Ухвала
від 02.08.2023 по справі 631/1005/20
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 631/1005/20

провадження № 2/631/110/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 серпня 2023 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області в складі :

головуючого - судді Пархоменко І. О.,

при секретарі судового засідання Бондаренко І. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Нововодолазького районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з?явилась, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання. Про причини неявки не повідомила, клопотань про відкладення справи не надала.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з?явилась, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, про причини неявки суд не повідомила. Клопотання про розгляд справи за її відсутності або про відкладення розгляду справи не надавала.

Представник позивача ОСОБА_3 у судове засідання не з?явилась, надала клопотання від свого імені та від імені позивача де просила розглянути справу за її відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, не заперечує проти винесення заочного рішення.

Третя особа СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ не направила свого представника для участі у судовому засіданні. Через електронну пошту суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника.

Третя особа ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА не направила свого представника для участі у судовому засіданні, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, про причини неявки суду не повідомила.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (ч.1 ст. 2 ЦПК України).

За п. 5 ч. 3 ст. 2 ЦПК України диспозитивність є однією із основних засад (принципів) цивільного судочинства.

Згідно зч.1,3ст.13ЦПК України судрозглядає справине інакшеяк зазверненням особи,поданим відповіднодо цьогоКодексу,в межахзаявлених неювимог іна підставідоказів,поданих учасникамисправи абовитребуваних судому передбаченихцим Кодексомвипадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

З позовної заяви вбачається, що ОСОБА_1 просила позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав стосовно неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/4 (однієї четвертої) частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 24 листопада 2020 року до досягнення дитиною повноліття.

Процесуальний порядок провадження у цивільних справах визначається ЦПК України та іншими законами України, якими встановлюється зміст, форма, умови виконання процесуальних дій, сукупність цивільних процесуальних прав і обов`язків суб`єктів цивільно-процесуальних правовідносин та гарантій їх реалізації.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після відкриття провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Підстави для закриття провадження у справі визначені у ст. 255 Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо набрали законної сили рішення суду або ухвала суду про закриття провадження у справі, ухвалені або постановлені з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, або є судовий наказ, що набрав законної сили за тими самими вимогами.

Зазначена підстава для закриття провадження у справі спрямована на усунення випадків повторного вирішення судом тотожного спору, який вже розглянуто і остаточно вирішено по суті, оскільки після набрання рішенням суду законної сили сторони та треті особи із самостійними вимогами, а також їх правонаступники не можуть знову заявляти в суді ту саму позовну вимогу з тих самих підстав.

Неможливість повторного розгляду справи за наявності рішення суду, що набрало законної сили чи ухвали суду про закриття провадження у справі, постановленої між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, ґрунтується на правових наслідках набрання рішенням суду чинності.

Йдеться про те, що в тих випадках, коли справа вже вирішена судом або коли сторони розпорядилися своїми правами певним чином і суд затвердив ці дії, повторне звернення до суду не допускається.

Неможливість повторного розгляду справи, коли є судове рішення, що набрало законної сили і не скасоване у встановленому законом порядку, перш за все пов`язана з виключністю судового рішення. Судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

Отже, для застосування вказаної підстави для закриття провадження у справі необхідна наявність водночас трьох складових, а саме: тотожних сторін спору, тотожного предмета позову, тотожної підстави позову, тобто коли позови співпадають за складом учасників цивільного процесу, матеріально-правовими вимогами та обставинами, що обґрунтовують звернення до суду. При цьому, зазначені підстави для відмови у відкритті провадження у справі спрямовані на усунення випадків повторного вирішення судом спорів, які вже розглянуті і остаточно вирішені по суті.

Зміст позовних вимог - це певна форма захисту, яку просить позивач від суду. Під підставами позову слід розуміти обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги. Виклад обставин та підстав також необхідний для визначення тотожності позову, захисту відповідача від позову, зміни позову позивачем і, найголовніше, - для визначення предмета доказування по даній справі.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підстави позову становлять обставини (фактична підстава), якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу, і норми права (юридична підстава), які у своїй сукупності дають право особі звернутися до суду з позовними вимогами до відповідача.

При визначенні підстави позову як елемента його змісту суд повинен перевірити, на підставі чого, тобто яких фактів (обставин) і закону, позивач просить про захист свого права.

Верховний Суд в своїй постанові від 22 травня 2019 року у справі №640/7778/18 (провадження № 61-48585св18) зазначив, що закриття провадження у справі разі можливе за умови, що рішення, яке набрало законної сили, є тотожним позову, який розглядається, тобто збігаються сторони, предмет і підстави позовів. Відповідно до наведеної норми позови вважаються тотожними, якщо в них одночасно збігаються сторони, підстави та предмет спору, тобто коли позови повністю збігаються за складом учасників цивільного процесу, матеріально-правовими вимогами та обставинами, що обґрунтовують звернення до суду. Нетотожність хоча б одного із цих чинників не перешкоджає повторному зверненню до суду заінтересованих осіб за вирішенням спору. У розумінні цивільного процесуального закону предмет позову - це матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої він просить ухвалити судове рішення. Визначаючи підстави позову як елементу його змісту, суд повинен перевірити, на підставі чого, тобто яких фактів (обставин) і норм закону позивач просить про захист свого права.

Судом встановлено, що заочним рішенням Краснокутського районного суду Харківської області від 04 грудня 2019 року позбавлено батьківських прав ОСОБА_5 відносно його дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Встановлено над малолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опіку і призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Стягнуто з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на утримання малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щомісячно аліменти у розмірі 1/4 частини з кожного відповідача від усіх видів їх заробітку (доходів), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 10 грудня 2018 року і до повноліття дитини (а. с. 21-29).

Підсумовуючи викладене, суддя доходить висновку про необхідність закриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА у частині стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини,оскільки аліменти з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання малолітньої дитини ОСОБА_4 , стягнуто за рішенням Краснокутського районного суду Харківської області від 04 грудня 2019 року, тобто наявне рішення суду, що набрало законної сили, ухвалене з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

На підставівикладеного такеруючись ст.2,13,255,353 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА в частині про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини закрити на підставі п. 3 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Роз`яснити сторонам, що відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет із тих самих підстав не допускається.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Харківського апеляційного суду учасниками справи протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя І. О. Пархоменко

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112893428
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —631/1005/20

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 02.08.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 02.08.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 20.02.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні