Ухвала
від 15.08.2023 по справі 511/2043/23
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/2043/23

Номер провадження: 2-о/511/75/23

"15" серпня 2023 р.Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Бобровська І. В.

за участю секретаря судового засідання Руденко А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Роздільна Одеської області клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Адаменко Ірини Володимирівни про призначення судово медичної (молекулярно генетичної) експертизи по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи:Роздільнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту народження,

встановив:

14.07.2023 року на адресу Роздільнянського районного суду Одеської області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа: Роздільнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту народження.

Вказана заява мотивована тим, що 07.06.2023 року заявник звернувся до Роздільнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з заявою видачу свідоцтва про народження, на ім`я ОСОБА_1 з зазначенням батьків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . 09.06.2023 року заявник отримав лист начальника Роздільнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), відповідно до якого вбачається, що під час перевірки витягів з державного реєстру актів цивільного стану, архіву відділу та відомостей Державного реєстру актів цивільного стану громадян, запис про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 виявлено не було. Додатково було зазначено, що провести державну реєстрацію народження неможливо, у зв`язку з відсутністю паспорту заявника та відсутністю паспорту матері дитини та роз`яснено про необхідність звернення до суду з заявою про встановлення факту народження.

Відповідно до заяви про встановлення факту народження, заявник зазначає, що народився ІНФОРМАЦІЯ_2 від батьків, які проживали у незареєстрованому шлюбі, а саме: матері: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та батька: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . З моменту народження заявник мешкає зі своїм біологічним батьком. З 01.09.2011 року по 27.06.2017 року навчався у Степанівській загальноосвітній школі І-ІІІ ст.. Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області.

На даний час, встановлення факту народження необхідно заявнику для отримання свідоцтва про народження дитини, встановленого законодавством зразка, підтвердження громадянства України та реалізації в подальшому всіх належним йому прав та свобод громадянина України.

На підставі викладеного, заявник просить суд: встановити факт народження дитини (хлопчика) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в смт. Овідіополь Овідіопольського (нині Одеський) району Одеської області, від батьків: мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ухвалою Роздільнянського районного суду Одеської області від 17.07.2023 року вказану заяву було залишено без руху.

24.07.2023 року на адресу Роздільнянського районного суду Одеської області надійшла заява про усунення недоліків, відповідно до якої заявник та його представник зазначили про необхідність залучення до участі в справі в якості заінтересованих осіб батьків заявника, а саме: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а також заявила клопотання про проведення судово медичної (молекулярно генетичної) експертизи, для необхідності встановлення кровного споріднення між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

Заявник ОСОБА_1 та його представник адвокат Адаменко І.В. в судове засідання не прибули, надали на адресу суду клопотання, відповідно до якого просили суд призначити по вказаній цивільній справі судово медичну експертизу, судове засідання провести за їх відсутності.

Заінтересовані особи ОСОБА_3 та ОСОБА_2 в судове засідання не прибули, про дату, час та місце розгляду вказаної заяви повідомлялись належним чином.

Представник заінтересованої особи - в.о. начальника Роздільнянського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Войнікова Ганна надала на адресу суду заяву, відповідно до якої зазначила про необхідність розгляду справи за відсутності представника відділу, відповідно до чинного законодавства.

Згідно з ч. 2ст. 247 ЦПК Україниу разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд вважає, що клопотання представника заявника підлягає задоволенню.

Згідно з частиною 1 статті 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Приймаючи до уваги, що для встановлення факту кровного споріднення потрібні спеціальні знання, суд вважає за необхідне призначити у даній справі судово генетичну експертизу. Проведення вказаної експертизи суд доручає експертам Одеського обласного бюро судово - медичних експертиз (65082, м. Одеса, пров. Валіховський, 4,), поклавши витрати по проведенню експертизи на заявника ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України призначення по справі експертизи є підставою для зупинення провадження у справі.

Приймаючи до уваги, що для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, провадження у справі на час проведення експертизи необхідно зупинити.

Керуючись ст. ст. 252, 260, 298, 353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявника ОСОБА_1 адвоката Адаменко Ірини Володимирівни про призначення судово медичної (молекулярно генетичної) експертизи - задовольнити.

Призначити по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи:Роздільнянський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту народження - судово медичну молекулярно - генетичну експертизу, проведення якої доручити експертам Одеського обласного бюро судово-медичних експертиз (м. Одеса, пров. Валиховський, 4), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384,385 КК України.

На вирішення експерта поставити наступні запитання:

1.Чи наявне кровне споріднення між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .?

2.Якщо так, чи є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 біологічним батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .?

Здійснення оплати покласти на заявника ОСОБА_1 .

В розпорядження експертів направити заявника ОСОБА_1 та заінтересовану особу ОСОБА_3 .

Провадження по справі зупинити до проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження по справі може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня винесення ухвали.

Суддя: І. В. Бобровська

Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112913081
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту народження

Судовий реєстр по справі —511/2043/23

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Бобровська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні