підтримав в суді, зазначивши, що жоден з більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти вказаним ризикам, а тому продовження дії запобіжного заходу у виді домашнього арешту у нічний період доби є виправданим.

Відповідно до частин першої, другоїстатті 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або в певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

При вирішенні питання доцільності продовження відносно обвинуваченої дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в нічну пору доби, суд виходить із наявності пред`явленого їй обвинувачення у скоєнні кримінального правопорушення, за вчинення якого передбачене покарання у виді позбавлення волі строком до двох років, та необхідності уникнення ризиків, визначенихстаттею 177 КПК України, зокрема, що обвинувачена може: 1) переховуватися від суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідків у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Наявність даних ризиків доведено прокурором та не спростовано матеріалами кримінального провадження.

При вирішенні питання доцільності продовження дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в нічну пору доби відносно ОСОБА_7 відповідно до вимог ч.1ст.178 КПК України,судом враховуються такі обставини як вагомість наявних доказів про вчинення нею кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує у разі визнання її винуватою у його вчиненні, що може бути достатньою причиною разом з іншими для обрання запобіжного заходу у виді домашнього арешту.

Таким чином, враховуючи, що ОСОБА_7 обвинувачується у скоєнні нетяжкого злочину, кримінальне провадження не завершено, строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у нічний період доби закінчується 20.07.2023 року, а також беручи до уваги те, що у суду відсутні докази, які б свідчили про те, що ризики передбачені ст.177 КПК України, які існували на час застосування цього запобіжного заходу зникли, а тому оскільки підстав для зміни запобіжного заходу відносно ОСОБА_7 не встановлено, суд приходить до висновку про необхідність продовження відносно неї дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у нічний період доби.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 199, 331 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Козятинського відділу Хмільницької окружної прокуратури Вінницької області ОСОБА_6 про продовження строку запобіжного заходу, заявлене в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023020230000002 від 02 січня 2023 року, стосовно ОСОБА_7 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України задовольнити.

Продовжити дію запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у нічний період доби, без використання електронних засобів контролю, відносно ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки села Сошанськ Козятинського району Вінницької області, українки, громадянки України, із базовою загальною середньою освітою, неодруженої, непрацевлаштованої, раніше не судимої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , обвинуваченої у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.118 КК України, застосованого на підставі ухвали Калинівського районного суду Вінницької області від 30.03.2023 року, з покладенням наступних обов`язків: прибувати за першою вимогою суду; не залишати місце свого постійного проживання за адресою: АДРЕСА_2 , у період часу з 21год.00хв. по 06год.00хв. наступної доби, без відповідного дозволу суду; повідомляти суд про зміну місця свого проживання; утриматися від спілкування з потерпілою особою та свідками у кримінальному провадженні; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну (у разі їх наявності).

Строк дії ухвали щодо продовження обвинуваченій ОСОБА_7 запобіжного заходу у виді домашнього арешту у нічний період доби встановити строком на два місяці, тобто до 15.09.2023 року, включно.

Роз`яснити обвинуваченій ОСОБА_7 , що згідно ч.5ст.181 КПК України, працівники органу внутрішніх справ з метою контролю за поведінкою обвинуваченої, яка перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на неї зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на прокурорів, що входять до складу групи прокурорів у даному кримінальному провадженні.

Виконання ухвали доручити відповідному органу Національної поліції за місцем проживання обвинуваченого.

Ухвала в частині продовження дії строку запобіжного заходу може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення18.07.2023
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу112740897
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти життя та здоров'я особи Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Судовий реєстр по справі —133/967/23

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 13.05.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Ковальська І. А.

Вирок від 16.02.2024

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 30.10.2023

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 04.08.2023

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 18.07.2023

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 22.05.2023

Кримінальне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні