Ухвала
від 23.08.2023 по справі 207/5254/21
БАГЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

№ 207/5254/21

№ 2/207/79/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2023 року Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Бистрової Л.О.,

при секретарі Пономаренко В.К.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янське клопотання відповідача Товариства зобмеженою відповідальністю«С.Н.ТРАНССЕРВІС»про призначенняу справісудової будівельно-технічноїекспертизи по цивільній справі за позовом Керівника Кам`янської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі: Кам`янської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «С.Н.ТРАНССЕРВІС», Товариства з обмеженою відповідальністю «НАФТА КЕПІТАЛ ГРУП», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Черниш Є.В., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДРАЙВ ПЕТРОЛ» про визнання недійсним договору купівлі-продажу з одночасним припиненням речових прав, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та земельну ділянку та знесення самочинно збудованого нерухомого майна,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Баглійського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області перебуває зазначена цивільна справа.

22 червня 2023 року Керівником Кам`янськоїокружної прокуратури подано до суду клопотання щодо включення на розгляд експерта у призначеній 19.04.2023 року судом у цивільній справіза позовомКерівника Кам`янськоїокружної прокуратури,який дієв інтересахдержави вособі:Кам`янської міськоїради доТовариства зобмеженою відповідальністю«С.Н.ТРАНССЕРВІС»,Товариства зобмеженою відповідальністю«НАФТА КЕПІТАЛГРУП», ОСОБА_1 ,третя особа:приватний нотаріусДніпропетровського міськогонотаріального округуЧерниш Є.В.,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету споруна сторонівідповідача:Товариство зобмеженою відповідальністю«ДРАЙВ ПЕТРОЛ»про визнаннянедійсним договорукупівлі-продажуз одночаснимприпиненням речовихправ,скасування державноїреєстрації прававласності нанерухоме майнота земельнуділянку тазнесення самочиннозбудованого нерухомогомайна судової будівельно-технічної експертизи, додаткових питань в порядку ст.ст. 43,103,182 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 103 ЦПК України визначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза). Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта. Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Згідно з ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до ст. 108 ЦПК України експертиза проводиться у судовому засіданні або поза межами суду, якщо це потрібно у зв`язку з характером досліджень, або якщо об`єкт досліджень неможливо доставити до суду, або якщо експертиза проводиться за замовленням учасника справи. У разі якщо суд призначив проведення експертизи експертній установі, керівник такої установи доручає проведення експертизи одному або декільком експертам. Ці експерти надають висновок від свого імені і несуть за нього особисту відповідальність.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що для вирішення позовних вимог необхідні спеціальні знання, відповідач погоджується нести витрати, пов`язані з проведенням експертизи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання про призначення у справі судової оціночно-будівельної експертизи.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 102-109, 252, 253, 353 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Призначити по цивільній справі за позовом Керівника Кам`янської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі: Кам`янської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «С.Н.ТРАНССЕРВІС», Товариства з обмеженою відповідальністю «НАФТА КЕПІТАЛ ГРУП», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Черниш Є.В., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДРАЙВ ПЕТРОЛ» про визнання недійсним договору купівлі-продажу з одночасним припиненням речових прав, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та земельну ділянку та знесення самочинно збудованого нерухомого майна, судову будівельно-технічну експертизу.

Проведення експертизи доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (49000, м. Дніпро, Січеславська Набережна, 17, офіс 801).

На вирішення експертизи поставити наступне питання:

1. Чи допущені істотні порушення будівельних норм і правил при будівництві автомобільного заправочного комплексу за адресою: АДРЕСА_1 ? Якщо допущені, то у чому полягають ці істотні порушення?

2. У випадку встановлення істотних порушень будівельних норм і правил при будівництві автомобільного заправочного комплексу за адресою: АДРЕСА_1 , дати відповідь чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва здійснити перебудову вказаного автомобільного заправочного комплексу з тим, щоб він відповідав будівельним нормам і правилам та надати можливі варіанти такої перебудови?

3.Чи відповідаютьвиконані будівельніроботи щодобудівництва тарозміщення автомобільногозаправочного комплексуза адресою: АДРЕСА_1 вимогам ДБНВ.2.5-20-2018«Інженерне обладнаннябудинків таспоруд.Зовнішні мережіта споруди.Газопостачання», ДБН В. 1.1.7-2016 «Пожежна безпека об`єктів будівництва», ДБН В.2.5-20:2018 «Газопостачання», ДБН В.2.3- 5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів», ДБН Б.2.2- 12:2019 «Планування та забудова територій», ст. ст. 21, 22 Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об`єктів магістральних трубопроводів», ст. 11 Закону України «Про трубопровідний транспорт», Глава 4 розділу III Кодексу газорозподільних систем, «Правил безпеки системи газопостачання» (НПАОП 0.00-1.76-15)?

4. Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального Кодексу України.

Роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, зокрема про те, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати, пов`язані з проведенням судової будівельно-технічної експертизи покласти на відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «С.Н.ТРАНССЕРВІС».

Розгляд даної цивільної справи зупинити.

Для виконання судової експертизи направити експерту матеріали цивільної справи №207/5254/21.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя Л.О.Бистрова

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу113006423
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору купівлі-продажу з одночасним припиненням речових прав, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та земельну ділянку та знесення самочинно збудованого нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —207/5254/21

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 28.10.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Постанова від 27.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Постанова від 27.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні