Ухвала
від 21.08.2023 по справі 274/4611/23
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/4611/23

Провадження № 1-кс/0274/996/23

У Х В А Л А

Іменем України

"21" серпня 2023 р. м. Бердичів

Слідча суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого СВ Бердичівського районного відділу поліції ГУ Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бердичівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , подане в рамках кримінального провадження № 42023062340000048 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.191 КК України,

про надання дозволу на проведення огляду,

в с т а н о в и л а:

21.08.2023 слідчий ОСОБА_3 звернувся з клопотанням, у якому просить надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером №1820310100:05:000:0663 з цільовим призначенням для дослідних і навчальних цілей, яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно належить державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, а право постійного користування вказаною земельною ділянкою зареєстровано за Андрушівським професійним ліцеєм, з метою виявлення та фіксації обставин кримінального правопорушення.

Обставини, на які посилається особа, яка подала клопотання

На обґрунтування клопотання слідчий вказав, що досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні № 42023062340000048 встановлено, що службові особи Коростишівського професійного ліцею, використовуючи свої службові повноваження, зловживаючи службовим становищем, у 2023 році, поза фінансовим обліком здійснили збір та реалізацію насіння сільськогосподарської культури ріпаку, внаслідок чого незаконно заволоділи, в умовах воєнного стану, отриманими грошовими коштами.

Слідчий зазначає, що на даний час виникла необхідність у проведенні огляду в місці збору урожаю ріпаку, а саме земельної ділянки з кадастровим номером №1820310100:05:000:0663, з цільовим призначенням для дослідних і навчальних цілей, яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно належить державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, а право постійного користування вказаною земельною ділянкою зареєстровано за Андрушівським професійним ліцеєм, з метою виявлення та фіксації факту вирощування та збору урожаю ріпаку на вказаній земельній ділянці, тобто виявлення та фіксації слідів вчинення кримінального правопорушення та вилучення речових доказів.

Процедура, позиції учасників провадження

Слідчий ОСОБА_3 у судовому засіданні клопотання підтримав з підстав, наведених у клопотанні.

Кримінально-процесуальне законодавство

Згідно статті 223 ЦПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч. 3 цієї статті.

Згідно статті 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до частини першої статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до частини п`ятої статті 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

За положеннями до статті 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Обставини, встановлені слідчою суддею, їх оцінка та висновки

На підставі долучених до клопотання документів встановлено, що СВ Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 42023062340000048 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Відповідно до витягу із ЄРДР за № 42023062340000048 - службові особи Коростишівського професійного ліцею, використовуючи свої службові повноваження, зловживаючи службовим становищем, у 2023 році, поза фінансовим обліком здійснили збір та реалізацію насіння сільськогосподарської культури ріпаку внаслідок чого незаконно заволоділи, в умовах воєнного стану, отриманими грошовими коштами.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, власником земельної ділянки з кадастровим номером №1820310100:05:000:0663 є держава в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, а право постійного користування вказаною земельною ділянкою зареєстровано за Андрушівським професійним ліцеєм.

Згідно наказу №1159 від 22.09.2020 «Про реорганізацію Турчинівського професійного ліцею та Андрушівського професійного ліцею» діяльність Андрушівського професійного ліцею (код ЄДРПОУ 02543495) припинено шляхом приєднання до Коростишівського професійного аграрного ліцею (код ЄДРПОУ 05536413).

З протоколу допиту свідка ОСОБА_5 вбачається, що він являється головою СФГ «Ткаченки». Діяльність фермерського господарства пов`язана з вирощуванням сільськогосподарських культур різного виду. Діяльність фермерського господарства проводиться на орендованих землях, які в переважній більшості знаходяться в межах колишнього Андрушівського району. СФГ «Ткаченки» на законних підставах обробляли земельну ділянку Коростишівського професійного ліцею, орієнтованою площею 142 га., з 1997 року по 2022 рік. Термін дії останнього договору виробництва сільгосппродукції №1 від 19.04.2022 закінчився 31.12.2022. Вказана земельна ділянка розташована за межами м. Андрушівка Бердичівського району її кадастровий номер №1820310100:05:000:0663. В серпні місяці 2022 року СФГ «Ткаченки» на землях Коростишівського професійного ліцею, орієнтовано на площі на площі 38 га., провели післяжнивний обробіток ґрунту та посів ріпаку. Оскільки договір виробництва сільгосппродукції у 2023 році між СФГ «Ткаченки» та професійним ліцеєм продовжений не був, тому у 2023 агротехнічні заходи для вирощування сільгосппродукції СФГ на вказаній вище землі не проводились. У липні 2023 року за вказівкою директора Коростишівського професійного ліцею ОСОБА_6 було проведено збір ріпаку вирощеного нами. Урожай ріпаку, на скільки йому відомо, був реалізований без будь яких договорів на ТОВ «Андрушівський Елеватор», який розташований в м. Андрушівка по вул. Лисенка, 22. Збір ріпаку проводився технікою, яка не належала ліцею, без будь яких договорів. Зокрема, збір врожаю проводився технікою, що належить ОСОБА_7 . Перевезення сільськогосподарської продукції здійснювалось на автомобілі DAF, д.н.з. НОМЕР_1 , власником якого, наскільки йому відомо, є ОСОБА_8 . Представником Коростишівського професійного ліцею, на скільки йому відомо, був ОСОБА_9 , який безпосередньо на місці надавав вказівки працівникам, що займались збором врожаю та займався його подальшою реалізацією. Всього з поля було зібрано орієнтовано 65-70 т. сільськогосподарської продукції. На його думку, СФГ «Ткаченки» завдано матеріального збитку на суму близько 1 млн. грн.

З протоколу допиту свідка ОСОБА_7 від 13.07.2023 вбачається, що 10.07.2023 він на своєму зернозбиральному комбайні збирав урожай ріпаку за межами Андрушівської територіальної громади. Вказаний збір він проводив за домовленістю з чоловіком на ім`я ОСОБА_10 , який представився працівником Коростишівського професійного ліцею. Під час обговорення умов, вони домовилися про розрахунок як готівкою так і на банківський рахунок ОСОБА_7 . Однак після виконаної роботи з ним ніхто так і не розрахувався.

З протоколу допиту свідка ОСОБА_7 від 11.08.2023 також вбачається, що в кінці липня 2023 року він зателефонував до ОСОБА_10 , з яким раніше він домовлявся про збір урожаю та повідомив, що йому потрібен договір на виконанні ним роботи 10.07.2023 зі збору ріпаку. Через 2-3 дні роман приїхав до нього та привіз йому договір про збирання ріпака №33 від 10.07.2023, який був підписаний директором та стояв відтиск печатки. ОСОБА_10 повідомив, що у вказаному договорі вказано, що ОСОБА_7 проводив збір урожаю безоплатно. Натомість ОСОБА_10 пообіцяв, що зі слів директора ОСОБА_6 розрахунок з ним буде проведений, однак пізніше, після збору урожаю. Після чого ОСОБА_7 підписав договір та ОСОБА_10 забрав другий екземпляр даного договору.

Отже, матеріалами долученими до клопотання доводиться, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду, відшукувані речі можуть знаходитися у зазначеному в клопотанні нерухомому майні та за встановлених обставин огляд є найбільш доцільним та ефективним способом фіксації відомостей про обставини кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей.

За таких встановлених обставин, наявні законні підстави для надання дозволу на огляд земельної ділянки кадастровий номер №1820310100:05:000:0663, з цільовим призначенням для дослідних і навчальних цілей, яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно належить державі в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, а право постійного користування вказаною земельною ділянкою зареєстровано за Андрушівським професійним ліцеєм, з метою виявлення та фіксації факту вирощування та збору урожаю ріпаку на вказаній земельній ділянці.

Керуючись статтями 110, 234, 237 КПК України, слідча суддя Керуючись статтями 110, 234, 237 КПК України, слідча суддя

п о с т а н о в и л а:

Клопотання слідчого СВ Бердичівського районного відділу поліції ГУ Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду земельної ділянки з кадастровим номером №1820310100:05:000:0663, з цільовим призначенням для дослідних і навчальних цілей, яка відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно належить державі, в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, постійного користування вказаною земельною ділянкою зареєстровано за Андрушівським професійним ліцеєм, з метою виявлення та фіксації факту вирощування та збору урожаю ріпаку на вказаній земельній ділянці.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, дозволяє провести огляд майна один раз та дійсна до 20.09.2023.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідча суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112961885
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —274/4611/23

Ухвала від 27.10.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 04.10.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Вдовиченко Т. М.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 21.09.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 18.08.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Хуторна І. Ю.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Корбут В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні