Ухвала
від 11.08.2023 по справі 462/1491/23
ЗАЛІЗНИЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

справа № 462/1491/23

УХВАЛА

11 серпня 2023 року Суддя Залізничногорайонного судум.Львова БоровковД.О.,розглянувши матеріали справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Альтбуд ЛВ» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати,

в с т а н о в и в:

У провадженні Залізничного районного суду м. Львова перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Альтбуд ЛВ» про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати.

05 червня 2023 року ухвалою Залізничного районного суду м. Львова було зобов`язано Головне управління ДПС у Львівській області надати суду докази, а саме: відомості про сплату ТзОВ «Альтбуд ЛВ» податку на доходи фізичних осіб та військового збору за працівника ОСОБА_1 .

28 червня 2023 року на адресу суду надійшов лист заступника начальника ГУ ДПС у Львівській області, з якого вбачається, що у зв`язку із відсутністю коду ЄДРПОУ ТзОВ «Альтбуд ЛВ»та реєстраційногономеру обліковоїкартки платникаподатків ОСОБА_1 , неможливо ідентифікувати платників за вказаними в ухвалі від 05 червня 2023 року даними.

03 липня 2023 року ухвалою Залізничного районного суду м. Львова було зобов`язано Головне управління ДПС у Львівській області надати суду вищезазначені докази, а також зазначено код ЄДРПОУТзОВ «АльтбудЛВ» -41390227та реєстраційний номероблікової карткиплатника податків ОСОБА_1 НОМЕР_1 .

Відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, 13 липня 2023 року уповноважена особа Головного управління ДПС у Львівській області отримала вказану ухвалу суду від 03 липня 2023 року про витребування доказів /а.с.50/.

31 липня 2023 року на адресу суду надійшов повторний лист в.о. начальника ГУ ДПС у Львівській області, з якого вбачається, що у зв`язку із відсутністю в ухвалі суду від 05 червня 2023 року коду ЄДРПОУ ТзОВ «Альтбуд ЛВ»та реєстраційногономеру обліковоїкартки платникаподатків ОСОБА_1 , неможливо ідентифікувати платників за вказаними даними.

Таким чином, ГУ ДПС у Львівській області безпідставно не надало суду доказів, які витребовувались в ухвалі суду від 03 липня 2023 року.

При цьому, на особливу увагу заслуговує той факт, що підставою для відмови у наданні витребуваних доказів ГУДПС у Львівській області зазначило вдруге відсутність даних в ухвалі суду кода ЄДРПОУТзОВ «АльтбудЛВ» та реєстраційногономера обліковоїкартки платникаподатків позивача, незважаючи на те, що ці дані в ухвалі суду від 03 липня 2023 року чітко зазначені судом.

Крім цього, суд зазначає, що спір у даній справі стосується виплати заробітної плати позивачу, а відтак затягування розгляду даної справи може нести невідворотні негативні наслідки для позивача.

Відповідно до частин 6-9статті 84ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

З системного аналізу вказаної норми ЦПК України слідує, що будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна (зобов`язана) видати його на вимогу суду, а єдиними підставами, які можуть обумовлювати поважність не видачі суду витребуваного доказу, слугує відсутність можливість подати доказ, який витребовує суд, або відсутність можливості подати такий доказ у встановлені строки. Тобто, небажання особи видати доказ на вимогу суду або її незгода з ухвалою суду, якою вказаний доказ був витребуваний, не може вважатися поважною причиною для неподання суду такого доказу.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Враховуючи негативні наслідки невиконання вимог ухвали про витребування доказів у вигляді невиправданого затягування розгляду справи, порушення прав позивача на доступ до правосуддя, суд вважає за необхідне застосувати до ГУ ДПСу Львівськійобластізаходи процесуального примусу.

Відповідно до пункту 3 частини 1статті 148 ЦПК України, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

З урахуванням пункту 3 частини 1статті 148 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути ГУ ДПСу Львівськійобластів дохід державного бюджету штраф в розмірі 0,3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у зв`язку з неподанням доказів без поважних причин.

Відповідно дост. 7 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік», з 1 січня встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб в розмірі 2684 грн.

Керуючись ст. 12, 84, 148 ЦПК України,

п о с т а н о в и в :

Стягнути з ГУ ДПСу Львівськійобластів дохід державного бюджету штраф у сумі 0,3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 805 (вісімсот п`ять) гривень 20 коп.

Ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України (01021, м. Київ, вул. Липська, буд. № 18/5; ЄДРПОУ 26255795)

Дані про боржника: Головне управлінняДПС уЛьвівській області(79003, м. Львів, вул. Стрийська, 35; ЄДРПОУ 43968090).

Строк пред`явлення ухвали до виконання в частині стягнення штрафу протягом трьох років.

Роз`яснити особам, яких стосується виконання ухвали, що застосування заходів процесуального примусу не звільняє їх від виконання обов`язків, встановленихЦПК Україниі у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та у випадку невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами представником учасника справи суд з урахуванням конкретних обставин справи може стягнути штраф як з учасника справи, так і з його представника.

Повторно зобов`язати Головне управлінняДПС уЛьвівській області надати суду докази, а саме: відомості про сплату ТзОВ «Альтбуд ЛВ» (код ЄДРПОУ 41390227) податку на доходи фізичних осіб та військового збору за працівника ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), протягом 5 днів з дня отримання ухвали суду.

В разі неподання витребуваних судом доказів у відповідності до п.3 ч.1, ч.2ст.148 ЦПК Українисудом може вирішено питання про стягнення з винних осіб штрафу в дохід держави.Витребувані докази направити на адресу суду протягом 5 днів з дня отримання ухвали.

У разі неможливості подати доказ у встановлений строк, повідомити суд протягом п`яти днів з дня отримання ухвали із зазначенням причин та вказівкою строку коли доказ буде надано.

Копію ухвали направити Головному управлінню ДПС у Львівській області для виконання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана учасниками справи протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення. Апеляційна скарга подається учасниками справи безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Суддя:

Оригінал ухвали.

Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112788680
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —462/1491/23

Рішення від 30.11.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Боровков Д. О.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Боровков Д. О.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Боровков Д. О.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Боровков Д. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Боровков Д. О.

Ухвала від 05.06.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Боровков Д. О.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Залізничний районний суд м.Львова

Румілова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні