Ухвала
від 17.08.2023 по справі 912/1487/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17 серпня 2023 рокуСправа № 912/1487/23

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Тимошевська В.В., розглянувши матеріали позовної заяви Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, вул. Соборна, 3, с. Попельнасте, Олександрійський район, Кіровоградська область, 28062

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ТУРК САУЗ", вул. Садова, 4, с. Травневе, Олександрійський район, Кіровоградська область, 28061

про стягнення 464 673,15 грн,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕНЕРГО ТУРК САУЗ" про стягнення податкового боргу до місцевого бюджету по орендній платі за землю станом на 01.06.2023 в розмірі 464 673,15 грн за орендовану земельну ділянку за кадастровим номером 3520385900:02:000:0558, площею 24,1385 га, з покладенням на відповідача судових витрат.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду встановлено наступний розмір та порядок сплати судового збору: за позовними заявами майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за позовними заявами немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до положень Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб встановлено на рівні 2 684,00 грн.

Враховуючи позовні вимоги, позивач мав сплати 6 970,10 грн судового збору (1,5% від ціни позову 464 673,15 грн).

Проте, позивачем не надано документа, що підтверджує сплату судового збору у встановленому законом порядку та розмірі або доказів на підтвердження звільнення від такої сплати.

Вказане свідчить про недотримання вимог, встановлених п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Окрім того, відповідно до вимог ст. 164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Згідно з ч. 4 ст. 60 Господарського процесуального кодексу України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Відповідно до пунктів 2, 3, 4 Положення про ордер на надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 р. № 41 (зі змінами), ордер на надання правової допомоги - письмовий документ, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги у випадках і порядку, встановлених Законом України від 05 липня 2012 року № 5076-VI "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та іншими законами України. В Україні встановлюється єдина, обов`язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера, яку затверджує Рада адвокатів України. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Згідно з пунктом 12 Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 17 грудня 2012 року № 36, ордер містить наступні реквізити:

12.1. Серію, порядковий номер ордера;

12.2. Прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога;

12.3. Посилання на договір про надання правової допомоги/доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа;

12.4. Назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Під назвою органу розуміється як безпосередньо назва конкретного органу так і назва групи органів визначених пунктом 2 частини 1 статті 20 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (наприклад, судові органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи досудового слідства, правоохоронні органи тощо);

12.5. Прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правничу (правову) допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 01.01.2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане;

12.6. Ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об`єднання та його місцезнаходження);

12.7. Адресу робочого місця адвоката, якщо вона відрізняється від адреси місцезнаходження адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, яке видає ордер;

12.8. Обмеження повноважень, якщо такі передбачені договором про надання правничої (правової) допомоги;

12.9. Дату видачі ордера;

12.10. Підпис адвоката, який видав ордер, у разі здійснення ним індивідуальної діяльності (у графі "Адвокат");

12.11. Підпис адвоката, який надає правову допомогу, якщо ордер, виданий адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (у графі «Адвокат»);

12.12. Підпис керівника адвокатського бюро/адвокатського об`єднання, відтиск печатки адвокатського бюро/адвокатського об`єднання (за наявності) у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро/адвокатським об`єднанням;

12.13. Двовимірний штрих-код (QR-код) з посиланням на профайл адвоката в ЄРАУ.

Позовна заява підписана представником Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області, а саме адвокатом Віватенко М.І., на підтвердження повноважень якого до позову додано ордер серії ВА №1059623.

Разом з тим, наданий ордер не відповідає типовій формі ордеру, яка затверджена Положенням про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 № 41, та не містить всіх необхідних реквізитів ордеру, передбачених Положенням, зокрема: у поданому ордері відсутня дата його видачі.

Крім того, у вказаному ордері не зазначено, що правова допомога надається Попельнастівській сільській раді Олександрійського району Кіровоградської області.

Також суд зазначає, що в поданому ордері зазначено, що останній видано на підставі договору про надання правової допомоги № 17 від 17.07.2023, тоді як до позовної заяви додано копію договору про захист (представництво) надання правової допомоги № 37-23 від 17.07.2023.

Тому, в порушення вимог ст. 164 ГПК України до позовної заяви не додано доказів, що підтверджують повноваження представника позивача, яким підписано позовну заяву.

Також суд зазначає, що згідно Договору оренди землі № 30/05-19-1 від 30.05.2019 встановлено, що орендна плата становить 328 778,28 грн за рік, тобто 27 398,19 грн щомісячно.

Як вбачається з листа-розрахунку заборгованості орендної плати від 28.06.2023 № 182 позивачем у 2022 та 2023 році змінено ціну щомісячного платежу у бік збільшення без надання пояснень щодо підстав такої зміни.

Враховуючи викладене є необхідним витребувати від позивача такі пояснення.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням позивачу строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Попельнастівської сільської ради Олександрійського району Кіровоградської області - залишити без руху.

2. Попельнастівській сільській раді Олександрійського району Кіровоградської області, усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме подати до суду:

- докази сплати судового збору в розмірі 6 970,10 грн у встановленому законом порядку або документи на підтвердження звільнення позивача у даному випадку від сплати судового збору;

- ордер, який відповідає типовій формі ордеру, яка затверджена Положенням про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12 квітня 2019 № 41;

- письмові пояснення щодо зміни ціни щомісячного платежу орендної плати.

3. Роз`яснити Попельнастівській сільській раді Олександрійського району Кіровоградської області, що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Попельнастівській сільській раді Олександрійського району Кіровоградської області за адресою: вул. Соборна, 3, с. Попельнасте, Олександрійський район, Кіровоградська область, 28062 та електронною поштою: dimasmarsa@gmail.com.

Суддя В.В.Тимошевська

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112868949
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про відшкодування шкоди, збитків

Судовий реєстр по справі —912/1487/23

Ухвала від 22.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні