Ухвала
від 22.08.2023 по справі 522/13244/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №522/13244/23

Провадження №1-кп/522/2511/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

підготовчого судового засідання

22 серпня 2023 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі Приморського районного суду м. Одеси угоду про визнання винуватості, разом із обвинувальним актом, який надійшов із Одеської обласної прокуратури, у кримінальному провадженні №12023160000001002, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.06.2023 року, у відкритому судовому засіданні у залі Приморського районного суду м. Одеси за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Попасної,Луганської області, громадянина України, із середньо-спеціальною освітою, який працює директором ТОВ «Граніт-001», який зареєстрований, та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого ОСОБА_3

адвоката - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2ст.205-1,ч.2ст.27ч.3ст.212,ч.1ст.366ККУкраїни, суд

В С Т А Н О В И В:

У обвинувальному акті зазначено про те, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , діючи за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, ІНФОРМАЦІЯ_3 та з іншими невстановленими особами, з корисливих мотивів, які полягали у неповерненні раніше отриманих в борг грошових коштів, маючи єдиний умисел, спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, у січні 2019 року та липні 2020 року, здійснив внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Граніт-001» (ЄДРПОУ 42751872), завідомо неправдиві відомості, які у подальшому подав для проведення державної реєстрації.

Так, статтею 42 Конституції України гарантовано право кожного громадянина на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Відповідно до статті 42 Господарського кодексу України (далі - ГКУ) підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно із п.1 ч.2 ст.55ГКУ суб`єктами господарювання є господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Відповідно до ст.56ГКУ суб`єкт господарювання - господарська організація, яка може бути утворена за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого ним (ними) органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, організацій і фізичних осіб шляхом заснування нової господарської організації, злиття, приєднання, виділу, поділу, перетворення діючої (діючих) господарської організації (господарських організацій) з додержанням вимог законодавства;

Згідно із ст. ст. 57, 58ГКУ установчими документами суб`єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб`єкта господарювання. В установчих документах повинні бути зазначені найменування суб`єкта господарювання, мета і предмет господарської діяльності, склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом.

Суб`єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи фізична особа-підприємець у порядку, визначеному законом.

Статтею 65ГКУ визначено, що управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів;

Відповідно до ч.1 ст.89ГКУ управління діяльністю господарського товариства здійснюють його органи та посадові особи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначається залежно від виду товариства, а у визначених законом випадках - учасники товариства.

Згідно змісту ст.4 Закону України «Про Господарські товариства» відомості про місцезнаходження товариства мають міститись в установчих документах.

Пунктами 4 і 13 ч.1 ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (далі - Закон), який був чинний на момент правопорушення, визначено, що державна реєстрація юридичних осіб, офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Реєстраційна справа - сукупність документів у паперовій та/або електронній формі, що подавалися для проведення реєстраційних дій.

Відповідно до ч.1 ст.14 Закону документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням.

Згідно ч.1 ст.15 Закону документи, що подаються для державної реєстрації, повинні відповідати таким вимогам:

1) документи мають бути викладені державною мовою та додатково, за бажанням заявника, - іншою мовою (крім заяви про державну реєстрацію);

2) текст документів має бути написаний розбірливо (машинодруком або від руки друкованими літерами);

3) документи не повинні містити підчищення або дописки, закреслені слова та інші виправлення, не обумовлені в них, орфографічні та арифметичні помилки, заповнюватися олівцем, а також містити пошкодження, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст;

4) документи в електронній формі мають бути оформлені згідно з вимогами, визначеними законодавством;

5) заява про державну реєстрацію підписується заявником. У разі подання заяви про державну реєстрацію поштовим відправленням справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена;

6) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству.

Відповідно до ч.1 ст.17 Закону для державної реєстрації створення юридичної особи (у тому числі в результаті виділу, злиття, перетворення, поділу), крім створення державного органу, органу місцевого самоврядування, подаються, у тому числі, такі документи:

1)заява про державну реєстрацію створення юридичної особи;

2-1) примірник оригіналу (нотаріально засвідчену копію) рішення засновників, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про створення юридичної особи;

5) установчий документ юридичної особи - у разі створення юридичної особи на підставі власного установчого документа;

9) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

Згідно із ч.4 ст.17 Закону для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи подаються такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою; документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи.

Відповідно до положень статті 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству; особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Згідно з підпунктом 10 пункту 2 статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань» в Єдиному державному реєстрі серед інших містяться відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Статтею 93 Цивільного кодексу України визначено, що місцезнаходження юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління у обліку.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 4 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань», державна реєстрація базується на принципі об`єктивності, достовірності та повноти відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Із обвинувального акту вбачається, що ігноруючи вище наведені законодавчі норми, ОСОБА_3 , у січні 2019 року, більш точний час в ході здійснення досудового розслідування кримінального провадження встановити не виявилося за можливе, знаходячись у м. Одеса, більш точне місце у ході досудового розслідування встановити не надалось можливим, діючи умисно, на прохання та за вказівкою особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, не маючи законних підстав та реальної мети знаходження за певною юридичною адресою, та не плануючи використовувати зазначені нижче приміщення як офісні та місце щоденного керування юридичною особою, реалізуючи свій протиправний намір, спрямований на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання зазначених документів для проведення такої реєстрації, підписав своїм особистим підписом надані невстановленою особою документи з завідомо неправдивими відомостями, які необхідні для проведення державної реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи», а саме наступні документи:

- рішення № 1 засновника товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНІТ-001» від 10.01.2019;

- заяву про державну реєстрацію створення юридичної особи

ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872) від 14.01.2019,

які містили завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження вказаного підприємства, що надало змогу в подальшому, особі стосовно якої матеріали виділені в окреме провадження, іншим невстановленим особам, уникати проведення податкових та інших перевірок, ухилятися від сплати податків тощо.

У обвинувальному акті зазначено, що ОСОБА_3 , виконуючи свою роль у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, діючи умисно, з корисливих мотивів з метою неповернення боргу особі, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, за вказівкою останнього, за попередньою змовою групою осіб, підписав вищевказані виготовлені невстановленою особою документи (таким чином надавши їм статусу документів), які містили завідомо неправдиві відомості та надав їх державному реєстратору (приватному нотаріусу) з метою проведення державної реєстрації, а саме: державної реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи».

Як вбачається, із обвинувального акту, відповідно до заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872) від 14.01.2019 року ОСОБА_3 зазначено та він просить зареєструвати ТОВ «Граніт-001», за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім цього, відповідно до пункту 9. рішення №1 засновника товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНІТ-001» від 10.01.2019 року визначено, що місцезнаходженням товариства є адреса: АДРЕСА_2 .

Однак, фактично ТОВ «Граніт-001» за вказаною адресою ніколи не знаходилось.

Таким чином, ОСОБА_3 підписав заяву щодо державної реєстрації юридичної особи від 14.01.2019 та інші вказані вище документи в яких містились завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження ТОВ «Граніт-001», а саме: АДРЕСА_2 .

Із обвинувального акту вбачається, що у подальшому, 14.01.2019 року, у денний час доби, більш точний час досудовим розслідуванням встановити не виявилось можливим, ОСОБА_3 , з метою реалізації єдиного злочинного умислу та усвідомлюючи протиправний характер вчинюваних ним дій, перебуваючи в Комунальному підприємстві «Центр державної реєстрації Хлібодарської селищної ради», яке розташоване за адресою: Одеська область, Біляївський район, селище міського типу Хлібодарське, вул. Маяцька дорога, 20 (Біляївський район Одеської області) надав документи, які містили завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору для здійснення державної реєстрації (проведення відповідних реєстраційних дій) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців по ТОВ «Граніт-001», а саме наступні документи:

- рішення № 1 засновника товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНІТ-001» від 10.01.2019;

- заява про державну реєстрацію створення юридичної особи

ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872) від 14.01.2019.

Із обвинувального акту вбачається, що на підставі поданих ОСОБА_3 документів, державний реєстратор Комунального підприємства «Центр державної реєстрації Хлібодарської селищної ради», не будучи обізнаним про злочинні наміри останнього, на підставі отриманих документів від останнього із завідомо неправдивими відомостями про місцезнаходження ТОВ «Граніт-001», 14.01.2019 здійснив державну реєстрацію новоутвореної шляхом заснування юридичної особи ТОВ «Граніт-001», та вніс відповідні дані (записи) до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, якому було присвоєно код у зазначеному реєстрі 42751872, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис.

Із обвинувального акту вбачається, що досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872), за юридичною адресою, а саме: АДРЕСА_2 , фактично ніколи не знаходилось та фінансово-господарську діяльність там не здійснювало, первинні бухгалтерські документи, печатки за вказаною адресою не зберігались.

У обвинувальному акті зазначено, що ОСОБА_3 підписуючи вказані документи та подаючи їх державному реєстратору розумів, що ТОВ «Граніт-001» (ЄДРПОУ 42751872) не знаходиться та не буде знаходитись за місцем його реєстрації та мешкання АДРЕСА_1 .

Як вбачається, із обвинувального акту, у той самий час, ОСОБА_3 з метою втілення свого єдиного злочинного наміру, за вказівкою особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснив відкриття банківських розрахункових рахунків ТОВ «Граніт-001», шляхом підписання ряду необхідних для цього документів у відповідних банківських установах.

Як зазначено, у обвинувальному акті, відкриття банківських рахунків надало особі, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження використовувати їх у тому числі у незаконній діяльності, уникати проведення податкових та інших перевірок, ухилятися від сплати податків тощо.

Із обвинувального акту вбачається, що в подальшому, продовжуючи втілення свого єдиного умислу, ігноруючи вищенаведені законодавчі норми, ОСОБА_3 , у липні 2020 року, більш точний час в ході здійснення досудового розслідування кримінального провадження встановити не виявилося за можливе, знаходячись у м. Одеса, більш точне місце у ході досудового розслідування встановити не надалось можливим, діючи умисно, на прохання та за вказівкою особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, не маючи законних підстав та реальної мети знаходження за певною юридичною адресою, та не плануючи використовувати зазначене нижче приміщення як офісне та місце щоденного керування юридичною особою, реалізуючи свій протиправний намір, спрямований на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання зазначених документів для проведення такої реєстрації, підписав своїм особистим підписом надані невстановленою особою документи з завідомо неправдивими відомостями, які необхідні для проведення державної реєстраційної дії «Державна реєстрація змін відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», а саме наступні документи:

- заяву щодо державної реєстрації юридичної особи «зміна місцезнаходження» ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872) від 31.07.2020, яка містила завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження вказаного підприємства, що надало змогу в подальшому, особі стосовно якої матеріали виділені в окреме провадження, іншим невстановленим особам, уникати проведення податкових та інших перевірок, ухилятися від сплати податків тощо.

Як указано, у обвинувальному акті, вбачається, що ОСОБА_3 , виконуючи свою роль у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, діючи умисно, з корисливих мотивів з метою неповернення боргу особі, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, за вказівкою останньої, за попередньою змовою групою осіб, підписав вищевказані виготовлені невстановленою особою документи (таким чином надавши їм статусу документів), які містили завідомо неправдиві відомості та надав їх державному реєстратору з метою проведення державної реєстрації, а саме: державної реєстраційної дії «Державна реєстрація змін відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Із обвинувального акту вбачається, що відповідно до заяви щодо державної реєстрації юридичної особи «зміна місцезнаходження» ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872) від 31.07.2020 ОСОБА_3 зазначено та він просить змінити місцезнаходження ТОВ «Граніт-001» (змінити юридичну адресу), та зареєструвати його за адресою: 65026, Одеська область, м. Одеса, Грецька площа, 1, офіс 6.

Однак, фактично ТОВ «Граніт-001» за вказаною адресою ніколи не знаходилось.

Таким чином, ОСОБА_3 підписав заяву щодо державної реєстрації юридичної особи «зміна місцезнаходження» від 31.07.2020 в яких містились завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження ТОВ «Граніт-001», а саме: 65026, Одеська область, м. Одеса, Грецька площа, 1, офіс 6.

У обвинувальному акті зазначено, що у подальшому, 31.07.2020 року, у денний час доби, більш точний час досудовим розслідуванням встановити не виявилось можливим, ОСОБА_3 , з метою реалізації свого єдиного злочинного умислу та усвідомлюючи протиправний характер вчинюваних ним дій, за вказівкою особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження перебуваючи в Комунальному підприємстві «Центр державної реєстрації Хлібодарської селищної ради», яке розташоване за адресою: Одеська область, Біляївський район, селище міського типу Хлібодарське, вул. Маяцька дорога, 20 (Біляївський район Одеської області) надав документи, які містили завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору для здійснення державної реєстрації (проведення відповідних реєстраційних дій) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців по ТОВ «Граніт-001», а саме наступні документи:

-заява щодо державної реєстрації юридичної особи «зміна місцезнаходження» ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872) від 31.07.2020 року.

Як зазначено, у обвинувальному акті, на підставі поданих ОСОБА_3 за вказівкою особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження документів, державний реєстратор Комунального підприємства «Центр державної реєстрації Хлібодарської селищної ради», не будучи обізнаним про злочинні наміри останніх, на підставі отриманих документів від ОСОБА_3 із завідомо неправдивими відомостями про місцезнаходження ТОВ «Граніт-001», 31.07.2020 здійснив державну реєстрацію змін відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» ТОВ «Граніт-001», та вніс відповідні дані (записи) до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У обвинувальному акті зазначено, що при цьому, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Граніт-001» (код за ЄДРПОУ 42751872), за юридичною адресою, а саме: 65026, Одеська область, м. Одеса, Грецька площа, 1, офіс 6, фактично ніколи не знаходилось та фінансово-господарську діяльність там не здійснювало, первинні бухгалтерські документи, печатки за вказаною адресою не зберігались.

Таким чином ОСОБА_3 виконавши всі перелічені вище дії, за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження та за її вказівкою, реалізував свій єдиний умисел направлений на внесення в документи, які подаються відповідно до закону для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості.

У обвинувальному акті зазначено, що крім цього ОСОБА_3 будучи директором та засновником ТОВ «Граніт-001» діючи за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, скоїв організоване останнім, виконання умисного ухилення від сплати податків, за попередньою змовою групою осіб, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Граніт-001» (ЄДРПОУ 42751872) зареєстровано 14.01.2019 юридичним департаментом Одеської міської ради, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис за № 15381020000017066.

Із обвинувального акту вбачається, що на податковий облік ТОВ «Граніт-001» взято 14.01.2019 до Головного управління ДПС в Одеській області Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманського району) та 01.05.2019 воно зареєстроване в якості платника податку на додану вартість і присвоєно індивідуальний податковий номер 427518715176. З 03.09.2020 ТОВ «Граніт-001» перебуває на обліку в Головному управлінні ДПС в Одеській області, Південне управління у м. Одесі, Приморська ДПІ (Приморський район м. Одеса).

Юридична адреса ТОВ «Граніт-001» відповідно до реєстраційних документів: м. Одеса, площа Грецька, будинок 1, офіс 6 (до 04.08.2020 АДРЕСА_1 ).

У обвинувальному акті зазначено, що згідно із наказом №1 від 14.01.2019 року на посаду директора ТОВ «Граніт-001» призначено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі рішення засновника ТОВ «Граніт-001» № 1 від 10.01.2019.

Основним видом діяльності згідно реєстраційних відомостей та документів ТОВ «Граніт-001» є будівництво доріг та автострад (за КВЕД _42.11).

Як вбачається, із обвинувального акту, згідно п.10.2 ст.10. Статуту ТОВ «Граніт-001» затвердженого рішенням № 1 учасника ТОВ «Граніт-001» від 10.01.2019, директор має наступні повноваження:

- без довіреності здійснювати дії від імені Товариства, з урахуванням обмежень, встановлених Статутом;

- представляти інтереси Товариства перед третіми особами;

- приймати рішення про укладення, зміну чи розірвання будь-яких правочинів (договорів інших угод) на суму, що є нижчою або дорівнює

500 000, 00 грн. (п`ятсот тисяч гривень або її еквіваленту в іноземній валюті за курсом НБУ), за винятком тих правочинів (договорів та інших угод), прийняття рішень на укладення, зміну чи розірвання по яким відноситься до компетенції Загальних зборів;

- видавати довіреності на виконання від імені Товариства дій;

- відкривати в кредитних установах поточні, депозитні, валютні та інші рахунки Товариства;

- на виконання своїх повноважень видавати внутрішні нормативні акти Товариства накази і розпорядження, які є обов`язковими для виконання працівниками Товариства. Всі накази та розпорядження Директора вносяться до книги наказів та розпоряджень. За письмовою вимогою учасників Товариства Книга наказів та розпоряджень надається їм для ознайомлення у будь-який робочий час. За першою вимогою повинні також видаватися засвідчені витяги з Книги;

- підписувати від імені Товариства з трудовим колективом або його представниками колективний договір;

- приймати на роботу та звільняти з роботи працівників Товариства, укладати з ними трудові договори, застосовувати засоби заохочення та накладати стягнення;

- приймати на роботу (призначення) або звільнення з роботи заступників Директора;

- пред`являти претензії та подавати до суду позови від імені Товариства, у разі порушення прав та законних інтересів Товариства з боку третіх осіб, представляти інтереси підприємства у суді з правами наданими позивачу, відповідачу та третій особі;

- звертатися за рішенням Загальних зборів до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство Товариства.

Із обвинувального акту вбачається, що згідно п. 10.15 ст.10. Статуту ТОВ «Граніт-001» затвердженого рішенням № 1 учасника ТОВ «Граніт-001» від 10.01.2019, директор має наступні функції (обов`язки):

- здійснювати оперативне керівництво діяльністю Товариства;

- представляти інтереси Товариства перед третіми особами.

Відповідно до п. 10.16 ст. 10. Статуту ТОВ «Граніт-001» затвердженого рішенням № 1 учасника ТОВ «Граніт-001» від 10.01.2019, на директора покладається організація:

- виробничо-господарської діяльності Товариства;

- матеріально-технічного забезпечення господарської діяльності;

- фінансово-економічної роботи, обліку та звітності, ведення грошово-розрахункових операцій;

- сплата належних сум податків і зборів (обов`язкових платежів);

- діловодства, належного зберігання документів та ведення архіву;

- роботи та контролю за діяльністю дочірніх та спільних підприємств, філій та представництв Товариства;

- забезпечення надійного зберігання та надання учасникам Товариства за їх вимогою в будь-який час протоколів та інших матеріалів Загальних зборів та Ревізійної комісії, а також засвідчених витягів з них;

- кадрової роботи та соціально-побутового обслуговування робітників Товариства;

- вчиняти інші дії для забезпечення діяльності підприємства;

- забезпечення умов для роботи Наглядової ради Товариства;

- інформування учасників про виникнення питань, вирішення яких покладене Статутом та Загальними зборами;

- звітування перед Загальними зборами про діяльність Товариства за звітний період та про хід виконання плану діяльності Товариства затвердженого загальними зборами;

- здійснення інших дій та виконання інших функцій, які не відносяться до виключної компетенції інших органів управління і які необхідні для досягнення цілей Товариства, виконання планів, затверджених Загальними зборами учасників та рішень, прийнятих органами управління Товариства.

Відповідно до ст. 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Частиною 3 ст. 65 Господарського кодексу України встановлено, що керівник підприємства, головний бухгалтер, члени наглядової ради (у разі її утворення), виконавчого органу та інших органів управління підприємства відповідно до статуту є посадовими особами цього підприємства.

У відповідності до вимог ч.6 ст.128 Господарського кодексу України на директора ТОВ «Граніт-001» ОСОБА_3 покладено обов`язок вести облік результатів своєї діяльності відповідно до вимог законодавства, своєчасно надавати податковим органам декларацію про доходи та інші необхідні відомості для нарахування податків та інших обов`язкових платежів, сплачувати податки, збори та інші обов`язкові платежі в порядку і розмірах, встановлених Законом.

Частиною 7 ст.128 Господарського кодексу України визначено, що ОСОБА_3 , як директор ТОВ «Граніт-001» зобов`язаний додержуватися вимог, передбачених статтями 46 і 49 цього Кодексу, а також іншими законодавчими актами, і несе майнову та іншу встановлену законом відповідальність за завдані ним шкоду і збитки.

Відповідно до ст.16 Податкового кодексу України керівник підприємства зобов`язаний:

- вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів;

- подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів;

- сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених Кодексом та законами.

Пунктом 44.1. ст.44 Податкового кодексу України регламентовано, що для цілей оподаткування, платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України, а саме п.187.7 ст.187 встановлено особливості відображення податкових зобов`язань з податку на додану вартість (ПДВ) при проведенні господарських операцій за рахунок бюджетних коштів та відповідно до п. 201.1, п. 201.7, п.201.10 ст. 201 Податкового кодексу України визначено порядок складання податкових накладних з ПДВ платником податку та відображення податкових зобов`язань продавця у декларації по ПДВ у відповідний звітний період.

Пунктом 187.7 ст.187 Податкового кодексу України регламентовано, що датою виникнення податкових зобов`язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов`язаннями перед бюджетом.

Відповідно до пунктів 201.1, 201.7 ст.201 Податкового кодексу України на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс). У разі якщо частка товарів/послуг не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів/послуг зазначається в додатку до податкової накладної у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику та враховується при визначені загальних податкових зобов`язань.

Пунктом 201.10 ст.201 Податкового кодексу України регламентовано, що відсутність факту реєстрації платником податку продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов`язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов`язань за відповідний звітний період.

Відповідно до ч.6 гл.3 «Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов`язання, яку зазначає в податковій звітності. Дані, наведені в податковій звітності, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника.

Відповідно до ст. ст.8 та 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» керівник підприємства:

- несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві;

- забезпечує фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років;

- створює необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечує неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів;

- відображає в облікових регістрах господарських операцій у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені;

- несе відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних.

Відповідно до довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України №336 від 29.12.2004, до обов`язків ОСОБА_3 , як директора ТОВ «Граніт-001», входить керування виробничо-господарською та фінансово-економічною діяльністю підприємства, окрім того, він відповідає за наслідки прийнятих рішень, а також фінансово-господарські результати його діяльності, забезпечує виконання підприємством усіх зобов`язань перед державним та місцевим бюджетами.

У обвинувальному акті зазначено, що таким чином, займаючи посаду директора ТОВ «Граніт-001», що пов`язана з виконанням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських обов`язків, ОСОБА_3 , як службова особа підприємства відповідав за правильність нарахування і своєчасність сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), як це передбачено чинним законодавством України.

У обвинувальному акті зазначено, що разом з тим встановлено, що фактично фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Граніт-001», у тому числі діями директора підприємства ОСОБА_3 , керував мешканець м. Одеси, а саме особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження.

Так, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження повністю контролював та організовував господарську діяльність, пов`язану з будівництвом та ремонтом доріг, закупівлею матеріалів та обладнання для виконання робіт, веденням бухгалтерського обліку підконтрольних підприємств та виготовлення первинних бухгалтерських та інших документів невстановленими у теперішній час особами. Крім цього, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснював контроль за рухом грошових коштів по розрахунковим рахункам ТОВ «Граніт-001» та використовував грошові кошти, які надходять на розрахункові рахунки на власний розсуд.

Із обвинувального акту вбачається, що вході досудового розслідування встановлено, що особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, особисто або через невстановлених у теперішній час підконтрольних осіб вів переговори з замовниками робіт, зокрема з ДП «Дороги Прикарпаття» (ЄДРПОУ 42753775), Крижанівською сільською радою Лиманського району Одеської області (ЄДРПОУ 5384560), ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» (ЄДРПОУ 43538115), Долинівською сільською радою Арцизького району Одеської області (ЄДРПОУ 20997299) та ДП «Служби місцевих автомобільних доріг» (ЄДРПОУ 42641417).

Як вбачається, із обвинувального акту, в свою чергу ОСОБА_3 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, за попередньою змовою та вказівкою особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження отримав електронний цифровий підпис як директор

ТОВ «Граніт-001», відкрив банківські рахунки вказаного підприємства, підписував надані йому фінансово-господарські документи, які виготовлені невстановленою у теперішній час особою, представляв інтереси зазначеного підприємства у різних державних установах, організаціях, фінансових установах, банках, правоохоронних органах тощо.

У обвинувальному акті, указано проте, що у той же час, у м. Одесі (більш точну дату та місце досудовим слідством не встановлено) у особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження виник злочинний намір, спрямований на організацію та умисне ухилення від сплати податків із використанням ТОВ «Граніт-001», шляхом невідображення у бухгалтерському обліку та податковій звітності зазначеного підприємства податкових зобов`язань з податку на додану вартість по фінансово-господарським взаємовідносинам з низкою підприємств.

Так, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження із залученням інших у теперішній час невстановлених осіб, за підписаними ОСОБА_3 як директором (службовою особою) ТОВ «Граніт-001» документами, достовірно знаючи про вказані вимоги законодавства, діючи умисно та в їх порушення, усвідомлюючи покладену на ОСОБА_3 відповідальність і бажаючи уникнути виконання обов`язків перед бюджетом, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді несплати податків, маючи єдиний умисел, в ході здійсненні фінансово-господарської діяльності, у звітний (податковий) період грудень 2019 року та червень-грудень 2020 року, точну дату, час та місце досудовим розслідуванням не встановлено, з метою ухилення від сплати податків, у бухгалтерському обліку та податковій звітності зазначеного підприємства, особисто або з залученням інших у теперішній час невстановлених осіб, організував невідображення податкових зобов`язання з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» по фінансово-господарським взаємовідносинам з ДП «Дороги Прикарпаття» (ЄДРПОУ 42753775), Крижанівською сільською радою Лиманського району Одеської області (ЄДРПОУ 5384560), ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» (ЄДРПОУ 43538115), Долинівською сільською радою Арцизького району Одеської області (ЄДРПОУ 20997299) та ДП «Служби місцевих автомобільних доріг» (ЄДРПОУ 42641417) по зарахуванню бюджетних коштів на рахунок ТОВ «Граніт-001» на загальну суму 178 219 960,13 грн, в тому числі податок на додану вартість у сумі 29 703 326,7 грн.

Із обвинувального акту вбачається, що ОСОБА_3 як директор ТОВ «Граніт-001» за вказівкою особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження підписав надані йому невстановленою особою документи по фінансово-господарським взаємовідносинам ТОВ «Граніт-001» з ДП «Дороги Прикарпаття» (ЄДРПОУ 42753775), Крижанівською сільською радою Лиманського району Одеської області (ЄДРПОУ 5384560), ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» (ЄДРПОУ 43538115), Долинівською сільською радою Арцизького району Одеської області (ЄДРПОУ 20997299) та ДП «Служби місцевих автомобільних доріг» (ЄДРПОУ 42641417).

У обвинувальному акті зазначено, що крім цього ОСОБА_3 на виконання вказівок та доручень особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження виконував інші дії як директор ТОВ «Граніт-001», необхідні для здійснення фінансово-господарської діяльності вказаного підприємства.

Із обвинувального акту вбачається, що в свою чергу особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження із залученням інших у теперішній час невстановлених осіб та ОСОБА_3 як директора ТОВ «Граніт-001», за попередньою змовою з останніми, у грудні 2019 року одержавши на поточний рахунок підприємства № НОМЕР_1 відкритий в ПАТ «МТБ Банк» (МФО 328168) від ДП «Дороги Прикарпаття» (ЄДРПОУ 42753775), Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області (ЄДРПОУ 5384560) бюджетні грошові кошти у сумі 58 040 651,2 грн, в тому числі податок на додану вартість (ПДВ) 9 673 441,87 грн за надані послуги з капітального ремонту дорожнього покриття, з метою ухилення від сплати податків умисно не відобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на вказану суму у податковій декларації з податку на додану вартість за грудень 2019 року, яку 20.01.2020 підписав особисто або з залученням іншої у теперішній час невстановленої особи, раніше отриманим від ОСОБА_3 електронним цифровим підписом останнього та подав від імені ОСОБА_3 до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманського району Одеської області) за № 9332105365, а також невідобразив податкові зобов`язання з ПДВ в Уточнюючому розрахунку податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за грудень 2019 року та додатку № 5 до нього, які 31.01.2020 підписав електронним цифровим підписом ОСОБА_3 і подав до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманського району Одеської області) за № 9011055373, що призвело до заниження суми податку на додану вартість, яка підлягає сплаті до державного бюджету за грудень 2019 року у сумі 3 382 355 грн (9 673 441,87 6 291 087 (від`ємне значення)).

Із обвинувального акту вбачається, що продовжуючи свій єдиний злочинний намір направлений на організацію умисного ухилення від сплати податків, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження із залученням інших у теперішній час невстановлених осіб та ОСОБА_3 як директора ТОВ «Граніт-001», за попередньою змовою з останніми, у червні - грудні 2020 року одержавши на поточний рахунок ТОВ «Граніт-001» № НОМЕР_1 відкритий в ПАТ «МТБ Банк» (МФО 328168) від Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області (код ЄДРПОУ 5384560), ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» (ЄДРПОУ 43538115), Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області (ЄДРПОУ 20997299) та ДП «Служби місцевих автомобільних доріг» (ЄДРПОУ 42641417) бюджетні грошові кошти у сумі 129 359 258,64 грн., в тому числі податок на додану вартість (ПДВ) 21 559 876,44 грн. за надані послуги з капітального ремонту дорожнього покриття, з метою ухилення від сплати податків умисно у:

- податковій декларації з податку на додану вартість за червень

2020 року та додаток № 5 до неї невідобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму 10 377 419,28 грн, у тому числі ПДВ на суму 1 729 569,88 грн, які 19.07.2020 підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 та подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район Одеської області) за № 9175796657;

- податковій декларації з податку на додану вартість за липень

2020 року та додаток № 5 до неї невідобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму 25 934 298,12 грн, у тому числі ПДВ на суму

4 322 383,02 грн, які 19.08.2020 підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 та подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район Одеської області) за № 9205191794;

- податковій декларації з податку на додану вартість за серпень

2020 року та додаток № 5 до неї невідобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму 7 296 383,77 грн, у тому числі ПДВ на суму

1 216 063,96 грн, які 21.09.2020 підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 та подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район Одеської області) за № 9237900025;

- податковій декларації з податку на додану вартість за вересень

2020 року та додаток № 5 до неї невідобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму 6 526 531,8 грн, у тому числі ПДВ на суму

1 087 755,3 грн, які 19.10.2020 підписано ОСОБА_3 електронним цифровим підписом ОСОБА_3 та подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район Одеської області) за № 9270321997;

- податковій декларації з податку на додану вартість за жовтень

2020 року та додаток № 5 до неї невідобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму 11 975 046,49 грн, у тому числі ПДВ на суму

1 995 841,08 грн, які 20.11.2020 підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 та подано до ГУ ДПС в Одеській області, Південного управління у м. Одесі Приморська ДПІ (Приморський район м. Одеси) за № 9306701161;

- податковій декларації з податку на додану вартість за листопад

2020 року та додаток № 5 до неї невідобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму 10 134 141,37 грн, у тому числі ПДВ на суму

1 689 023,56 грн, які 21.12.2020 підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 та подано до ГУ ДПС в Одеській області, Південного управління у м. Одесі Приморська ДПІ (Приморський район м. Одеси) за № 9339839653;

- податковій декларації з податку на додану вартість за грудень

2020 року та додаток № 5 до неї невідобразили податкові зобов`язання з податку на додану вартість на суму 47 935 488,1 грн, у тому числі ПДВ на суму

7 989 248,02 грн, які 19.01.2021 підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 та подано до ГУ ДПС в Одеській області, Південного управління у м. Одесі Приморська ДПІ (Приморський район м. Одеси) за № 9369967720.

Із обвинувального акту вбачається, що з урахуванням викладеного, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження із залученням інших у теперішній час невстановлених осіб та ОСОБА_3 як директора ТОВ «Граніт-001», за попередньою змовою з останніми, у червні грудні 2020 року одержавши на поточний рахунок ТОВ «Граніт-001» бюджетні грошові кошти у сумі 129 359 258,64 грн, в тому числі податок на додану вартість (ПДВ) 21 559 876,44 грн за надані послуги з капітального ремонту дорожнього покриття, у податкових деклараціях з податку на додану вартість за вказані періоди та додатків № 5 до них не відобразили загальну суму коштів, що підлягає сплаті до бюджету у сумі 120 179 308,93 грн (129 359 258,64 грн - 9 179 949,71 грн відображених (задекларованих) та податкові зобов`язання з податку на додану вартість у сумі 20 029 884,83 грн (21 559 876,44 грн - 1 529 991,61 грн задекларованих та сплачених).

У обвинувальному акті зазначено, що указане призвело до заниження суми податку на додану вартість, яка підлягає сплаті до державного бюджету за період червень-грудень 2020 року у сумі 20 029 884,83 грн.

Як вбачається, із обвинувального акту, в результаті вище указаних умисних, протиправних дій особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження із залученням інших у теперішній час невстановлених осіб та ОСОБА_3 як директора ТОВ «Граніт-001», за попередньою змовою з останніми, до бюджету держави несплачено податок на додану вартість вказаного підприємства за звітні (податкові) періоди грудень 2019 року та червень-грудень 2020 року на загальну суму 23 412 239, 83 грн.

(3 382 355+20 029 884,83), що є коштами у особливо великих розмірах, так як вказана сума більш ніж у 15 000 разів перевищує установлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян.

Крім того, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження із залученням інших у теперішній час невстановлених осіб та ОСОБА_3 як директора ТОВ «Граніт-001», виконуючи покладені на нього обов`язки, будучи службовою особою, в порушення вказаних вище вимог законодавства, діючи умисно та переслідуючи корисливу мету, спрямовану на умисне ухилення від сплати податків, достовірно знаючи про необхідність сплати, в тому числі податку на додану вартість, достовірно знаючи про зарахування у грудні 2019 року та червені-грудні 2020 року на поточні рахунки ТОВ «Граніт-001» грошових коштів у сумі 178 219 960,13 грн від ДП «Дороги Прикарпаття» (код ЄДРПОУ 42753775), Крижанівської сільської ради Лиманського району Одеської області (код ЄДРПОУ 5384560), ДУ «Місцеві дороги Херсонщини» (ЄДРПОУ 43538115), Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області (ЄДРПОУ 20997299) та ДП «Служби місцевих автомобільних доріг» (ЄДРПОУ 42641417) перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, точний час та дату досудовим розслідуванням не встановлено, склали та видали завідомо неправдиві офіційні документи, а саме:

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за грудень 2019 року, уточнюючий розрахунок податкових зобов`язань з податку на додану вартість у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за грудень 2019 року та додатку № 5 до нього, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 58 040 651,2 грн, в тому числі суму податку на додану вартість 9 673 441,87 грн у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 20.01.2020 і 31.01.2020 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманського району) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9332105365 та за № 9011055373;

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за червень 2020 року та додаток № 5 до неї, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 10 377 419,28 грн, у тому числі ПДВ на суму 1 729 569,88 грн у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 19.07.2020 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9175796657;

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за липень 2020 року та додаток № 5 до неї, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 25 934 298,12 грн, у тому числі ПДВ на суму 4 322 383,02 грн у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 19.08.2020 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9205191794;

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за серпень 2020 року та додаток № 5 до неї, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 7 296 383,77 грн, у тому числі ПДВ на суму 1 216063,96 грн у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 21.09.2020 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9237900025;

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за вересень 2020 року та додаток № 5 до неї, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 6 526 531,8 грн, у тому числі ПДВ на суму 1 087 755,3 грн, у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 19.10.2020 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Южненське управління, Лиманська ДПІ (Лиманський район) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9270321997;

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за жовтень 2020 року та додаток № 5 до неї, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 11 975 046,49 грн, у тому числі ПДВ на суму 1 995 841,08 грн у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 20.11.2020 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Південного управління у м. Одесі Приморська ДПІ (Приморський район м. Одеси) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9306701161;

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за листопад 2020 року та додаток № 5 до неї, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 10 134 141,37 грн, у тому числі суму ПДВ на суму 1 689 023,56 грн у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 21.12.2020 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Південного управління у м. Одесі Приморська ДПІ (Приморський район м. Одеси) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9339839653;

- податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ «Граніт-001» за грудень 2020 року та додаток № 5 до неї, до яких внесли завідомо неправдиві відомості, а саме у розділах 1 (податкові зобов`язання) невідобразили обсяги постачання підприємства на суму 47 935 488,1 грн, у тому числі суму ПДВ на суму 7 989 248,02 грн у вказаний період, які в подальшому підписано електронним цифровим підписом ОСОБА_3 , надавши їм статусу офіційних документів та 19.01.2021 їх подано до ГУ ДПС в Одеській області, Південного управління у м. Одесі Приморська ДПІ (Приморський район м. Одеси) засобами телекомунікаційного зв`язку за № 9369967720.

В угоді про визнання винуватості зазначено, що за наведених обставин ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.205-1 КК України - внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне подання для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинене за попередньою змовою групою осіб, кримінальне правопорушення, передбачене ч.2ст.27ч.3ст.212КК України - виконання умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства, за попередньою змовою групою осіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 366 КК України - складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

У судовому провадженні обвинувачений ОСОБА_3 розкаявся у вчиненні указаних кримінальних правопорушень, та підтвердив обставини вчинення кримінальних правопорушень, що описані у обвинувальному акті, та просив затвердити угоду про визнання винуватості від 30 червня 2023 року.

Прокурор ОСОБА_4 у судовому засіданні просив затвердити угоду про визнання винуватості від 30 червня 2023 року, та призначити обвинуваченому ОСОБА_3 покарання згідно до угоди.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_6 просила затвердити угоду про визнання винуватості від 30 червня 2023 року, та призначити обвинуваченому ОСОБА_3 покарання відповідно до угоди.

Суд, вислухавши думку учасників кримінального провадження, приходить до наступного.

Згідно до ч.1 ст.472 КПК України в угоді про визнання винуватості зазначаються її сторони, формулювання підозри чи обвинувачення та його правова кваліфікація з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, істотні для відповідного кримінального провадження обставини, беззастережне визнання підозрюваним чи обвинуваченим своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, обов`язки підозрюваного чи обвинуваченого щодо співпраці у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншою особою (якщо відповідні домовленості мали місце), умови часткового звільнення підозрюваного, обвинуваченого від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування державі збитків внаслідок вчинення ним кримінального правопорушення, узгоджене покарання та згода підозрюваного, обвинуваченого на його призначення або на призначення покарання та звільнення від його відбування з випробуванням, умови застосування спеціальної конфіскації, наслідки укладення та затвердження угоди, передбаченістаттею 473цього Кодексу,наслідки невиконанняугоди.

Відповідно до ч.7ст.474КПК України суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:

1) умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;

2) умови угоди не відповідають інтересам суспільства.

Згідно до п.17 Постанови Пленуму Верховного суду України за №7 від 24.10.2003 року рішення про позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю має бути чітко сформульоване в резолютивній частині вироку, для того щоб не виникло жодних сумнівів під час виконання останнього. Якщо в санкції статті

(санкції частини статті) Особливої частини КК (2341-14) зазначено характер посад або вид діяльності (наприклад, статті 286, 287), рішення про призначення додаткового покарання, наведене в резолютивній частині вироку, повинне відповідати змісту цієї

санкції.{Абзац третій пункту 17 із змінами, внесеними згідно з Постановою Верховного Суду N8 ( v0008700-09 ) від 12.06.2009}.

У пункті 18 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №13 від 11.12.2015 року «Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод», зазначено, що за наслідками розгляду угоди в судовому засіданні (під час підготовчого судового провадження або під час судового розгляду) суд, перевіривши відповідність угоди вимогам кримінального процесуального закону і закону про кримінальну відповідальність, врахувавши доводи сторін кримінального провадження та інших учасників судового провадження, має прийняти одне із таких рішень: а) затвердити угоду про визнання винуватості чи про примирення, або

б) відмовити у затвердженні угоди в разі встановлення підстав, передбаченихч.7ст. 474 КПК, та: повернути кримінальне провадження прокурору, якщо угоди досягнуто під час досудового розслідування, для його продовження у порядку, передбаченомурозділом IIIКПК; або продовжити судовий розгляд у загальному порядку, якщо угоду було укладено під час його здійснення; або призначити судовий розгляд для проведення судового провадження в загальному порядку, якщо до суду надійшов обвинувальний акт, а угоду було укладено під час підготовчого провадження, а також у випадку подання прокурором відповідного клопотання, пов`язаного з відсутністю необхідності продовження досудового розслідування внаслідок його фактичного закінчення. При цьому, зокрема в останньому випадку, слід неухильно дотримуватися вимог закону щодо відкриття сторонами кримінального провадження одне одній додаткових матеріалів, отриманих до або під час судового розгляду.

Санкція ч.2 ст.205-1 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п`яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Санкція ч.2 ст.27 ч.3 ст.212 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від п`ятнадцяти тисяч до двадцяти п`яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. Санкція ч.1 ст.366 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Як вбачається, із обвинувального акту, ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.205-1, ч.2 ст.27 ч.3 ст.212, ч.1 ст.366 КК України, та зазначеними кримінальними правопорушеннями заподіяно матеріальну шкоду у вигляді несплачених податків у сумі 23412 239, 83 грн.

30 червня 2023 року була укладена угода про визнання винуватості між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України в Одеській області прокуратури ОСОБА_4 , та обвинуваченим ОСОБА_3 , у присутності захисника ОСОБА_5 у кримінальному провадженні, який зареєстрований у Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12023160000001002 від 30.06.2023 року, та сторони погодились на призначення покарання указаному обвинуваченому:

- зач.2ст.205-1 ККУкраїни - позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки, із позбавленням права обіймати посади, пов?язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов?язків на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на строк 3 (три) роки,

- за ч.3 ст.212 КК України- штраф у розмірі двадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати посади, пов?язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов?язків на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на строк 3 (три) роки, без конфіскацією майна,

- за ч.1 ст.366 КК України- штраф у розмірі три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, з позбавленням права обіймати посади, пов?язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов?язків на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на строк 3 (три) роки.

На підставі ч.ч.1,2,3 ст.70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_3 остаточне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки з позбавленням права обіймати посади, пов?язані виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов?язків на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на строк 3 (три) роки, без конфіскації майна.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_3 звільнити від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням та покласти на нього обов?язки, передбачені ст.76 КК України.

Згідно до угоди сторони 30.06.2023 року узгодили покарання на підставі ч.ч.1,2,3 ст.70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначити ОСОБА_3 остаточне покарання у вигляді позбавлення волі строком на 4 (чотири) роки з позбавленням права обіймати посади, пов?язані виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов?язків на підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності на строк 3 (три) роки, без конфіскації майна.

На підставіст.75КК України ОСОБА_3 домовились звільнитивід відбуванняпризначеного покаранняу виглядіпозбавлення воліз випробуваннямта покластина ньогообов?язки,передбачені ст.76КК України.

Суд вважає, що в умовах впровадження на території України воєнного стану, у зв?язку із військовою агресією російської федерації проти України, коли держава вживає термінові заходи для пошуку додаткових джерел поповнення бюджету та перерозподілу коштів для підвищення обороноздатності країни, а також для підтримки тих осіб, які опинились на території проведення військових дій, зокрема, через запровадження нових податків та пільгових умов оподаткування, злочинна діяльність задля особистого збагачення шляхом ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах, та вчинення всіх указаних кримінальних правопорушень, свідчить про особливу зухвалість, умови такої угоди у вигляді призначення обвинуваченому ОСОБА_3 занадто м`якого покарання із випробуванням, із застосуванням ст.ст.75, 76 КК України, а не реального покарання, не відповідають інтересам суспільства, та спонукають інших до вчинення аналогічних кримінальних правопорушень.

Крім того, у порушенням вимог закону - ч.1 ст.472 КПК України сторонами в угоді про визнання винуватості від 30.06.2023 року не були зазначені умови часткового звільнення обвинуваченого від цивільної відповідальності у вигляді відшкодування державі збитків внаслідок вчинення ним кримінального правопорушення, тому суд вважає, що умови такої угоди не відповідають вимогам закону.

Також суд вважає, що умови угоди від 30.06.2023 року, у якій не були чітко указані ті конкретні посади, право обіймати, яких позбавлявся засуджений, не відповідають вимогам закону - ст.55 КК України, ст.34 КВК України, та суперечать роз`ясненням п.17Постанови ПленумуВерховного судуУкраїни за№7від 24.10.2003року.

На підставі вище зазначеного, суд приходить до висновку, що умови угоди про визнання винуватості від 30.06.2023 року суперечать вимогам цього Кодексу та закону, та не відповідають інтересам суспільства.

На підставі вище зазначеного, суд приходить до висновку про те, що є підстави, передбачені п.1, п.2 ч.7 ст.474 КПК України, для відмови у затвердженні угоди.

Вище зазначена угода була укладена під час досудового розслідування, тому із урахуванням роз`яснень п.18 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №13 від 11.12.2015 року «Про практику здійснення судами кримінального провадження на підставі угод», суд вважає необхідним повернути зазначене кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування, для його продовження у порядку, передбаченомурозділом IIIКПК України. Міру запобіжного заходу у зв`язку із відсутністю клопотань учасників судового провадження обвинуваченому ОСОБА_3 не обирати.

Керуючись ст.ст.27, 314 316, 376, 469, 474, 392, 395, 615 КПК України, суд

У Х В А Л И В:

У затвердженніугоди,укладеної 30червня 2023року провизнання винуватостіміж прокуроромвідділу наглядуза додержаннямзаконів органамиБюро економічноїбезпеки Українив Одеськійобласті прокуратури ОСОБА_4 ,у присутностізахисника ОСОБА_5 у кримінальномупровадженні,яке зареєстрованеу Єдиномуреєстрі досудовихрозслідувань за№12023160000001002 від 30.06.2023 року - відмовити.

Кримінальне провадження№12023160000001002 від 30.06.2023року заобвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.2 ст.205-1, ч.2 ст.27 ч.3 ст.212, ч.1 ст.366 КК України - повернути прокурору Одеської обласної прокуратури для продовження досудового розслідування у порядку, передбаченомурозділом IIIКПК України.

Міру запобіжного заходу обвинуваченому ОСОБА_3 не обирати.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти таких ухвал можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене ч.1 ст.392 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

22.08.2023

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено28.08.2023
Номер документу113033764
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Попасної,Луганської області, громадянина України, із середньо-спеціальною освітою, який працює директором ТОВ «Граніт-001», який зареєстрований, та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

Судовий реєстр по справі —522/13244/23

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 23.01.2024

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Котелевський Р. І.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гаєва Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні