Рішення
від 02.08.2023 по справі 631/1005/20
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 631/1005/20

провадження № 2/631/110/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

02 серпня 2023 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Пархоменко І. О.,

при секретарі - Бондаренко І. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до Нововодолазького районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини. В обґрунтування позовних вимог зазначила наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_3 у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які перебували у шлюбі, актовий запис № 2510 від 13 жовтня 2015 року, народилася дочка ОСОБА_4 , свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 08 лютого 2018 року Виконавчим комітетом Нововодолазької селищної ради Нововодолазького району Харківської області.

23 січня 2018 року мати ОСОБА_2 залишила свою 2-місячну доньку ОСОБА_4 біля сусідського будинку на вулиці при температурі повітря - 10 С, тобто залишила дитину в небезпечному для життя стані. За даним фактом було внесено відомості до ЄРДР про вчинення кримінального злочину № 12018220390000040. В ході судового розгляду було встановлено, що ОСОБА_2 з дитинства страждає на хронічне психіатричне захворювання, що в подальшому було підтверджено висновком судово-психіатричного експерта № 429 від 24 травня 2018 року, у формі шизофренії параноїдної. За результатом розгляду даної кримінальної справи була винесена ухвала Валківським районним судом Харківської області від 01 серпня 2018 року, відповідно до якої до ОСОБА_2 був застосований примусовий захід медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу зі звичайним наглядом, а саме: до КЗОЗ «Обласна психіатрична лікарня № 1», розташована за адресою: вул. Бєлгородська, 1, с. Стрілече Харківського району Харківської області.

Дитина була випадково виявлена перехожим та доставлена до КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня № 1» з ознаками переохолодження середнього ступеня тяжкості.

Малолітня ОСОБА_4 є рідною племінницею позивача. За час находження дитини в лікарні, ОСОБА_6 щоденно її відвідувала та опікувалася нею. У цей час вона вирішила для себе дбати про дівчинку та створити для неї належні сімейні умови для нормального виховання та догляду за дитиною.

Після одужання 27 квітня 2018 року малолітня ОСОБА_4 була передана до сім`ї позивача з урахуванням Висновку служби у справах дітей Нововодолазької районної державної адміністрації про доцільність передачі малолітньої дитини ОСОБА_4 з КЗОЗ «Обласна дитяча клінічна лікарня № 1» в родину рідної тітки ОСОБА_1 від 20 квітня 2018 року та на підставі Акту про факт передачі дитини від 27 квітня 2018 року. Станом на сьогоднішній день дитина проживає разом з позивачкою, та вона, відповідно до рішення Краснокутського районного суду Харківської області від 04 грудня 2019 року призначена опікуном ОСОБА_4 .

Рішенням Краснокутського районного суду Харківської області від 04 грудня 2019 року було позбавлено батьківських прав ОСОБА_3 .

Відносно матері ОСОБА_2 судом не було задоволено вимогу позивача, щодо позбавлення її батьківських прав, оскільки відповідач страждала на хронічне психічне захворювання у формі шизофренії параноїчної, що перешкоджало виконання нею батьківських обов`язків.

На сьогодні мати ОСОБА_4 закінчила курс лікування (встановлено інвалідність), була виписана додому. Однак, свої обов`язки ОСОБА_2 не виконує, а саме, не цікавиться долею своєї дитини, донькою не опікується, ухиляється від виконання батьківських обов`язків, будь-якого матеріального утримання дитині не надає.

Позивач піклується про дитину, дбає про стан її здоров`я, фізичний та моральний розвиток, забезпечує дитину гідними умовами проживання, одягом, харчуванням та самостійно несе всі витрати щодо утримання та належного розвитку Меланії.

Просила позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт Веселе, Веселівського району, Запорізької області, зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , батьківських прав стосовно неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у розмірі 1/4 (однієї четвертої) частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 24 листопада 2020 року до досягнення дитиною повноліття.

Ухвалою судді Нововодолазького районного суду Харківської області від 22 грудня 2020 року цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини було передано на розгляд до Дзержинського районного суду міста Харкова (а. с. 47-50).

За ухвалою судді Дзержинського районного суду міста Харкова від 13 травня 2021 року зазначена цивільна справа передана на розгляд до Нововодолазького районного суду Харківської області (а. с. 61).

Вказана цивільна справа з єдиним унікальним № 631/1005/20 (провадження № 2/631/589/21) відповідно до Контрольного журналу судових справ і матеріалів, передано на розгляд судді Пархоменко І. О. (а. с. 66).

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 08 липня 2021 року прийнято позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд цивільної справи ухвалено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання (а. с. 67-69).

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 05 листопада 2021 року закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду по суті у судовому засіданні (а. с. 88).

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 02 серпня 2023 року провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА в частині про стягнення аліментів на утримання малолітньої дитини закрито на підставі п. 3 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з?явилась, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання. Про причини неявки не повідомила, клопотань про відкладення справи не надала.

Представник позивача ОСОБА_8 у судове засідання не з?явилась, надала клопотання від свого імені та від імені позивача де просила розглянути справу за її відсутності та відсутності позивача, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з?явилась, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, про причини неявки суд не повідомила. Клопотання про розгляд справи за її відсутності або про відкладення розгляду справи не надавала.

Третя особа СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ не направила свого представника для участі у судовому засіданні. Через електронну пошту суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника.

Третя особа ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА не направила свого представника для участі у судовому засіданні, належним чином повідомлена про дату, час і місце судового засідання, про причини неявки суду не повідомила.

Ураховуючи, що відповідач не скористався процесуальним правом подачі відзиву на позовну заяву, на підставі вимоги ч. 8 ст. 178 ЦПК України, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Зі згоди представника позивача, суд вважає за можливе ухвалити рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що Веселівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області 09 травня 1985 складено відповідний актовий запис № 89. У свідоцтві про народження батьками записані: ОСОБА_9 та ОСОБА_10 (а. с. 7-8).

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що Веселівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області 23 травня 1987 року складено відповідний актовий запис № 86. У свідоцтві про народження батьками записані: ОСОБА_9 та ОСОБА_10 (а. с. 11-12).

Отже позивач та відповідач є рідними сестрами.

Ухвалою Валківського районного суду Харківської області від 01 серпня 2018 року відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосовано примусовий захід медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом, а саме до КЗОЗ «Обласна психіатрична лікарня №1» (а. с. 14-17).

Ухвалою Нововодолазького районного суду Харківської області від 11 жовтня 2019 року припинено примусові заходи медичного характеру щодо ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосовані на підставі ухвали Харківського районного суду Харківської області від 01 лютого 2019 року у вигляді примусової амбулаторної психіатричної допомоги (а. с. 18-20).

Заочним рішенням Краснокутського районного суду Харківської області від 04 грудня 2019 року позбавлено батьківських прав ОСОБА_3 відносно його дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Встановлено над малолітньою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , опіку та призначено опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Стягнуто з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , на утримання малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , щомісячно аліменти у розмірі 1/4 частини з кожного відповідача від усіх видів їх заробітку (доходів), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 10 грудня 2018 року і до повноліття дитини (а. с. 21-29).

03 серпня 2020 року адвокатом Терещенко К. І. була отримана відповідь на адвокатський запит від СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ та надані належним чином завірені копії документів для підготовки позовної заяви, щодо позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 (а. с. 30-32).

Відповідно до довідки КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ "ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ" (КНП ХОР "ОКЛ") (с. Стрілеча) №1 від 18 березня 2020 року № 1178, ОСОБА_2 , 1987 року народження, на лікуванні не знаходиться (а. с. 33).

Відповідач знаходиться на диспансерному обліку у лікаря - психіатра по психічному захворюванню з 2018 року. Згідно з висновком комісії лікарів - психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 62 від 05 липня 2019 року ОСОБА_2 знаходиться у стані стійкої ремісії і не представляє загрози у скоєнні соціально - небезпечних дій, як для оточуючих так і для себе. У подальшому примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги не потребує. Питання виконання батьківських обов`язків вирішує комісія лікарів ОПЛ № 1 або Харківський обласний диспансер № 3. Вказане вбачається з листа головного лікаря КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАЙОННОЇ ЛІКАРНІ» № 335 від 24 лютого 2020 року(а. с. 34).

За довідкою КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ДОШКІЛЬНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД (ЯСЛА-САДОК) № 336 ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ № 125/01-35/20 від 27 липня 2020 року та № 112/01-35/21 від 07 вересня 2021 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відвідує дошкільний навчальний заклад з 17 жовтня 2019 року по теперішній час. Дитину до дитячого садочка забирала додому опікун ОСОБА_1 (а. с. 38, 79).

Згідно з довідкою КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «МІСЬКА ДИТЯЧА ПОЛІКЛІНІКА № 7» ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ від 28 липня 2020 року та листом КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «МІСЬКА ДИТЯЧА ПОЛІКЛІНІКА № 7» ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ № 596 від 09 вересня 2021 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 перебуває під наглядом з 05 травня 2018 року. Опікун дівчинки ОСОБА_1 регулярно навідує дитячу поліклініку, дитина привита по віку. Мати дитини ОСОБА_2 до лікаря-педіатра відносно інформації про стан здоров`я доньки не зверталась (а. с. 39,79).

З листа ХРУП № 1ГУНП В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ № 251а/з/п9-67/01 від 07 вересня 2021 року вбачається що ОСОБА_2 із заявами та скаргами стосовно порушення її прав, як матері, а саме щодо спілкування з малолітньою дитиною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у період з 01 січня 2018 року по 07 вересня 2021 року не зверталась (а. с. 80).

Позивачем в обґрунтування позовних вимог зазначено не виконання відповідачем обов`язки, що покладені законом на батьків.

Отже, між сторонами виникли правовідносини, що регулюються Сімейним кодексом України, стосовно неналежного виконання батьківських обов`язків. Доказуванню підлягають обставини щодо ухилення відповідача від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Частиною 1 ст. 129 Конституції України встановлені основні засади судочинства, зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Вказане кореспондується зі ст. 2 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України завданнями цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

За приписами ч. 3 ст. 51 Конституції України - сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Положеннями ч. 3 ст. 9 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України №789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року визначено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Згідно з ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Право дитини на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом ( ч. 1 ст. 152 Сімейного кодексу України).

Частинами 2 та 4 ст. 155 Сімейного кодексу України передбачено, що батьківські права не можуть здійснюватись всупереч інтересам дитини. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Випадки, коли мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, встановлені ст. 164 Сімейного кодексу України, зокрема, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років (ст. 165 Сімейного кодексу України).

Отже, з позовом до відповідача ОСОБА_2 звернулась особа, визначена законом.

Пленум Верховного Суду України в п.15, 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" роз`яснив, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Особи можуть бути позбавленні батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або з власної ініціативи вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

За положеннями ч. 5 ст. 19 Сімейного кодексу України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

У свою чергу, за приписами ч. 6 ст. 19 Сімейного кодексу України суд може не погодитись з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЮ РАДОЮ надано висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 № 02-33/2555 від 01 листопада 2021 року орган опіки та піклування НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а. с. 75-77).

Одночасно, вирішуючи питання щодо можливості позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , слід урахувати наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 страждає на хронічне психічне захворювання, знаходиться на диспансерному обліку у лікаря - психіатра по психічному захворюванню, знаходилась на примусовому лікуванні(а. с. 34).

З ухвали Валківського районного суду Харківської області від 01 серпня 2018 року вбачається, що за висновком судово-психіатричного експерта № 429 від 24 травня 2018 року ОСОБА_2 страждає на хронічне психічне захворювання у формі шизофренії параноїчної (а. с. 14-17).

У п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30 березня 2007 року роз`яснено, що не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов`язків унаслідок душевної хвороби, недоумства чи іншого тяжкого захворювання (крім хронічного алкоголізму чи наркоманії) або з інших не залежних від неї причин.

Механізм видачі висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я про наявність у батька, матері дитини тривалої хвороби, яка перешкоджає виконанню батьківських обов`язків визначає Порядок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я про наявність у батька, матері дитини тривалої хвороби, яка перешкоджає виконанню батьківських обов`язків, затверджений наказом Міністерства охорони здоров`я України № 981 від 18 листопада 2013 року, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05 грудня 2013 року за № 2067/24599.

Відповідно до п. 4 Порядку підставою для видачі Висновку ЛКК є наявність у батька, матері дитини тривалої хвороби з обмеженням життєдіяльності, а саме: повна нездатність до самообслуговування та повна залежність від інших осіб (необхідність постійного стороннього нагляду, догляду або допомоги).

Згідно з п. 6, 7 Порядку висновок ЛКК видається строково відповідно до перебігу хвороби та обмеження життєдіяльності і підлягає перегляду кожні півроку або у разі надходження заяви батька, матері щодо перегляду, яка розглядається протягом тижня. Висновок ЛКК про наявність у батька, матері дитини тривалої хвороби, яка перешкоджає виконанню батьківських обов`язків, підписаний усіма членами ЛКК, записується до медичної карти амбулаторного хворого (форма № 025/о) та журналу запису висновків лікарсько-консультативної комісії (форма № 035/о), затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 14 лютого 2012 року № 110, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974.

За листом головного лікаря КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАЙОННОЇ ЛІКАРНІ» № 335 від 24 лютого 2020 року питання виконання батьківських обов`язків вирішує комісія лікарів ОПЛ № 1 або Харківський обласний диспансер № 3 (а. с. 34).

З листа СЛУЖБИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ вбачається що на момент вирішення питання про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 інформації про висновок комісії лікарів ОПЛ № 1 або Харківського диспансеру № 3 у службі не було, відповідно даний висновок до уваги не приймався.

Підсумовуючи викладене, суд доходить висновку що при вирішенні питання про позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 необхідно ураховувати стан її здоров`я та причини з яких вона не виконує свої батьківські обов`язки, оскільки вона страждає на психічну хворобу та знаходиться диспансерному обліку у лікаря - психіатра по психічному захворюванню.

Відтак, суд не погоджується з висновом органу опіки та піклування НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 оскільки він є недостатньо обґрунтованим, ухваленим без урахування стану здоров`я відповідача.

За таких підстав позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного та керуючись ч. 3 статті 9 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, ст. 55 Конституції України, ст. 19, 150, 152, 164 Сімейного кодексу України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", ст. 12, 13, 76-81, 89, 95, 133, 141, 223, 229, 258, 259, 263-265, 268, 273, 280-283, 289, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА про позбавлення батьківських прав відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду учасниками справи протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення буде складено 11 серпня 2023 року.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання чи перебування: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , місце проживання чи перебування: АДРЕСА_1 .

Третя особа: СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ НОВОВОДОЛАЗЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ, місцезнаходження: 63202, Харківська область, смт Нова Водолага, вул. Донця Григорія, 14.

Третя особа: ХАРКІВСЬКА МІСЬКА РАДА в особі ДЕПАРТАМЕНТУ СЛУЖБ У СПРАВАХ ДІТЕЙ ПО КИЇВСЬКОМУ РАЙОНУ М. ХАРКОВА, місцезнаходження: 61002, м. Харків, вул. Чернишевська, 55.

Суддя І. О. Пархоменко

Дата ухвалення рішення02.08.2023
Оприлюднено22.08.2023
Номер документу112893429
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —631/1005/20

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 17.01.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 02.08.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Рішення від 02.08.2023

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 20.02.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні