Ухвала
від 11.08.2023 по справі 2-1890/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-1890/11

Провадження № 6/761/922/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2023 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого: судді - Притули Н.Г.

при секретарі: Габунії М.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві подання заступника начальника Індустріального відділу державної виконавчої служби у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Мартиновської Ірини про звернення стягнення на нерухоме майно боржника ОСОБА_1 , право власності на яке не зареєстроване в установленому законом порядку, -

ВСТАНОВИВ:

31 липня 2023 року заступник начальника Індустріального відділу державної виконавчої служби у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Мартиновська Ірина (далі - державний виконавець) звернулась до суду із поданням про звернення стягнення на нерухоме майно боржника ОСОБА_1 , право власності на яке не зареєстроване в установленому законом порядку, а саме: земельну ділянку, площею 0,25 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1223285000:02:024:0163; цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд.

Подання державним виконавцем мотивовано тим, що в Індустріальному відділі державної виконавчої служби у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) на виконанні перебуває виконавче провадження НОМЕР_1, відкрите на підставі виконавчого листа Шевченківського районного суду м. Києва в справі №2-1890/11 про солідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Публічного акціонерного товариства Комерційного банку «Надра» заборгованості у сумі 1 871 985,42 грн. та витрат з оплати судового збору у розмірі 1 700,00 грн., 120,00 грн. витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду цивільних справ.

В ході проведення виконавчих дій державним виконавцем встановлено, що боржник - ОСОБА_1 , згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, є власником земельної ділянки, площею 0,25 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1223285000:02:024:0163; цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд, за собою не зареєстрував, а тому проведення примусової реалізації (торгів) ускладнено, оформлення результатів в майбутньому є неможливим.

Як вбачається зі змісту Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна - майно за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1223285000:02:024:0163 є іпотечним майном, іпотекодержателем якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп», проте державна реєстрація за гр. ОСОБА_1 не проведена з 2008 року.

Відповідно до договору іпотеки від 09.07.2008 року №844192/ФЛ-3 укладеним між ПАТ КБ «Надра» та ОСОБА_1 предметом договору є нерухоме майно, а саме: земельна ділянка площею 0,25 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1223285000:02:024:0163, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку пунктом 1.4 статті 1 «Предмет договору» цього ж Договору іпотеки передбачено, що у разі, якщо на момент укладання договору на земельній ділянці, що є предметом іпотеки розташовані будівлі ( споруди), або у разі зведення на земельній ділянці, що є предметом іпотеки будь - яких будівель (споруд) в тому числі об`єктів незавершеного будівництва, після підписання цього договору, на таке майно поширюється іпотека, що виникла на підставі цього договору. Пунктом 2.1.2 статті 2 «Запевнення та гарантії» Договору іпотеки визначено, предмет іпотеки стане власністю (іпотекодавця) ОСОБА_1 у майбутньому на підставі Договору купівлі - продажу земельної ділянки від 09.07.2008, яка передана у володіння та користування Іпотекодавцю продавцем ОСОБА_4 по Договору купівлі - продажу земельної ділянки площею 0,25 га, в межах згідно планом, що розташована та території с. Орлівщина, Новомосковського району Дніпропетровської області. Також, пунктом 2.1.3 Договору визначено, що предмет іпотеки є вільним від будь-яких зобов`язань.

Своїми діями (бездіяльністю) боржник ОСОБА_1 тривалий час ухиляється від виконання вимог законодавства про виконавче провадження, виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням Шевченківського районного суду м. Києва по справі №2-1890/11, яке набрало законної сили 14.02.2012 та підлягає виконанню.

Крім того, боржник ОСОБА_1 , таким чином приховує майно, на яке необхідно звернути стягнення, шляхом не реєстрації права власності за собою, відповідно до діючого законодавства. Боржник, не зареєструвавши у встановленому порядку нерухоме майно, згідно умов Іпотечного договору, тривалий час ухиляється від виконання виконавчого документа та кредитних зобов`язань, тому є необхідність вжиття всіх можливих заходів для звернення стягнення на нерухоме майно - земельну ділянку площею 0,25 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1223285000:02:024:0163; цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд, з метою проведення подальшої примусової реалізації.

З огляду на зазначене, виконавець звернулась до суду з вказаним поданням.

Державний виконавець в судове засідання не з`явилась, про день, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином.

Дослідивши матеріали подання, суд приходить до висновку, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що в Індустріальному відділі державної виконавчої служби у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з 04.10.2016 року на виконанні перебуває виконавче провадження НОМЕР_1, відкрите на підставі виконавчого листа Шевченківського районного суду м. Києва від 15.11.2013 року в справі №2-1890/11 про солідарне стягнення з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Публічного акціонерного товариства Комерційного банку «Надра» заборгованості у сумі 1 871 985, 42 грн. та витрат з оплати судового збору у розмірі 1 700,00 грн., 120,00 грн. витрат з інформаційно-технічного забезпечення розгляду цивільних справ, щодо боржника ОСОБА_1 .

Зі змісту Інформаційної довідки від 08.06.2023 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна - майно, на яке державний виконавець просила звернути стягнення, земельна ділянка на яку заявник просить звернути стягнення знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер: 1223285000:02:024:0163 є іпотечним майном, іпотекодержателем якого є Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Дніпрофінансгруп», проте державна реєстрація земельної ділянки за гр. ОСОБА_1 не проведена з 2008 року.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 10 Закону України «Про виконавче провадження», заходами примусового виконання рішень є: звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно (майнові права), корпоративні права, майнові права інтелектуальної власності, об`єкти інтелектуальної, творчої діяльності, інше майно (майнові права) боржника, у тому числі якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб, або боржник володіє ними спільно з іншими особами; звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника; вилучення в боржника і передача стягувачу предметів, зазначених у рішенні; заборона боржнику розпоряджатися та/або користуватися майном, яке належить йому на праві власності, у тому числі коштами, або встановлення боржнику обов`язку користуватися таким майном на умовах, визначених виконавцем; інші заходи примусового характеру, передбачені цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України «Про виконавче провадження», звернення стягнення на об`єкти нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна. При цьому в першу чергу звертається стягнення на окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржнику. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок чи квартиру, в якому фактично проживає боржник.

Частинами 3 та 4 даної статті встановлено, що у разі звернення стягнення на об`єкт нерухомого майна виконавець здійснює в установленому законом порядку заходи щодо з`ясування належності майна боржнику на праві власності, а також перевірки, чи перебуває це майно під арештом. Після документального підтвердження належності боржнику на праві власності об`єкта нерухомого майна виконавець накладає на нього арешт та вносить відомості про такий арешт до відповідного реєстру у встановленому законодавством порядку. Про накладення арешту на об`єкт нерухомого майна, заставленого третім особам, виконавець невідкладно повідомляє таким особам.

У разі якщо право власності на нерухоме майно боржника не зареєстровано в установленому законом порядку, виконавець звертається до суду із заявою про вирішення питання про звернення стягнення на таке майно.

У такому випадку виконавцю, окрім надання відповідних документів обов`язково потрібно довести факт того, що у боржника недостатньо грошових коштів або рухомого майна, за рахунок яких можна задовольнити вимоги стягувача.

Крім цього, в постанові Верховного Суду від 16.03.2020 (справа №5023/197/12) зазначено, що звертаючись з відповідною заявою, державний виконавець (приватний виконавець) повинен надати докази на підтвердження того, що вказане право власності на нерухоме майно належить боржнику, але не зареєстроване в установленому законом порядку.

При цьому, згідно ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до вимог ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як визначено в ч. 1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно положень ч. 2 ст. 89 ЦПК України суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Як вбачається з матеріалів справи, виконавцем не надано підтвердження того, що у боржника недостатньо грошових коштів або рухомого майна, за рахунок яких можна задовольнити вимоги стягувача.

Доказів того, що боржник отримав хоча б один процесуальний документ державного виконавця, матеріали справи не містять.

Також матеріали справи не містять доказів того, що виконавцем вживались заходи щодо виходу за місцем проживання боржника з метою встановлення наявності майна, на яке може бути звернуто стягнення.

Враховуючи все вище наведене, з наданих до суду матеріалів не можливо встановити, що боржник умисно уникає звернення стягнення на земельну ділянку, належну йому, не реєструючи право власності на майно за собою у спосіб, передбачений чинним законодавством.

А тому, за встановлених обставин, суд дійшов висновку про те, що державним виконавцем не надані належні і достатні докази, які б дали підстави для звернення стягнення на нерухоме майно боржника ОСОБА_1 , право власності на яке не зареєстроване в установленому законом порядку, а тому подання не підлягає задоволенню.

З огляду на викладене та керуючись ст. 440 ЦПК України, Законом України «Про виконавче провадження», суд

УХВАЛИВ:

Подання заступника начальника Індустріального відділу державної виконавчої служби у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Мартиновської Ірини про звернення стягнення на нерухоме майно боржника ОСОБА_1 , право власності на яке не зареєстроване в установленому законом порядку - залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Київського апеляційного суду.

Суддя: Н.Г. Притула

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.08.2023
Оприлюднено15.08.2023
Номер документу112805960
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-1890/11

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

Рішення від 20.04.2012

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Остапчук Л.В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Штих Т. В.

Ухвала від 11.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Притула Н. Г.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 14.09.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 23.06.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні