Ухвала
від 28.10.2023 по справі 207/5254/21
БАГЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

№ 207/5254/21

№ 2/207/79/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 жовтня 2023 року Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Бистрової Л.О.,

при секретарі Пономаренко В.К.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янське клопотання відповідача Товариства зобмеженою відповідальністю«С.Н.ТРАНССЕРВІС»про призначенняу справісудової будівельно-технічноїекспертизи по цивільній справі за позовом Керівника Кам`янської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі: Кам`янської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «С.Н.ТРАНССЕРВІС», Товариства з обмеженою відповідальністю «НАФТА КЕПІТАЛ ГРУП», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Черниш Є.В., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДРАЙВ ПЕТРОЛ» про визнання недійсним договору купівлі-продажу з одночасним припиненням речових прав, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та земельну ділянку та знесення самочинно збудованого нерухомого майна,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Баглійського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області перебуває зазначена цивільна справа.

22 червня 2023 року Керівником Кам`янськоїокружної прокуратури було подано до суду клопотання щодо включення на розгляд експерта у призначеній 19.04.2023 року судом у цивільній справіза позовомКерівника Кам`янськоїокружної прокуратури,який дієв інтересахдержави вособі:Кам`янської міськоїради доТовариства зобмеженою відповідальністю«С.Н.ТРАНССЕРВІС»,Товариства зобмеженою відповідальністю«НАФТА КЕПІТАЛГРУП», ОСОБА_1 ,третя особа:приватний нотаріусДніпропетровського міськогонотаріального округуЧерниш Є.В.,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету споруна сторонівідповідача:Товариство зобмеженою відповідальністю«ДРАЙВ ПЕТРОЛ»про визнаннянедійсним договорукупівлі-продажуз одночаснимприпиненням речовихправ,скасування державноїреєстрації прававласності нанерухоме майнота земельнуділянку тазнесення самочиннозбудованого нерухомогомайна судової будівельно-технічної експертизи, додаткових питань в порядку ст.ст. 43,103,182 ЦПК України.

Ухвалою суду від 23.08.2023 року клопотання Керівника Кам`янської окружної прокуратури було задоволено, провадження по справі зупинено, справу направлено для проведення експертизи.

Відповідно до повідомлення Дніпровського науково-дослідного інституту судових експертиз від 26.06.2023 року, в якому ДніпроНДІСЕ просить погодити термін виконання експертизи відповідно до ухвали від 23 серпня 2023 року у справі № 207/5254/21 у зв`язку із значною поточною завантаженістю експертів лабораторії інженерно-технічних досліджень ДніпроНДІСЕ на строк понад 90 днів.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з ч.1 ст.104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

При визначенні строку для проведення експертизи суд бере до уваги підпункт 1.13 пункту 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних дослідження, затвердженоїнаказом Міністерстваюстиції Українивід 08.10.1998року №53/5 (у редакції від 05.08.2021 №2770/5), де передбачено строки проведення експертних досліджень та порядок встановлення цих строків у залежності від складності дослідження та з урахування експертного навантаження. Згідно з зазначеним положенням більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Дослідивши клопотання експерта та з метою виконання ухвали суду про проведення будівельно-технічної експертизи, з урахуванням переліку питань, наданих на розгляд експерта, суд прийшов до висновку про наявність підстави для продовження процесуального строку на проведення призначеної експертизи, а тому слід погодити строк виконання експертизи понад 90 днів, а саме, до 27 січня 2024 року включно.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 102-109, 252, 253, 353 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз (ДніпроНДІСЕ) задовольнити.

Призначити по цивільній справі за позовом Керівника Кам`янської окружної прокуратури, який діє в інтересах держави в особі: Кам`янської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю «С.Н.ТРАНССЕРВІС», Товариства з обмеженою відповідальністю «НАФТА КЕПІТАЛ ГРУП», ОСОБА_1 , третя особа: приватний нотаріус Дніпропетровського міського нотаріального округу Черниш Є.В., третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «ДРАЙВ ПЕТРОЛ» про визнання недійсним договору купівлі-продажу з одночасним припиненням речових прав, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та земельну ділянку та знесення самочинно збудованого нерухомого майна, судову будівельно-технічну експертизу.

Проведення експертизи доручити Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (49000, м. Дніпро, Січеславська Набережна, 17, офіс 801).

На вирішення експертизи поставити наступне питання:

1. Чи допущені істотні порушення будівельних норм і правил при будівництві автомобільного заправочного комплексу за адресою: АДРЕСА_1 ? Якщо допущені, то у чому полягають ці істотні порушення?

2. У випадку встановлення істотних порушень будівельних норм і правил при будівництві автомобільного заправочного комплексу за адресою: АДРЕСА_1 , дати відповідь чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів у галузі будівництва здійснити перебудову вказаного автомобільного заправочного комплексу з тим, щоб він відповідав будівельним нормам і правилам та надати можливі варіанти такої перебудови?

3.Чи відповідаютьвиконані будівельніроботи щодобудівництва тарозміщення автомобільногозаправочного комплексуза адресою: АДРЕСА_1 вимогам ДБНВ.2.5-20-2018«Інженерне обладнаннябудинків таспоруд.Зовнішні мережіта споруди.Газопостачання», ДБН В. 1.1.7-2016 «Пожежна безпека об`єктів будівництва», ДБН В.2.5-20:2018 «Газопостачання», ДБН В.2.3- 5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів», ДБН Б.2.2- 12:2019 «Планування та забудова територій», ст. ст. 21, 22 Закону України «Про правовий режим земель охоронних зон об`єктів магістральних трубопроводів», ст. 11 Закону України «Про трубопровідний транспорт», Глава 4 розділу III Кодексу газорозподільних систем, «Правил безпеки системи газопостачання» (НПАОП 0.00-1.76-15)?

4. Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 Кримінального Кодексу України.

Погодити строк проведення будівельно-технічної експертизи по цивільній справі за позовом Керівника Кам`янськоїокружної прокуратури,який дієв інтересахдержави вособі:Кам`янської міськоїради доТовариства зобмеженою відповідальністю«С.Н.ТРАНССЕРВІС»,Товариства зобмеженою відповідальністю«НАФТА КЕПІТАЛГРУП», ОСОБА_1 ,третя особа:приватний нотаріусДніпропетровського міськогонотаріального округуЧерниш Є.В.,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету споруна сторонівідповідача:Товариство зобмеженою відповідальністю«ДРАЙВ ПЕТРОЛ»про визнаннянедійсним договорукупівлі-продажуз одночаснимприпиненням речовихправ,скасування державноїреєстрації прававласності нанерухоме майнота земельнуділянку тазнесення самочиннозбудованого нерухомогомайна понад 90 днів а саме, до 27 січня 2024 року включно.

Роз`яснити сторонам положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, зокрема про те, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати, пов`язані з проведенням судової будівельно-технічної експертизи покласти на відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю «С.Н.ТРАНССЕРВІС».

Розгляд даної цивільної справи зупинити.

Для виконання судової експертизи направити експерту матеріали цивільної справи №207/5254/21.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Суддя Л.О.Бистрова

СудБаглійський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення28.10.2023
Оприлюднено14.11.2023
Номер документу114842981
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: спори про самочинне будівництво

Судовий реєстр по справі —207/5254/21

Ухвала від 26.09.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 02.09.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 16.08.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 02.08.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 31.05.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 28.10.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Бистрова Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні