Рішення
від 16.08.2023 по справі 909/125/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/125/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.08.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі:

судді Стефанів Т. В.,

секретар судового засідання Максимів Н. Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження справу

за позовом Заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави

до відповідачів:

- ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області

- П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

- НААН України

- Прикарпатська Державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області:

- КП "Сільськогосподарське підприємство "Добробут Захід" П`ядицької сільської ради ОТГ

- ОСОБА_1

- ОСОБА_2

- ОСОБА_3

-

ОСОБА_4

- ОСОБА_5

про визнання незаконним та скасування наказу, скасування запису про державну реєстрацію права власності,

за участю:

представника позивача Верешка М. І.,

представників відповідача П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області Гайдейчука П. П. та Святненка С. В.,

представника третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: НААН України та Прикарпатської Державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України Бакуна А. Ю.,

ухвалив таке рішення.

Під час судового розгляду справи здійснювалося фіксування судових засідань за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Рішення у даній справі ухвалено у нарадчій кімнаті за результатами оцінки поданих доказів.

У судовому засіданні 16.08.2023 суд оголосив вступну та резолютивну частини рішення.

Суть спору.

Заступник керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави звернувся до господарського суду з позовом до ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області та П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області про усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельних ділянок площею 1137,9368 га шляхом скасування наказу ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" в частині передачі П`ядицькій сільській раді ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області 34 земельних ділянок та усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою площею 1137,9368 га шляхом скасування їх запису про державну реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області.

Щодо представництва інтересів держави у суді прокуратурою.

Положення ст. 131-1 Конституції України визначено, що прокуратура здійснює представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.

Згідно із ч. 1, 3 та 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті.

Наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

ВП ВС у постанові від 26.05.2020 у справі № 912/2385/18 дійшла висновку, що відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" прокурор може представляти інтереси держави в суді лише у двох випадках: 1) якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює компетентний орган; 2) у разі відсутності такого органу.

Однією з форм представництва є звернення до суду з позовною заявою, коли порушуються інтереси держави, або про визнання незаконними правових актів, дій чи рішень органів і посадових осіб.

Підставою представництва інтересів держави в судах є наявність порушень або загрози порушень економічних, політичних і інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

У справі, що розглядається, прокурор у позові зазначив, що захисту полягають інтереси держави у сфері земельних правовідносин, зокрема, у зв`язку з прийняттям ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області наказу № 9632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" та акту приймання - передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність від 24.09.2018, проведення державної реєстрації оспорюваних земельних ділянок всупереч вимогам чинного законодавства України

Відповідно до ст. 122 ЗК України, повноваження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність або користування для всіх потреб передані центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальним органам.

Відтак, ГУ Держгеокадастру у Івано-Франківській області є уповноваженим органом державної влади, що реалізує право державної власності на спірні земельні ділянки.

Водночас, як вказує прокурор, саме у результаті прийняття і реалізації наказу ГУ Держгеокадастру у Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" протиправно передано П`ядицькій сільській раді ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності.

Статтею 6 Закону України "Про державний контроль" за використанням та охороною земель установлено, що Держгеокадастр відповідно до покладених на нього завдань здійснює державний контроль за використанням та охороною земель у частині додержання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства України та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю. Вказані повноваження реалізуються шляхом внесення до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування відповідних клопотань з вимогами усунути порушення земельного законодавства. Повноваження щодо звернення до суду органами Держгеокадастру обмежуються позовними вимогами щодо відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, а також повернення самовільно чи тимчасово зайнятих земельних ділянок, строк користування якими закінчився (ст. 10 Закону України "Про державний контроль" за використанням та охороною земель).

Аналогічні норми викладені у Положенні про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15.

Таким чином, посадові особи Держгеокадастру та його територіальних органів не наділені правом звертатись до суду щодо скасування незаконних рішень органу місцевого самоврядування чи виконавчої влади у сфері земельних відносин у судовому порядку.

Водночас, ГУ Держгеокадастру у Івано-Франківській області є відповідачем у справі, а одна й та сама особа (орган) не може бути одночасно позивачем і відповідачем за цим же позовом, оскільки це суперечить нормам цивільного законодавства.

Враховуючи наведене, суд зазначає про те, що в даному випадку існують підстави для представництва інтересів держави прокурором, у зв`язку з чим з урахуванням викладених обставин прокурор набуває статусу позивача у даній справі.

Вирішення процесуальних питань під час розгляду справи.

Ухвалою від 21.02.2023 суд відкрив провадження у справі, справу призначив до розгляду за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначив на 20.03.2023, встановив строки учасникам справи для подачі відзиву на позов, відповіді на відзив та заперечення.

Ухвалою від 20.03.2023 суд відклав підготовче засідання на 13.04.2023 та залучив до участі у справі НААН України, Прикарпатську Державну сільськогосподарську дослідну станцію Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України в якості третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача; КП "Сільськогосподарське підприємство "Добробут Захід" П`ядицької сільської ради ОТГ, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 в якості третіх осіб, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області.

Протокольною ухвалою від 13.04.2023 суд відклав підготовче провадження на 09.05.2023.

Протокольною ухвалою від 09.05.2023 суд відклав підготовче провадження на 13.06.2023.

Протокольною ухвалою від 13.06.2023 суд закрив підготовче провадження та призначив розгляд справи по суті на 05.07.2023.

Протокольною ухвалою від 05.07.2023 суд відклав розгляд справи по суті на 08.08.2023.

08.08.2023, суд протокольною ухвалою відклав розгляд справи по суті на 16.08.2023.

12.04.2023 до суду від відповідача - П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області надійшло клопотання б/н від 11.04.2023 (вх. № 4305/23) про виключення з числа доказів. Мотивуючи клопотання відповідач вказує на те, що позивачем до матеріалів справи долучено копії доказів, які фактично зроблено з копій документів, а деякі примірники зроблено з копій документів, крім того якість копій зроблено нечитабельної якості, що ставить під сумнів відповідність поданих позивачем копій документів.

Суд, розглянувши клопотання відповідача про виключення з числа доказів, вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до ч. 11 ст. 80 ГПК України у разі подання заяви про те, що доданий до справи або поданий до суду учасником справи для ознайомлення документ викликає сумнів з приводу його достовірності або є підробленим, особа, яка подала цей документ, може просити суд до закінчення підготовчого засідання виключити його з числа доказів і розглядати справу на підставі інших доказів.

Правовий аналіз приписів чинного законодавства свідчить про те, що правом на звернення до суду з клопотанням про виключення того чи іншого документа з числа доказів наділено лише особу, яка його подала. Вилучення з матеріалів справи доказів за клопотанням учасників справи чинним процесуальним законодавством не передбачено.

З огляду на викладене, враховуючи, що докази, які викликають сумніви у відповідача, подані позивачем і лише позивач може просити суд виключити їх з числа доказів, заявлене відповідачем клопотання про виключення з числа доказів є безпідставним і таким, що задоволенню не підлягає.

Окрім того, 12.04.2023 до суду від відповідача - П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області надійшло клопотання б/н від 11.04.2023 (вх. № 5725/23) про застосування строків позовної давності. Мотивуючи клопотання відповідач вказує на пропущення позивачем трьохрічного строку для звернення до суду з позовною заявою, що є підставою для відмови у задоволенні позову.

Позивач, заперечуючи проти задоволення клопотання про застосування строків позовної давності, зазначив, що до позовів про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження майном позовна давність не застосовується, оскільки негаторний позов може бути пред`явлений позивачем доти, поки існує відповідне правопорушення. Письмово позиція позивача викладена у запереченні № 15-361вих-23 від 21.04.2023 (вх. № 6423/23 від 26.04.2023).

Сторін належним чином повідомлено про дату та час розгляду справи. Явка в судове засідання не визнавалась обов`язковою.

У судовому засіданні 16.08.2023 суд оглянув оригінали документів, які долучалися сторонами до справи та встановив їх відповідність поданим копіям.

Позиції сторін.

Мотивуючи заявлені позовні вимоги, прокурор вказує на необхідність поновлення прав і законних інтересів держави, порушених внаслідок неправомірної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної форми власності, посилаючись на :

- те, що спірні землі відносяться до особливо цінних земель сільськогосподарського призначення, такі ділянки є державною власністю та не могли бути передані в комунальну власність, так як є обмеженими в обороті;

- те, що прийняття ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області наказу № 9632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" та акту приймання - передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність від 24.09.2018, проведення державної реєстрації оспорюваних земельних ділянок суперечить вимогам чинного законодавства України;

- те, що спірні земельні ділянки з 1956 року постійно знаходилися в користуванні державних установ, правонаступником яких є Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція НААН України та відносилися до державної форми власності;

- те, що факт використання спірних земельних ділянок Прикарпатською державною сільськогосподарською дослідною станцією Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України підтверджується рішеннями Івано-Франківського окружного адміністративного суду, які набрали законної сили.

Письмово позиція позивача щодо даного спору викладена у позовній заяві № 15-138вих-23 від 03.02.2023 (вх. № 1726/23 від 09.02.2023) та відповіді на відзив № 15-282вих-23 від 29.03.2023 (вх. № 5002/23 від 31.03.2023).

У судовому засіданні прокурор позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив позов задоволити.

Відповідач - П`ядицька сільська рада ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області в спростування позовних вимог зазначив:

- те, що підставою для прийняття ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області оскаржуваного наказу №9632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" було Розпорядження КМУ "Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні" від 01.04.2014 № 333-р.;

- те, що вказані земельні ділянки були правомірно передані ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області, відповідно до вимог ст. 15-1, 79-1, 117, 122 ЗК України;

- те, що позивачем не підтверджено право постійного користування спірними земельними ділянками Прикарпатською Державною сільськогосподарською дослідною станцією Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України відповідними документами;

- те, що у даному випадку у прокурора відсутні підстави для представництва інтересів держави;

- те, що у позовній заяві належним чином не обґрунтовано підстави для усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельними ділянками.

Письмово відповідач свою позицію виклав у відзиві на позов № 108/02-10/20 від 16.03.2023 (вх. № 4195/23 від 17.03.2023).

У судовому засіданні просив у задоволенні позову відмовити.

Відповідач - ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області позовні вимоги визнав та просив позов задоволити, про що зазначив у відзиві на позов № 9-9-0.6-892/0/2-23 від 03.03.2023 (вх. № 3534/23 від 06.03.2023) та додаткових поясненнях № 9-9-0.6-1818/0/2-23 від 01.05.2023 (вх. № 6866/23 від 04.05.2023).

Представник третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: НААН України та Прикарпатської Державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України позов прокурора підтримав, вказуючи на:

- те, що Прикарпатська Державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України мала в постійному користуванні земельні ділянки на території Коломийського району в межах адміністративних територій Малокам`янської, Великокам`янської та Годи-Добровідської сільських рад;

- те, що П`ядицька сільська рада знала та передбачала свою протиправну та незаконну діяльність у зверненні в передачу їй державних земель, що перебувають у постійному користуванні науково-дослідної установи і що така передача не відповідає вимогам чинного законодавства;

- те, що спірні землі відносяться до особливо цінних земель сільськогосподарського призначення, перебували в постійному користуванні державної установи, такі ділянки є державною власністю та не могли бути передані в комунальну власність;

- те, що доказів припинення права постійного користування земельними ділянками особливо цінних земель, що належать НААН, матеріали справи не містять;

- те, що ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області при прийнятті спірного наказу не діяв в межах своєї компетенції та у відповідності до вимог законодавства.

Письмово представник третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: НААН України та Прикарпатської Державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України свою позицію виклав у поясненнях від 28.03.2023 (вх. № 4863/23 від 29.03.2023) та від 29.03.2023 № 01/8-52 (вх. № 4964/23 від 30.03.2023).

У судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив позов задоволити.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача КП "СП"Добробут Захід" проти позову заперечила та просила відмовити у задоволенні позовних вимог.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 не надали суду пояснень щодо суті даного спору.

Згідно з ч. 4 ст. 13 ГПК України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Відповідно до наказу ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18С від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" передано П`ядицькій сільській раді ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області у комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 1827, 8786 га, які розташовані за межами населених пунктів П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області, згідно з актом приймання-передачі.

Як вбачається з акту приймання-передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність від 24.09.2018, ГУ Держгеокаластру в Івано-Франківській області відповідно до наказу ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області від 24.09.2018 № 9-632/15-18-СГ "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" передає із державної власності, а П`ядицька сільська рала ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області приймає у комунальну власність П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області земельні ділянки згідно з додатком. Цей акт разом із вказаним наказом є підставою для реєстрації права, на вказані у додатку земельні ділянки, комунальної власності П`ядицької сільської ради ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області.

У додатку до акту прийому - передачі від 24.09.2018 визначено перелік земельних ділянок (167 ділянок) загальною площею 1827,8786 га, які передано у комунальну власність ОТГ, в т.ч. 34 ділянки, передачу яких у комунальну власність оспорює позивач.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 19.11.2018, на підставі акту приймання-передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення із державної у комунальну власність від 24.09.2018 за П`ядицькою сільською радою ОТГ Коломийського району Івано-Франківської області зареєстровано право комунальної власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, в т.ч.:- 2623283700:03:001:0003 площею 40,0407 га, - 2623283700:02:001:0170 площею 26,2909 га, - 2623283700:03:001:0005 площею 41,1915 га, - 2623283700:03:001:0002 площею 14,63 га, - 2623283700:02:003:0002 площею 40,5168 га, - 2623283700:02:002:0127 площею 27,9586 га, - 2623283700:02:002:0126 площею 9,9928 га, - 2623283700:02:002:0125 площею 121,8093 га, - 2623283700:03:001:0001 площею 35,9475 га, - 2623283700:02:003:0003 площею 59,8676 га, - 2623283700:03:001:0004 площею 37,9879 га, - 2623280200:02:005:2003 площею 0,434 га, - 2623280200:02:005:2006 площею 42,2654 га, - 2623280200:02:005:2007 площею 12,3985 га, - 2623280200:02:001:2000 площею 11,2333 га, - 2623280200:02:001:2001 площею 15,6285 га, - 2623280200:02:005:2008 площею 3,0646 га, - 2623280200:02:005:2010 площею 15,9214 га, - 2623281200:02:001:1000 площею 13,5787 га, - 2623281200:02:003:0026 площею 12,4399 га, - 2623281200:02:002:0002 площею 33,8018 га, - 2623281200:02:003:0024 площею 12,614 га, - 2623281200:02:003:0023 площею 22,1383 га, - 2623281200:02:002:0001 площею 42,9316 га, - 2623281200:02:003:0028 площею 24,4144 га, - 2623281200:02:003:0027 площею 37,3025 га, - 2623281200:02:003:0025 площею 1,8867 га, - 2623281200:02:002:0003 площею 88,3336 га, - 2623280200:02:005:2009 площею 146,1542 га, - 2623283700:02:003:0001 площею 24,8574 га, - 2623280200:02:005:2000 площею 61,413 га, - 2623280200:02:005:2002 площею 32,2947 га, - 2623280200:02:005:2001 площею 28,4163 га, - 2623280200:02:005:2004 площею 4,1804 га.

Надалі, окремі із вказаних земельних ділянок були розділені на нові, а саме:- земельна ділянка з кадастровим номером 2623283700:03:001:0003 та площею 40,0407 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0017 площею 37,6407 (номер запису про право власності 29706518 від 27.12.2018) та земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0018 площею 2,4 га (номер запису про право власності 29706910 від 27.12.2018), - земельна ділянка з кадастровим номером 2623283700:03:001:0005 площею 41,1915 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0015 площею 36,1915 га (номер запису про право власності 29708228 від 27.12.2018); земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0037 площею 2,5 га (номер запису про право власності 37841436 від 18.08.2020); земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0038 площею 2,5 га (номер запису про право власності 37841062 від 18.08.2018), - земельна ділянка з кадастровим номером 2623283700:03:001:0001 площею 35,9475 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0022 площею 5 га (номер запису про право власності 29705522 від 27.12.2018), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0036 площею 0,2289 га (номер запису про право власності 30435036 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0035 площею 0,3538 га (номер запису про право власності 30434849 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0030 площею 2 га (номер запису про право власності 30434146 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0032 площею 2 га (номер запису про право власності 30434429 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0029 площею 2 га (номер запису про право власності 46099726 від 05.01.2022), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0033 площею 2 га (номер запису про право власності 46131697 від 05.01.2022), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0031 площею 2 га номер запису про право власності 46418401 від 26.01.2022), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0028 площею 2 га (номер запису про право власності 46102973 від 05.01.2022), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0034 площею 2 га (номер запису про право власності 30434719 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0024 площею 2 га (номер запису про право власності 46869312 від 21.02.2022), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0026 площею 2 га (номер запису про право власності 30430680 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0025 площею 2 га (номер запису про право власності 46230209 від 14.01.2022), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0027 площею 10,3648 га (номер запису про право власності 30430807 від 21.02.2019), - земельна ділянка з кадастровим номером 2623283700:02:003:0003 площею 59,8676 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:02:003:0007 площею 29,8676 га (номер запису про право власності 29703459 від 27.12.2018) та земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:02:003:0006 площею 30 га (номер запису про право власності 29704134 від 27.12.2018), - земельна ділянка з кадастровим номером 2623283700:03:001:0004 площею 37,9879 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0020 площею 7,7566 га (номер запису про право власності 29707641 від 27.12.2018), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0021 площею 26,2313 га (номер запису про право власності 29707872 від 27.12.2018), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0019 площею 4 га (номер запису про право власності 29707393 від 27.12.2018), - земельна ділянка з кадастровим номером 2623280200:02:005:2006 площею 42,2654 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2050 площею 2 га (номер запису про право власності 30499077 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2041 площею 2 га (номер запису про право власності 30507729 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2046 площею 2 га (номер запису про право власності 30502296 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2033 площею 2 га (номер запису про право власності 30492665 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2037 площею 2 га (номер запису про право власності 30487427 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2043 площею 2 га (номер запису про право власності 30506645 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2040 площею 2 га (номер запису про право власності 30486881 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2045 площею 2 га (номер запису про право власності 30502579 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2044 площею 2 га (номер запису про право власності 30506641 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2059 площею 2 га (номер запису про право власності 30498656 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2031 площею 2 га (номер запису про право власності 30493014 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2049 площею 2 га (номер запису про право власності 30501248 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2048 площею 2 га (номер запису про право власності 30501483 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2042 площею 2 га (номер запису про право власності 30507875 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2039 площею 2 га (номер запису про право власності 30487051 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2035 площею 2 га (номер запису про право власності 30490450 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2032 площею 2 га (номер запису про право власності 30492851 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2038 площею 2 га (номер запису про право власності 30487166 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2034 площею 2 га (номер запису про право власності 30491442 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2030 площею 2 га (номер запису про право власності 30493179 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2047 площею 0,2654 га (номер запису про право власності 30501882 від 28.02.2019), - земельна ділянка з кадастровим номером 2623280200:02:005:2007 площею 12,3985 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2053 площею 2 га (помер запису про право власності 30429328 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2052 площею 2 га (номер запису про право власності 30429231 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2057 площею 2 га (номер запису про право власності 30429765 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2056 площею 2 га (номер запису про право власності 30429680 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2051 площею 2 га (номер запису про право власності 30429150 від 22.02.2019, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2058 площею 2 га (номер запису про право власності 30429922 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2054 площею 0,3496 га (номер запису про право власності 30429393 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером2623280200:02:005:2055 площею 0,0489 га (номер запису про право власності 30429503 від 22.02.2019), - земельна ділянка з кадастровим номером 2623281200:02:003:0028 площею 24,4144 га поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0042 площею 2 га (запис про право власності 30494042 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0032 площею 2 га (запис про право власності 30496842 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0040 площею 2 га (запис про право власності 30496439 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0037 площею 2 га (запис про право власності 30498106 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0038 площею 2 га (запис про право власності 30498236 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0039 площею 2 га (запис про право власності 30496715 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0036 площею 2 га (запис про право власності 30497936 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0043 площею 2 га (запис про право власності 30493799 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0033 площею 2 га (запис про право власності 30497041 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0034 площею 2 га (запис про право власності 30497411 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0035 площею 2 га (запис про право власності 30497617 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0041 площею 2 га (запис про право власності 30494329 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0044 площею 0,4144 га (запис про право власності 30493531 від 27.02.2019).

Згідно з додатком до наказу Міністерства Радгоспів Української РСР № 195 від 18.05.1956 року "Про передачу радгоспів Міністерства радгоспів УРСР в систему Міністерства сільського господарства УРСР Міністерства промисловості продовольчих товарів УРСР і Міністерства вищої освіти УРСР" відповідно до Постанови ЦК КП України і Ради Міністрів УРСР від 10.05.1956 року "Про заходи по поліпшенню роботи науково- дослідних установ по сільському господарству" радгосп "Коломийський" передано Станіславській державній сільськогосподарській дослідній станції Станіславської області.

Відповідно до архівної довідки Державного архіву Івано-Франківської області № 0118-34 від 11.02.2005, згідно з постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 14.02.1956 № 253 на території Станіславської області на базі радгоспу "Коломийський" Міністерства радгоспів УРСР була створена Станіславська державна сільськогосподарська дослідна станція.

Постановою Ради Міністрів Української РСР № 112 від 10.03.1983 року "Про організацію Івано-Франківської науково-дослідної станції хрестоцвітих культур Міністерства сільського господарства Української РСР" у відповідності з дозволом Ради Міністрів СРСР від 11.02.1983 створено Івано-Франківську науково-дослідну станцію хрестоцвітих культур Міністерства сільського господарства Української РСР на базі відділу селекції, насінництва і технології вирощування ріпака Науково-дослідного інституту сільського господарства Нечорноземної зони Української РСР і радгоспу "Перемога" Міністерства плодоовочевих господарств Української РСР; передано радгосп "Перемога" з підпорядкуванням Міністерства плодоовочевих господарств УРСР у відання Міністерства сільського господарства УРСР станом на 01.01.1983 року.

Згідно з наказом Міністерства сільського господарства УРСР № 76 від 23.03.1983 року "Про організацію Івано-Франківської науково-дослідної станції хрестоцвітних культур" організовано Івано-Франківську науково-дослідну станцію хрестоцвітних культур на базі відділу селекції, насінництва, і технології вирощування ріпака Науково-дослідного Інституту сільського господарства Нечорноземної зони УРСР; прийнято у встановленому порядку, станом на 01.01.1983 року землі радгоспу "Перемога" Міністерства плодоовочевого господарства УРСР і створено дослідне господарство "Перемога", підпорядкувавши його дослідній станції.

Постановою президії Верховної Ради Української РСР "Про статус Української академії аграрних наук" № І370-ХІІ від 29.07.1991 року встановлено, що НААН є самоврядною організацією, яка входить до складу агропромислового комплексу республіки. Академія діє на основі законів Української РСР та власного Статуту і разом з Академією наук Української РСР забезпечує розвиток фундаментальних досліджень, здійснює підготовку наукових кадрів та спеціалістів вищої кваліфікації; закріплено за Українською академією аграрних наук землю, всі основні фонди та інше державне майно, що знаходиться в розпорядженні її установ. Порядок володіння та використання їх визначається виключно Президією академії.

Наказом Української академії аграрних наук № 103 від 15.04.1992 "Про використання основних та обігових фондів наукових установ, господарств, підприємств та організацій, що входять до складу Української академії аграрних наук" на підставі Закону України "Про основи державної політики в сфері науки й науково- технічної діяльності", ЗК України та постанови президії Верховної Ради Української РСР "Про статус Української академії аграрних наук": закріплено за науковими установами, господарствами, підприємствами і організаціями землю, будівлі, споруди, обладнання, транспортні засоби, техніку та інші основні засоби станом на 01.01.1992 року згідно додатком; зобов`язано генеральних директорів науково-виробничих об"єднань, директорам інститутів, дослідних станцій, філіалів, господарств суворо дотримуватися положень ЗК України, згідно з якими, в т.ч.: не допускається передача у колективну та приватну власність земель наукових і навчальних закладів, дослідних, елітно-насінницьких та насінницьких господарств, забороняється вилучення земель сільськогосподарських та науково- дослідних установ і навчальних закладів для несільськогосподарських потреб, а також вилучення для будь-яких цілей земель дослідних полів, забороняється вилучення земель місцевими органами влади без згоди на те землеволодільця або землекористувача; встановлено, що вилучення земель для різних потреб керівники науково-дослідних установ, господарств та підприємств можуть здійснювати тільки з дозволу Президії Академії.

Постановою президії Української академії аграрних наук протокол № 13 від 26.11.1998 року "Про впорядкування мережі наукових установ Української академії аграрних наук", з метою оптимізації мережі наукових установ УААН, оперативного керівництва, концентрації та більш ефективного використання наявного наукового потенціалу постановлено створити Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва з правом юридичної особи на базі Інституту хрестоцвітих культур, Івано-Франківської державної сільськогосподарської дослідної станції та Прикарпатського відділення Інституту агроекології та біотехнології, які ліквідувати. Організації, які входили до мережі зазначених установ, що ліквідуються, підпорядкувати новоствореному інституту.

Наказом Української академії аграрних наук № 18 від 21.02.2003 "Про назву дослідних господарств Івано-Франківського інституту АПВ УААН затверджено назву дослідного господарства Івано-Франківського інституту АПВ УААН: "Державне дослідне господарство "Перемога" Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва УААН, підпорядкувавши його безпосередньо цьому інституту; затверджено назву дослідного господарства Коломийської дослідної станції Івано-Франківського інституту АПВ УААН: "Державне дослідне господарство "П`ядицьке" Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва УААН, підпорядкувавши його безпосередньо цьому інституту.

Відповідно до наказу НААН України № 69 від 07.09.2010 року "Про найменування установ, підприємств та організацій НААН України, визначено найменування наукових установ, підприємств та організацій, що входять до сфери управління НААН України згідно з додатком; визначено, що установи, підприємства і організації НААН України є правонаступниками в частині майна, землі, майнових прав і зобов`язань установ, підприємств і організацій, що входили до відання Української академії аграрних наук.

Згідно з додатком до вищевказаного наказу, визначено перелік наукових установ, підприємств та організацій, що входять до складу НААН України, в т.ч. Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва НААН України (п. 240), до мережі якого входять: Коломийська дослідна станція Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України (п. 241); державне підприємство "Дослідне господарство "П`ядицьке" Івано-Франківського Інституту агропромислового виробництва НААН України" (п. 242); державне підприємство "Дослідне господарство "Перемога" Івано-Франківського Інституту агропромислового виробництва НААН України" (п. 243).

Наказом НААН України № 267 від 25.10.2011 "Про реорганізацію Коломийської дослідної станції Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН", виданим на виконання Постанови Президії НААН від 18.05.2011 року (протокол № 10) "Про оптимізацію мережі наукових установ НААН України", здійснено реорганізацію Коломийської дослідної станції Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України шляхом приєднання до Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України як наукового підрозділу. Припинено юридичну особу Коломийську дослідну станцію Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України. Встановлено, що Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва НААН є правонаступником майнових та немайнових прав, основних засобів і матеріальних цінностей, землі, майна та зобов`язань Коломийської дослідної станції Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України.

На виконання постанови Президії НААН від 18.05.2011 (протокол № 10) "Про оптимізацію мережі наукових установ НААН, наказом НААН України № 10 від 25.01.2012 "Про перейменування Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН" перейменовано Івано-Франківський інститут агропромислового виробництва НААН України у Прикарпатську державну сільськогосподарську дослідну станцію, передавши її разом з мережею підприємств у безпосереднє підпорядкування Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України; затверджено найменування дослідної станції: Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України; встановлено, що Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України є науковою бюджетною установою державної форми власності з правами юридичної особи, безпосередньо підпорядковується Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України, діє на підставі свого статуту і є правонаступником майнових та немайнових прав, основних засобів і матеріальних цінностей, землі, майна та зобов`язань Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України.

Також вищевказаним наказом підпорядковано Прикарпатській державній сільськогосподарській дослідній станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України зі збереженням юридичної особи Державне підприємство "Дослідне господарство "П`ядицьке" Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України, затвердивши його найменування - Державне підприємство "Дослідне господарство "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України та Державне підприємство "Дослідне господарство "Перемога" Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України", затвердивши його найменування - Державне підприємство "Дослідне господарство "Перемога" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України"; встановлено, що вказані господарства є юридичними особами державної форми власності, які здійснюють свою діяльність на засадах повного господарського розрахунку, діють на підставі свого статуту, і є правонаступниками землі, майна, майнових та немайнових прав та зобов`язань відповідно Державного підприємства "Дослідне господарство "П`ядицьке" Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України" та Державного підприємства "Дослідне господарство "Перемога" Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва НААН України".

Постановою президії НААН України від 26.02.2014 (протокол № 2) "Про затвердження Порядку розгляду НААН України земельних питань" затверджено Порядок розгляду НААН України земельних питань; визначено, що постанова Президії від 21.12.2011 року (Протокол № 23) "Про затвердження Порядку надання документів для розгляду питань вилучення земель (припинення права постійного користування на землю) в установах, підприємствах та організаціях, що перебувають у відання НААН" вважати такою, що втратила чинність; постанова Президії від 21.12.2011 року (Протокол № 23) "Про затвердження Положення про комісію з розгляду майнових та земельних питань Президії НААН України" діє в частині, що не суперечить цій постанові.

Відповідно до розділу 1 Порядку розгляду НААН України земельних питань, затвердженого постановою президії НААН від 26.02.2014 (протокол № 2), земельні ділянки, які надані у постійне користування Національній академії аграрних наук України та організаціям, що віднесені до її відання, перебувають у державній власності. Порядок володіння, користування та розпорядження земельними ділянками визначається виключно президією в межах визначених повноважень. Президія приймає рішення із земельних питань в межах, визначених законодавством повноважень, в тому числі: надає згоду на вилучення земельних ділянок, надає згоду на встановлення права земельного сервітуту, приймає рішення (надає згоду) на вчинення інших дій, які стосуються земельних відносин, в межах наданих їй повноважень.

Наказом НААН України № 227 від 30.10.2014 "Про підпорядкування Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції та її мережі", прийнятого на виконання постанови Президії НААН України від 25.09.2014 (протокол № 18) "Про зміну підпорядкування Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН":

- виведено Прикарпатську державну сільськогосподарську дослідну станцію НААН України разом з Державним підприємством "Дослідне господарство "Перемога" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України" та Державним підприємством "Дослідне господарство "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України" з підпорядкуванням НААН України і передано їх в підпорядкування Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України;

- затверджено такі найменування: Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України (код ЄДРПОУ 00704273), Державне підприємство "Дослідне господарство "Перемога" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України (код ЄДРПОУ 25790150), Державне підприємство "Дослідне господарство "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України" (код ЄДРПОУ 31774060);

- встановлено, що Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України є правонаступником землі, майна, майнових та немайнових прав та зобов`язань Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України; Державне підприємство "Дослідне господарство "Перемога" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України" є правонаступником землі, майна, майнових та немайнових прав та зобов`язань Державного підприємства "Дослідне господарство "Перемога" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України"; Державне підприємство "Дослідне господарство "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України" є правонаступником землі, майна, майнових та немайнових прав та зобов`язань Державного підприємства "Дослідне господарство "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України".

Постановою Президії НААН України від 25.09.2014 року (протокол №18) "Про вилучення землі із землекористування ДП ДГ "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН та передачу її в постійне користування Прикарпатській державній сільськогосподарській дослідній станції НААН" надано згоду на вилучення із землекористування ДП ДГ "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН та передачу в постійне користування Прикарпатській державній сільськогосподарській дослідній станції НААН земельних ділянок площею 1845,272 га, з них:

- на території Малокам`янської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області 503,9 га;

- на території Великокам`янської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області 475,5 га;

- на території Годи-Добровідської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області 301,5 га;

- на території Коломийської міської ради Коломийського району Івано-Франківської області 564,372 га.;

- зобов`язано Прикарпатську державну сільськогосподарську дослідну станцію НААН прийняти земельні ділянки за актом приймання-передачі та поставити їх на свій баланс;

- зобов`язано Прикарпатську державну сільськогосподарську дослідну станцію НААН та Державне підприємство "Дослідне господарство "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН" внести зміни до державної статистичної звітності форми № 6-зем "Звіт про наявність земель та розподіл їх за власниками землі, землекористувачами, угіддями та видами економічної діяльності", а також здійснити державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до акту прийняття-передачі земельних ділянок від 26.09.2014, комісія здійснила вилучення із землекористування ДПДГ "П`ядицьке" Прикарпатської ДСДС НААН та передачу в постійне користування Прикарпатській державній сільськогосподарській дослідній станції НААН земельні ділянки загальною площею 1280,9 га, з них:

- на території Малокам`янської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області 503,9 га;

- на території Великокам`ямської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області 475,5 га;

- на території Годи-Добровідської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області 301,5 га.

Згідно з довідкою ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 1051/174-18 від 10.09.2018 "Про кількісні характеристики земельної ділянки, розподілення земель між власниками і користувачами (за даними форми 6-зем)" станом на 01.01.2016 за ДП "П`ядицьке" обліковувалася земельні ділянки державної форми власності: по Великокам`янській сільській раді - загальною площею 475, 5 га; по Малокам`янській сільській раді - 503,9 га, по Годи-Добровідській сільській раді - 301, 5 га;.

Вищевказане підтверджується листом ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 10-9-0.331-6145/0/2-10 від 16.10.2018.

Згідно листа ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 0-9-0.331-30/0/2-19 від 02.01.2019 земельні ділянки з кадастровими номерами: 2623280200:02:005:2000, 2623280200:02:005:2003, 623280200:02:005:2008, 2623280200:02:005:2009 відносяться до агровиробничої групи ґрунтів - темно-сірі опідзолені ґрунти та чорноземи опідзолені глеюваті середньо суглинкові (шифр 45-д);

- 2623281200:02:003:0027, 2623281200:02:003:0028, 2623281200:02:003:0025, 2623281200:02:003:0023, 2623281200:02:003:0024, 2623281200:02:003:0026, 2623281200:02:002:0001, 2623281200:02:002:0002, 2623281200:02:002:0003, 2623281200:02:001:1000, 2623283700:03:001:0004, 2623283700:03:001:0005, 2623283700:03:001:0003, 2623283700:02:001:0170, 2623283700:02:002:0127, 2623283700:02:002:0126, 2623283700:02:002:0125, 2623283700:02:003:0002, 2623283700:02:003:0001, 2623283700:02:003:0003, 2623283700:03:001:0002 відносяться до агровиробничої групи ґрунтів - дерново-підзолисті поверхнево-оглеєві осушені середньо суглинкові ґрунти (шифр 28-д).

На підтвердження права постійного користування Івано-Франківською обласною сільськогосподарською дослідною станцією Коломийського району Івано-Франківської області спірними земельними ділянками Прикарпатською ДСДС надано експертний висновок Центру судової експертизи та експертних досліджень № 009-АНО/22 від 29.09.2022, відповідно до якого експертом зроблено висновок, що Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН є набувачем права постійного землекористування як правонаступник. Оскільки правонаступництво виникає з моменту державної реєстрації юридичної особи, яка визначена в якості правонаступника, то моментом переходу до Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН права постійного користування земельною ділянкою, яке було раніше набуте його попередником слід вважати момент внесення відповідних змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до довідки ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 1051/174-18 від 10.09.2018 згідно даних державної статистичної звітності з кількістю обліку земель станом на 01.01.2016 за ДП ДГ "П`ядицьке" Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України обліковуються земельні ділянки:- на території Малокам`янської сільської ради - 503,9 га;- на території Великокам`янської сільської ради - 475,5 га; - на території Годи-Добровідської сільської ради - 301,5 га.

Зі змісту листа ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 10-9-0.331-6145/0/2-18 від 16.10.2018 вбачається, що у книгах записів державних актів на право постійного користування землею записи про державну реєстрацію державні акти на право постійного користування землею на вказані земельні ділянки ДП ДГ "П`ядицьке", а також архівні замісники державних актів на право постійного користування землею ДП ДГ "П`ядицьке" відсутні. Окрім того, в ході проведення заходів державного контролю Головним управлінням не встановлено фактів прийняття рішень щодо передачі у користування земельних ділянок, які передані з державної в комунальну власність та які належать до сфери управління НААН України на території Івано-Франківської області.

Водночас, в матеріалах справи міститься висновок експерта № 604/19-22 від 28.07.2020, складений за результатами проведеної в рамках справи № 909/83/19 земельно-технічної експертизи. З вказаного висновку вбачається наступне:

- місце відповідності просторового положення земельних ділянок за кадастровими номерами 2623280200602:005:2004, 2623280200602:005:2001, 2623280200602:005:2002, 2623280200602:005:2000, 2623280200602:005:2009, 2623280200602:005:2008, 2623280200602:005:2010, 2623280200602:005:2003, 2623280200602:005:2006, 2623280200602:005:2007 відповідає відповідному положенню земельних ділянок Відділку №1, визначених Проектом внутрігосподарського землеустрою Івано-Франківської державної сільськогосподарської дослідної станції, затвердженого рішенням виконавчого комітету Івано-франківської обласної ради народних депутатів від 21.01.1986 № 26.

- місце відповідності просторового положення земельних ділянок за кадастровими номерами 2623281200:02:003:0028, 2623281200:02:003:0025, 2623281200:02:003:0027, 2623281200:02:003:0024, 2623281200:02:003:0026, 2623281200:02:003:0023, 2623281200:02:002:0003, 2623281200:02:002:0002, 2623281200:02:002:0001, 2623281200:02:001:1000, 2623283700:03:001:0001, 2623283700:03:001:0003, 2623283700:03:001:0002, 2623283700:03:001:0005, 2623283700:03:001:0004, 2623283700:02:003:0003, 2623283700:02:003:0001, 2623283700:02:003:0002, 2623283700:02:002:0125, 2623283700:02:002:0126, 2623283700:02:002:0127, 2623283700:02:001:0170 відповідає відповідному положенню земельних ділянок Відділу № 2 визначених Проектом внутрігосподарського землеустрою Івано-Франківської державної сільськогосподарської дослідної станції, затвердженого рішенням виконавчого комітету Івано-франківської обласної ради народних депутатів від 21.01.1986 № 26.

- встановити відповідність просторового положення земельних ділянок з кадастровими номерами 26232802200:02:001:2001 та 2623280200:02:001:2000 відповідним положенням земельних ділянок, визначених Проектом внутрігосподарського землеустрою Івано-Франківської державної сільськогосподарської дослідної станції, затвердженого рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської обласної ради народних депутатів від 21.01.1986 № 26 - не вбачається за можливе, оскільки вищевказані земельні ділянки не розташовані у Відділках № 1 та № 2, а матеріали по перенесенню в натуру Відділку № 3 Проекту внутрігосподарського землеустрою Івано-Франківської державної сільськогосподарської дослідної станції на територію у справі відсутні.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при ухваленні рішення.

За змістом ст. 13, 19 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до ст. 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Статтею 92 ЗК України передбачено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку. Права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, зокрема підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Відповідно до постанови Президії Верховної Ради Української РСР від 29.07.1991 за Українською академією аграрних наук закріплено землю, всі основні фонди та інше державне майно, що знаходиться в розпорядженні її установ.

Рішення про надання в користування земельних ділянок, а також про вилучення (викуп) земель, прийняті відповідними органами, але не виконані на момент введення у дію цього Кодексу, підлягають виконанню відповідно до вимог цього Кодексу. Громадяни та юридичні особи, що одержали у власність, у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки. Вказані положення містяться в пунктах 1 і 7 розділу X "Перехідні положення" ЗК України.

Як ЗК УРСР 1990 року так і ЗК України від 1991 року зі змінами і доповненнями, в т.ч. на час прийняття оспорюваних рішень, серед підстав припинення прав користування земельними ділянками не передбачено не оформлення або не переоформлення раніше наданих прав.

Факт використання спірних земельних ділянок Прикарпатською державною сільськогосподарською дослідною станцією Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України підтверджується рішеннями Івано-Франківського окружного адміністративного суду, які набрало законної сили, відповідно до яких встановлено, що з 1956 року Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України правомірно користувалась земельними ділянками, що підтверджується наказом по Міністерству радгоспів Української РСР № 195 від 18.05.1956, актом від 31.01.1957 та довідками Держгеокадастру про кількісні характеристики земельної ділянки з 2008 по 2018 роки (справи № 809/934/18, № 809/1079/18, № 809/997/18, № 809/996/18, № 809/995/18, № 809/1014/18, № 809/1015/18, № 809/1080/18, № 809/956/18, № 809/991/18, № 809/994/18, № 809/993/18, № 809/992/18, № 809/1064/18, № 809/1065/18, № 809/1066/18, № 809/1067/18, № 809/1068/18, № 809/1115/18, № 809/1112/18, № 809/1111/18, № 809/1110/18, № 809/1113/18, №809/1114/18), а відтак, вищевказані обставини, відповідно до ч. 4 ст. 75 ГПК України доказуванню не підлягають.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що спірні земельні ділянки перебували у постійному користуванні Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України та, відповідно, мають правовий статус земель, які використовуються для забезпечення діяльності НААН України .

Відповідно до ст. 178 ЦК України, яка врегульовує питання оборотоздатності об`єктів цивільних прав, об`єкти цивільних прав можуть вільно відчужуватися або переходити від однієї особи до іншої в порядку правонаступництва чи спадкування або іншим чином, якщо вони не вилучені з цивільного обороту або не обмежені в обороті. Види об`єктів цивільних прав, перебування яких у цивільному обороті не допускається (об`єкти, вилучені з цивільного обороту), мають бути прямо встановлені у законі. Види об`єктів цивільних прав, які можуть належати лише певним учасникам обороту або перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (об`єкти, обмежено оборотоздатні), встановлюються законом.

Статтею 24 ЗК України встановлено, що державним і комунальним сільськогосподарським підприємствам, установам та організаціям надаються земельні ділянки із земель державної і комунальної власності у постійне користування для науково-дослідних, навчальних цілей та ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Статтею ЗК України також визначено, що землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури або призначені для цих цілей.

Землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування сільськогосподарським науково-дослідним установам та навчальним закладам, сільським професійно-технічним училищам та загальноосвітнім школам - для дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства.

Частиною 1 ст. 150 ЗК, між іншого, також встановлено, що до особливо цінних земель відносяться землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальних закладів.

Із системного аналізу наведених норм вбачається, що належність земельних ділянок до земель дослідних полів науково-дослідних установ визначається не категорією, цільовим призначенням земельної ділянки або розташованими на ній об`єктами, а метою їх використання та завданнями, які виконуються науково-дослідною установою, якій вони надані у користування. При цьому, віднесення земель до особливо цінних визначено законодавцем на підставі як їх природних якостей, так і з урахуванням особливостей використання останніх для певних потреб.

При цьому, оскільки до особливо цінних земель відносяться землі з різним цільовим призначенням, однак з урахуванням фізичних властивостей останніх, їх природоохоронну, екологічну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність, законодавством встановлюється особливий порядок їх охорони та припинення прав на них.

Відповідно до наказу Держкомзему № 245 від 06.10.2003 "Про затвердження переліку особливо цінних груп ґрунтів" ґрунти агрогрупи 28д, 29 д, 45 д відносяться до особливо цінних ґрунтів.

Спірні земельні ділянки з кадастровими номерами: 2623280200:02:005:2000, 2623280200:02:005:2003, 623280200:02:005:2008, 2623280200:02:005:2009 відносяться до агровиробничої групи ґрунтів - темно-сірі опідзолені ґрунти та чорноземи опідзолені глеюваті середньо суглинкові (шифр 45-д); 2623281200:02:003:0027, 2623281200:02:003:0028, 2623281200:02:003:0025, 2623281200:02:003:0023, 2623281200:02:003:0024, 2623281200:02:003:0026, 2623281200:02:002:0001, 2623281200:02:002:0002, 2623281200:02:002:0003, 2623281200:02:001:1000, 2623283700:03:001:0004, 2623283700:03:001:0005, 2623283700:03:001:0003, 2623283700:02:001:0170, 2623283700:02:002:0127, 2623283700:02:002:0126, 2623283700:02:002:0125, 2623283700:02:003:0002, 2623283700:02:003:0001, 2623283700:02:003:0003, 2623283700:03:001:0002 відносяться до агровиробничої групи ґрунтів - дерново-підзолисті поверхнево-оглеєві осушені середньо суглинкові ґрунти (шифр 28-д).

Окрім того, спірні земельні ділянки належать до земель науково дослідної установи, а тому виходячи з приписів ст. 150 ЗК України землі дослідних полів науково-дослідних установ є особливо цінними землями. Статус спірних земельних ділянок першочергово визначається тим, що вони розташовуються в межах науково-дослідної установи, отже, мають особливий правовий статус відповідно до вимог земельного законодавства, цільове призначення відповідних територій, як земель науково-дослідної установи, є незмінним.

Враховуючи те, що надані Прикарпатській державній сільськогосподарській дослідній станції НААН України земельні ділянки відносяться до особливо цінних земель, розпорядження ними можливе лише у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 5 Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу» об`єкти майнового комплексу Національної академії наук України та національних галузевих академій наук використовуються відповідно до законодавства України, а також статуту Національної академії наук України та статутів національних галузевих академій наук, а також статутів організацій, що віднесені до їх відання. Вилучення земельних ділянок Національної академії наук України та національних галузевих академій наук може здійснюватися лише за згодою Президії Національної академії наук України та президій національних галузевих академій наук відповідно до ЗК України.

Відтак, спірні земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності не могли передаватися у комунальну власність органом місцевого самоврядування без згоди Президії Національної академії наук України, як постійного користувача з особливим статусом.

Факт накладення спірних земельних ділянок із земельними ділянками, право комунальної власності на які зареєстровано за П`ядицькою сільською радою об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області підтверджується висновком судового експерта Тернопільського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз за результатами проведеної земельно-технічної експертизи № 604/19-22 від 28.07.2020.

Доказів добровільної відмови НААН України від права постійного користування вищевказаними земельними ділянками матеріали справи не містять. Примусове припинення права користування позивача земельною ділянкою з підстав, у порядку і за умов, визначених законом також не відбувалось.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 ЗК України (станом на момент винесення оскаржуваного наказу) центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

У той же час, згідно з ч. 8 ст. 122 ЗК України КМУ передає земельні ділянки із земель державної власності у власність або у користування у випадках, визначених статтею 149 цього Кодексу - вилучає земельні ділянки державної власності.

Тобто, враховуючи норми ст. ст. 122, 149 150 ЗК України, повноваження щодо вилучення із державної власності земель, які передані у користування науково-дослідних установ НААН України та належать до особливо цінних земель, відносяться до виключної компетенції Кабінету Міністрів України.

Таким чином, ГУ Держгеокадастру у Івано-Франківській області, будучи наділеним відповідними повноваженнями як орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин щодо розпорядження земельними ділянками, здійснив передачу спірних земельних ділянок до земель комунальної власності з порушенням порядку, встановленому земельним законодавством, у той час як такі повноваження мали лише Кабінет Міністрів України та Верховна Рада України.

Враховуючи те, що спірні земельні ділянки належать до особливо цінних земель державної форми власності, закріплені за Національною академією агарних наук України, в установленому статтею 150 ЗК України порядку у землекористувача не вилучались, відсутності доказів добровільної відмови від права постійного користування земельними ділянками НААН України, суд дійшов висновку, що прийняття наказу ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" в частині передачі П`ядицькій сільській раді об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області вказаних вище 32 земельних ділянок суперечить вимогам чинного законодавства України, у зв`язку з чим його належить скасувати.

У зв`язку із скасуванням наказу ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" в частині передачі П`ядицькій сільській раді об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області 32 земельних ділянок, позовні вимоги про скасування записів про державну реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області на земельні ділянки які є похідними, також підлягають до задоволення.

Водночас, прокурором не доведено суду належними та допустимими доказами, що земельні ділянки з кадастровими номерами 26232802200:02:001:2001 та 2623280200:02:001:2000 перебували у користуванні НААН України.

Суд, розглянувши заяву відповідача про застосування строків позовної давності, вважає за необхідне зазначити таке.

Відповідно до статті 253 ЦК України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок.

Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки (ст. 257 ЦК України).

У пункті 74 постанови ВП ВС від 15.09.2020 року у справі № 469/1044/17 зроблено висновок, що зайняття земельної ділянки, яка належить до категорії обмежених в обороті з порушенням ЗК України, Лісового кодексу України та Водного кодексу України треба розглядати як не пов`язане з позбавленням володіння порушення права власності держави чи відповідної територіальної громади.

Власник земельної ділянки з обмеженим оборотом може вимагати усунення порушення його права власності на цю ділянку, зокрема, оспорюючи відповідні рішення органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, договори або інші правочини, та вимагаючи повернути таку ділянку (абзац п`ятий пункту 143 постанови Великої Палати Верховного Суду від 12.06.2019 року у справі № 487/10128/14-ц, пункт 99 постанови Великої Палати Верховного суду від 11.09.2019 року у справі № 487/10132/14, пункт 46 постанови Великої Палати Верховного Суду від 07.04.2020 року у справі № 372/1684/15).

Обмеження земельних ділянок в обороті відбувається за такими характерними ознаками, як види використання земель, суб`єкти права на землю, категорією земель, кількістю, наявності в межах земельної ділянки встановленого обмеження у використанні землі, якісного складу земельної ділянки.

У даному випадку спірні земельні ділянки належать до особливо цінних земель.

Припинення права власності та права постійного користування земельними ділянками особливо цінних земель відбувається з урахуванням загальних положень чинного законодавства у сфері земельних відносин, однак містить певні особливості, передбачені ст. 150 ЗК України.

Відтак, суд дійшов висновку, що особливо цінні землі є обмеженими в цивільному обороті земельними ділянками.

Таким чином, усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельних ділянок площею 1137, 9368 га шляхом скасування наказу Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" в частині передачі П`ядицькій сільській раді об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області 32 земельних ділянок та усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою площею 1137, 9368 га шляхом скасування їх запису про державну реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області необхідно розглядати як негаторний позов, який можна заявити впродовж усього часу тривання порушення прав законного володільця цих ділянок, у зв`язку з чим до даної справи не можуть бути застосовані ст. 256, 261, 267 ЦК України.

Висновок суду.

У контексті наведеного позовні вимоги належать до задоволення частково.

Судові витрати.

Пунктом 2 ч. 1 ст. 129 ГПК України передбачено, що судовий збір у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду позивач сплатив судовий збір в сумі 5368 грн 00 к. (платіжне доручення № 11 від 10.01.2023).

Враховуючи, що державна реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за П`ядицькою сільською радою об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області проведена на підставі наказу ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність", який частково скасовано судом, суд застосовуючи приписи ч. 9 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладає судові витрати на відповідачів пропорційно до задоволених вимог в рівних частинах.

Керуючись ст. 2, 13, 53, 73, 74, 80, 86, 129, 236, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в :

Позов Заступника керівника Івано-Франківської обласної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області та П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області про усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельних ділянок площею 1137, 9368 га шляхом скасування наказу Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" в частині передачі П`ядицькій сільській раді об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області 34 земельних ділянок та усунення перешкод державі у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою площею 1137, 9368 га шляхом скасування їх запису про державну реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області - задоволити частково.

Усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні земельними ділянками шляхом скасування наказу Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" в частині передачі П`ядицькій сільській раді об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області 32 земельних ділянок з кадастровими номерами:

1) 2623283700:03:001:0003 площею 40, 0407 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0017 площею 37,6407 га та земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0018 площею 2,4 га),

2) 2623283700:02:001:0170 площею 26,2909 га,

3) 2623283700:03:001:0005 площею 41,1915 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0015 площею 36,1915, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0037 площею 2,5 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0038 площею 2,5 га),

4) 2623283700:03:001:0002 площею 14,63 га,

5) 2623283700:02:003:0002 площею 40,5168 га,

6) 2623283700:02:002:0127 площею 27,9586 га,

7) 2623283700:02:002:0126 площею 9,9928 гa,

8) 2623283700:02:002:0125 площею 121,8093 га,

9) 2623283700:03:001:0001 площею 35,9475 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0022 площею 5 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0036 площею 0,2289 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0035 площею 0,3538 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0030 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0032 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0026 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0027 площею 10,3648 га),

10) 2623283700:02:003:0003 площею 59,8676 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:02:003:0007 площею 29,8676 га та земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:02:003:0006 площею 30 га),

11) 2623283700:03:001:0004 площею 37,9879 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0020 площею 7,7566 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0021 площею 26,2313 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0019 площею 4 га),

12) 2623280200:02:005:2003 площею 0,434 га,

13) 2623280200:02:005:2006 площею 42,2654 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2050 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2041 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2046 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200-02.005:2033 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200-02005:2037 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2043 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2040 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2045 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2044 площею 2 га земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2059 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2031 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2049 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005-2048 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2042 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2039 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2035 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2032 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2038 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2034 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2030 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2047 площею 0,2654 га),

14) 2623280200:02:005:2007 площею 12,3985 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2053 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2052 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2057 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2056 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2051 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2058 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2054 площею 0,3496 га, земельну ділянку з кадастровим номером2623280200:02:005:2055 площею 0,0489 га),

15) 2623280200:02:005:2008 площею 3,0646 га,

16) 2623280200:02:005:2010 площею 15,9214 га,

17) 2623281200:02:001:1000 площею 13,5787 га,

18) 2623281200:02:003:0026 площею 12,4399 га,

19) 2623281200:02:002:0002 площею 33,8018 га,

20) 2623281200:02:003:0024 площею 12,614 га,

21) 2623281200:02:003:0023 площею 22,1383 гa,

22) 2623281200:02:002:0001 площею 42,9316 га,

23) 2623281200:02:003:0028 площею 24,4144 га (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0042 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0032 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0040 площею 2 га, земельну ділянку з У кадастровим номером 2623281200:02:003:0037 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0038 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0039 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0036 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0043 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0033 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0034 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0035 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0041 площею 2 га, земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0044 площею 0,4144 га),

24) 2623281200:02:003:0027 площею 37,3025 га,

25) 2623281200:02:003:0025 площею 1,8867 га,

26) 2623281200:02:002:0003 площею 88,3336 га,

27) 2623280200:02:005:2009 площею 146,1542 га,

28) 2623283700:02:003:0001 площею 24,8574 га,

29) 2623280200:02:005:2000 площею 61,413 га,

30) 2623280200:02:005:2002 площею 32,2947 га,

31) 2623280200:02:005:2001 площею 28.4163 га,

32) 2623280200:02:005.2004 площею 4,1804 га.

Усунути перешкоди державі у користуванні та розпорядженні земельними ділянками шляхом скасування запису про державну реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно П?ядицької сільської ради об?єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області на 32 земельні ділянки з кадастровими номерами:

1) 2623283700:03:001:0003 площею 40, 0407 га, номер запису про право власності 28082829 від 25.09.2018 (поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0017 площею 37,6407 га (номер запису про право власності 29706518 від 27.12.2018) та земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0018 площею 2,4 га (номер запису про право власності 29706910 від 27.12.2018));

2) 2623283700:02:001:0170 площею 26, 2909 га, номер запису про право власності 28090674 від 25.09.2018;

3) 2623283700:03:001:0005 площею 41,1915 га, номер запису про право власності 28083301 від 25.09.2018 (поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0015 площею 36,1915 га (номер запису про право власності 29708228 від 27.12.2018); земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0037 площею 2,5 га (номер запису про право власності 37841436 від 18.08.2020); земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0038 площею 2,5 га (номер запису про право власності 37841062 від 18.08.2018));

4) 2623283700:03:001:0002 площею 14,63 га, номер запису про право власності 28094162 від 25.09.2018;

5) 2623283700:02:003:0002 площею 40,5168 га, номер запису про право власності 28093015 від 25.09.2018;

6) 2623283700:02:002:0127 площею 27,9586 га, номер запису про право власності 28090981 від 25.09.2018;

7) 2623283700:02:002:0126 площею 9,9928 га, номер запису про право власності 28091341 від 25.09.2018;

8) 2623283700:02:002:0125 площею 121,8093 га, номер запису про право власності 28092455 від 25.09.2018;

9) 2623283700:03:001:0001 площею 35,9475 га, номер запису про право власності 28090567 від 25.09.2018 (що поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0022 площею 5 га (номер запису про право власності 29705522 від 27.12.2018), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0036 площею 0,2289 га (номер запису про право власності 30435036 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0035 площею 0,3538 га (номер запису про право власності 30434849 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0030 площею 2 га (номер запису про право власності 30434146 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим 2623283700:03:001:0032 площею 2 га (номер запису про право власності 30434429 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0026 площею 2 га (номер запису про право власності 30430680 від 21.02.2019), земельну ділянку з кадастровим 2623283700:03:001:0027 площею 10,3648 га (номер запису про право власності 30430807 від 21.02.2019));

10) 2623283700:02:003:0003 площею 59,8676 га, номер запису про право власності 28093316 від 25.09.2018 (поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:02:003:0007 площею 29,8676 га (номер запису про право власності 29703459 від 27.12.2018) та земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:02:003:0006 площею 30 га (номер запису про право власності 29704134 від 27.12.2018));

11) 2623283700:03:001:0004 площею 37,9879 га, номер запису про право власності 28083623 від 25.09.2018 (поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0020 площею 7,7566 га (номер запису про право власності 29707641 від 27.12.2018), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0021 площею 26,2313 га (номер запису про право власності 29707872 від 27.12.2018), земельну ділянку з кадастровим номером 2623283700:03:001:0019 площею 4 га (номер запису про право власності 29707393 від 27.12.2018));

12) 2623280200:02:005:2003 площею 0,434 га, номер запису про право власності 28089924 від 25.09.2018;

13) 2623280200:02:005:2006 площею 42,2654 га, номер запису про право власності 28089481 від 25.09.2018 (поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2050 площею 2 га (номер запису про право власності 30499077 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2041 площею 2 га (номер запису про право власності 30507729 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2046 площею 2 га (номер запису про право власності 30502296 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2033 площею 2 га (номер запису про право власності 30492665 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2037 площею 2 га (номер запису про право власності 30487427 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2043 площею 2 га (номер запису про право власності 30506645 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2040 площею 2 га (номер запису про право власності 30486881 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2045 площею 2 га (номер запису про право власності 30502579 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2044 площею 2 га (номер запису про право власності 30506641 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2059 площею 2 га (номер запису про право власності 30498656 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим 2623280200:02:005:2031 площею 2 га (номер запису про право власності 30493014 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2049 площею 2 га (номер запису про право власності 30501248 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим 2623280200:02:005:2048 площею 2 га (номер запису про право власності 30501483 від 28.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2042 площею 2 га (номер запису про право власності 30507875 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2039 площею 2 га (номер запису про право власності 30487051 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2035 площею 2 га (номер запису про право власності 30490450 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим 2623280200:02:005:2032 площею 2 га (номер запису про право власності 30492851 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2038 площею 2 га (номер запису про право власності 30487166 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2034 площею 2 га (номер запису про право власності 30491442 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2030 площею 2 га (номер запису про право власності 30493179 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2047 площею 0,2654 га (номер запису про право власності 30501882 від 28.02.2019));

14) 2623280200:02:005:2007 площею 12,3985 га, номер запису про право власності 28089440 від 25.09.2018 (поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2053 площею 2 га (номер запису про право власності 30429328 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2052 площею 2 га (номер запису про право власності 30429231 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2057 площею 2 га (номер запису про право власності 30429765 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2056 площею 2 га (номер запису про право власності 30429680 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2051 площею 2 га (номер запису про право власності 30429150 від 22.02.2019, земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2058 площею 2 га (номер запису про право власності 30429922 від 22.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623280200:02:005:2054 площею 0,3496 га (номер запису про право власності 30429393 B1 22.02.2019), земельну ділянку 3 кадастровим номером 2623280200:02:005:2055 площею 0,0489 га (номер запису про право власності 30429503 від 22.02.2019));

15) 2623280200:02:005:2008 площею 3,0646 га, номер запису про право власності 28089406 від 25.09.2018;

16) 2623280200:02:005:2010 площе 15,9214 га, номер запису про право власності 28085888 від 25.09.2018;

17) 2623281200:02:001:1000 площею 13,5787 га, номер запису про право власності 28083899 від 25.09.2018;

18) 2623281200:02:003:0026 площею 12,4399 га, номер запису про право власності 28084705 від 25.09.2018;

19) 2623281200:02:002:0002 площею 33,8018 га, номер запису про право власності 28084346 від 25.09.2018;

20) 2623281200:02:003:0024 площею 12,614 га, номер запису про право власності 28084937 від 25.09.2018;

21) 2623281200:02:003:0023 площею 22,1383 га, номер запису про право власності 28085266 від 25.09.2018;

22) 2623281200:02:002:0001 площею 42,9316 га, номер запису про право власності 28084497 від 25.09.2018;

23) 2623281200:02:003:0028 площею 24,4144 га, номер запису про право власності 28085459 від 25.09.2018 (поділена на земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0042 площею 2 га (запис про право власності 30494042 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0032 площею 2 га (запис про право власності 30496842 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0040 площею 2 га (запис про право власності 30496439 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0037 площею 2 га (запис про право власності 30498106 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0038 площею 2 га (запис про право власності 30498236 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0039 площею 2 га (запис про право власності 30496715 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0036 площею 2 га (запис про право власності 30497936 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0043 площею 2 га (запис про право власності 30493799 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0033 площею 2 га (запис про право власності 30497041 від 27.02.2019). земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0034 площею 2 га (запис про право власності 30497411 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0035 площею 2 га (запис про право власності 30497617 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0041 площею 2 га (запис про право власності 30494329 від 27.02.2019), земельну ділянку з кадастровим номером 2623281200:02:003:0044 площею 0,4144 га (запис про право власності 30493531 від 27.02.2019));

24) 2623281200:02:003:0027 площею 37,3025 га, номер запису про право власності 28085606 від 24.09.2018;

25) 2623281200:02:003:0025 площею 1,8867 га, номер запису про право власності 28164051 від 28.09.2018;

26) 2623281200:02:002:0003 площею 88,3336 га, номер запису про право власності 28084160 від 25.09.2018;

27) 2623280200:02:005:2009 площею 146,1542 га, номер запису про право власності 28086155 від 25.09.2018;

28) 2623283700:02:003:0001 площею 24,8574, номер запису про право власності 28093131 від 25.09.2018;

29) 2623280200:02:005:2000 площею 61,413 га, номер запису про право власності 28085174 від 25.09.2018;

30) 2623280200:02:005:2002 площею 32,2947 га, номер запису про право власності 28090489 від 25.09.2018;

31) 2623280200:02:005:2001 площею 28,4163 га, номер запису про право власності 28090403 від 25.09.2018;

32) 2623280200:02:005:2004 площею 4,1804 га, номер запису про право власності 28089520 від 25.09.2018.

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області (76014, м. Івано-Франківськ, вул. Сахарова Академіка, 34, ідентифікаційний код 39767437) на користь Івано-Франківської обласної прокуратури (вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, 76000, ідентифікаційний код 03530483) - 2684 (дві тисячі шістсот вісімсот чотири) грн 00 к. судового збору.

Стягнути з П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області вул. Петлюри, буд. 1, с. П`ядики, Коломийського району, Івано-Франківської області, 78254, ідентифікаційний код 04354120) на користь Івано-Франківської обласної прокуратури (вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, 76000, ідентифікаційний код 03530483) - 2684 (дві тисячі шістсот вісімсот чотири) грн 00 к. судового збору.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

У частині заявлених вимог про визнання незаконним та скасування наказу Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області № 9-632/15-18-СГ від 24.09.2018 "Про передачу земельних ділянок державної власності у комунальну власність" в частині передачі П`ядицькій сільській раді об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області земельних ділянок та скасування запису про державну реєстрацію права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно П`ядицької сільської ради об`єднаної територіальної громади Коломийського району Івано-Франківської області на земельні ділянки з кадастровими номерами 2623280200:02:001:2000 площею 11,2333 га, номер запису про право власності 28147267 від 28.09.2018 та 2623280200:02:001:2001 площею 15,6285 га, номер запису про право власності 28081326 від 25.09.2018 - відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складений 25.08.2023.

Суддя Т. В. Стефанів

Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено29.08.2023
Номер документу113035115
СудочинствоГосподарське
Сутьдержавну реєстрацію права власності,

Судовий реєстр по справі —909/125/23

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Скрипчук Оксана Степанівна

Рішення від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

Рішення від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Стефанів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні