Ухвала
від 15.08.2023 по справі 490/8349/20
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

н\п 2/490/1111/2021 Справа № 490/8349/20

Центральний районний суд м. Миколаєва


УХВАЛА

про проведення судового засідання в режимі відеоконференції

15 серпня ня 2023 м. Миколаїв

Центральний районний суд м. Миколаєва у складі: головуючого судді Гуденко О.А., розглянувши клопотання представника відповідаач адвоката Чирва І.О. про проведення в режимі відеоконференції судового засідання по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Провідна», ТОВ "Промислово-Інвестиційна Група " Трансконтиненталь", третя особа ОСОБА_2 про відшкодування збитків завданних в наслідок ДТП , -

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 25 травня 2023 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті .

15 серпня 2023 року до суду дійшла заява від представника відповідача ТОВ "Промислово-Інвестиційна Група " Трансконтиненталь" адвоката Чирва І.О. про розгляд справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду та доручити проведення відеконференції Господарському суду міста Києва - як найближчого суду, до якого може прибути адвокат чирва І.О. - судового засідання призначеного на 22 серпня 2023 року на 16.00 год.

В обгрунтування клопотання посилається на надзвичайно складні умови роботи адвокатів у періожд воєнного стану, існування ризиків для його життя та здоров`я при здійсненні професійної діляьності, неможливість перебування в громадських місцях під час дії комендантського часу - що створює складнощі для вчасного прибуття адвокатат до зали судового засідання. Також просить врахувати, що сигнал "Повітряна тривога" може відбуватися в різних містах України в різний час і з різною тривалістю - що буде призводити до неможливості взяти участь у судовому засіданні через дотримання адвокатом правил безпеки в разі перебування його в іншому місці, ніж міто проведення судового засідання.

Розглянувши вказане клопотання, суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні з огляду на наступне.

За приписами частини 7 статті Закону України «Про судоустрій і статус суддів», учасникам судового процесу на підставі судового рішення забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому законом.

Відповідно до положень чинного законодавства, необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції визначається судом, що розглядає цивільну справу.

При цьому, виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників справи, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватися у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Зважаючи на велику кількість справ, що перебувають у провадженні Центрального районного суду м. Миколаєва та кількість раніше призначених до розгляду кримінальних справ у залах судових засідань, що обладнані для проведення відеоконференцій, в суді обмежена технічна можливість для забезпечення проведення судового засідання по даній справі в режимі відеоконференції.

Суд зазначає, що зала судових засідань № 7, в якій проводяться судові засідання суддею Гуденко О.А. , не оснащена технічною можливістю проведення в порядкуст.212 ЦПК України судових засідань в режимі відеоконференції, а інші облаштовані зали судових засідань для проведення відеоконференцій зайняті у зв`язку з великою кількістю кримінальних проваджень, де обвинувачені перебувають під вартою, великою кількістю матеріалів, які розглядаються слідчими суддями, розгляд проводиться в залах судових засідань із застосуванням аудіо - та відеофіксації, а отже можливість провести розгляд відповідної цивільної справи в режимі відеоконференції в передбаченіЦПК України строки є ускладненим.

Відповідно до ч. 2 ст. 212 ЦПК Україниучасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Аналіз ч. 1 ст. 212 ЦПК України свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Призначення судового засідання у режимі відеоконференції має здійснюватися у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

На переконання суду, заявником не обгрунтовано належним чином заявлене клопотання- адже взагалі незрозуміло, яким чином прибуття адвоката, робочим місцем якого є м.Золотоноша Черкаської області, до м.Києва в приміщення суду ( адже він не просить призначити відеоконференцію за допомогою власних технічних засобів) убезпечить його від можливої загрози під час воєнного стану - адже він сам посилається на різні тривалостті Повітряних тривог в різних областях України і небезпеку прибуття до зали судових засідань. Крім того, наразі м.Київ не менше, якщо не більше, піддається обстрілам з боку агресора, ніж м.Миколаїв .

Незрозумілим є і посилання на комендантську годину - адже судом не призначалося судове засідання на найближений у період з 23.00 до 5.00 годин час. Крім того, прохання призначити судове засідання з іншим судом м. Києва, а не власними засобами відеоконференцзв`язку, робить майже неможливим проведення судового засідання у призначений час , що призводить до затягування строків розгляду справи , в той час як статус представника відповідача як адвоката дозволяє подати будь-кі письмові пояснення по суті спору чи додаткові докази через систему "Електронний суд" , суд дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції - адже відсутній виключний випадок, коли за об`єктивних причин учасник судового процесу позбавлений можливості брати участь у засіданні , а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Ураховуючи вищевикладене, приходжу до висновку про необхідність відмови у задоволенні клопотання представника відповідача про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Керуючись ст. 12, 212, 258-260 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання представника відповідача адвоката Чирва І.О. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції- відмовити

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та апеляційному оскарженню не підлягає.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються в апеляційну скаргу на рішення суду.

Суддя О.А. Гуденко

СудЦентральний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено17.08.2023
Номер документу112826195
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —490/8349/20

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Тищук Н. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Тищук Н. О.

Рішення від 26.01.2024

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Рішення від 19.01.2024

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гуденко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні