Ухвала
від 14.08.2023 по справі 335/5846/22
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1 УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИСправа № 335/5846/22 1-кс/335/2095/2023

14 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022082010000184 від 07.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області ОСОБА_3 , звернулася до суду з вищевказаним клопотанням, у якому просить надати дозвіл на проведення огляду захисної споруди цивільного захисту у вигляді протирадіаційного укриття № 28135, за адресою: вул. Миру, 1-б/ вул. Рекордна, 25 та перебуває на балансі Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання зазначила, що в провадженні СВ Відділу поліції № 1 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження 42022082010000184 від 07.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що невстановлені службові особи Управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради та інші органи державної влади неналежно виконують свої службові обов`язки, в тому числі щодо здійснення контролю за утриманням та станом готовності захисних споруд цивільного захисту, через несумлінне ставлення до них, що завдає істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та громадським інтересам територіальної громади міста Запоріжжя.

Так, Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який у подальшому Указами Президента України продовжено до 18.08.2023.

Відповідно до ст. 6 Кодексу цивільного захисту України суб`єктами забезпечення цивільного захисту є центральні органи виконавчої влади, інші державні органи, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання, громадські організації.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України до захисних споруд цивільного захисту належить сховище - герметична споруда для захисту людей, в якій протягом певного часу створюються умови, що виключають вплив на них небезпечних факторів, які виникають внаслідок надзвичайної ситуації, воєнних (бойових) дій та терористичних актів.

Частиною 3 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України визначено, що укриттю у сховищах підлягають працівники найбільшої працюючої зміни суб`єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту та розташованих у зонах можливих значних руйнувань населених пунктів; працівники найбільшої працюючої зміни атомних електростанцій, інших ядерних установок, працівники суб`єктів господарювання, які забезпечують функціонування таких станцій (установок) та перебувають у зоні можливих значних руйнувань навколо них; працівники найбільшоїпрацюючої змінисуб`єктів господарювання,віднесених докатегорії особливоїважливості цивільногозахисту тарозташованих замежами зонможливих значнихруйнувань населенихпунктів; хворі, медичний та обслуговуючий персонал закладів охорони здоров`я, які не підлягають евакуації в безпечне місце і перебувають у зонах можливих значних руйнувань населених пунктів.

Утримання захисних споруд цивільного захисту у готовності до використання за призначенням здійснюється їх власниками, користувачами, юридичними особами, на балансі яких вони перебувають (у тому числі споруд, що не увійшли до їх статутних капіталів у процесі приватизації (корпоратизації), за рахунок власних коштів (ч. 8 ст. 32 Кодексу цивільного захисту України).

Окрім того, пунктом 9 Розділу «Утримання фонду захисних споруд» Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затвердженого Постановою КМУ № 138 від 10.03.2017 (далі по тексту - Порядок) передбачено, що утримання фонду захисних споруд у готовності до використання за призначенням здійснюється їх балансоутримувачами.

Згідно з пунктом 10 Порядку балансоутримувач забезпечує утримання захисних споруд та інших споруд, що повинні використовуватися для укриття населення, а також підтримання їх у стані, необхідному для приведення у готовність до використання за призначенням відповідно до вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд. Конкретний строк приведення захисної споруди в готовність до використання за призначенням (крім споруд, що відповідно до законодавства повинні перебувати в постійній готовності) зазначається в паспорті захисної споруди, а саме: не більше 12 годин - для захисних споруд, призначених для укриття працівників (персоналу, найбільшої працюючої зміни) суб`єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту; не більше 24 годин - для інших захисних споруд, споруд подвійного призначення та найпростіших укриттів.

Положеннями п. 11 того ж самого розділу Порядку визначено, що вимоги щодо утримання та експлуатації захисних спорудвизначаються МВС.

Згідно з п. 1 Розділу ІІ Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджених Наказом Міністерства внутрішніх справ України № 579 від 09.07.2018 (далі по тексту - Вимоги) споруди фонду захисних споруд мають утримуватися та експлуатуватися у стані, що дозволяє привести їх у готовність до використання за призначенням у визначені законодавством терміни.

Відповідно доп.7Розділу ІІВимог спорудифонду захиснихспоруд,їх комунікації,інженерні мережі,інженерне таспеціальне обладнання,системи життєзабезпеченнямають утримуватисяв належномутехнічному стані. Утримання та експлуатація обладнання споруд фонду захисних споруд здійснюються згідно з вимогами і рекомендаціями, визначеними технічною документацією на них, а також відповідними нормами і правилами.

Підрозділом 2 Розділу VІ Вимог визначено, що для забезпечення готовності захисних споруд до використання за призначенням їх балансоутримувачі здійснюють оцінку стану їх готовності, організовують періодичні огляди стану захисних споруд, перевірку працездатності їх основного обладнання, планують і проводять технічне обслуговування обладнання та систем життєзабезпечення захисних споруд (п. 1).

Оцінка стану готовності захисних споруд здійснюється щороку з метою виявлення недоліків у стані утримання та експлуатації захисних споруд, передбачення заходів щодо приведення захисної споруди в готовність до використання за призначенням (п. 2). За результатами оцінки стану готовності складається акт оцінки стану готовності захисної споруди цивільного захисту.

Про результати щорічних оцінок стану готовності, здійснених без залучення фахівців структурних підрозділів із питань цивільного захисту міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, органів і підрозділів ДСНС, балансоутримувачі інформують вищезазначені органи і підрозділи з наданням копій актів, складених за їх результатами.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на території Вознесенівського району м. Запоріжжя розташоване протирадіаційне укриття № 28135 за адресою: вул. Миру, 1-б/вул. Рекордна, 25, яке з початку введення в Україні воєнного стану у визначений законодавством 12-годинний строк не приведене у стан готовності.

Відповідно до листа Департаменту з питань цивільного захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації від 28.11.2022 № 1069/02.2-05 захисна споруда цивільного захисту (протирадіаційне укриття) № 28135, адреса розташування: вул. Миру, 1-б/вул. Рекордна, 25, м. Запоріжжя, форма власності державна, балансоутримувач ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України», орган управління Міністерство охорони здоров`я.

Згідно з обліковою карткою та паспортом захисної споруди загальна площа протирадіаційного укриття № 28135 складає 127 кв.м., що може вмістити 120 осіб. Вказане укриття вбудоване у двохповерхову будівлю, має 1 вхід та 1 запасний вихід. Введено в експлуатацію у 1956 році. Час приведення укриття у готовність 2 год.

Разом з цим, згідно з інформацією Управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради, наданої у листі від 25.11.2022 № 649/01-14, захисна споруда цивільного захисту протирадіаційне укриття № 28135 (колишній балансоутримувач Відокремлений підрозділ «Запорізький міський відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: вул. Миру, 1-б/вул. Рекордна, 25, м. Запоріжжя на сьогоднішній день не перебуває на обліку в Управлінні у зв`язку з тим, що це укриття не пройшло технічну інвентаризацію, не має облікових документів (оновленого зразка), а також відсутні акти оцінки стану готовності такого укриття.

На підставі розпорядження міського голови від 21.02.2023 № 47р внесено зміни до розпорядження міського голови від 29.12.2022 № 320р «Про створення фонду захисних споруд цивільного захисту міста Запоріжжя» з метою поповнення Фонду захисних споруд цивільного захисту міста Запоріжжя приміщеннями, що пройшли відповідну оцінку та готові до використання за призначенням.

Так, відповідно до Додатку № 3 до вказаного розпорядження, що містить перелік захисних споруд цивільного захисту міста Запоріжжя (сховища, найпростіші укриття), захисна споруда цивільного захисту, розташована за адресою: вул. Миру, 1-б/вул. Рекордна, 25, м. Запоріжжя, балансоутримувачем якої є Запорізька міська санітарно-епідеміологічна станція, перебуває у Фонді захисних споруд цивільного захисту міста Запоріжжя.

Відповідно до листа Міністерства охорони здоров`я України від 13.01.2023 № 10-14/968/2-23, наказом МОЗ від 21.09.2012 № 176-0 «Про ліквідацію бюджетних закладів, установ і організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров`я України», яким, серед іншого, ліквідовано Запорізьку обласну санітарно-епідеміологічну станцію.

Нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру, 1-б/вул. Рекордна, 25, обліковується на балансі Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України».

Таким чином, балансоутримувачем захисної споруди цивільного захисту - протирадіаційного укриття № 28135, розташованого за адресою: вул. Миру, 1-б/вул. Рекордна, 25, м. Запоріжжя є Державна установа «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України».

Згідно з листом Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» від 23.01.2023 № 0102/163, за даними державної реєстру речових прав на нерухоме майно за зазначеною вище адресою, розташоване нерухоме майно, що належить державі в особі Міністерства охорони здоров`я України, а саме: нежитлові будівлі міської санепідемстанції, гаражі, склади та віварій, які знаходились в оперативному управлінні ДУ «ЗОЛЦ Держсанепідслужби України».

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров`я України від 01.07.2016, акту приймання-передачі № 52 цілісних майнових комплексів державних підприємств та державних установ Державної санітарно-епідеміологічної служби України до сфери управління Міністерства охорони здоров`я України, відповідні об`єкти нерухомого майна були передані та обліковуються на балансі ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» (код ЄДРПОУ 38461727).

Згідно з матеріалами технічної інвентаризації 2004-2011 років будівля міської санепідемстанції була введена в експлуатацію в 1957 році. За цей час фільтровентиляційна установка протирадіаційного укриття вийшла із ладу і не підлягала ремонту, у зв`язку з чим була демонтована.

Разом з цим наразі надзвичайно актуальним є питання забезпечення безпеки та захисту населення під час повітряної тривоги та у разі здійснення ракетних ударів, здійснення проявів інших видів збройної агресії відносно жителів міста Запоріжжя.

Разом з цим в умовах дії воєнного стану, зважаючи на тривалу збройну агресію російської федерації проти України, яка супроводжується масованими ракетними атаками, руйнуванням об`єктів цивільної та критичної інфраструктури, постійною загрозою для життя та здоров`я цивільного населення нашої країни, та, як наслідок, численними жертвами безневинних людей від дій країни-агресора, а також з урахуванням постійних обстрілів Запорізької АЕС, яка є найбільшою атомною електростанцією в Європі та розташована менш ніж за 100 км від міста Запоріжжя, в таких умовах відсутність доступу цивільного населення до спеціально обладнаного приміщення для забезпечення захисту громадян міста Запоріжжя порушує права мирного населення, передбачені Конституцією України.

Наразі надзвичайно актуальним є питання забезпечення безпеки та захисту населення під час повітряної тривоги та у разі здійснення ракетних ударів, здійснення проявів інших видів збройної агресії відносно жителів міста Запоріжжя.

Окрім того, з початку ведення воєнного стану наше місто активно приймає переселенців із інших регіонів нашої області.

Так, відповідно до інформації Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації від 18.08.2022 № 28635/07-28, станом на 18.08.2022 в Єдиній інформаційній базі внутрішньо переміщених осіб перебуває 176,0 тис осіб, серед них: 36,9 тис дітей, 6,6 тис. осіб з інвалідністю, 45,1 тис. пенсіонерів.

Тобто, кількість населення, які знаходяться на території Вознесенівського району міста Запоріжжя збільшилась, у зв`язку з чим, зросла потреба в розміщенні більшої кількості цивільного населення у відповідних захисних спорудах цивільного захисту, у тому числі у протирадіаційному укритті № 28135, розташованому за адресою: м. Запоріжжя, вул. Миру, 1-б/вул. Рекордна, 25.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Кодексу цивільного захисту України до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері цивільного захисту належить здійснення контролю за утриманням та станом готовності захисних споруд цивільного захисту.

Згідно із ч. 3 ст. 19 Кодексу цивільного захисту України організація заходів цивільного захисту здійснюється в субланках ланок територіальних підсистем виконавчими органами міських, селищних і сільських рад та підрозділів з питань цивільного захисту, які створюються у їх складі.

Прокурор посилаючись на те, що вказане свідчить про невиконання та порушення вимог законодавства України у сфері використання та забезпечення функціонування об`єктів цивільного захисту (захисних споруд) у діях службових осіб Управління з питань попередження надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради, що призводить до порушенням державних інтересів та встановлених державою гарантій по забезпеченню конституційних прав громадян на захист життя, здоров`я та власності, насамперед в умовах збройної агресії російської федерації проти України, просить клопотання задовольнити.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 7 ст. 237 КПК України при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

У клопотанні прокурора та доданих до нього документах наведено достатньо підстав для проведення огляду захисної споруди цивільного захисту у вигляді протирадіаційного укриття № 28135 за адресою: вул. Миру, 1-б/ вул. Рекордна, 25 та перебуває на балансі Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України».

У зв`язку з наведеним, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення, а саме щодо підтвердження, або спростування встановлених в ході досудового розслідування обставин, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання про проведення огляду.

Керуючись ст.ст.233, 234, 237, 372, 376 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022082010000184 від 07.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчого відділення Відділу поліції № 1 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , прокурорам Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , на проведення огляду захисної споруди цивільного захисту у вигляді протирадіаційного укриття № 28135, за адресою: вул. Миру, 1-б/ вул. Рекордна, 25 та перебуває на балансі Державної установи «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Строк дії ухвали визначити до 14.09.2023, після чого вона втрачає законну силу.

Ухвала слідчого судді про надання дозволу на проведення огляду житла та іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112976001
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022082010000184 від 07.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —335/5846/22

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 24.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Гашук К. В.

Ухвала від 21.06.2023

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні