Рішення
від 16.08.2023 по справі 612/202/23
БЛИЗНЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

612/202/23

2/612/69/23

РІШЕННЯ

іменем України

09 серпня 2023 року смт.Близнюки

Близнюківський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді Масло С.П.,

за участю секретаря судових засідань Коняєвої Н.Ю.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача Полікової Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Близнюки в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди,-

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до Близнюківського районного суду Харківської області з позовною заявою до Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області, в якій просить: 1) визнати незаконним та скасувати наказ №58 від 01.03.2023 КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області «Про звільнення» з посади молодшої сестри хірургічно - гінекологічного відділення; 2) поновити її на роботі в КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на посаді молодшої сестри хірургічно - гінекологічного відділення з 02.03.2023; 3) стягнути з КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на користь позивача середній заробіток за час вимушеного прогулу з дати звільнення до дня поновлення на роботі у порядку і на умовах, передбачених ч. 2 ст. 235 КЗпП України; 4) стягнути з КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на користь позивача в рахунок відшкодування моральної шкоди 100000 грн.

В обґрунтування позову заначила, що вона була прийнята на роботу до комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області з 15 квітня 2022 року на посаду молодшої сестри хіругічно- гінекологічного відділення. За цей невеликий проміжок часу її, після лікарняного було переведено з хірургічно-гінекологічного відділення на роботу в поліклінічне відділення. Однак, наказу про переведення її до іншого відділення пред`явлено не було, тож вона з наказом не ознайомлена та не підписувала його. 02 січня 2023 року генеральний директор комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області ОСОБА_3 видала наказ № 1 від 02.01.2023 року, у зв`язку з яким попереджено її про звільнення з посади на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП України, яке відбудеться 02.03.2023 року. Звільнення обумовленно неможливістю переведення на іншу роботу у зв`язку з її відсутністю. Того ж дня вона розписалася про отримання вищевказаного персонального попередження. 02.03.2023 року позивача було звільнено у зв`язку з скороченням штату, при цьому їй не запропоновано іншу посаду, хоча така є в наявності, оскільки на її посаді у хірургічно- гінекологічному відділенні працює ОСОБА_4 . Позивач була прийнята на роботу як молодша медична сестра хіругічно- гінекологічного відділення, а звільнена як молодша медична сестра жіночої консультації. Позивач вважає, що звільнення відбулося з порушенням установлених законом гарантій. В цілому дії відповідача не відповідають чинному трудовому законодавству. Також зазначає, що відповідач повинен відшкодувати їй моральну шкоду, завдану незаконним звільненням. Позивачу боляче від того, що відповідач проігнорував її, як людину, яка все своє життя віддала допомозі людям. Внаслідок звільнення вона зазнала душевних страждань, значного стресу, отримала душевну травму від якої не може відійти до теперішнього часу. Завдана шкода полягає у душевних стражданнях, яких вона зазнала у зв`язку з порушенням її права на працю, у зміні звичайного (усталеного) ритму життя, у зв`язку з погіршенням її психічного, в результаті і фізичного стану здоров`я. Позивачу завдано моральних страждань в зв`язку з тим, що тепер змушена докладати додаткових зусиль для організації свого життя.

Відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому просить відмовити у задоволенні позовної заяви в повному обсязі з наступних підстав.

Згідно наказу Генерального директора КП «Близнюківська ЦРЛ» від 14.02.2022 року №97, ОСОБА_1 прийнята на посаду молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення з 15.04.2022 року. Наказом КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області №167 від 14.12.2022 року «Про зміну в структурі хірургічно-гінекологічного, поліклінічного відділень», згідно штатного розпису від 01.12.2022 року, Погодженим рішенням виконавчого комітету Близнюківської селищної ради Лозівського району від 14.12.2022 року, з 01 грудня 2022 року 5,25 посад хірургічно-гінекологічного відділення переведено до кабінету жіночої консультації поліклінічного відділення та залишено на займаних посадах. Про переведення на вказану посаду Позивача було повідомлено в усній формі. Проти переведення до іншого відділення Позивач не заперечувала та фактично приступила до роботи. До адміністрації закладу за роз`ясненнями не зверталась. У період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються згідно із Законом № 2136-ІХ від 15.03.2022. 02.01.2023 року Генеральним директором КП «Близнюківська ЦРЛ» виданий Наказ № 1 «Про скорочення штату працівників», у зв`язку з контрактуванням КП «Близнюківська ЦРЛ» з НСЗУ на 2023 рік, зі змінами укладання умов договорів «Про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» та умовами оплати тарифів за надання медичних послуг, в якому зазначено про скорочення посади молодшої медичної сестри жіночої консультації поліклінічного відділення, яку з 01.11.2022 займала Позивач. 02.01.2023 позивача було попереджено про вивільнення посади, яку вона займає зі штатного розпису КП «Близнюківська ЦРЛ» на підставі п.1 ч.І ст.40 КЗпП України та повідомлено про відсутність вакантних посад, які можна б було запропонувати, для подальшого працевлаштування, під підпис. Наказом Генерального директора КП «Близнюківська ЦРЛ» від 01.03.2023 позивача звільнено з посади молодшої медичної сестри жіночої консультації у зв`язку з скороченням штату ст. 40 КЗпП України. З даним наказом позивача ознайомлено 02.03.2023 року, а також цього ж числа видано трудову книжку. У попередженні з яким було ознайомлено позивача, вказано, що відсутні вільні посади. На протязі двох місяців вільних посад які б могла займати позивач, яка відповідає її професії та кваліфікації рівнозначну нинішній посаді або нижче на підприємстві не було. Твердження Позивача про відповідальне виконання своїх посадових обов`язків спростовується Актом від 03.11.2022 року, складеним госпітальним лікарем-епідеміологом ОСОБА_5 щодо проведення перевірки дотримання проведення поточних та генерального прибирання. Отже, відповідачем по справі було повністю дотримано процедуру звільнення ОСОБА_1 з займаної посади.

У відповіді на відзив позивач зазначила, що з наказом про переведення її на посаду молодшої медичної сестри жіночої консультації взагалі не було ознайомлено, навіть в усній формі. Натомість, в тому числі і під час воєнного стану, є обов`язок у роботодавця повідомити працівника про переведення із зазначенням строку такого переведення. Прийнявши рішення про необхідність тимчасового переведення працівників на іншу роботу, роботодавець видає наказ про переведення із обов`язковим зазначенням причини, яка змушує його переводити працівників на іншу роботу, термінів переведення та оплати праці. Виконання наказу про переведення в цьому випадку - обов`язок працівника. У разі переведення на іншу роботу, як і в разі прийняття на роботу, працівника ознайомлюють із наказом під підпис. Після закінчення строку тимчасового переведення працівники можуть повернутися до виконання попередньої роботи без видання окремого наказу (якщо строк переведення встановлено наказом). Діючими нормами трудового законодавства допускається невнесення запису про переведення працівників на іншу роботу, у разі, якщо строк не перевищує 1 (один) місяць. В інших випадках в обов`язковому порядку повинен бути проведений відповідний запис у трудовій книжці. Переведення працівника на іншу постійну роботу на тому ж підприємстві оформлюється в такому ж порядку, як і прийняття на роботу.

Усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження). Записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з Формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону. З кожним записом, що заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення і звільнення, власник або уповноважений ним орган зобов`язаний ознайомити працівника під розписку в особистій картці, в якій має повторюватися відповідний запис з трудової книжки (вкладиша). В той же час трудова книжка позивача, копія якої надана до матеріалів справи, свідчить про відсутність запису про переведення.

Стосовно твердження відповідача про неналежне виконання позивачем своїх посадових обов`язків, беручи до уваги акт від 03.11.2022 року, який Відповідач надав до відзиву, повідомляє, що це упереджене ставлення до неї. Позивач належним чином виконувала свої обов`язки, її роботу одразу було перевірено медсестрою Супрун та старшою медсестрою, зауважень не було. Вона сумлінно виконувала всі обов`язки , навіть в хворобливому стані - передінфарктному стані.

Відповідачем було подано письмові заперечення, в яких зазначено, що з доводами позивача у відповіді на відзив не погоджується. Відповідно до наказу КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області №167 від 14.12.2022 «Про зміну в структурі хірургічно-генікологічного, поліклінічного відділень» з 01.12.2022 5,25 посад хірургічно-генікологічного відділення переведено до кабінету жіночої консультації поліклінічного відділення та залишено на займаних посадах. Тобто, позивач продовжувала працюювати молодшою медичною сестрою у поліклінічному відділенні до дня звільнення. Також, зазначено позивач не зверталась до КП «Близнюківська ЦРЛ» з питань виправлення записів у її трудовій книжці. У зв`язку з недобросовісним виконанням позивачем своїх посадових обов`язків, переважного права на залишення на роботі на рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації у позивача не було. Дані обставини підтверджуються Актом від 03.11.2022 щодо проведення поточних та генеральних прибирань. Наказом КП «Близнюківська ЦРЛ» від 08.11.2022 №163 «Про оголошення догани ОСОБА_1 » було оголошено догану ОСОБА_1 за порушення трудової дисципліни. Щодо відшкодування моральної шкоди відповідач зазначив, що позивачем недоведено наявність причинного зв`язку між діями відповідача та наслідками, які настали для позивача. Моральна шкода вважається заподіяною, якщо шкода виникла внаслідок порушення трудових прав з боку відповідача. Відповідачем не було порушення трудових прав позивача ні за період її роботи на підприємстві, ні при звільненні.

В судовому засіданні також були допитані свідки як зі сторни позивача, так і зі сторони відповідача.

Так, свідок ОСОБА_6 зазначив, що його дружина працювала на посаді молодшої сестри хірургічно-гінекологічного відділення КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області. Генеральний директор КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області Полікова Л. натякала ОСОБА_1 про її звільнення. Після даного факту в позивача погіршилося самопочуття, у зв`язку з чим її було покладено в лікарню з перед інсультним станом. За час перебування ОСОБА_1 на лікарняному на її місце було призначено іншу особу. Коли у ОСОБА_1 закінчився лікарняний, вона вийшла на роботу, то їй повідомили що її перевели на посаду молодшої сестри поліклінічного відділення. Далі позивача скоротили з посади молодшої сестри поліклінічного відділення.

Свідок ОСОБА_7 зазначила, що вона працює головною медичною сестрою КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області. Всі середні та молодші медичні працівники їй підпорядковані. В її обов`язки входить контролювати молодших медичних працівників КП «Близнюківська ЦРЛ». Після чергової перевірки хірургічного відділення комісією були виявлені порушення з прибирання приміщень, проведено бесіду з працівниками з приводу виявлених порушень. ОСОБА_1 було вирішено перевести до поліклінічного відділення для полегшення її роботи. Після переведення старша медична сестра поліклінічного відділення неодноразово повідомляла ОСОБА_7 , що позивач скаржиться на те, що їй важко працювати. В подальшому, у зв`язку з фінансовим становищем КП «Близнюківська ЦРЛ» було скорочено посаду ОСОБА_1 . Також, ОСОБА_7 зазначила, що на посаду позивача на час її лікарняного було призначено ОСОБА_8 , яка до цього часу працює на даній посаді, так як позивача було переведено до поліклінічного відділення КП «Близнюківська ЦРЛ».

Свідок ОСОБА_9 зазначила, що вона на протязі 2022 року виконувала обов`язки завідуючого поліклінічного відділення КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області. ОСОБА_1 03.12.2022 була переведена в поліклінічне відділення після лікарняного. Нарікань на її роботу майже не було, але говорила, що їй було важко працювати.

Свідок ОСОБА_10 зазначила, що вона працює головним бухгалтером КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області. В кінці 2022 року проводилася нарада на якій було прийняте рішення щодо скорочення 0,75 ставки акушера та 1 посади молодшої медичної сестри. В грудні 2022 року ОСОБА_1 була переведена на посаду молодшої медичної сестри поліклінічного відділення. Станом на зараз посади молодшої медичної сестри в жіночій консультації відсутні. На посаду ОСОБА_1 нікого не було призначено.

Свідок ОСОБА_5 зазначила, що вона працює головним епідеміологом КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області. Повідомила, що проводилися перевірки щодо виконання посадових обов`язків ОСОБА_1 . Дані перевірки проводилися в присутності позивача та медичної сестри ОСОБА_11 . Були виявленні порушення режиму. Після цих перевірок позивачем були написані пояснення з приводу недобросовісного виконання своїх посадових обов`язків.

Ухвалою судді від 10.04.2023 позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою судді від 24.04.2023 відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 14.06.2023 задоволені клопотання сторін про витребування доказів та допиту свідків.

Ухвалою суду від 19.07.2023 підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивач у судовому засіданні позов підтримала та просила його задовольнити.

Представники відповідача у судовому засіданні заперечували проти задоволення в повному обсязі.

Суд, вислухавши пояснення позивача та представників відповідача, допитавши свідків, дослідивши та проаналізувавши докази, які містяться в матеріалах справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що згідно Трудової книжки серії НОМЕР_1 виданої 25.05.1991 на ім`я ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 прийнято основним працівником з випробувальним терміном 2 місяці на 1,0 посади молодшої медичної сестри хірургічно - генікологічного відділення (запис №32, наказ №97 від 14.04.2022). 02.03.2023 ОСОБА_1 звільнена з посади в зв`язку зі скороченням штату згідно ст. 40 КЗпП України (запис №33, наказ №58 від 01.03.2023).

Відповідно до Наказу КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 14.04.2022 №97 «Про прийняття», ОСОБА_1 прийнято основним працівником з випробувальним терміном 2 місяці на 1,0 посади молодшої медичної сестри хірургічно - генікологічного відділення з 15.04.2022 згідно 3 тарифного розряду з оплатою за фактично відпрацьований час.

З повідомлення КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 02.11.2022, вбачається, що КП «Близнюківська ЦРЛ» повідомила позивача, що відповідно до наказу №161 від 02.11.2022, згідно до ч.3, ч.4 ст. 32 КЗпП України та Закону України №7160 від 15.03.2022 «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» її попереджено про зміни з 02.01.2023.

З акту від 03.11.2022 складеного лікарем-епідеміологом КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області ОСОБА_5 вбачається встановлення ряду порушень при проведенні поточних та генеральних прибирань у хірургічно - генікологічному відділенні.

04.11.2022 ОСОБА_1 надала письмові пояснення з приводу виконання своїх посадових обов`язків.

Відповідно до Наказу КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 08.11.2022 №163 «Про оголошення догани ОСОБА_1 », ОСОБА_1 молодшій медичній сестрі хірургічно-гінекологічного відділення оголошено догану за порушення трудової дисципліни (невиконання або неналежне виконання покладених на неї обов`язків). Докази ознайомлення з цим наказом позивача відсутні.

Згідно виписки 2973 від 22.11.2022 із медичної карти амбулаторного хворого та медичного висновку про тимчасову непрацездатність ВТКА-РМА6-Х95А-47НЕ позивача, ОСОБА_1 перебувала на лікарняному з 08.11.2022 по 02.12.2022. На роботу вийшла з 03.12.2022.

Наказом КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 09.11.2022 № 310 підтверджується, що молодшу медичну сестру терапевтичного кабінету поліклінічного відділення ОСОБА_12 тимчасово переведено на 1,0 посади молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення на час лікарняного ОСОБА_1 з 09.11.2022 на підставі її особистої заяви.

З наказу КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 01.12.2022 № 338 вбачається, що тимчасово переведену молодшу медичну сестру хірургічно-гінекологічного відділення ОСОБА_12 переведено на 1,0 посади молодшої медичної сестри з догляду за хворими хірургічно-гінекологічного відділення з 01.12.2022 на підставі її особистої заяви.

Відповідно до Наказу КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 14.12.2022 №167 «Про зміну в структурі хірургічно-гінекологічного, поліклінічного відділень», з 01.12.2022 року 5,25 посад хірургічно - гінекологічного відділення переведено до кабінету жіночої консультації поліклінічного відділення. Залишено працівників на займаних посадах.

З наказу КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 02.01.2023 №1 «Про скорочення штату працівників», вбачається скорочення з 02.03.2023 року 1,0 посади молодшої медичної сестри жіночої консультації поліклінічного відділення.

Відповідно до Повідомлення від 02.01.2023, ОСОБА_1 було під особистий підпис попереджено, що у зв`язку зі скороченням штату працівників КП «Близнюківська ЦРЛ» (наказ №1 від 02.01.2023) її буде звільнено з посади на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП України з 02.03.2023. Звільнення обувлено неможливістю переведення на іншу роботу у зв`язку з її відсутністю.

Згідно рішення виконкому Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 19.01.2023 № 17, погоджено внесення змін до штатного розпису КП Близнюківська ЦРЛ, в тому числі, скорочення 1,0 посади молодшої медичної сестри жіночої консультації. Погоджений штатний розпис введений в дію з 01.01.2023.

Згідно наказу КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 01.03.2023 №58 «Про звільнення ОСОБА_1 », ОСОБА_1 звільнено з посади молодшої медичної сестри жіночої консультаії 02.03.2023 у зв`язку зі скороченням штату згідно ст. 40 КЗпП України.

Відповідно листа Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області від 30.03.2023 №02-20/1005, ОСОБА_1 повідомлено, що її скаргу розглянуто. На підставі розпорядження Близнюківського селищного голови №29-од від 06.03.2023 «Про проведення службової перевірки» відповідною комісією було проведено службову перевірку по фактам, викладеним у скарзі, щодо діяльності генерального директора КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області. Комісією встановлено факти порушення генеральним директором КП «Близнюківська ЦРЛ» положень Статуту Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області, затвердженого рішенням XXXV сесії VIII скликання Близнюківської селищної ради від 22.12.2022 року за № 831 -VIII та Контракту з керівником комунального закладу охорони здоров`я, засновником якого є Близнюківська селищна рада Лозівського району Харківської області від 10.01.2023 року в редакції додаткової угоди № 1 від 10.01.2023 року (надалі Контракт), а саме прийнято рішення про скорочення штату працівників підприємства до погодження штатного розпису медичного персоналу із засновником. Обставини, викладені у скарзі були підтверджені частково. Встановлено наявність на підприємстві вакантної посади відповідно до кваліфікації позивача, на яку можливо було здійснити переведення.

З витягів табелю обліку використання робочого часу ОСОБА_1 за грудень 2022-березень 2023 років вбачається, що позивач як молодша медична сестра жіночої консультації працювала в режимі шестиденного робочого тижня.

Відповідно до Довідки про виплату розрахункових при звільненні №19 від 09.05.2023, ОСОБА_1 звільнена 02.03.2023 з посади молодшої медичної сестри жіночої консультації. Заробітня плата за відпрацьовані дні 01.03.2023 - 02.03.2023 склала 582,61 грн. Компенсація за невикористану щорічну відпустку за відпрацьований період 15.04.2022 - 02.03.2023 в кількості 27 календарних дні склала 7296,48 грн. Вихідна допомога в розмірі середньомісячної заробітної плати склала 6652,00 грн. Всього нараховано - 14531,09 грн.

З довідки КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області №24 від 19.06.2023, вбачається, що заробітна плата ОСОБА_1 в розрізі місяців 2023 року складає: січень 2023 року - 6700 грн., лютий 2023 року - 6666,54 грн. Разом - 13366,54 грн. Розмір середньомісячної заробітної плати становить 6683,27 грн.

Згідно з довідкою КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області №197 від 27.06.2023, розмір середньомісячної заробітної плати молодшої сестри КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області за січень - лютий 2023 року складає 6700 грн.

КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області надано довідку від 12.07.2023, згідно якої вакантна посада яка відповідала кваліфікації ОСОБА_1 та на ку можли було здійснити її переведення в період з 02.01.2023 по 02.03.2023 була відсутня.

Відповідно до Структури КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області, затвердженої 02.01.2023 генеральним директором КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області, до складу «Стаціонарної допомоги дорослим та дітям» входить хірургічно-генікологічне відділення, до складу «Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація)» входить кабінет жіночої консультації поліклінічного відділення.

Як було визнано в судовому засіданні генеральним директором КП «Близнюківська ЦРЛ» положень Статуту Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області та не заперечувалось іншими учасниками цивільного процесу, позивач по справі, ОСОБА_1 , після виходу з лікарняного за усним розпорядженням без видання письмого наказу з 03.12.2023 перейшла на посаду молодшої медичної сестри жіночої консультації, де працювала по день звільнення, при цьому режим її роботи на посаді молодшої медичної сестри жіночої консультації був легшим у порівнянні з раніше займаною посадою молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення, оскільки на посаді молодшої медичної сестри жіночої консультації відсутні добові чергування. Про зміну умов та режиму роботи ОСОБА_1 у бік полегшення після переведення позивача на посаду молодшої медичної сестри жіночої консультації.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України, трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках: змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Частиною 2 ст. 40 КЗпП України встановлено, що звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Зі структури КП «Близнюківська ЦРЛ» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області та штатних розписів медичного персоналу за період з 15.04.2022 по 02.03.2023 дійсно вбачаються зміни в організації праці відповідача, зокрема, скорочення штату працівників.

Згідно з ч.ч. 1,4 ст. 24 КЗпП України, трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 32 КЗпП України, переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

Не вважається переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівника переміщення його на тому ж підприємстві, в установі, організації на інше робоче місце, в інший структурний підрозділ у тій же місцевості, доручення роботи на іншому механізмі або обладнанні у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором. Роботодавець не має права переміщати працівника на роботу, протипоказану йому за станом здоров`я.

У зв`язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Віповідно до ч.ч. 1,2 ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров`я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою. У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 Кодексу законів про працю України, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов.

Суд зазначає, що переведенням на іншу роботу вважається доручення працівникові роботи, що не відповідає спеціальності, кваліфікації чи посаді, визначеній трудовим договором. При цьому, поняття «переміщення» передбачає у межах спеціальності, кваліфікації чи посади, обумовленої трудовим договором, зміну: робочого місця (тобто місця безпосереднього виконання роботи); структурного підрозділу у тій самій місцевості; роботи на іншому механізмі або агрегаті. Проте, переміщення може здійснюватися тільки за умови, що не змінюється жодна з істотних умов трудового договору працівника.

Як вже було встановлено судом, режим роботи позивача на посаді молодшої медичної сестри жіночої консультації був легшим у порівнянні з раніше займаною посадою молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення.

Суд зазначає що встановлення режиму роботи - це одна з істотних умов праці, і, відповідно, зміна режиму роботи - це зміна істотних умов праці. Зміна трудової функції, характеру роботи та функціональних обов`язків працівника є переведенням, а не переміщенням, а отже, допускається за його згодою.

В матеріалах справи відсутні докази того, що ОСОБА_1 після виходу з лікарняного повідомлялась про зміну істотних умов праці, а також те, що вона надавала згоду на переведення. Також, в матеріалах справи відсутні докази того, що переведення позивача на посаду молодшої медичної сестри жіночої консультації було пов`язано з відверненням або ліквідацією наслідків бойових дій, а також інших обставин, що становили або могли становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей.

Таким чином, суд відхиляє доводи відповідача, що відбулось переміщення, а не переведення позивача, і згоди ОСОБА_1 на таке переміщення не потрібно.

Щодо порядку переведення позивача, суд зазначає наступне.

Як вже було зазначено, відповідно до ч.4 ст. 24 КЗпП України, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця.

Проте, як визнав відповідач в судовому засіданні, переведення позивача відбулось за усним розпорядженням без видання письмового наказу про це.

Відповідно до ст. 31 КЗпП України, роботодавець не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Приписами ч.1 ст. 32 КЗпП України визначено, що Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, допускається тільки за згодою працівника.

Дотримання порядку переведення шляхом видання окремого письмого наказу про це, свідчать і положення Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженого Наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 N 58 .

Так, відповідно до п.п. 2.2-2.4. вказаної вище Інструкції, до трудової книжки вносяться відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення. Записи в трудовій книжці при звільненні або переведенні на іншу роботу повинні провадитись у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону. Усі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення - у день звільнення і повинні точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

Отже, суд дійшов висновку, що порядок переведення позивача на посаду молодшої медичної сестри жіночої консультації відбувся з порушенням вищенаведених норм трудового законодавства.

Оскільки суд дійшов висновку, що «усне/бездокументальне» переведення позивача на посаду (позивач пропрацювала місяць з моменту виходу з лікарняного до моменту попередження про її вивільнення), з якої її було потім звільнено за скороченням штату працівнків, відбулось з порушенням норм трудового законодавства, то, як наслідок, не можна вважати, що відповідач здійснив звільнення ОСОБА_1 законно.

Таким чином, позовні вимоги про скасування наказу про звільнення та поновлення на роботі є обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

При цьому, суд вважає необґрунтованими доводи відповідача, що позивача не можливо поновити на посаді молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення, оскільки як відповідно до записів в трудовій книжці ОСОБА_1 , так і з наказу про прийняття її на роботу вбачається, що позивач була прийнята на посаду саме молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення, інших наказів про те, що позивач перед звільненням правомірно займала посаду молодшої медичної сестри жіночої консультації відповідачем не видавалось, що було підтверджено генеральним директором КП Близнюківська ЦРЛ в судовому засіданні.

Також суд враховує положення ч.1 ст. 235 КЗпП України, відповідно до яких, у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу, у тому числі у зв`язку з повідомленням про порушення вимог Закону України "Про запобігання корупції" іншою особою, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позивач має бути поновлена на посаді молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення.

Щодо дати з якої позивача необхідно поновити на посаді, суд зазначає наступне.

02.03.2023 наказом відповідача № 58 від 01.03.2023, ОСОБА_1 було звільнено з посади, у зв`язку зі скороченням штату.

Згідно з п. 2.27. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 N 58, днем звільнення вважається останній день роботи.

Відповідно до витягу табелю обліку використання робочого часу ОСОБА_1 за березень 2023 років, у позивача 02.03.2023 був останній робочий день перед звільненням.

З урахуванням викладених обставин, суд дійшов висновку, що позивач повинен бути поновлений до відповідача на посаді молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення з 03.03.2023, у зв`язку з чим позовні вимоги в цій частині підлягають частковому задоволенню.

Враховуючи вищенаведені обставини, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про скасування наказу № 58 від 01 березня 2023 року про звільнення позивача є обґрунтованими та підлягають задоволенню, а позовні вимоги про поновлення ОСОБА_1 на посаді молодшої медичної сестри хірургічно-гінекологічного відділення підлягають частковому задоволенню, а саме в частині її поновлення до відповідача на посаді з 03.03.2023 року.

Медична документація на позивача ОСОБА_1 , яка надана відповідачем, визнається судом неналежними доказами, оскільки не стосується суті спору.

Показання свідка ОСОБА_6 в цілому, а також показання свідків із сторони відповідача з приводу неналежного виконання посадових обов`язків ОСОБА_1 також судом визнаються неналежними доказами, оскільки не стосуються суті спору.

Доводи позивача щодо винесення окремої ухвали з приводу виявлених в ході судового розгляду порушень трудового законодавства під час вирішення цього спору, судом відхиляються, виходячи з наступного.

Окрема ухвала суду є процесуальним засобом судового впливу на виявлені під час судового розгляду порушення законності, а також причини та умови, що цьому сприяли.

Правовими підставами постановлення окремої ухвали є виявлені під час розгляду справи порушення матеріального або процесуального закону; встановлення причин та умов, що сприяли вчиненню таких порушень.

За наявності цих двох правових підстав у сукупності суд має право постановити окрему ухвалу і направити її відповідним особам чи органам для вжиття заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли вчиненню виявлених порушень.

Окрема ухвала може бути постановлена лише у разі, якщо під час судового розгляду встановлено склад правопорушення. Водночас, суд може в окремій ухвалі зазначити, елементи якого складу правопорушення слід перевірити. Якщо суд не встановив такого порушення, підстав для постановлення окремої ухвали немає.

Враховуючи вимоги ст. 262 ЦПК України, які передбачають виключний перелік питань які процесуально можуть були врегульовані в порядку винесення окремої ухвали, суд дійшов висновку про необгрунтованість доводів позивача щодо постановлення окремої ухвали по цій справі.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача середнього заробітку за час вимушеного прогулу заробітної плати за час вимушеного прогулу, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.2 ст. 235 КЗпП України, при винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижче оплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

Згідно з п. 8 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. N 100, нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, - на число календарних днів за цей період. Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на 2 сумарного числа робочих днів за останні два календарні місяці згідно з графіком роботи підприємства, установи, організації, встановленим з дотриманням вимог законодавства.

З витягів табелю обліку використання робочого часу ОСОБА_1 за грудень 2022-березень 2023 років вбачається, що позивач як молодша медична сестра жіночої консультації працювала в режимі шестиденного робочого тижня.

З довідки КП «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області №24 від 19.06.2023, вбачається, що заробітна плата ОСОБА_1 в розрізі місяців 2023 року складає: січень 2023 року - 6700 грн., лютий 2023 року - 6666,54 грн. Разом - 13366,54 грн. Розмір середньомісячної заробітної плати становить 6683,27 грн.

Таким чином, при обчисленні середнього заробітку за час вимушеного прогулу за п. 8 вищевказаного Порядку, на користь позивача за період з 03 березня 2023 року по 09.08.2023 підлягає стягненню 42586, 45 грн., виходячи з наступного розрахунку: 310,85 грн., (середньоденна заробітна плата) х 137 (дні вимушеного прогулу з 03.03.2023 по 09.08.2023).

Суд зазначає, що вказана сума у розмірі 42586,45 грн. повинна бути виплачена позивачу за вирахуванням тих податків, зборів та інших обов`язкових платежів, які підлягають вирахуванню роботодавцем згідно чинного законодавства під час виплати заробітної плати працівнику.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про обґрунтованість та задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Щодо позовних вимог про стягнення моральної шкоди у розмірі 100000 грн., суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості (ч. 3 ст. 23 ЦК України).

Згідно ч. 2 ст. 23 ЦК України, моральна шкода полягає: 1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя (ст. 237-1 КЗпП України).

Розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров`я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих і виробничих стосунках, ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану, добровільне - за власною ініціативою чи за зверненням потерпілого - спростування інформації редакцією засобу масової інформації. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості (Постанова Пленуму Верховного суду України № 4 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди»).

При вирішенні позовних вимог щодо відшкодування моральної шкоди суд враховує обставини спору, характер правовідносин та положення, зазначені в ст. 237-1 КЗпП України, пунктах 3, 5, 8, 9, 13 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. № 4 (зі змінами) „Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди". При цьому судом враховано, що відповідач незаконно звільнив позивача, незаконне звільнення позивача вимагало суттєвих додаткових зусиль для організації його життя. Оскільки звільнення ОСОБА_1 відбулося з порушенням діючого законодавства про працю, їй заподіяні моральні страждання.

З урахуванням наведеного, а також виходячи із засад розумності, виваженості та справедливості, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовних вимог у цій частині, і як наслідок стягнення з відповідача на користь позивача моральної шкоди в сумі 2 000 грн.

Відповідно до ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення у справі про поновлення на роботі незаконно звільненої ОСОБА_1 та про присудження середнього заробітку за час вимушеного прогулу за один місяць в розмірі 6683,27 грн. з вирахуванням із цієї суми тих податків, зборів та інших обов`язкових платежів, які підлягають вирахуванню роботодавцем згідно чинного законодавства під час виплати заробітної плати працівнику.

Питання щодо розподілу судових витрат суд вирішує відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 2, 19, 76-81, 89 , 133, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди - задовольнити частково.

Скасувати Наказ № 58 від 01 березня 2023 року Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області «Про звільнення ОСОБА_1 ».

Поновити ОСОБА_1 на роботі до Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на посаді молодшої медичної сестри хірургічно - гінекологічного відділення з 03 березня 2023 року.

Стягнути з Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на користь ОСОБА_1 середній заробіток за весь час вимушеного прогулу за період з 03 березня 2023 року по 09 серпня 2023 року в сумі 42586 (сорок дві тисячі п`ятсот вісімдесят шість) грн. 45 коп. з вирахуванням із цієї суми податків, зборів та інших обов`язкових платежів.

Стягнути з Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 2000,00 (дві тисячі) грн.

Стягнути з Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 21 (двадцять одна) грн. 47 коп.

Стягнути з Комунального підприємства «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області на користь держави судовий збір в сумі 2147 (дві тисячі сто сорок сім) грн. 20 коп.

В іншій частині позову в задоволенні позовних вимог - відмовити.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі ОСОБА_1 і стягнення на її користь середнього заробітку за час вимушеного прогулу за один місяць у розмірі 6683 грн. 27 коп. з вирахуванням із цієї суми податків, зборів та інших обов`язкових платежів.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення або в порядку ч.2 ст. 354 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасника справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Повний текст судового рішення складено та підписано 16.08.2023.

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 )

Відповідач: Комунальне підприємство «Близнюківська центральна районна лікарня» Близнюківської селищної ради Лозівського району Харківської області (код ЄДРПОУ 02002670, адреса місцезнаходження: Харківська область, Лозівський район, смт. Близнюки, вул.. Калинова, 3).

Суддя С.П. Масло

Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено17.08.2023
Номер документу112832481
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі, стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —612/202/23

Постанова від 20.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 20.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 16.08.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Масло С. П.

Рішення від 09.08.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Масло С. П.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Масло С. П.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Масло С. П.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Близнюківський районний суд Харківської області

Масло С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні