Ухвала
від 17.08.2023 по справі 420/19258/21
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/19258/21

У Х В А Л А

17 серпня 2023 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Цховребова М.Г., розглянувши в письмовому провадженні за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, Відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області та державного кадастрового реєстратора відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Деревянко Наталії Анатоліївни про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 (з урахуванням позовної заяви, поданої на усунення недоліків) до Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, Відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області та державного кадастрового реєстратора відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Деревянко Наталії Анатоліївни, в якому позивач просить:

- визнати протиправними та скасувати рішення державного кадастрового реєстратора відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Деревянко Н.А. РВ-5101955632021 від 14.07.2021 про відмову у виправлені помилок, що виникли під час державної реєстрації земельної ділянки номер 5121080300:03:001:0014, площею 0,150 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 ;

- зобов`язати відділ у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області виправити технічну помилку у даних державного земельного кадастру на земельну ділянку 5121080300:03:001:0014, площею 0,150 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , шляхом приведення відомостей кадастрової карти України у відповідність із технічною документацією.

Судом встановлено, що від представника позивача до суду електронною поштою надійшло клопотання про витребування доказів, ЕП/3170/23, в якому, керуючись ст. 80 КАС України, останній просить витребувати від відповідача Головного управління Держгеокадастру в Одеській області належні, достатні та допустимі докази на підтвердження відповідності відомостей Державного земельного кадастру інформації, що міститься в документах, котрі слугували підставою для їх внесення до земельного кадастру, зважаючи на наявність розбіжностей, окреслених у спірному рішенні про відмову у виправленні помилок № РВ-5101955632021 від 14.07.2021 р., та відзиві на позовну заяву, з тих підстав, що: до предмету доказування по даній справ входить, зокрема, встановлення обставин на підставі яких документів прийнято оскаржуване рішення, чи дійсно відповідачем було допущено помилку, що призвела до порушення прав позивача; факти (зміст) відображені в вищезазначених документах входять до предмету доказування по даній справі.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Згідно з ч. 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 14 КАС України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Судом також встановлено, що ухвалою суду при відкритті провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами у відповідачів було витребувано належним чином засвідчені копії усіх доказів-підстав (фактичних і юридичних) правомірності оскаржуваного рішення, згідно з вимогами ч. 2 ст. 2 КАС України.

Разом з тим, в тому числі у зв`язку із тим, що відзиви на позовну заяву та витребувані судом докази від відповідачів до суду не надійшли, ухвалою суду розгляд справи вирішено проводити в порядку загального позовного провадження.

Від відповідача Головного управління Держгеокадастру в Одеській області до суду через систему «Електронний суд» надійшов відзив на позовну заяву, до якого додано лише та виключно докази надіслання відзиву іншим учасникам справи та документ на підтвердження повноважень особи, за підписом якої подано відзив.

Отже, ухвала суду про відкриття провадження у справі в частині витребуваних доказів, зокрема, зазначеним відповідачем не виконана.

Від відповідачів: Відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області та державного кадастрового реєстратора відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Деревянко Наталії Анатоліївни, відзиви до суду не надійшли та ухвала суду про відкриття провадження у справі в частині витребуваних доказів зазначеними відповідачами також не виконана.

При цьому, відповідно до ч. 5 ст. 121 КАС України, пропуск строку, встановленого законом або судом учаснику справи для подання доказів, інших матеріалів чи вчинення певних дій, не звільняє такого учасника від обов`язку вчинити відповідну процесуальну дію.

На підставі вищенаведеного, з урахуванням змісту оскаржуваного рішення, з метою забезпечення повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, суд дійшов висновку про необхідність повторно витребувати у відповідачів належним чином засвідчені копії усіх доказів-підстав (фактичних і юридичних) правомірності оскаржуваного рішення, згідно з вимогами ч. 2 ст. 2 КАС України, в тому числі в обов`язковому порядку, але не виключно, усіх доказів, на підставі яких встановлений факт, що відомості Державного земельного кадастру відповідають інформації, що міститься в документах, які стали підставою для внесення цих відомостей, та не потребують виправлення у зв`язку з не виявленням відповідних технічних помилок у таких документах.

Згідно з п. 3 Розділу VI Прикінцевих положень КАС України (в редакції, чинній до 17.07.2020 року) під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема, процесуальні строки щодо розгляду адміністративної справи продовжуються на строк дії такого карантину.

Згідно з п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 18.06.2020 року № 731-ІХ, який набрав чинності 17.07.2020 року, зокрема, процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 3 розділу VI "Прикінцеві положення" Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності цим Законом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2023 р. № 383) до 30 червня 2023 р. на території України продовжено дію карантину, встановленого постановами Кабінету Міністрів України.

Ухвалу постановлено та складено також з урахуванням: часу зупинення провадження у справі; часу періодичного навчання суддів; часу тимчасової непрацездатності головуючого судді; часу перебування головуючого судді у відпустці; фактичного часу забезпечення суду електроенергією; часу повітряних тривог; часу перевірки повідомлень про мінування будівлі суду; наказу голови Одеського окружного адміністративного суду від 24 лютого 2022 року № 9-ОС/Д/С «Про особливий режим роботи Одеського окружного адміністративного суду»; статей 10, 12-2, 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»; Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»; законів України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», якими затверджено Укази Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 14.03.2022 № 133/2022, від 22.04.2022 № 259/2022, від 17.05.2022 № 341/2022, від 12.08.2022 № 573/2022, від 07.11.2022 року № 757/2022, від 06.02.2023 року № 58/2023, від 01.05.2023 року № 254/2023; рішення Ради суддів України від 24.02.2022 № 9.

Керуючись ст.ст. 9, 14, 80, 121, 194, 205, 243, 248, 256, 294 КАС України, суд

ухвалив:

Повторно витребувати у відповідачів: Головного управління Держгеокадастру в Одеській області, Відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області та державного кадастрового реєстратора відділу у Біляївському районі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області Деревянко Наталії Анатоліївни, належним чином засвідчені копії усіх доказів-підстав (фактичних і юридичних) правомірності оскаржуваного рішення, згідно з вимогами ч. 2 ст. 2 КАС України, в тому числі в обов`язковому порядку, але не виключно, усіх доказів, на підставі яких встановлений факт, що відомості Державного земельного кадастру відповідають інформації, що міститься в документах, які стали підставою для внесення цих відомостей, та не потребують виправлення у зв`язку з не виявленням відповідних технічних помилок у таких документах.

Витребувані документи подати до суду у 5-денний строк з дня одержання копії цієї ухвали із підтвердженням надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

В разі ненадання витребуваних документів надати письмові пояснення щодо причин їх ненадання у той самий строк.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 149 КАС України у випадку невиконання процесуальних обов`язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвала окремо оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку ст. 256 КАС України.

Суддя М.Г. Цховребова

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112876131
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —420/19258/21

Рішення від 27.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 13.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 17.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 08.12.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 11.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 14.01.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні