Рішення
від 24.08.2023 по справі 726/1904/21
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/1904/21

Провадження №2/726/9/23

Категорія

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.08.2023 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівці у складі: головуючого судді Мілінчук С. В., за участю секретаря судових засідань Попович Ю.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Колективного підприємства "РЕМБУДМОНТАЖ" до ОСОБА_1 , третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог: Товариство з додатковою відповідальністю "Чернівецький хімічний завод", Регіональне відділення ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях про витребування майна,-суд

ВСТАНОВИВ :

Представник позивача звернувся до суду із зазначеним позовом у якому вказує, що в процесі приватизації державного майна, згідно договору купівлі-продажу від 30 грудня 1993 року та акту передачі проданого майна від 01 лютого 1994 року, Управлінням приватизації та комунальної власності Чернівецької обласної ради передано у власність Малого орендного підприємства «Рембудмонтаж», правонаступником якого є КП "РЕМБУДМОНТАЖ", нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та складається з адмінбудівля літ.А площею 85,90 кв.м., склад літ.Б площею 21,30 кв.м., склад літ.В, склад літ.Г площею 222.80 кв.м., майстерня літ.Д, склад літ.Е, склад літ.Ж площею 695,0 кв.м., будівля літ.З, склад літ.И площею 70,90 кв.м., будівля літ.К площею 200,60 кв.м., навіс літ.К', заправочна літ.Л, будівля літ.М площею 33,60 кв.м., майстерня літ.Н площею 104,20 кв.м., навіс літ.Н', навіс літ.П, майстерня літ.Р площею 239,70 кв.м., навіс літ.Р', майстерня літ.С площею 89,50 кв.м., котельня літ.Т площею 238,0 кв.м., навіс літ.О, склад літ.У площею 47,0 кв.м., склад літ.Ф. адмінбудівля літ.Х площею 1166.0 кв.м., гараж літ.Ц площею 46,90 кв.м., будинок охорони літ.Ч, трансформаторна літ.Є, вбиральні літ.Ю.Ю', склад літ.Я, стоянка автомашин І.

Вказані будівлі та споруди знаходяться на земельній ділянці площею 1,4564 га по АДРЕСА_1 , яка знаходиться в постійному користуванні КП "РЕМБУДМОНТАЖ" на підставі Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою.

30.08.2012 року Виконавчий комітет Чернівецької міської ради видав КП "РЕМБУДМОНТАЖ" свідоцтво про право власності на нерухоме майно на вищевказані нежитлові будівлі та споруди за адресою: АДРЕСА_1 . Право власності КП "РЕМБУДМОНТАЖ" на вищевказані нежитлові будівлі та споруди зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 21.11.2013 року.

Зазначає, що у 2021 році КП "РЕМБУДМОНТАЖ" дізнався, що будівля майстерні літ.Д, яка входить до цілісного майнового комплексу підприємства за адресою: АДРЕСА_1 незаконно приватизована ТДВ "ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ХІМІЧНИЙ ЗАВОД" (який є правонаступником АТЗТ «Чернівецький хімзавод»), як житловий будинок загальною площею 48,00кв.м за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом видачі 05 серпня 2005року свідоцтва про право власності на житло громадянці ОСОБА_2 , а у подальшому за договором купівлі-продажу від 15.12.2010 року, будівля майстерні літ.Д за адресою: АДРЕСА_1 , як житловий будинок загальною площею 48,00кв.м за адресою: АДРЕСА_2 була відчужена відповідачу ОСОБА_1 .

Вказує, що будівля майстерні літ.Д без достатніх правових підстав була відчужена у підприємства та почала належити до житлового фонду за наступних обставин.

Листом від 29.10.2004 року ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» звернувся до ЧКОБТІ з проханням виділити зі складу будинковолодіння АДРЕСА_1 , яке належить КП "РЕМБУДМОНТАЖ", житлового будинку літ. Д, який належить ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» в окреме будинковолодіння з наданням поштової адреси: АДРЕСА_2 .

ЧКОБТІ надало довідку, в якій повідомило про технічну можливість виділити з складу будинковолодіння АДРЕСА_1 , користувачем якого є ЧМОП Рембудмонтаж, житловий будинок літ. Д (користувачем якого є ЗАТ «Чернівецький хімічний завод») в окреме будинковолодіння з наданням поштової адреси: АДРЕСА_2 .

При цьому ЧКОБТІ залишило поза увагою, що об`єктів нерухомості по АДРЕСА_1 юридично не існує. Що будівля майстерні літ. Д знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та розташована на земельній ділянці, яка належить КП "РЕМБУДМОНТАЖ" і згідно експлікації входить до цілісного майнового комплексу КП "РЕМБУДМОНТАЖ".

28 листопада 2004 року ЧКОБТІ без достатніх правових підстав виділило будівлю майстерні літ. Д, яка входила до складу цілісного майнового комплексу за адресою: АДРЕСА_1 , який належав на праві власності КП "РЕМБУДМОНТАЖ", в окремий номер та завело окрему інвентарну справу на будівлю майстерні літ.Д, як житловий будинок загальною площею 48,00кв.м., після чого розшило інвентарну справу №11982 на ділянку Рембудмонтаж та виготовило інвентарну справу на квартиру по АДРЕСА_2 .

При цьому будь-які документи, які б підтверджували належність вказаної будівлі на праві власності ЗАТ «Чернівецький хімічний завод», в інвентарній справі відсутні. Рішень уповноважених органів щодо переобладнання будівлі майстерні літ. Д під житловий будинок ніколи не приймалося. В експлуатацію житловий будинок літ. Д не приймався.

Пунктом 1.14 рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради №1051/23 від 14.12.2004 року житловому будинку літ. Д по АДРЕСА_1 присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_2 .

Таким чином в 2004 році Чернівецьке комунальне обласне бюро технічної інвентаризації та Чернівецьке міське комунальне бюро технічної інвентаризації без відома та згоди КП "РЕМБУДМОНТАЖ", як власника цілісного майнового комплексу за адресою: АДРЕСА_1 , вилучило з інвентарної справи сторінки щодо будівлі майстерні літ. Д, завели окрему інвентарну справу на вказану будівлю, як на житловий будинок літ. Д та надали йому іншу поштову адресу.

В порушення вимог Методичних рекомендацій з питань технічної інвентаризації

об`єктів нерухомого майна, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу України від 5 вересня 2003 р. N 146, яка втратила чинність 10.03.2017р., працівники ЧКОБТІ внесли зміни у літерацію будівель на схематичному плані (інвентарна справа №11982 ЧКОБТІ) земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить КП "РЕМБУДМОНТАЖ»:

- будівлю літ. Д-1 окреслили лінією червоного кольору з написом № 9-А,

- закреслили напис літ. Ф-1 на іншій будівлі (між літ. У-1 та Х-1) та написали синім кольором літ. Д/2,80,

- закреслили напис літ. О на іншій будівлі (між літ. Т-1 та У-1) та написали синім кольором літ. Т-1,

- домалювали на іншому місці навіс літ. О (між літ. Р 1 та С-1), який виправили на літ. Ф.

Таким чином в 2004 році з`явився новий об`єкт нерухомості - житловий будинок літ. Д по АДРЕСА_2 , який по суті є будівлею майстерні літ. Д по АДРЕСА_1 , яка належить КП "РЕМБУДМОНТАЖ» на праві власності.

В результаті ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» не маючи належного доказу походження права власності, не отримавши підтверджень та не пересвідчившись в походженні права власності на об`єкт, вчинив дії спрямовані на набуття права власності на об`єкт, що є власністю КП "РЕМБУДМОНТАЖ».

Вказує, що станом на 1964 рік, за адресою: АДРЕСА_1 . був розміщений лакофарбовий цех Чернівецького хімічного заводу з адміністративним корпусом.

Рішенням виконавчого комітету Садгірської РРНД від 18.04.1975р. Чернівецькому хімзаводу дозволено переобладнати двоповерховий адміністративний корпус літ. Ш по АДРЕСА_1 під гуртожиток.

На підставі рішення виконавчого комітету Садгірської РРНД від 16.05.1975р. квартири в двоповерховому триквартирному житловому будинку по АДРЕСА_1 передані на баланс виконкому.

Приблизно в 1975 році Чернівецький хімічний завод переїхав за адресою: АДРЕСА_3 , де і знаходиться до цього часу.

Будь-яких нежитлових чи житлових будівель по АДРЕСА_1 у власності Чернівецького хімічного заводу не лишилось.

Приблизно з 1975року за адресою: АДРЕСА_1 розмістилася ділянка Рембудмонтажу, зараз КП «Рембудмонтаж».

На схематичному плані (інвентарна справа №11982 ЧКОБТІ) земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 була позначена, як житловий будинок, в зв`язку з чим земельна ділянка під літ. Ш по АДРЕСА_1 ніколи не перебувала в постійному користуванні КП "РЕМБУДМОНТАЖ».

Листом від 29.02.2005р. ЧКОБТІ повідомило Чернівецьку міську раду, що за адресою: АДРЕСА_1 розташований приватизований житловий будинок на 3 квартири, який має однакову поштову адресу з КП "РЕМБУДМОНТАЖ» - АДРЕСА_1 і згідно заяви власників квартир можливо змінити 3-х квартирному житловому будинку поштову адресу на АДРЕСА_1 .

В подальшому вказаному двоповерховому житловому будинку була присвоєна окрема поштова адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідно до Переліку нерухомого майна, приватизованого в складі цілісного майнового комплексу ЗАТ "ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ХІМІЧНИЙ ЗАВОД" згідно з договором купівлі-продажу № КП-17 від 28 лютого 1994року, укладеного з Регіональним відділенням ФДМУ по Чернівецькій області, будівля літ. Д або будь-яке інше нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 у власність ЗАТ "ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ХІМІЧНИЙ ЗАВОД" не передавалися.

Незважаючи на вищевикладене ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» листом № 1528 від 22.08.2006року звернувся до Чернівецької міської ради з проханням прийняти в комунальну власність територіальної громади м. Чернівці та зняти з балансу ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» і одночасно передати у власність громадянам за їх заявами квартири у двоповерховому будинку за адресою: АДРЕСА_1 та одноповерховому будинку за адресою: АДРЕСА_2 .

Пунктом 1 рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради № 322/9 від 12.09.2006р. прийнято у комунальну власність територіальної громади м. Чернівці від ВАТ «Чернівецький хімічний завод»:

1.1 .Двоквартирний житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 загальною площею 60,60кв.м, житловою площею 34,10кв.м.

1.2.Одноквартирний житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 загальною площею 48,00кв.м, житловою площею 37,60кв.м.

Одноповерховий дерев`яний житловий будинок літ. Д по АДРЕСА_2 ніколи не знаходився ні у власності, ні на балансі ЗАТ «Чернівецький хімічний завод», а був по суті будівлею майстерні літ. Д по АДРЕСА_1 , яка належала на праві власності КП "РЕМБУДМОНТАЖ». А крім того на момент винесення рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради № 322/9 від 12.09.2006р. будинок був приватизований шляхом видачі АТЗТ «Чернівецькій хімзавод» 05 серпня 2005року свідоцтва про право власності на житло ОСОБА_2 , отже належав останній на праві приватної власності.

Крім того, подальша приватизація спірного майна відбулась із порушенням порядку приватизації.

Окрім того зазначає, що до 2021 року КП "РЕМБУДМОНТАЖ" не було відомо, що існує «паралельна реєстрація» права власності та паралельні інвентарні справи на один і той же об`єкт нерухомості: як на будівлю майстерні літ.Д за адресою: АДРЕСА_1 , та як на житловий будинок по АДРЕСА_2 .

Тільки після того, як в січні 2021 року Рокітянська 1.1, звернулася до суду з позовом до КП «РЕМБУДМОНТАЖ» та подала до суду свої правовстановлюючі документи, а Садгірський районний суд м. Чернівці витребував в ЧКОБТІ оригінали інвентарної справи №28745 Чернівецького комунального обласного бюро технічної інвентаризації на будинок АДРЕСА_2 та інвентарної справи №11982 на ділянку Рембудмонтаж Чернівецького комунального обласного бюро технічної інвентаризації на домоволодіння АДРЕСА_1 ., КП «РЕМБУДМОНТАЖ» дізнався про порушення своїх прав та про осіб, які їх порушили.

Вважає, що вищевказані обставини є поважними причинами пропущення позовної давності.

Враховуючи викладене та подальші уточнені позовні вимоги, просить суд визнати поважними причини пропущення позовної давності та поновити пропущений з поважних причин строк звернення до суду за захистом своїх прав, витребувати на користь КП «РЕМБУДМОНТАЖ» будівлю майстерні літ.Д, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (житловий будинок по АДРЕСА_2 ) з чужого незаконного володіння відповідача ОСОБА_1 та скасувати державну реєстрацію права власності ОСОБА_3 на житловий будинок по АДРЕСА_2 в Реєстрі прав власності на нерухоме майно на підставі договору купівлі-продажу ВРД/597056 посвідченому 15.12.2010р. приватним нотаріусом Чернівецького міського нотаріального округу Пентелюк Т.Л., реєстр №2891. Дата внесення запису: 18.01.2011р. Номер запису: 14862 в книзі: 137, ст.111. Реєстраційний номер майна: 11680712.

Представник відповідача надіслав до суду відзив на позов у якому зазначає, що житловий будинок по АДРЕСА_2 приватизовано у відповідності з положеннями Закону України " Про приватизацію державного житлового фонду" від 19 червня 1992 року №2482-ХІІ, оскільки дане житлове приміщення перебувало на балансі ЗАТ "Чернівецький хімічний завод", і належало йому на правах повного господарського відання. У відповідності до вимог вказаного закону АТЗТ "Чернівецький хімічний завод", як орган приватизації, 06.06.2005 року прийняв розпорядження №5 на підставі якого житловий будинок по АДРЕСА_4 загальною площею 48,0м2 передав у приватну власність гром. ОСОБА_2 .

На підставі п.1.14 рішення Виконавчого комітету Чернівецької міської ради житловому будинку літ. Д загальною площею 48,0м2 присвоєно поштову адресу - АДРЕСА_4 . Вказане рішення прийнято на підставі письмових документів наданих АТЗТ "Чернівецький хімічний завод", а саме: статуту, довідки ЄДРПОУ, свідоцтва про державну реєстрацію суб`єкта підприємництва, генплану та інвентаризаційної справи, довідки про перебування майна на балансі, довідки про можливість надання нової поштової адреси, листа КП "РЕМБУДМОНТАЖ" від 07.11.2004 року №91 в якому позивачем надано згоду на виділення та присвоєння нової поштової адреси житловому будинку літ. Д - АДРЕСА_4 .

Таким чином, позивачу КП "РЕМБУДМОНТАЖ" ще у 2004 році було достовірно відомо про зміну поштової адреси спірному житловому будинку. У зв`язку з цим є безпідставним посилання позивача у його позовній заяві на поважність причин пропуску позовної давності.

За обставин перебування спірного житлового будинку на балансі АТЗТ "ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ХІМІЧНИЙ ЗАВОД", останній, як орган приватизації, мав відповідні правові підстави для передачі у власність ОСОБА_2 житлового будинку по АДРЕСА_4 шляхом прийняття 06.06.2005року розпорядження №5 про передачу у приватну власність будинку та видачі свідоцтва про право власності на житло від 05.08.2005року.

В пред`явленому позові КП "РЕМБУДМОНТАЖ" вказує про те, що, він, як власник спірного майна, яке вибуло з власності поза його волею, має право на його витребування шляхом пред`явлення віндикаційного позову на підставі статті 388 ЦК України. Зазначає, що володіння та користування спірним житловим будинком позивачки, виходить з договору купівлі-продажу від 15.12.2010 року, що нотаріально посвідчувався приватним нотаріусом. Договір купівлі-продажу будинку АДРЕСА_2 відповідає зазначеним вимогам, що передбачені ст.203 ЦК України, оскільки зміст даного договору не суперечить Цивільному кодексу України та іншим актам цивільного законодавства, не суперечить інтересам держави чи суспільства та його моральним засадам. Внаслідок укладення договору купівлі-продажу настали реальні правові наслідки.

Окрім цього договір купівлі-продажу будинку укладений у відповідності до ст.ст. 655,656,657 ЦК України та в силу положень ст.658 ЦК України право на його продаж належало саме ОСОБА_4 , як власнику майна, право власності якого було зареєстровано у відповідності до вимог закону.

Враховуючи абсолютну безпідставність позову, а також те, що строк на звернення до суду за захистом порушеного права позивачем пропущено без будь-яких поважних причин, просить відмовити у задоволенні позову.

Товариство з додатковою відповідальністю «Чернівецький хімічний завод» надав суду письмові пояснення в яких вказує, що Чернівецький хімічний завод був націоналізований в 1940 р. Станом на 1964 рік Чернівецький хімзавод був розміщений двох територіях в м. Чернівці, а саме по АДРЕСА_1 (лакофарбовий цех) та по АДРЕСА_5 , юридична адреса заводу - АДРЕСА_1 .

В подальшому Чернівецький хімічний завод було переміщено на територію адресою АДРЕСА_3 .

Згідно відомостей інвентарної книги обліку основних засобів за період з 01.12.1981 р. по 10.10.1989 р. Чернівецького хімзаводу під інвентарним номером 1803 зареєстрої «Контора лакокрасочного цеха» введеного в експлуатацію лютого 1973 р.

Рішенням виконавчого комітету Садгірської районної ради депутатів трудящих м. Чернівці від 18 квітня 1975 р. було надано дозвіл на переобладнання адміністративного корпусу по

АДРЕСА_6 засідання комісії по оцінці вартості майна Орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» від 06.12.1993 р., не підлягає приватизації гуртожиток по АДРЕСА_1 , який буде приватизований згідно ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду». Вказаний протокол підписано представниками регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області, органів місцевого самоврядування, Міністерства промисловості України та складено на підставі, але не виключно, переліку житлових будинків станом на 01.11.1993 р. по орендному підприємству «Чернівецький хімзавод». Згідно вказаного переліку на балансі підприємства перебувало приміщення гуртожитку: одноповерхова дерев`яна будівля АДРЕСА_1 .

Згідно інвентарної справи, виготовленої 19.10.1988 р. на будівлю літ.Е по АДРЕСА_1 , власником зазначено «Местний Совет», і вказано, що житловий будинок складається з кухні 8,2 кв.м., кімнати 13,0 кв.м., кімнати 24,6 кв.м., загальною площею 45,8 кв.м. Згідно поточних змін внесених Чернівецьким ОБТІ 1998 р., вказано, що житловий будинок складається з кухні 7,9 кв.м., кімнати 13,0 кв.м., кімнати 24,6 кв.м., тамбуру 2,4 кв.м., загальною площею 47,9 кв.м., також при внесенні цих поточних змін було змінено адресу на АДРЕСА_1 .

Згідно довідки Чернівецького державного обласного бюро технічної інвентаризації від 10.12.1998 р. №4820, житлова будівля літ.Е по АДРЕСА_1 зареєстрована за Чернівецьким хімзаводом. Технічні характеристики будівлі та її цільове призначення співпадають із зазначеними характеристиками в інвентарній справі.

Згідно вказаного протоколу від 19.02.2001 р., затвердженого начальником регіонального відділення ФДМУ по Чернівецькій області майном, яке не увійшло до статутного фонду АТЗТ «Чернівецький хімічний завод», але залишилось на його балансі є гуртожиток по АДРЕСА_1 під інвентаризаційним номером 1803 балансовою вартістю 36396,00 грн.

26.01.2004 року ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» було складено станом на 31 січня 2004 р. інвентаризаційний опис основних засобів - державного майна, яке не увійшло до статутного фонду господарського товариства у процесі приватизації і перебуває на балансі та який затверджено протоколом засідання центральної заводської інвентаризаційної комісії по результатах проведення інвентаризації станом на 31.01.2004 р. Згідно вказаного опису вбачається, що на балансі ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» перебувало приміщення гуртожитку (1-поверховий дерев`яний будинок АДРЕСА_1 ) інвентарний номер 1803.

Згідно акту 09.12.2004 р., затвердженого начальником регіонального відділення ФДМУ по Чернівецькій області, гуртожиток за адресою м. Чернівці, вул. Хотинська, 11 - дерев`яний одноповерхових будинок знаходиться у задовільному стані і на даний час оформляється документація про присвоєння йому нової поштової адреси ( АДРЕСА_4 ) і подальшої передачі в приватну власність.

На підставі рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 14.12.2004 р. житловому будинку АДРЕСА_7 було присвоєно поштову адресу АДРЕСА_2 .

Згідно свідоцтва про право власності на житло від 05.08.2005 року, будинок за адресою АДРЕСА_2 приватизований згідно ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду». Загальна площа будинку - 48,00 кв.м. Право власності ОСОБА_2 на вказане нерухоме майно було зареєстровано ЧКОБТІ 10.08.2005 року.

На підставі рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради №322/9 від 12.09.2006 р. одноквартирний житловий будинок АДРЕСА_2 прийнято у комунальну власність територіальної громади м. Чернівців від ВАТ «Чернівецький хімічний завод» та передано власникам квартир.

Таким чином ОСОБА_2 , а отже в подальшому і Рокітянська 1.1, належним чином набули у приватну власність житловий будинок за адресою АДРЕСА_2 , загальною площею 48,00 кв.м. та є його власником.

Крім того зазначають, що КП «Рембудмонтаж» знав або міг знати про «порушення» свого права або про особу, яка його «порушила». Спірна будівля знаходиться поруч із майновим комплексом позивача, розташованого за адресою АДРЕСА_1 , позивач провадить свою господарську діяльність. Позивач ніколи не володів та не користувався спірною будівлею, та бачив або міг бачити як нею володіють та користуються інші особи. У спірному будинку постійно проживали власники та члени їх сімей.

Крім того, спірний будинок неодноразово обстежувався різними комісіями - в 1998 р., в 1999 р., в 2001 р., в 2004 р. У 2004 році було видано технічне заключення на переод 1-поверхового 1- квартирного гуртожитку під 1-поверховий 1-квартирний житловий будинок з окремими та загальними зручностями по АДРЕСА_1 . В житловому будинку за адресою АДРЕСА_2 було здійснено газифікацію та електрифікацію силами Чернівецького хімзаводу.

За таких умов, уповноважена особа позивача знала про можливість порушення їхнього права, а тому позивач звернувся до суду із позовом поза межами строку позовної давності.

Враховуюючи викладене, просять відмовити у задоволенні позову у зв`язку із його необґрунтованістю.

Представник регіонального відділення ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях надав суду письмові пояснення у справі, де вказує, що рішенням виконкому Садгірської райради депутатів трудящих м. Чернівці №104/8 від 18.04.1975р. дозволено адміністрації хімзаводу переобладнати адміністративний корпус по АДРЕСА_1 під гуртожиток.

Наказом регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області від 22.10.1993р. №99-П надано дозвіл на приватизацію орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод».

Згідно з матеріалами інвентаризації Орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» станом на 01.11.1993 року, а саме інвентаризаційного опису основних засобів значиться орендована у фонді державного майна будівлі - гуртожиток за адресою АДРЕСА_1 . Згідно характеристики, будівлі гуртожитків складаються із двохповерхової цегляно: споруди з підвалом та одноповерхової дерев`яної будівлі, рік будівництва 1973. інвентарний номер 1803. кількість 2. вартістю станом на 01.11.1993р. - 20464 крб.

Згідно протоколу №2 від 06.12.1993р. засідання комісії по оцінці вартост. майна орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» не підлягає приватизації гуртожиток по АДРЕСА_1 на суму 15 т.крб., який буде приватизований згідно Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».

З огляду на викладене, гуртожиток по АДРЕСА_1 під час приватизації не ввійшли до статутного фонду ЗАТ «Чернівецький хімічний завод», продовжив перебувати на його балансі та залишився державною власністю.

Листом від 12.08.1999р. №1124 АТЗТ «Чернівецький хімічний завод» надав Регіональному відділенню ФДМУ по Чернівецькій області в табличному вигляді інформацію щодо передачі з державної у комунальну власність об`єкту житлового фонду, який не увійшов до статутного фонду ЗАТ «Чернівецький хімічний завод». Згідно поданої таблиці, на балансі ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» (м. Чернівці, вул. М.Тореза, 35) значиться приміщення гуртожитку інв. №1803, № 1803а, двухповерховий цегляний будинок з погребом та одноповерхова дерев`яна будівля в АДРЕСА_1 .

За наслідками проведеного засідання, вищезазначена комісія вирішили висловити пропозицію щодо подальшого використання майна - надати гуртожитку по АДРЕСА_1 статус житлового будинку та передати до комунальної власності.

Згідно витягу з рішення Виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 14.12.2004р. № 1051/23 вирішено присвоїти поштову адресу АДРЕСА_2 (замість АДРЕСА_8 ) - житловому будинку літ. Д загальною площею 48,00 кв.м., в тому числі дві житлові кімнати площею 37,60 кв.м., користувачеи якого є АТЗТ «Чернівецький хімічний завод».

Згідно витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно Чернівецького комунального бюро технічної інвентаризації від 10.08.2005р №8017550 (виданого на підставі свідоцтва про право власності НОМЕР_1 від 05.08.2005р.) право приватної власності (частка 1/1) на будинок за адресою: АДРЕСА_2 зареєстровано за ОСОБА_2 .

Підсумовуючи викладене, згідно матеріалів приватизаційної справи орендного підприємства (на сьогодні АТЗТ) «Чернівецький хімічний завод», житловий будинок по АДРЕСА_2 (колишній гуртожиток за адресою АДРЕСА_1 ) вилучений при приватизації із статутного фонду ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» (тобто залишився у державній власності) але продовжив перебувати на його балансі до прийняття регіональним відділенням Фонду державного майна України по Чернівецькій області (органом управління) управлінського рішення. В подальшому вищевказаний житловий будинок правомірно перейшов у приватну власність громадян, що в ньому мешкали.

Зауважує також, що при здійснення обліку майна на підприємстві, із врахуванням необхідності проведення щорічної інвентаризації майна, важко було КП «РЕМБУДМОНТАЖ» на протязі декількох десятиліть не помічати перебування у належній йому майстерні літ. Д громадян які в ній мешкали, якщо б дана обставина дійсно мала місце.

Враховуючи викладене, просять відмовити у задоволенні позову у зв`язку із його безпідставністю.

Ухвалою Садгірського районного суду м. Чернівці від 23.11.2021 було відкрито провадження у справі.

Ухвалою Садгірського районного суду м. Чернівці від 14.04.2022 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Регіональне відділення ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях.

Ухвалою Садгірського районного суду м. Чернівці від 21.06.2022 року, за клопотанням представника позивача, витребувано з Чернівецького комунального обласного бюро технічної інвентаризації ряд письмових доказів.

Ухвалою Садгірського районного суду м. Чернівці від 14.09.2022 року призначено судову криміналістичну технічну експертизу документів, провадження у справі на час проведення експертизи зупинено.

Ухвалою Садгірського районного суду м. Чернівці від 09.11.2022 року, після отримання висновку експерта, провадження у справі відновлено.

Ухвалою Садгірського районного суду м. Чернівці від 09.11.2022 року закрито підготовче провадження по справі, справу призначено до судового розгляду.

У судовому засіданні представник позивача надав пояснення аналогічні викладеним у позові, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні надав пояснення аналогічні викладеним у відзиві на позов, просив відмовити у задоволенні позову у зв`язку із його безпідставністю.

Представник товариство з додатковою відповідальністю "Чернівецький хімічний завод" в судовому засіданні надав пояснення аналогічні викладеним у письмових поясненням, наголосив, що позовні вимоги є безпідставними, висловив думку про необхідність відмовити у задоволенні позову.

Представник Регіонального відділення ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській направив лист до суду у якому вказав, що посилання позивача про незаконність приватизації спірного майна не заслуговують на увагу, позовні вимоги, на його думку є необґрунтованими, висловив думку про необхідність відмовити у задоволенні позову.

Свідок ОСОБА_5 , який є колишнім працівником товариство з додатковою відповідальністю "Чернівецький хімічний завод", у судовому засіданні вказав, що у 80-ті роки, керівництвом заводу було прийнято рішення виділити йому, як працівникові, місце для проживання - деревяний будинок з однією кімнатою. Вказане приміщення є тим самим спірним майном, щодо якого позивачем подано позов. На підставі рішення профспілкового комітету, він почав проживати у вказаному будинку та прожив там близько 5 років. За електроенергію платив заводу, отоплював приміщення дровами.

Свідок ОСОБА_2 , яка є першим титульним власником спірного будинку, вказує, що вона тривалий час (з 1991 року) була працівницею «Хімзаводу». З часом, від заводу отримала у власність майно, щодо якого в даний час між сторонами виник спір. Спочатку будинку присвоїли адресу - АДРЕСА_1 у подальшому - Хотинська 9-А. В період проживання у будинку неодноразово зверталась до керівника КП «Рембудмонтаж», на території якого знаходиться будівля, із проханням виділити у власність земельну ділянку для обслуговування будинку, однак останній їй відмовляв. Із вказаним керівником у них постійно виникали конфлікти щодо спірного майна, останній вимикав їм світло, воду, зніс туалет, вчиняв інші не законні дії. До будинку ходили через територію рембудмонтаж , потім через інший вхід.

Свідок ОСОБА_6 вказує, що до нього, як юриста-адвоката, зверталась одна особа із попередніх власників спірного майна із питанням щодо купівлі житла , просила перевірити по докумеентах чи все законно оформлено. Після перевірки майна, дівчина купила будиночок уклавши договір купівлі-продажу будинку. У подальшому, власниця будинку зверталась до нього із питанням виділення земельної ділянки для обслуговування будинку. ОСОБА_6 розяснив їй які необхідно оформити докумети та у які органи звернутися, проте директор рембудмонтажа, як вона розказувала відмовляв їй та чинив перешкоди. Вказувала, що директор КП «Рембудмонтаж» пропонував їй викупити земельну ділянку, на безоплатній умові вирішити це питання не погожувався.

Свідок ОСОБА_7 , якому відповідач приходиться сестрою, вказав, що із 2015 року проживав у спірному будинку разом із сімєю з дозволу відповідача. В цей час навколо будинку вже стояв паркан. Зазначає, що спілкувався з директором КП «Рембудмонтаж» щодо виділення у користування чи власність земельної ділянки для обслуговування будинку, на що останній вказав, що може виключно продати необхідний обсяг землі за дуже великі гроші.

Допитаний у судовому засіданні ОСОБА_8 . Стаднік , щодо висновку експерта 04.11.2022 року №СЕ-19/126-22/6996-ДД (Том 3) на питання представника позивача підтримала свій висновок та пояснила, що все розписано у дослідженнях , додати нічого , оскільки пояснити може лише у рамках дослідження і поставлених питань.

Суд, вивчивши позовну заяву, встановивши належність, допустимість та достовірність доказів, які мають значення для правильного вирішення справи, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, вислухавши пояснення сторін, приходить до висновку про необґрунтованість позову та необхідність відмовити у його задоволенні з наступних підстав.

Статтею 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 77 ЦПК України встановлено, що предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Щодо належності спірного майна одній із сторін та законності набуття права власності на нього відповідачем, судом встановлено наступне.

Позивач, звернувшись до суду із вказаним позовом, стверджує, що житловий будинок по АДРЕСА_2 , який в даний час належить на праві приватної власності ОСОБА_3 є майном КП «Рембудмонтаж», а саме майстернею (літ.Д) по АДРЕСА_1 . Набуття права власності на вказаний об`єкт нерухомості, як і відчуження такого майна від підприємства є незаконним, таким, що порушує право власності КП «Рембудмонтаж» на нього.

Таким чином, необхідним є встановити, чи дійсно спірне нерухоме майно належить КП «Рембудмонтаж» та було відчужене у нього без достатніх на те правових підстав, а як наслідок, чи є віндикаційні позовні вимоги обґрунтованими.

Судом встановлено, що в процесі приватизації державного майна згідно договору купівлі-продажу від 30 грудня 1993 року та акту передачі проданого майна від 01 лютого 1994 року, Управлінням приватизації та комунальної власності Чернівецької обласної ради передано у власність Малого орендного підприємства «Рембудмонтаж», правонаступником якого є КП "РЕМБУДМОНТАЖ", нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , серед якого майстерня літ. Д. (без вказівки про її площу).

Судом встановлено, що на підставі рішення виконкому Чернівецької міської ради народних депутатів від 17.02.1998 року № 133/4, підприємству «Рембудмонтаж» було надано у постійне користування земельну ділянку у розмірі 1,4564 га у АДРЕСА_1 , в межах, згідно плану землекористування, для виробничих потреб.

На підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно серії НОМЕР_2 від 30.08.2012 року, виданого Виконавчим комітетом Чернівецької міської ради, 21.11.2013 року КП «Рембудмонтаж», зареєструвало право приватної власності на ряд нежитлових будівель, які розташовані на земельній ділянці по АДРЕСА_1 , серед яких майстерня літ. Д. (без вказівки про її площу).

22.12.2016 року (згідно витягу з державного земельного кадастру НВ-7301797192016 від 22.12.2016 року) було здійснено державну реєстрацію земельної ділянки по АДРЕСА_1 площею 1.4564 га із кадастровим номером №7310136900:40:002:0178, цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних і допоміжних будівель і споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Згідно витягу із Державного земельного кадастру від 22.05.2019 року, 12.01.2017 року право власності на вказану земельну ділянку було зареєстровано за територіальною громадою м. Чернівців в особі Чернівецької міської ради. Цього ж дня, за КП «Рембудмонтаж» було зареєстровано право постійного користування вказаною земельною ділянкою.

Разом із тим варто зазначити, що станом на 1964 рік Чернівецький хімзавод був розміщений двох територіях в м. Чернівці, а саме по АДРЕСА_1 (лакофарбовий цех) та по АДРЕСА_5 , юридична адреса заводу - АДРЕСА_1 Зазначене підтверджується історичною довідкою від 10.10.1964 року.

В подальшому Чернівецький хімічний завод було переміщено на територію адресою АДРЕСА_3 . З 1940 р. по 1993 р. все майно, що знаходилось в користуванні Чернівецьке хімзаводу, перебувало на балансі заводу та було державною власністю.

Згідно відомостей інвентарної книги обліку основних засобів за період з 01.12.1981 р. по 10.10.1989 р. Чернівецького хімзаводу під інвентарним номером 1803 зареєстрована «Контора лакокрасочного цеха» первинною вартістю 20464 руб., введеного в експлуатацію лютого 1973 р.

Рішенням №104/8 виконавчого комітету Садгірської районної ради депутатів трудящих м. Чернівці від 18 квітня 1975 р. було надано дозвіл на переобладна адміністративного корпусу по вул. Хотинській, 11 під гуртожиток.

В 1993 році була здійснена оцінка вартості майна Орендного підприємсва «Чернівецький хімічний завод». Так згідно Протоколу №2 засідання комісії оцінці варі майна Орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» від 06.12.1993 р. підлягає приватизації гуртожиток по АДРЕСА_1 , який приватизований згідно ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду». Вказаний протокол підписано представниками регіонального відділення Фонду державного м; України по Чернівецькій області, органів місцевого самоврядування, Міністерства промисловості України та складено на підставі, але не виключно, переліку житлових будинків станом на 01.11.1993 р. по орендному підприємству «Чернівецький хімзавод». Згідно вказаного переліку на балансі підприємства перебувало приміщення гуртожитку: одноповерхова дерев`яна будівля АДРЕСА_1 .

Згідно інвентарної справи, виготовленої 19.10.1988 р. на будівлю літ.Е по АДРЕСА_1 , власником зазначено «Местний Совет», і вказано, що житловий будинок складається з кухні 8,2 кв.м., кімнати 13,0 кв.м., кімнати 24,6 кв.м., загальною площею 45,8 кв.м. Згідно поточних змін внесених Чернівецьким ОБТІ 1998 р., вказано, що житловий будинок складається з кухні 7,9 кв.м., кімнати 13,0 кв.м., кімнати 24,6 кв.м., тамбуру 2,4 кв.м., загальною площею 47,9 кв.м., також при внесенні цих поточних змін було змінено адресу на АДРЕСА_1 .

Згідно листа генерального директора ЗАТ «Чернівецький Хімзавод», направленого заступнику голови Садгірського райвиконкому, завод має на своєму балансі гуртожитки по АДРЕСА_9 , в яких мешкають працівники заводу. Згідно із заявами працівників, адміністрація заводу звернулась до департаменту житкомунгоспу з проханням виключити названі квартири із числа гуртожитків і перевести їх у житловий фонд. Просить направити комісію на обстеження вказаних будівель.

Згідно довідки Чернівецького державного обласного бюро технічної інвентаризації від 10.12.1998 р. №4820, житлова будівля літ.Е по АДРЕСА_1 зареєстрована за Чернівецьким хімзаводом. Технічні характеристики будівлі та її цільове призначення співпадають із зазначеними характеристиками в інвентарній справі.

Як вбачається із інвентарної справи, в 1998 році Чернівецьким обласним бюро технічної інвентаризації було зафіксовано добудову тамбуру площею 2,4 кв.м. до будинку житлового будинку літ.Е за адресою АДРЕСА_1 .

25 січня 1999 року житловий будинок літ.Е по АДРЕСА_1 було обстежено на предмет придатності для проживання, що засвідчується Актом обстеження стану житлового будинку (житлового приміщення) з метою встановлення його відповідності санітарним і технічним вимогам та визнання житлового будинку (житлового приміщення) придатним для проживання за адресою житловий будинок літ.Е по АДРЕСА_1 .

19.02.2001 р. начальником регіонального відділення ФДМУ по Чернівецькій області було затверджено протокол засідання інвентаризаційної комісії по проведенню інвентаризації державного майна, яке не увійшло до статутного фонду АТЗТ «Чернівецький хімічний завод», але залишилось на його балансі від 14.02.2001 р. Згідно вказаного протоколу майном, яке не увійшло до статутного фонду АТЗТ «Чернівецький хімічний завод», але залишилось на його балансі є гуртожиток по АДРЕСА_1 під інвентаризаційним номером 1803 балансовою вартістю 36396,00 грн.

26.01.2004 року ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» було складено станом на 31 січня 2004 р. інвентаризаційний опис основних засобів - державного майна, яке не увійшло до статутного фонду господарського товариства у процесі приватизації і перебуває на балансі та який затверджено протоколом засідання центральної заводської інвентаризаційної комісії по результатах проведення інвентаризації станом на 31.01.2004 р. (копії інвентаризаційного опису від 26.01.2004 р. та протоколу засідання центральної заводської інвентаризаційної комісії від 27.01.2004 р. додаються, оригінали яких наявні в ТДВ «Чернівецький хімзавод»). Згідно вказаного опису вбачається, що на балансі ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» перебувало приміщення гуртожитку (1-поверховий дерев`яний будинок АДРЕСА_1 ) інвентарний номер 1803.

Листом № 1122 від 08.06.2004 року, Чернівецьке КОБТІ повідомило про технічну можливість виділити зі складу будинковолодіння АДРЕСА_1 , користувачем якого є ЧМОП «Рембудмонтаж», житловий будинок літ.Д (користувачем якого є ЗАТ «Чернівецький хімічний завод») в окреме будинковолодіння з наданням поштової адреси: АДРЕСА_2 .

Згідно довідки № 2337 від 08.10. 2004 року, житловий будинок літ. «Д» по АДРЕСА_1 знаходиться на балансі ЗАТ «Чернівецький хімзавод» за інвентарним № 1803.

26.11.2004 року № 2481 ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» звернувся із листом до КП «Рембудмонтаж» у якому просить розглянути питання виділення із складу будинковолодіння АДРЕСА_8 , яке належить КП «Рембудмонтаж», житлового будинку «Д», який належить ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» в окреме будинковолодіння з наданням поштової адреси: АДРЕСА_2 .

Листом № 91 від 07.09.2004 року, КП «Рембудмонтаж» надало згоду на виділення зі складу будинковолодіння АДРЕСА_1 , житлового будинку літ.Д який належить ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» в окреме будинковолодіння з наданням поштової адреси: АДРЕСА_2 .

09.12.2004 року начальником регіонального відділення ФДМУ по Чернівецькії області було затверджено акт перевірки щодо збереження та використання державной майна, яке в процесі приватизації було вилучено із статутного фонду та знаходиться на балансі АТЗТ «Чернівецький хімічний завод» від 09.12.2004 р. Згідно вказаного акту державне майно, а саме гуртожиток за адресою АДРЕСА_1 , у тому числі дерев`яний одноповерхових будинок знаходиться у задовільному стані і на даний час оформляється документація про присвоєння йому нової поштової адреси ( АДРЕСА_4 ) і подальшої передачі в приватну власність.

На підставі рішення виконкому ЧМР № 1051/23 від 14.12.2004 року, житловому будинку Д, площею 48,00 кв.м. по АДРЕСА_1 , користувачем якої є АТЗТ «Чернівецький хімічний завод», присвоєно поштову адресу АДРЕСА_4 .

Згідно свідоцтва про право власності на житло від 05.08.2005 року, будинок по АДРЕСА_2 приватизований згідно ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду». Загальна площа будинку - 48,00 кв.м. Право власності ОСОБА_2 на вказане нерухоме майно було зареєстровано ЧКОБТІ 10.08.2005 року.

На підставі рішення виконкому ЧМР № 322/9 від 12.09.2006 року, одноквартирний житловий будинок АДРЕСА_2 прийнято у комунальну власність територіальної громади м. Чернівці від ВАТ «Чернівецький хімічний завод» та передано власникам квартир.

У подальшому, згідно копії договору купівлі-продажу від 22.02.2007 року, продавець ОСОБА_2 продала, а покупець ОСОБА_9 купила вказаний житловий будинок АДРЕСА_2 , загальною площею 48,00 кв.м.

Згідно копії договору купівлі-продажу від 19.07.2007 року, продавець ОСОБА_9 продала, а покупець ТзОВ «Мавекс-Буковина» купило вказаний житловий будинок АДРЕСА_2 , загальною площею 48,00 кв.м.

Згідно копії договору купівлі-продажу від 01.12.2008 року, продавець ТзОВ «Мавекс-Буковина» продало, а покупець ОСОБА_4 купила вказаний житловий будинок АДРЕСА_2 , загальною площею 48,00 кв.м.

Згідно копії договору купівлі-продажу від 15.12.2010 року, продавець ОСОБА_4 продала, а покупець ОСОБА_3 купила вказаний житловий будинок АДРЕСА_2 , загальною площею 48,00 кв.м. Такимч чином остання є власником вказаного майна в даний час.

Спірний будинок неодноразово обстежувався різними комісіями - в 1998 р., в 1999 р., в 2001 р., в 2004 р. (копії довідки №4820 від 10.12.1998 р., листа ЗАТ «Чернівецький хімзавод» №2283 від 06.11.1998 р., акту обстеження стану житлового будинку (житлового приміщення) від 25.01.1999 р., протоколу засідання інвентаризаційної комісії по проведенню інвентаризації державного майна, яке не увійшло до статутного у фонду АТЗТ «Чернівецький хімічний завод», але залишилось на його балансі від 14.02.2001 р., оригінали яких наявні в ТДВ «Чернівецький хімзавод», та копія акту №19 перевірки щодо збереження та використання державного майна, яке в процесі приватизації було вилучено із статутного фонду та знаходиться на балансі АТЗТ «Чернівецький хімічний завод» від 09.12.2004 р

Крім того, в 2004 році Чернівецьким проектно-вишукувальним відділенням державного науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту «НДІпроектреконструкція» було видано технічне заключення на перевід 1-поверхового 1- квартирного гуртожитку під 1-поверховий 1-квартирний житловий будинок з окремими та загальними зручностями по АДРЕСА_1 . У вказаному технічному заключенні зазначається, що був здійснений візуальний огляд будівлі та в ньому проводиться капітальний ремонт із заміною окремих конструкцій.

Крім того, в житловому будинку за адресою АДРЕСА_2 було здійснено газифікацію та електрифікацію силами Чернівецького хімзаводу, згідно довідки ВАТ «Чернівцігаз» № 05/1324 від 22.08.2006 року. 14.10.2008 року між ОСОБА_7 та ПАТ «Чернівціобленерго» було укладено договір про користування електричною енергією, як це вбачається із листа № 6-02/279 від 02.05.2022 року

Окрім того, в ході судового розгляду, витребувано з Чернівецького комунального обласного бюро технічної інвентаризації ряд письмових доказів. Листом Чернівецького комунального обласного бюро технічної інвентаризації № 26.07.2022 року № 949 надано відповідь на запит суду щодо спірного нерухомого майна. Зазначено, що спірна будівля до 27.11.1998 значилась як будинок літ «Е» (основна - дерево, прибудова - цегла) АДРЕСА_1 (раніше АДРЕСА_10 ) генеральний план схема .

10.01.1953 р. інвентаризаційної справи по АДРЕСА_10 ,- майстерня літ «Е» має розміри 5,00 м. х 9, 10 м ) (з 12.01.1953 р. майстерня літ «Е», стіни - дерево, заг. пл. 37,40 кв.м.,) (план від 12.01.1953 p., інвентаризаційної справи по АДРЕСА_10 , будівлі літ «Е» має розміри 5,00 м. х 9, 10 м , складається з двох приміщень 24,20 кв.м. та 13,20 кв.м. (сводний оціночний акт від 22.01.53р. по будинковолодінню по АДРЕСА_10 , - користувач Чернівецький лакофарбний завод) (схематичний план будівельного кварталу №570 від 12.12.1954 року по АДРЕСА_10 має розміри 5,00 м. х 9, 10 м.) (до 19.10.1988 р. заг пл..45,80 кв.м., житлова - 37,60 кв.м.) (схематичний план земельної ділянки інвентаризаційної справи по АДРЕСА_1 від 26.09.1992 р. літ «Д» майстерня - в подальшому виділена в АДРЕСА_4 ) (до 27.11.1998 р. заг пл.48,00 кв.м., житлова - 37,60 кв.м.)

Починаючи з 27.11.1998 - будинок літ «Д» (основна - дерево, прибудова - цегла) АДРЕСА_4 .

Станом на 10.12.1998 р. (довідка № 4820) - житловий будинок літ «Е» за адресою АДРЕСА_1 стіни: дерево\цегла - заг. пл..47,90 кв.м., житлова - 37,60 кв.м., зареєстровано за Чернівецький хімзавод. Процент зносу - 51%. («Зареєстровано за» - надрукований вираз у загальному бланку, який є інформацією про користувача нерухомості).

Згідно листа ЗАТ «Чернівецький хімзавод» віл 29.04.2004 р. за адресою АДРЕСА_7 .

Згідно листа КП «Рембудмонтаж» від 07.09.2004 р. - надана згода на виділення зі складу будинковолодіння по АДРЕСА_1 - житлового будинку літ. «Д», який належить ЗАТ «Чернівецький хімзавод» в окрему адресу АДРЕСА_4 .

Згідно листа ЗАТ «Чернівецький хімзавод» віл 29.10.2004 р. просить виділити зі складу будинковолодіння за адресою АДРЕСА_1 , яке належить КП «Рембудмонтаж», - житловий будинок літ «Д», який належить ЗАТ Чернівецький хімзавод» в окреме будинковолодіння з наданням поштової адреси АДРЕСА_4 .

Рішенням виконкому міської ради від 14.12.2004 р. №1051\23 присвоєна поштова адреса АДРЕСА_4 (замість АДРЕСА_1 ) житловому будинку літ «Д» заг. пл.. - 48,00 кв.м., житлової (дві житлові кімнати) - 37,60 кв.м., користувачем якого є АТЗТ «Чернівецький хімічний завод» - яке було підставою для створення окремої інвентаризаційної справи за адресою АДРЕСА_4 . Створення окремої справи за адресою АДРЕСА_4 відбулося шляхом виділу матеріалів про цю будівлю з інвентаризаційної справи за адресою АДРЕСА_11 .

Станом на 07.04.2005 р. право власності на нерухоме майно заг. пл.. - 48,00 кв.м., житловою - 37,60 кв.м стіни дерево \ цегла, за адресою: - АДРЕСА_4 на будинок \ житловий будинок літ «Д», - АДРЕСА_1 на житловий будинок гуртожиток літ «Е», - АДРЕСА_1 на житловий будинок літ ОСОБА_10 , - не зареєстровано.

05.08.2005 р. АТЗТ «Чернівецький хімзавод» видав свідоцтво про право власності на житло - на будинок по АДРЕСА_4 , право власності 10.08.2005 р. зареєстровано за фізичною особою.

Позивач зсилається на лист Регіонального відділення ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях № 18-121-01892 від 06.10.2021 року, де зазначено, що до статутного фонду ЗАТ «Чернівецький хімічний завод», створеного у процесі приватизації, не увійшов гуртожиток з інвентаризаційним № 1803 по АДРЕСА_1 , у переліку нерухомого майна, будівля літ.Д площею 47 кв. м. за вказаною адресою не значиться. Окрім того вказує, що приватизація була проведена із численними порушеннями.

В даному випадку, варто звернути увагу позивача на те, що Наказом регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області від 22.10.1993р. №99-П надано дозвіл на приватизацію орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» (м. Чернівці, вул. М.Тореза, 35, код ЗКПО 00204665).

Наказом регіонального відділення від 25.10.1993р. №102-ІК затверджено склад інвентаризаційної комісії для проведення повної інвентаризації майна підприємства.

Згідно зведення по інвентаризації житлових орендованих приміщень Орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» станом на 01.11.1993р. значиться 2 позиції вартістю 20464 крб.

Згідно з матеріалами інвентаризації орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» станом на 01.11.1993 року, а саме інвентаризаційного опису основних засобів значиться орендована у фонді державного майна будівлі - гуртожиток за адресою АДРЕСА_1 . Згідно характеристики, будівлі гуртожитків складаються із двохповерхової цегляно: споруди з підвалом та одноповерхової дерев`яної будівлі, рік будівництва 1973. інвентарний номер 1803. кількість 2. вартістю станом на 01.11.1993р. - 20464 крб. і Згідно переліку житлових будинків станом на 01.11.1993р. по Орендному підприємству «Чернівецький хімічний завод» приміщення гуртожитків складаються з двохповерхової цегляної споруди з підвалом та одноповерхово: дерев`яної будівлі в АДРЕСА_1 , рік введення 1973. балансова вартість - 20464 крб., джерело придбання - держава, знос - 547 крб.. залишкова вартість - 14993 крб.

Згідно п.п. 11, 12 розрахунку вартості майна Орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» складеного за наслідками проведено інвентаризації зазначеного цілісного майнового комплексу, вартість майна, для якого встановлено особливий режим приватизації (державний житловий фонд) становить 15 тис.крб.

Згідно протоколу №2 від 06.12.1993р. засідання комісії по оцінці вартості майна орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод» не підлягає приватизації гуртожиток по АДРЕСА_1 на суму 15 т.крб., який буде приватизований згідно Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду».

Відповідно до п. 17.4. акту оцінки вартості майна орендного підприємства «Чернівецький хімічний завод», затвердженого наказом регіонального відділення ФДМУ по Чернівецькій області №125-ОМ від 10.12.1993р. вилучена вартість майна, державного житлового фонду, складає 15 тис. крб.

З огляду на викладене, гуртожиток по АДРЕСА_1 під час приватизації не ввійшли до статутного фонду ЗАТ «Чернівецький хімічний завод», продовжив перебувати на його балансі та залишився державною власністю.

Питання відносно управління державним житловим фондом, що не ввійшов до статутних фондів новостворених товариств, засновниками яких виступав Фонд держмайна України, було врегульоване спільним наказом Фонду державного майна України і Міністерства економіки України «Про управління державний майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процес приватизації, але перебуває на їх балансі» від 19.05.1999 року №908/68 та Положенням про управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, що затверджено цим Наказом. Згідно з цим Положенням регіональне Фонду державного майна наділене повноваженнями по управлінню державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі.

Пунктами 1.2., 1.3. зазначеного Положення, передбачено, що норми цього положення застосовуються при управлінні тим державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації.

Управління державним майном, яке не увійшло до статутних фондів господарських товариств у процесі приватизації, але перебуває на їх балансі, полягає у виборі та забезпеченні уповноваженим органом (державні органи приватизації) способу та умов подальшого використання майна у межах чинного законодавства".

Листом від 12.08.1999р. №1124 АТЗТ «Чернівецький хімічний завод» надав Регіональному відділенню ФДМУ по Чернівецькій області в табличному вигляді інформацію щодо передачі з державної у комунальну власність об`єкту житлового фонду, який не увійшов до статутного фонду ЗАТ «Чернівецький хімічний завод». Згідно поданої таблиці, на балансі ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» (м. Чернівці, вул. М.Тореза, 35) значиться приміщення гуртожитку інв. №1803, № 1803а, двоповерховий цегляний будинок з погребом та одноповерхова дерев`яна будівля в АДРЕСА_1 , термін передачі об`єкта - вирішується з міськжилуправлінням про включення об`єкту в графік передачі в 2000 році, вартість утримання об`єкта - 1,0 тис.грн.

14.02.2001р. інвентаризаційною комісією проведено інвентаризацію станом на 01.02.2001р. державного майна, яке не увійшло до статутного фонду АТЗТ «Чернівецький хімічний завод», створеного в процесі приватизації за результатами чого складено протокол в якому результати інвентаризації викладені в таблиці. Таблиця містить 1 позицію з інвентарним номером 1803, а саме гуртожиток по АДРЕСА_1 балансовою вартістю 36,396 тис.грн.. залишковою вартістю 19,230 тис.грн., дата останньої індексації основних фондів 01.01.1997р., майно наявне, стан задовільний.

За наслідками проведеного засідання, вищезазначена комісія вирішили висловити пропозицію щодо подальшого використання майна - надати гуртожитку по АДРЕСА_1 статус житлового будинку та передати до комунальної власності відповідно до Положення про порядок передачі в комунальну власність загальнодержавного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, затвердженого Постановою КМУ від 06.11.1995р. №891.

Згідно інвентаризаційного опису основних засобів ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» станом на 01.02.2001р. значиться державний житловий фонд вилучений із статутного фонду при викупі (акт 10.12.1993р.) за адресою АДРЕСА_12 , рік випуску 1973, первісна вартість 36396 грн., залишкова вартість 19230 грн.

Згідно витягу з рішення Виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 12.05.2003р. № 336/10 вирішено надати статус житлової квартири приміщенням гуртожитку в будинку АДРЕСА_1 загальною площею 22,90 кв.м. житловою площею 11,90 кв.м. та присвоєно їй №3.

Згідно витягу з рішення Виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 12.05.2003р. № 336/10 вирішено надати статус житлової квартири приміщенням гуртожитку в будинку АДРЕСА_1 загальною площе 33,10 кв.м., житловою площею 22,10 кв.м. та присвоєно їй №2.

Згідно інвентаризаційного опису основних засобів ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» станом на 26.01.2004 року значиться державне майно, яке не увійшло до статутного фонду господарського товариства у процесі приватизації перебуває на балансі товариства приміщення гуртожитку: в т.ч. 2-х поверховий будинок цегляний з підвалом та 1-поверховий дерев`яний будинок в АДРЕСА_1 , рік будівництва 1973, інвентарний номер 1803, кількість 2, вартістю 36396,23 грн.

Згідно витягу з рішення Виконавчого комітету Чернівецької міської ради ві; 14.12.2004р. № 1051/23 вирішено присвоїти поштову адресу АДРЕСА_2 (замість АДРЕСА_8 ) - житловому будинку літ. Д загальною площею 48,00 кв.м., в тому числі дві житлові кімнати площею 37,60 кв.м., користувачем якого є АТЗТ «Чернівецький хімічний завод» (довідка Чернівецького комунального обласного бюро технічної інвентаризації від 08.06.2004р. №1122).

У подальшому, як вже було зазначено вище, право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_2 зареєстровано за ОСОБА_2 .

Відповідно до Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України віл 15.09.1992р. №56, після оформлення свідоцтва про право власності на квартиру (будинок), зазначена квартира (будинок) передається у власність громадян.

Відповідно до листа (роз`яснення) Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 14.05.2004р. №4/6-900 одноповерхові малоквартирні будинки можуть зніматись з балансу, якщо в будинку немає нежитлових приміщень, які знаходяться в комунальній власності чи власності інших фізичних або юридичних осіб, за спільною заявою всіх співвласників такого будинку на підставі Свідоцтва про право власності на житло.

Згідно даних Реєстру майна, яке не увійшло до статутних капіталів господарських товариств у процесі приватизації (Чернівецька область) значиться будинок (1 квартира) по АДРЕСА_2 (колишній гуртожиток - рішенням Чернівецької міської ради №1051/23 від 14.12.2004 надано статус житлового будинку), який у процесі приватизації не увійшов до статутного капіталу АТЗТ „Чернівецький хімічний завод", але залишився перебувати на його балансі. Зазначений об`єкт виведено з вказаного Реєстру 27.10.2005 на підставі свідоцтва про право власності на житло № НОМЕР_3 .

Таким чином, спростовуючи посилання позивача, встановлено, що згідно матеріалів приватизаційної справи орендного підприємства (на сьогодні АТЗТ) «Чернівецький хімічний завод», житловий будинок по АДРЕСА_2 (колишній гуртожиток за адресою АДРЕСА_1 ) вилучений при приватизації із статутного фонду ЗАТ «Чернівецький хімічний завод» (тобто залишився у державній власності) але продовжив перебувати на його балансі до прийняття регіональним відділенням Фонду державного майна України по Чернівецькій області (органом управління) управлінського рішення. В подальшому вищевказаний житловий будинок правомірно перейшов у приватну власність громадян, що в ньому мешкали.

Окрім того, хибним є посилання позивача на те, що державний реєстр речових прав на нерухоме майно містить два записи про державну реєстрацію права власності на спірне нерухоме майно:

- за позивачем, як на будівлю майстерні літ. Д за адресою: АДРЕСА_1 та

- за відповідачем ОСОБА_11 , як на житловий будинок літ.Д за адресою: АДРЕСА_2 .

Таке твердження позивача є безпідставним та не відповідає фактичним обставинам. Так запис про право власності ОСОБА_1 , на житловий будинок літ. Д за адресою: АДРЕСА_2 внесено до Реєстру прав власності на нерухоме майно який припинив свою дію з 01.01.2013 року і відповідно до п.2 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що затверджений 26.10.2011 року постановою Кабінету Міністрів України №1141, є архівною складовою Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Таким чином у діючому Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутні будь- які записи про право власності ОСОБА_1 на житловий будинок саме за літерою Д за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім того, позивач звертає увагу на те, що у матеріалах інвентаризаційних справ було вчинено виправлення, які, посилаючись на Інструкцію про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказ Держбуду України 24.05.2001р. № 127(в редакції на час виникнення спірних відносин), внесені туди без відповідних правових підстав та з порушенням вимог вказаної інструкції.

Згідно висновку експерта № СЕ-19/126-22/6996-ДД від 04.11.2022 року було встановлено, що дійсно у схематичному плані земельної ділянки АДРЕСА_1 від 26.09.1992 року, який прошитий у інвентаризаційній справі № 11982 наявні певні зміни первинного змісту, зокрема дописки рукописних записів, ліній графлення та геометричних фігур, залиття частини записів речовиною білого кольору, підчистки.

Оцінюючи доводи позивача, висновок експерта та досліджені у справі докази, судом може бути констатовано, що зміст та графічні символи у інвентаризаційній справі дійсно змінювались з плином часу. Разом із тим, це пов`язано із виникненням поточних змін у розмірах та складі майна, присвоєння нових поштових адрес, виділення об`єктів нерухомості, тощо (зокрема згідно «журналу наружних обмеров» по домоволодінню АДРЕСА_1 датованих 09.08.2012 роком, акту поточних змін від 28.11.2004 року, акту поточних змін від 21.08.1998 року, розшиття інвентаризаційної справи з формуванням нової, виготовлення технічного паспорту на будинок по АДРЕСА_4 від 10.06.2005 року, тощо). Внесення змін до первинного змісту з належних на те підстав не заборонено приписами Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна та відповідними Методичними рекомендаціями. Формальні порушення при цьому вимог нормативних документів що регулюють внесення таких змін, зокрема внесення їх не тим кольором, підчистки, дописи, в даному випадку не містять ознак підроблення первинного змісту чи умисного його спотворення недостовірними відомостями.

Таким чином, за результатами розгляду справи, на підставі досліджених доказів знайшли своє підтвердження наступні обставини.

Спірна будівля до з 1954 року значилась як майстерня літ «Е», розміром 5,00 м. х 9, 10 м, дерев`янна споруда площею 37,40 кв.м., складалась з двох приміщень 24,20 кв.м. та 13,20 кв.м., користувачем значився Чернівецький лакофарбний завод. Від 26.09.1992 року майстерня літ «Д», загальною площею 48,00 кв.м . З 27.11.1998 року - будинок літ. «Д». Станом на 10.12.1998 року - житловий будинок літ. «Е» користувачем якої є Чернівецький хімзавод. У подальшому гуртожиток літ. «Е» по АДРЕСА_1 . Зі складу будинковолодіння, яке належало КП «Рембудмонтаж», виділено житловий будинок літ ОСОБА_12 , який належить ЗАТ «Чернівецький хімзавод» в окреме будинковолодіння. У 2004 році, житловому будинку літ «Д», заг. пл. - 48,00 кв.м (дві житлові кімнати), будинку присвоєно поштову адресу АДРЕСА_4 (замість АДРЕСА_1 ). У 2005 році, право власності на вказаний будинок було зареєстровано за фізичною особою. У подальшому, відповідач стала власником спірного майна.

Вказані обставини підтверджуються зібраними у справі письмовими доказами, а також поясненнями свідків, які є логічними, послідовними та достатніми у своїй сукупності. Судом проаналізовано, що вперше, спірне майно, враховуючи його площу та склад, а також матеріали з якого воно побудовано, відображається у користуванні Чернівецького лікофарбного заводу. У подальшому, незважаючи на зміну літерацій та поштових адрес, вказане майно, із близькими до ідентичних ознаками та технічними характеристиками (враховуючи здійснені його користувачами покращення) було набуте у власність ОСОБА_1 . Незважаючи на доводи позивача, ідентифікувати майстерню літ. Д ( АДРЕСА_1 ), яку він вважає своєю власністю, та житловий будинок (на сьогодні адреса АДРЕСА_4 ), який начеб то вибув із його володіння без достатніх на те правових підстав, як один і той самий об`єкт нерухомості не виявляється за можливе. За таких умов, позивачем не доведено належним чином, у порядку ст..ст.81-84 ЦПК України, що спірне нерухоме майно є власністю КП «Рембудмонтаж». Як наслідок, право вказаного підприємства не може вважатись порушеним та не підлягає захисту.

Натомість судом може бути констатовано, що ОСОБА_1 належним чином набула у приватну власність житловий будинок АДРЕСА_2 , загальною площею 48,00 кв.м. та є його власником.

Частиною 1 ст. 4 ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно зі ст. 387 ЦК України, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

За змістом ст. 387 ЦК, власник має право реалізувати своє право на захист шляхом звернення до суду з вимогою про витребування свого майна з чужого незаконного володіння з дотриманням вимог, передбачених Цивільним кодексом.

Віндикаційний позов (ст. 387 ЦК України) - це вимога про витребування власником свого майна із чужого незаконного володіння. Метою такого позову є повернення об`єкта права власності у володіння власника. Ознаками віндикаційного позову є те, що він подається власником або титульним володільцем; стосовно індивідуально визначених речей; зміст позову становить вимога про повернення речі; річ перебуває у володінні іншої особи (відповідача); річ перебуває в чужому володінні незаконно.

Позивачем за віндикаційним позовом може бути неволодіючий власник. Позивач, реалізуючи право на судовий захист і звертаючись до суду з позовом про витребування майна з чужого незаконного володіння, зобов`язаний довести (підтвердити) в установленому законом порядку, що майно, яким незаконно володіє інша особа є його власністю, користування таким майном іншою особою порушує його права та законні інтереси, а суд має перевірити доводи та докази, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і вирішити питання про наявність чи відсутність підстав для правового захисту позивача.

Порушенням розуміється такий стан суб`єктивного права, за якого воно зазнало протиправного впливу з боку правопорушника внаслідок чого суб`єктивне право особи зменшилося або зникло як таке. Порушення права пов`язане з позбавленням можливості здійснити, реалізувати своє право повністю або частково. Вирішуючи спір, суд надає об`єктивну оцінку наявності порушеного права чи інтересу на момент звернення до суду.

Суд зобов`язаний з`ясувати характер спірних правовідносин (предмет і підстави позову), наявність/відсутність порушеного права чи інтересу та можливість його поновлення/захисту в обраний спосіб (аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 22.01.2019 у справі № 912/1856/16, від 24.12.2019 у справі № 902/377/19).

Відсутність порушеного права є підставою для прийняття судом рішення про відмову в позові. Аналогічну правову позицію викладено, зокрема, у постановах Верховного Суду від 14.08.2018 у справі № 910/1972/17, від 23.05.2019 у справі № 920/301/18, від 25.06.2019 у справі № 922/1500/18, від 24.12.2019 у справі № 902/377/19.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про відсутність порушеного права КП «Рембудмонтаж», що, в свою чергу, є підставою для відмови у задоволенні позову.

Що стосується застосування строків позовної давності.

Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу (стаття 256 ЦК України).

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (стаття 257 ЦК України).

Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила (частина перша статті 261 ЦК України).

Разом із тим, суд застосовує позовну давність лише тоді, коли є підстави для задоволення позовної вимоги. Тобто, перш ніж застосувати позовну давність, суд має з`ясувати та зазначити у судовому рішенні, чи порушене право або охоронюваний законом інтерес позивача, за захистом якого той звернувся до суду. Якщо таке право чи інтерес не порушені, суд відмовляє у задоволенні позову через його необґрунтованість. Лише якщо буде встановлено, що право або охоронюваний законом інтерес особи дійсно порушені, але позовна давність спливла, і про це зробила заяву інша сторона спору, суд відмовляє у позові через сплив позовної давності за відсутності поважних причин її пропуску, наведених позивачем. Саме такої позиції дотримуються суді при розглядів спорів (зокрема, постанови Великої Палати Верховного Суду від 22 травня 2018 року у справі № 369/6892/15-ц, від 31 жовтня 2018 року у справі № 367/6105/16-ц, від 7 листопада 2018 року у справі № 575/476/16-ц тощо).

Враховуючи викладене, за умови, коли судом не встановлено порушення прав та/чи законних інтересів КП «Рембудмонтаж», пов`язаних із власністю на спірне майно, суд відмовляє у задоволенні позову з причин його необґрунтованості, а тому строк позовної давності, в даному випадку, застосовано бути не може.

Керуючись ст.ст. 16, 387 ЦК України, 4, 13, 77, 81-84, 264, 265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ :

У задоволенні позову Колективного підприємства "РЕМБУДМОНТАЖ" до ОСОБА_1 , третя особа на стороні відповідача без самостійних вимог: Товариство з додатковою відповідальністю "Чернівецький хімічний завод", Регіональне відділення ФДМУ по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях про витребування майна - відмовити.

Рішення може бути оскаржено до Чернівецького Апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його підписання.

Повний текст рішення виготовлено 24.08.2023 року.

Головуючий суддя С. В. Мілінчук

Дата ухвалення рішення24.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу113007882
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування майна

Судовий реєстр по справі —726/1904/21

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Окрема думка від 19.12.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Постанова від 19.12.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Постанова від 19.12.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Чернівецький апеляційний суд

Кулянда М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні