Ухвала
від 14.08.2023 по справі 569/14305/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

Справа № 569/14305/20

1-кс/569/5589/23

14 серпня 2023 року Рівненський міський суду Рівненської області

у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Рівне клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 про продовження строків досудового розслідування, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором відділу Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, у якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових №42020180000000117 від 20.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, до 20.08.2024.

В обґрунтування клопотанні вказує, що слідчим управлінням проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020180000000117 від 20.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

З матеріалів клопотання вбачається, що службові особи Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації, діючи за попередньою змовою із службовими особами суб`єктів господарювання недержавної форми власності, вчиняють дії з метою привласнення та розтрати бюджетних коштів при виконанні підрядними організаціями будівельних робіт та території області, зокрема шляхом відображення в офіційних документах неправдивих даних про обсяг виконаних робіт шляхом їх завищення та безпідставного їх прийняття і оплату замовником.

В ході виконання комплексу робіт у 2018 році державних закупівель із застосуванням узгоджених антиконкурентних дій, службовими особами Департаменту укладено договори з ТОВ «Будівельна компанія «Cлуч» (код 39053746) та ТОВ «ІБК «Енерготехнобуд» (код 34327586) на виконання комплексу робіт з капітального та поточного ремонту доріг області, зокрема: по об`єкту «Поточний середній ремонт автомобільної дороги О181006 /Н-25/-Борщівка на ділянці км 4+050 - км 6+800, Костопільський район» Департаментом 26.09.2018 укладено договір із ТОВ «ІБК Енерготехнобуд» на загальну суму 10,372 млн. грн.; по об`єкту «Поточний середній ремонт автомобільної дороги О181601 Яринівка - Тутовичі - Костянтинівка на ділянці км 23+100 - км 28 + 900, Сарненський район» Департаментом 14.09.2018 укладено договір із ТОВ «Будівельна компанія «Случ» на загальну суму 15,8 млн.грн.; по об`єкту «Капітальний ремонт автомобільної дороги смт. Володимирець, вул. Повстанців, Володимирецький район» Департаментом 30.08.2018 укладено договір із ТОВ «Будівельна компанія «Случ» на загальну суму 4,059 млн.грн.

У ході виконання комплексу робіт у період з 2018 по грудень 2019 року службовими особами ТОВ «ІБК Енерготехнобуд» та ТОВ «Будівельна компанія «Случ», за погодженням зі службовими особами Департаменту, до актів форми КБ-2в внесено недостовірні відомості щодо вартості та якості використаних під час виконання умов договору матеріалів та ресурсів. У подальшому службовими особами Департаменту прийнято вищевказані акти форми КБ-2в, підписано акти форми КБ-3 та перераховано шляхом підписання відповідних платіжних доручень на оплату до ГУ ДКСУ в Рівненській області бюджетні кошти на розрахункові рахунки ТОВ «ІБК «Енерготехнобуд» та ТОВ «Будівельна компанія «Случ».

Вказане призвело до витрачання бюджетних коштів згідно відкритих асигнувань без фактичного (неякісного) виконання об`єктів ремонтних робіт, передбачених проектно-кошторисною документацією, яка пройшла відповідну державну експертизу.

В ході досудового розслідування кримінального провадження було проведено наступні слідчі (розшукові) дії: надано доручення оперативним працівникам УСБ України в Рівненській області на проведення слідчих (розшукових) дій; Отримано та виконано ухвалу суду про тимчасовий доступ до документів, що знаходяться в Департаменті з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації; Отримано та виконано ухвалу суду про тимчасовий доступ до документів, що знаходяться в Товаристві з обмеженою відповідальністю «ІБК «Енерготехнобуд»; Отримано та виконано ухвалу суду про тимчасовий доступ до документів, що знаходяться в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Случ»; Надано запит до Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації; Призначено та скеровано для виконання судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Рівненського НДЕКЦ МВС України; Надано запит до Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації, щодо виклику для допиту в якості свідків працівників управління дорожнього господарства департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА; Отримано та скеровано ухвалу суду про тимчасовий доступ до документів, що знаходяться в ТОВ «Науково-технічний центр «Укрдорякість» (код за ЄДРПОУ 39746050) юридична адреса: 02094, м. Київ, Дніпровський район, вул. Хоткевича Гната, 12, офіс 177; Допитано в якості свідка ОСОБА_5 , начальника відділу у сфері будівництва Управління Західного офісу Держаудитслужби у Рівненській області.

Ухвалою слідчого судді Рівненського міського суду від 12.08.2022 строк досудового розслідування був продовжений до 20.08.2023.

Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, відповідно до ст. 219 КПК України, закінчується 20.08.2023, однак завершити досудове розслідування до закінчення вказаного строку неможливо, через особливу складність вказаного кримінального провадження.

В ході подальшого досудового розслідування необхідно провести наступні слідчі (розшукові) дії: допитати в якості свідків осіб, з числа працівників ТОВ «Науково-технічний центр «Укрдорякість» (код за ЄДРПОУ 39746050), які брали участь у проведенні; допитати в якості свідків посадових осіб з числа підрядних організацій ТОВ «Будівельна компанія «Cлуч» (код 39053746) та ТОВ «ІБК «Енерготехнобуд» (код 34327586), які являються відповідальними за виконання зазначених вище будівельних робіт; встановити та допитати в якості свідків службових осіб Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської обласної державної адміністрації, з приводу замовлення робіт; провести та отримати висновки виконання судових будівельно-технічних експертиз; призначити та провести судові почеркознавчі та технічні експертизи; за результатами висновків судових почеркознавчих та технічних експертиз вирішити питання, щодо повідомлення про підозру винним особам; виконати вимоги ст. 290 КПК України, відкрити матеріали досудового розслідування, ознайомити всіх підозрюваних та їх захисників з матеріалами кримінального провадження, надати запит стороні захисту про надання матеріалів, які можуть бути використані як докази у суді; скласти, затвердити у прокурора та направити до суду обвинувальний акт та реєстр матеріалів кримінального провадження.

Зазначені слідчі дії мають істотне значення для кримінального провадження, а також для ухвалення законного, обґрунтованого та справедливого процесуального рішення під час судового розгляду кримінального провадження.

Згідно з ч. 2 ст. 9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

На виконання вказаних слідчих дій необхідно ще не менше шести місяців.

Провести вказані слідчі дії у передбачений законом строк не представилося можливим у зв`язку із складністю провадження, встановленням документів, що мають значення для призначення судових експертиз, без яких неможливо завершити досудове розслідування, проведення яких є досить тривалим.

Старший слідчий СУ ГУНП в Рівненській області капітан поліції ОСОБА_3 подав заяву про розгляд клопотання без його участі просив задоволити.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання.

Судом встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020180000000117 від 20.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Строк досудового розслідування цього кримінального провадження відповідно до ст. 219 КПК України закінчується 20 серпня 2023 року.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.191 КК України, відноситься до тяжкого злочину.

В межах кримінального провадження №42020180000000117 від 20.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, жодній особі не повідомлено про підозру.

Частиною 1 ст.295-1 КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, зокрема, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Враховуючи, що слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування, визначеного в клопотанні, достатнього для потреб досудового розслідування, слідчий суддя прийшов до висновку про необхідність продовження строку досудового розслідування, тобто до 20 лютого 2024 року.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020180000000117 від 20.08.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, до 20 лютого 2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу112989687
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строків досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —569/14305/20

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 12.08.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 12.08.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 15.02.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 19.01.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

Ухвала від 17.12.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Денисюк П. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні