Ухвала
від 11.08.2023 по справі 703/1650/17
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1650/17

2-р/703/2/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2023 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області у складі

головуючого судді Криви Ю.В.,

з участю секретаря судового засідання Холодняк Л.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Державної казначейської служби України про роз`яснення рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської Області, ухваленого 20 грудня 2021 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу Державної виконавчої служби України у місті Смілі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції , Державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, Державної казначейської служби України, треті особи: Державне підприємство «Приладобудівний завод «Райдуга» та арбітражний керуючий Державного підприємства «Приладобудівний завод «Райдуга» Новосельцев Володимир Петрович про стягнення інфляційних втрат та 3% річних, -

встановив:

Заявник Державна казначейська служба України звернулася із заявою про роз`яснення рішення, в якій зазначено, що заочним рішенням Смілянського міськрайонного суду від 20.12.2021 року вищевказаний позов задоволено частково, стягнуто з Казначейства шляхом безспірного списання державного бюджету за рахунок бюджетних асигнувань Відділу ДВС інфляційні втрати в зв`язку з невиконанням грошового зобов`язання у період з 18.07.2016 по 09.09.2020 у сумі 38050,79 грн та 3% річних, в зв`язку з невиконанням грошового зобов`язання у період з 18.07.2016 по 09.09.2020 у сумі 12672,69 грн, а всього 50723,48 грн. Однак, в рішенні суду не визначено джерело стягнення коштів, за рахунок яких підлягає здійсненню безспірне списання за наведеним рішенням суду. Відповідно до Бюджетного кодексу України та Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 року № 845, безспірне списання коштів державного бюджету здійснюється Казначейством за рахунок та в межах бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на зазначену мету. Разом з тим, за змістом бюджетних програм не вбачається можливим безспірне списання коштів за рішенням суду із дотриманням вимог щодо цільового використання коштів. Тому представник Державної казначейської служби України просить роз`яснити вказане рішення суду в частині порядку його виконання, а саме за якою бюджетною програмою підлягає здійсненню безспірне списання коштів за рішенням Смілянського міськрайонного суду від 20.12.2021 року в справі № 703/1650/17.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, не повідомивши про причини неявки, заяв, клопотань від них не надходило.

Суд, заслухавши вказаних учасників, перевіривши матеріали справи, і, оцінивши досліджені докази в сукупності, приходить до наступних висновків.

Рішенням Смілянського міськрайонного суду від 20.12.2021 року, ухваленим в справі № 703/1650/17, позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково, стягнуто з Казначейства шляхом безспірного списання державного бюджету за рахунок бюджетних асигнувань Відділу ДВС інфляційні втрати в зв`язку з невиконанням грошового зобов`язання у період з 18.07.2016 по 09.09.2020 у сумі 38050,79 грн та 3% річних, в зв`язку з невиконанням грошового зобов`язання у період з 18.07.2016 по 09.09.2020 у сумі 12672,69 грн, а всього 50723,48 грн.

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про виконавче провадження» у разі якщо викладена у виконавчому документі резолютивна частина рішення є незрозумілою, виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз`яснення відповідного рішення. У разі якщо зміст виконавчого документа незрозумілий, виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до органу (посадової особи), який видав виконавчий документ, із заявою про роз`яснення його змісту.

Згідно з частинами 1-2 ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення. Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо судове рішення ще не виконане або не закінчився строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до примусового виконання.

Статтею 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

У п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судове рішення в цивільній справі" № 14 від 18.12.2009 р. зазначено, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

За своєю правовою суттю роз`яснення судового рішення зумовлене його нечіткістю, якщо рішення є неясним та незрозумілим для осіб, щодо яких воно постановлене, так і тих, що будуть здійснювати його виконання. Тобто, роз`яснення полягає в тому, що суд не в праві давати відповідь на нові та невирішені ним вимоги, а лише має роз`яснити положення постановленого рішення, які нечітко сформульовані, що позбавляє можливості його реалізації.

Також, виходячи із системного тлумачення положень статті 271 ЦПК України, механізм, визначений цією статтею, не може використовуватися, якщо хтось із осіб, які беруть участь у справі, не розуміє, наприклад, мотивації судового рішення. У разі незгоди з мотивацією судового рішення особи, які беруть участь у справі, можуть оскаржити це судове рішення, якщо таке право надане цим Кодексом.

Як вбачається із тексту вказаного рішення суду, його резолютивна частина є чіткою, зрозумілою і такою, що не припускає іншого тлумачення, у мотивувальній частині рішення чітко встановлені обставини і визначені відповідно до них правовідносини з наведенням мотивів прийнятого рішення, а також застосовані норми процесуального права.

Крім того, представник Державної казначейської служби України фактично просить роз`яснити порядок виконання судового рішення, а не його зміст, що не узгоджується з вимогами ЦПК України та роз`ясненнями, які містяться у п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судове рішення у цивільній справі», та звертається до суду із вимогами, вважаючи їх роз`ясненням, які фактично тягнуть зміну змісту самого рішення, що є недопустимим при вирішенні вказаних у заяві питань.

Тому суд вважає, що правові підстави, передбачені ст. 271 ЦПК України, для роз`яснення рішення суду, відсутні, а тому в задоволенні заяви слід відмовити.

На підставі наведеного, ст. 31 Закону України «Про виконавче провадження» та, керуючись ст. ст. 260, 261, 271, 353 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

в задоволенні заяви Державної казначейської служби України про роз`яснення рішення Смілянського міськрайонного суду Черкаської Області, ухваленого 20 грудня 2021 року в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Відділу Державної виконавчої служби України у місті Смілі Черкаського району Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції , Державного підприємства «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України, Державної казначейської служби України, треті особи: Державне підприємство «Приладобудівний завод «Райдуга» та арбітражний керуючий Державного підприємства «Приладобудівний завод «Райдуга» Новосельцев Володимир Петрович про стягнення інфляційних втрат та 3% річних, - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Суддя: Ю.В. Крива

Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено14.08.2023
Номер документу112765157
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення інфляційних втрат та 3% річних

Судовий реєстр по справі —703/1650/17

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 12.10.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Постанова від 29.09.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Постанова від 29.09.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 20.07.2022

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні