Ухвала
від 25.07.2023 по справі 607/6211/23
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

25.07.2023 Справа №607/6211/23

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого судді Дзюбича В.Л.,

присяжних Чорної О.-М.Є., Веселович Т.Я.,

за участю секретаря судового засідання Таран Х.В.,

у присутності:

представника заявника адвоката Магдич О.О.,

розглянувши питання про призначення судово-психіатричної експертизи в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Управління соціальної політики Тернопільської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

УСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернувся в суд із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Ухвалою судді від 10.04.2023 відкрито провадження у справі за правилами окремого провадження, призначено судове засідання у справі. Цією ж ухвалою витребувано у Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради інформацію щодо стану здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також відповідну медичну документацію.

12.07.2023 представник Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради подав до суду відповідь на ухвалу судді від 10.04.2023 та долучив до відповіді витребувані цією ухвалою документи.

У судовому засіданні представник заявника адвокат Магдич О.О. заяву підтримала.

25.07.2023 представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, однак раніше подав до суду клопотання, у якому просив проводити розгляд справи у відсутності представника Управління соціальної політики Тернопільської міської ради.

Відповідно довимог частинипершої статті 36 ЦК України, суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з вимогамистатті 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У силу вимогстатті 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Суд, проаналізувавши матеріали справи, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для встановлення його психічного стану.

Згідно звимогами пункту5частини першоїстатті 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

У силувимог пункту9частини першоїстатті 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадку встановленому пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

На підставі наведеного, керуючись статтями103,105,252,253,260,261,298 Цивільного процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування Управління соціальної політики Тернопільської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Тернопільської філії судовопсихіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судовопсихіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

На вирішення експерта поставити наступні питання:

1. Чи хворіє на даний час ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням?

2. Якщо так, то чи спричиняє це психічне захворювання хронічній, стійкій психічний розлад?

3.Чи є дане захворювання хронічним, стійким психічним розладом?

4. Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, внаслідок наявності психічного розладу?

5.Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стороннього догляду?

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області № 607/6211/23.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку в експертну установу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Головуючий суддяВ. Л. Дзюбич

Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112786141
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —607/6211/23

Окрема думка від 28.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 13.05.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Хома М. В.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

Ухвала від 10.04.2023

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дзюбич В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні