Ухвала
від 09.08.2023 по справі 914/1418/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"09" серпня 2023 р. Справа № 914/1418/23

Суддя Шевчук Н.Г. розглянувши матеріали позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю "САЛІКС ЕНЕРДЖІ", 75734, Волинська область, Горохівський район, село Стрільче, вулиця Центральна, будинок 74

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Т.Б. ФРУТ", 07301, Київська область, Вишгородський район, місто Вишгород, проспект Шевченка Т., будинок 3

про стягнення 84 376,03 грн за договором поставки, укладеним у спрощений спосіб

встановив:

До Господарського суду Київської області надійшли матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "САЛІКС ЕНЕРДЖІ" з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Т.Б. ФРУТ" про стягнення 84 340,52 грн заборгованості за договором поставки, укладеним у спрощений спосіб, які були передані за територіальною підсудністю на підставі ухвали Господарського суду Львівської області від 08.05.2023.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 17.07.2023 позовну заяву було залишено без руху, оскільки останню подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 163 Господарського процесуального кодексу України та надано строк на їх усунення. Заявнику було запропоновано усунути недоліки позовної заяви, шляхом подання до суду:

- додаткових письмових обґрунтувань ціни позову;

- належних доказів, які підтверджують відправлення ТОВ "Т.Б. ФРУТ" на юридичну адресу копії позовної заяви б/н від 02.05.2023 і доданих до неї документів;

- пояснень стосовно доказів та, відповідно, і самих доказів, що підтверджують викладені у позові обставини часткового виконання відповідачем договору поставки, що укладений у спрощений спосіб (копії платіжних доручень), або пояснень про наявність/відсутність у позивача зазначених доказів та/або неможливості їх подання разом з позовною заявою.

20 липня 2023 року через систему "Електронний суд" від Товариства з обмеженою відповідальністю "САЛІКС ЕНЕРДЖІ" надійшли клопотання та додаткові пояснення, які судом розцінюються як усунення недоліків позовної заяви (24.07.2023 повторно надійшли ті самі пояснення та клопотання разом із заявою про усунення недоліків). Зокрема, в клопотанні від 20.07.2022 заявник зазначив, що при поданні позовної заяви було допущено описку в зазначенні ціни позову та відповідно просить суд вважати вірною ціною позову в редакції: 84 376,03 грн.

Згідно пункту 1 частини першої статті 163 Господарського процесуального кодексу України ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Враховуючи, що провадження у справі ще не відкрито, а ціну позову у позовах про стягнення грошових коштів визначає позивач, суд зазначає, що у даній справі має місце нова ціна позову після усунення недоліків позовної заяви 84 376,03 грн, виходячи з якої й вирішуватиметься спір.

Відповідно до приписів статей 174, 176 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи, що позивачем усунуто недоліки позовної заяви, суд дійшов висновку про прийняття до розгляду позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "САЛІКС ЕНЕРДЖІ" з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Т.Б. ФРУТ" про стягнення 84 376,03 грн заборгованості за договором поставки, укладеним у спрощений спосіб та відкриття провадження у справі.

Звертаючись з даним позовом позивач просив розгляд справи здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням сторін.

Відповідно до статей 12, 250 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження; позовного провадження (загального або спрощеного).

Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Частиною першою статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті (частина друга статті 247 Господарського процесуального кодексу України).

У пункті 1 частини п`ятої статті 12 вказаного нормативно-правового акту зазначено, що малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Отже, беручи до уваги ціну позову, яка не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, незначну складність справи, ця справа є малозначною, характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи, вбачаються підстави для її розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

Позивачем не доведено існування обставин, які можуть бути підставами для розгляду справи з (повідомленням) викликом сторін, а тому суд не вбачає підстав для задоволення такого клопотання.

З огляду на вищенаведене, суд вважає за доцільне справу розглядати в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Керуючись статтями 12, 247-252, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "САЛІКС ЕНЕРДЖІ" про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження задовольнити.

2.Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "САЛІКС ЕНЕРДЖІ" в задоволенні клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін.

3.Відкрити провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

4.Повідомити відповідача, що відзив на позовну заяву подається до суду протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження (частина перша статті 251 Господарського процесуального кодексу України).

У зазначений строк відповідач має подати суду відзив, який повинен відповідати вимогам статті 165 Господарського процесуального кодексу України, і всі письмові та електронні докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Копію відзиву та доданих до нього документів відповідач має надіслати (надати) іншим учасникам справи одночасно із надсиланням (наданням) відзиву до суду та докази надіслання надати суду разом із відзивом на позов.

5.Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання обґрунтованого клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до частини сьомої статті 252 Господарського процесуального кодексу України.

6.Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив, а відповідачу заперечення у порядку, передбаченому статтями 166, 167, 251 Господарського процесуального кодексу України.

7.Зобов`язати учасників справи всі заяви, пояснення, клопотання, заперечення у справі викладати виключно в письмовій формі (частина друга статті 169 Господарського процесуального кодексу України).

8. Сторонам подання доказів по справі здійснювати відповідно до статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

9. Рекомендувати учасникам справи необхідні документи (заяви, клопотання, відзиви тощо) надсилати на електронну адресу суду: inbox@ko.arbitr.gov.ua, або шляхом реєстрації у підсистемі "Електронний суд" в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" та Закону України "Про електронні довірчі послуги".

10. Повідомити учасників справи про можливість ознайомитися з текстами всіх судових рішень по справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за вебадресою https://reyestr.court.gov.ua/.

11. Копію даної ухвали надіслати сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.Г. Шевчук

Ухвалу підписано: 09.08.2023

Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112747149
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 84 376,03 грн за договором поставки, укладеним у спрощений спосіб

Судовий реєстр по справі —914/1418/23

Рішення від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 09.08.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Іванчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні