Рішення
від 15.08.2023 по справі 924/316/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"15" серпня 2023 р. Справа № 924/316/23

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Гладія С.В. при секретарі судового засідання Мізику М.А., розглянувши матеріали справи

за позовом фермерського господарства «Мурафа М» с. Мурафа, Шаргородського району, Вінницької області

до товариства з обмеженою відповідальністю «Суффле Агро Україна» с. Крупець, Славутського району, Хмельницької області

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватного нотаріуса Вінницького міського нотаріального округу Посвятенка Ю.Д. м. Вінниця

про стягнення 2010000,00 грн.

про зобов`язання повернути нотаріально посвідчену фінансову аграрну розписку від 01.03.2021р. з відміткою «Виконано»

Представники сторін:

від позивача: Руденко О.С. - адвокат згідно ордеру

від відповідача: Стеценко А.І. - адвокат згідно ордеру

від третьої особи: не з`явився

В судовому засіданні, відповідно до ст. 240 ГПК України, проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Обставини справи :

Фермерське господарство «Мурафа М» с. Мурафа, Шаргородського району, Вінницької області звернулося господарського суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Суфле Агро Україна» с. Крупець, Славутського району, Хмельницької області про стягнення 2010000,00 грн. та про зобов`язання ТОВ «Суфле Агро Україна» повернути ФГ «Мурафа М» нотаріально посвідчену фінансову аграрну розписку від 01.03.2021р., з відміткою «Виконано» та скріпленням печатки ТОВ «Суфле Агро Україна».

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що ФГ «Мурафа М» 01.03.2021р. було видано фінансову аграрну розписку зареєстровану в реєстрі аграрних розписок за №351 та посвідчену приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Посвятенком Ю.Д. Пункт 1 Аграрної розписки встановлює безумовне грошове зобов`язання боржника (позивача) сплатити відповідачу грошову суму у розмірі 644517,60 грн. у строк до 20.09.2021 року (включно). За цією розпискою забезпечується виконання зобов`язань за договором № 1300035700 від 29.10.2020р., укладеним між Боржником та Кредитором. Позивач зобов`язаний був здійснити оплату згідно п. 1 розписки в безготівковій формі на рахунок кредитора (відповідача).

Пунктом 4.1 Аграрної розписки за попередньою домовленістю з Кредитором, узгоджено наступний порядок повернення розписки: з дня отримання повного виконання зобов`язання за розпискою Кредитор протягом трьох робочих днів (якщо інший строк не буде узгоджено сторонами додатково в письмовій формі) робить на ній напис «Виконано», що скріплюється підписом Кредитора, і повертає таку розписку Боржнику. Повернення здійснюється шляхом особистої передачі розписки від Кредитора до Боржника, а в разі неможливості, про що Боржник зобов`язаний письмово повідомити Кредитора, - шляхом направлення розписки цінним листом з описом вкладення на адресу Боржника, вказану в розписці.

Позивач вважає, що виконання зобов`язань за аграрною розпискою відбулося шляхом сплати в безготівковій формі на рахунок відповідача в сумі 644517,60 грн., що підтверджується актом звірки розрахунків між ТОВ «Суффле Агро Україна» та ФГ «Мурафа М» та платіжними дорученнями від 20.10.2021р., згідно яких було здійснено останні оплати на загальну суму 520149,31 грн. Отже, позивач вважає, що станом на 20.10.2021р. повністю виконав свої зобов`язання за аграрною розпискою від 01.03.2021р. перед ТОВ «Суффле Агро Україна», у зв`язку з чим, після отримання повного виконання зобов`язань за розпискою у відповідача виник обов`язок повернути аграрну розписку до 26.10.2021р., що всупереч п. 4.1 аграрної розписки від 01.03.2021р. виконано не було, отже 26.10.2021р. почалось прострочення зобов`язань з боку відповідача.

Звертає увагу суду на те, що відповідачем обов`язок з повернення аграрної розписки не виконано та дана аграрна розписка від 01.03.2021р. не повернута, однак згідно витягу з реєстру аграрних розписок щодо розписки № 6008 наявна відмітка про припинення аграрної розписки від 01.03.2021р. на суму 644517,60 грн.

Також позивач повідомляє, що в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна зареєстровано припинення обтяжень на підставі фінансової аграрної розписки з відміткою кредитора про виконання, а тому позивач вважає, що дані витяги та реєстрація у відповідних реєстрах припинення обтяжень свідчить про виконання позивачем зобов`язань за аграрною розпискою. Крім того, позивач звертає увагу на те, що фінансова аграрна розписка позивачем отримана не була та до нотаріуса останній не звертався. А тому, позивач дійшов висновку, що відповідач не виконав свої вимоги щодо повернення фінансової аграрної розписки з відміткою «Виконано» та скріпленням підписів сторін. З метою захисту прав та інтересів ФГ «Мурафа М», позивач вважає, що прострочення відповідача триває більше шести місяців, а тому вважає, що необхідно стягнути з останнього 2010000,00 грн. штрафу за неповернення аграрної розписки з відміткою «Виконано».

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.03.2023, позовну заяву передано для розгляду судді Гладію С.В.

Ухвалою господарського суду від 27.03.2023р. позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 04.04.2023р. прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі для її розгляду в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 04.05.2023р.

26.04.2023 на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позов №1/в від 21.04.2023 в якому відповідач, зокрема, зазначає, що позивач аграрну розписку не виконав взагалі, фактично не сплатив за нею жодної гривні, натомість на власний розсуд здійснював погашення боргу за Договором поставки № 1300035700 від 29.10.2020 року, саме на погашення зобов`язань по Договору поставки позивач і посилається та зазначає про повне виконання зобов`язань за Аграрною розпискою.

Посилається на те, що аграрну розписку не можна ототожнювати із договором поставки (чи іншим), на підставі якого у кредитора виникає зустрічне зобов`язання до боржника - сільгоспвиробника, оскільки наявність такого зустрічного зобов`язання необхідна виключно для підтвердження статусу кредитора та можливості видачі аграрної розписки.

Звертає увагу суду на те, що зобов`язання за аграрною розпискою, як забезпечення зобов`язання за Договором поставки (у розумінні глави 49 ЦК України) суперечить змісту статті 6 Закону України «Про аграрні розписки», оскільки грошове зобов`язання за фінансовою аграрною розпискою є безумовним (тобто беззастережним, нічим не обмеженим, повним та самодостатнім, таким, що не вимагає жодних умов для його виконання), тоді як забезпечувальне зобов`язання є похідним від основного та виникає у разі невиконання «основного зобов`язання. Отже, аграрна розписка, виконання якої ставилося б у якусь залежність, мало б якісь умови чи просто не було безумовним, не є аграрною розпискою в розумінні Закону України «Про аграрні розписки».

Щодо невиконання позивачем зобов`язань за аграрною розпискою відповідач вказує, що відповідно до аграрної розписки позивач зобов`язаний безумовно сплатити відповідачу у безготівковій формі 644517,60 грн. у строк до 20 вересня 2021р., що позивачем здійснено не було, натомість надані до матеріалів справи платіжні доручення №100 від 20.10.2021р. на суму 515745,85 грн. та №101 від 20.10.2021р. на суму 4403,46 грн., за якими нібито відбулась сплата коштів за аграрною розпискою, підтверджують лише виконання зобов`язання за договором поставки, який було укладено між позивачем та відповідачем.

Відповідач вказує на те, що з огляду на попередні домовленості з позивачем щодо видачі нових аграрних розписок, враховуючи необхідність зняття обтяження з майна позивача для видачі нових аграрних розписок, відповідачем було передано оригінал Аграрної розписки з написом «Виконано» приватному нотаріусу Вінницького міського нотаріального округу Посвятенку Ю.Д. та оплачено внесення ним інформації щодо припинення даної Аграрної розписки до Держаного реєстру обтяжень рухомого майна та Реєстру аграрних розписок. Інформація про припинення даної Аграрної розписки була внесена до реєстрів 28.06.2022 року, що не суперечить вимогам глави 50 Цивільного кодексу України та чинному законодавству у сфері регулювання відносин щодо обігу аграрних розписок.

Відповідач звертає увагу на те, що оригінал Аграрної розписки з моменту внесення інформації про її припинення знаходився у нотаріуса та мав бути переданий позивачу в момент видачі нових аграрних розписок.

При цьому, як зазначає відповідач, що 29.06.2022 року працівник останнього, направляв на електронну адресу позивача лист, в якому просив підписати акт приймання-передачі Аграрної розписки, однак, представники позивача так і не з`явились на підписання нових аграрних розписок, не підписати акт приймання-передачі, та протягом тривалого часу не з`являлись до нотаріуса для отримання оригіналу Аграрної розписки.

Відповідач вважає, що в Договорі поставки сторони погодили необхідність отримання відповідачем аграрних розписок від позивача для поставки товарів на умовах відстрочення оплати, в подальшому, з огляду на невиконання Аграрної розписки та фактичну відсутність врожаю, який передавався в заставу за нею, сторони домовились про оформлення нових аграрних розписок, внаслідок чого відповідач фактично звільнив позивача від його обов`язків за даною Аграрною розпискою та звернувся до нотаріуса з клопотанням про внесення інформації про припинення дії Аграрної розписки до відповідних реєстрів.

Як зазначає відповідач, оригінал Аграрної розписки мав бути переданий позивачу при видачі нових агарних розписок, однак, на узгоджену дату позивач не з`явився. Таким чином, оригінал Аграрної розписки знаходився у приватного нотаріуса до моменту отримання його позивачем в березні 2023 року.

Відповідач вважає, що у останнього ніколи не наставав обов`язок по поверненню Аграрної розписки, оскільки позивач її ніколи не виконував. Добровільне звільнення відповідачем позивача від його обов`язків за даною Розпискою призвело лише до того, що позивач в подальшому відмовився «забезпечувати» борг по договору поставки новими аграрними розписками.

Щодо штрафу за нібито невчасне повернення Аграрної розписки відповідач вважає, що позивачем не виконано належним чином зобов`язання визначені умовами Аграрної розписки, а саме не було перераховано Відповідачу у безготівковій формі грошові кошти в розмірі 644517,60 грн. одним платежем у строк до 20 вересня 2021 року. Вказує на те, що обов`язок відповідача повернути аграрну розписку, як це передбачено у статті 13 Закону України «Про аграрні розписки» (з урахуванням строку повернення, встановленого Аграрною розпискою), міг виникнути лише після отримання виконання зобов`язання у повному обсязі, шляхом оплати коштів на відповідний рахунок Відповідача, а не після виконання інших зобов`язань, зокрема по Договору поставки.

Оскільки зобов`язання позивачем за аграрною розпискою не було виконано, у позивача відсутні підстави для стягнення з відповідача на користь позивача штрафу за невиконання обов`язку щодо повернення аграрної розписки протягом більш як шести місяців.

На підставі наведеного просить в позові відмовити.

За результатами підготовчого засідання 04.05.2023р. постановлено ухвалу про оголошення в підготовчому засіданні перерви до 09.05.2023р.

Ухвалою суду від 09.05.2023р. клопотання сторін задоволено, підготовче засідання відкладено на 25.05.2023р., залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватного нотаріуса Вінницького міського нотаріального округу Посвятенка Ю.Д. м. Вінниця. та зобов`язано позивача ТОВ "Мурафа М" надати суду відповіді, оформлені у відповідності до вимог ч. 3 ст. 90 ГПК України.

За результатами підготовчого засідання 25.05.2023р. постановлено ухвалу про оголошення в підготовчому засіданні перерви до 14.06.2023р.

Третя особа на адресу суду надала пояснення, в яких проти позову заперечує, посилається на те, що 28 червня 2022 року представник відповідача надав нотаріусу, фінансові аграрні розписки з написами «Виконано», видані відповідачу в попередні роки позивачем, ТОВ «Лемешівка Агро Плюс» та ФГ «Лемешівка - Агро», для внесення до Реєстру Аграрних розписок записів про припинення розписок, відповідно, 28.06.2022р. приватним нотаріусом було зареєстровано в Реєстрі аграрних розписок припинення всіх поданих відповідачем аграрних розписок включаючи розписку від 01.03.2021р. Також, за заявою відповідача, в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна також зареєстровано припинення застав майбутнього врожаю, що виникли на підставі аграрних розписок.

Приватний нотаріус зазначає, що 29 червня 2022 року були посвідчені фінансові аграрні розписки від імені ТОВ «Лемешівка Агро Плюс» та ФГ «Лемешівка - Агро» на ім`я відповідача. Їх статутні представники отримали оригінали припинених аграрних розписок. Як зазначає, третя особа, посвідчення фінансової аграрної розписки від імені ФГ «Мурафа М» не відбулося, оскільки єдиний статутний представник господарства - виконавчий директор Мудрак Наталія Вікторівна перебувала в той час за кордоном. Видача аграрної розписки відклалася до приїзду ОСОБА_1 , однак ОСОБА_1 не з`явилась для отримання аграрної розписки та нова аграрна розписка посвідчена не була, відповідно оригінал погашеної фінансової аграрної розписки, виданої позивачем 01 березня 2021 року за реєстровим № 351 залишався у нотаріуса і протягом восьми місяців представники позивача та відповідача до нотаріуса не звертались.

Вказує також на те, що на початку березня 2023 року представник позивача звернувся до приватного нотаріуса в телефонному режимі щодо фінансової аграрної розписки, виданої ФГ «Мурафа М» 01 березня 2021 року і посвідченої приватним нотаріусом за реєстровим № 351 з проханням видати копію розписки, так як у позивача відсутній оригінал аграрної розписки. При виготовленні копії аграрної розписки, було встановлено, що оригінал припиненої аграрної розписки знаходиться у приватного нотаріуса. Оскільки аграрна розписка знаходилася у нотаріуса, останній повідомив, про це представника позивача та пізніше до нотаріуса з`явилась Підлипна Марина Петрівна, яка мала довіреність, видану на її ім`я для представництва інтересів ФГ «Мурафа М», особу якої встановлено за паспортом і якій було передано оригінал аграрної розписки від 01.03.2021р. з відміткою про її виконання.

Повідомляє також, що у зв`язку з тим, що аграрна розписка була залишена у останнього випадково - фактично забута, а її зберігання же входить до його обов`язків та нотаріального діловодства, ніяких документів щодо її отримання представником ФГ «Мурафа М» (розписок, актів) не складалося.

При цьому третя особа вважає, що після внесення нотаріусом запису до Реєстру аграрних розписок про припинення фінансової аграрної розписки, посвідченої 01 березня 2021 року за реєстровим № 351, та реєстрації припинення застави майбутнього врожаю кукурудзи, строк повернення аграрної розписки позивачу, встановлений Законом, не має ніякого значення, оскільки відповідні записи до державних реєстрів вже вчинені з ініціативи відповідача, і для позивача відпадає необхідність звернення до нотаріуса.

Зазначає, що позивач, знаючи про домовленості з відповідачем щодо погашення аграрної розписки від 01.03.2021р. та не видавиши відповідачу нової аграрної розписки, аж до березня 2023 року не цікавився питаннями щодо виданої у березні 2021 року розписки.

Вказує на те, що позивач отримав у нотаріуса оригінал аграрної розписки та знає про те, що повернення аграрної розписки не оформлено ніякими документами.

На підставі наведеного просить в позові відмовити.

Ухвалою господарського суду від 14.06.2023р. підготовче засідання відкладено на 26.06. 2023р.

Ухвалою від 26.06.2023р. продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів та закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду по суті на 01.08.2023р.

За результатами судового засідання 01.08.2023р. поставновлено ухвалу про оголошення перерви в розгляді справи по суті до 15.08.2023р.

Позивач в судове засідання 15.08.2023р. не з`явився, в попередньому судовому засіданні позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні.

Відповідач в судовому засіданні 15.08.2023р. проти прозову заперечує та просить в позові відмовити.

Третя особа, в судове засідання не з`явилася, на адресу суду надіслав клопотання в якому просить проводити розгляд справи без участі його представника.

Розглядом наявних матеріалів справи судом встановлено наступне:

1. 29.10.2020р. між ФГ «Мурафа М» (надалі - «Позивач» або «Покупець»), з однієї сторони, та ТОВ «СУФФЛЕ АГРО УКРАЇНА» (надалі - «Відповідач» або «Продавець»), з другої сторони, було укладено Договір поставки № 1300035700, згідно п. 1.1.1. якого Продавець зобов`язується поставляти, а Покупець приймати та оплачувати вартість наступних сільськогосподарських товарів (що йменуються надалі - Товари): насіння: ячменю, кукурудзи, ріпаку, соняшника, пшениці, сої, гороху, сорго, люцерни та жита; засоби захисту рослин; мінеральні добрива; добрива для позакореневого підживлення.

Згідно п. 1.1.3. договору сторони домовились, що зобов`язання покупця з оплати згідно даного договору та усіх специфікацій/додатків тощо до нього (крім поставки на умовах передплати) мають бути забезпечені у спосіб, прийнятний для продавця:

1) аграрною розпискою; та/або

2) заставою нерухомості, рухомого майна, цінних паперів, майновою порукою; та/або

3) персональною порукою керівників, власників покупця, третіх осіб, банківською гарантією; та/або

4) іншим чином у спосіб, не заборонений законом та прийнятний для продавця.

Пунктом 4.3. Договору встановлено, що якщо інші умови оплати не будуть погоджені Сторонами, Покупець зобов`язується оплатити вартість Товару не пізніше 31 жовтня 2021 року. Якщо в додатках до договору буде вказана дата із зазначенням лише дати та місяця, вважатиметься, що мова йде про 2021 рік.

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками.

27.10.2021р. між сторонами укладено додаток № 5 до договору поставки № 1300035700 від 29.10.2020р., згідно п. 1 якого сторони погодили продовження строку дії договору на 2022 рік (до 31.12.2022 включно, а в частині невиконаних зобов`язань - до повного їх виконання). Незалежно від інших умов договору чи Специфікацій, відстрочення платежу по договору не повинно перевищувати строк 270 календарних днів з моменту поставки. Умови оплати за специфікаціями, що встановлюють більші строки поставки, повинні вважатися сторонами помилковими, натомість строки оплати вважатимуться такими, що настали на 270-й календарний день, починаючи від дня поставки (включно).

У зв`язку з відсутністю у бланках Специфікацій на поставку товару(що формуються Продавцем виключно в системі SAP) зазначення року біля дати оплати товару, вважатиметься, що для визначення дати оплати товарів на підставі специфікацій, укладених після дати даного додатку, застосовуватиметься відповідна дата 2022 року. (п. 2 додатку).

Згідно п. 4 даного додатку у зв`язку з укладенням даного додатку та продовження строку дії договору на 2022 рік (з урахуванням п.2 цього додатку), в п. 1.1, 1.3, 4.3, 4.3.1, 7.5 договору цифри « 2021» замінити на цифри « 2022».

Даний додаток підписаний сторонами та скріплений печатками.

05.11.2021р. між сторонами укладено додаток № 4 до договору поставки № 1300035700 від 29.10.2020р., згідно п. 1 якого на виконання договору поставки сторони домовились, що належним забезпеченням виконання зобов`язань за договором поставки буде видача покупцем наступної фінансової аграрної розписки на користь Продавця (ТОВ «Суффле Агро Україна»).

Відповідно до п. 1.1.1 даного додатку предметом аграрної розписки - сплата грошових коштів у розмірі 816000,00 грн., що є еквівалентом в товарному розрахунку.

Згідно п. 3 додатку № 4 усі витрати щодо видачі аграрної розписки покладаються на Покупця.

Пунктом 4 додатку № 4 передбачено, що Покупець зобов`язаний видати аграрну розписку у строк не пізніше 31 грудня 2021р.

Згідно п. 5 даного додатку у разі порушення Покупцем зобов`язань щодо видачі аграрної розписки у вказаний в даному додатку строк Продавець має право вимагати негайного погашення заборгованості Покупцем та сплати штрафу в розмірі 20% від вартості поставленого товару.

Даний додаток підписаний сторонами та скріплений печатками.

24.02.2022р. між сторонами укладено додаток № 6 до договору поставки №1300035700 від 29.10.2020р., згідно п. 1 якого сторони погодили новий порядок формування ціни товару з поставкою на умовах товарного кредиту, та, відповідно, порядок розрахунків.

13.02.2023р. між сторонами укладено договір про електронний документообіг, згідно п. 1 якого сторони погоджуються, що будь-які договори та договірні документи, укладені між сторонами (а також можливі зміни до них шляхом доповнень або розірвання) можуть бути підписані в електронному вигляді обома сторонами на умовах, викладених в даному договорі.

На виконання умов договору, за видатковими накладними, а саме: №5190050503 від 29.10.2020р. на суму 139866,42 грн., №5190050541 від 30.10.2020р. на суму 21702,65 грн., №5190050542 від 30.10.2020р. на суму 343141,26 грн., №5190052909 від 25.02.2021р. на суму 281725,49 грн., №5190055781 від 09.04.2021р. на суму 59934,56 грн., №5190056394 від 16.04.2021р. на суму 12542,87 грн., №5190063985 від 26.10.2021р. на суму 24713,71 грн., №5190064042 від 26.10.2021р. на суму 413359,74 грн., №5190064505 від 09.11.2021р. на суму 23320,00 грн., №5190064506 від 11.11.2021р. на суму 93279,98 грн., №5190066390 від 28.03.2022р. на суму 295524,99 грн., №5190067048 від 29.04.2022р. на суму 5522,64 грн., №5190067049 від 29.04.2022р. на суму 45562,64 грн., №5190068137 від 07.06.2022р. на суму 8274,58 грн., №5190071516 від 28.02.2023р. на суму 48278,36 грн., №5190071678 від 13.03.2023р. на суму 7704,07 грн., №5190056925 від 22.04.2021р. на суму мінус 343141,26 грн. відповідач поставив позивачу товар на загальну суму 2167595,22 грн.

Між сторонами підписано та складено акт звірки розрахунків, відповідно до якого залишок боргу станом на 31.05.2021р. складає 520149,31 грн.

До матеріалів справи долучено також платіжні доручення №101 від 20.10.2021р. на суму 4403,46 грн. з призначенням платежу «оплата за послуги згідно договору № 1300035700/2 від 29.10.2020р.» та № 100 від 20.10.2021р. на суму 515745,85 грн. з призначенням платежу «оплата за товар згідно договору № 1300035700 від 29.10.2020р.».

01.05.2022р. між ТОВ «Суффле Агро Україна» (Кредитор), ФГ «Мурафа М» (Первісний Боржник) та ФГ «Лемешівка - Агро» (Новий Боржник) укладено договір переведення боргу №009/05/2022р.

Згідно п. 1.1 договору, частина безспірної заборгованості Первісного Боржника за договором - 1 складає 51085,28 грн.

Кредитор надає Первісному Боржнику згоду на переведення боргу із відкладальною умовою на підставі даного договору у розмірі 51085,28 грн., зазначеного в п. 1.1 даного договору, на Нового боржника. Новий боржник не заперечує проти переведення боргу на нього боргу у розмірі 51085,28 грн. (п. 1.2 договору.)

Відповідно до п. 1.3 договору з моменту підписання цього договору Новий Боржник зобов`язується сплатити борг, зазначений в п. 1.1 договору, грошовими коштами та банківський рахунок кредитора згідно графіку платежів, зазначеного в п. 2.1 договору.

Борг вважається переведеним виключно під відкладальною умовою, а саме, виключно після та пропорційно до оплаченої суми боргу Новим Боржником. (п. 1.4 договору).

Відповідно до п. 2.1 договору Новий Боржник зобов`язаний сплатити на користь Кредитора суму заборгованості, визначену в п. 1.2 договору, в строк до 10 травня 2022 року (включно).

Згідно п. 2.2 договору сума боргу підлягає погашенню шляхом здійснення безготівкових платежів на розрахунковий рахунок Кредитора. Погашення може бути здійснення на підставі додаткових договорів між сторонами шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог проти зобов`язань Кредитора із поставки мінеральних добрив.

01.05.2022р. між ТОВ «Суффле Агро Україна» та ФГ «Мурафа М» було складено акт зарахування зустрічних однорідних вимог №1000009441. Пунктом 1 передбачено, що на дату укладення даного Акту, частина заборгованості ФГ «Мурафа М» перед ТОВ «Суффле Агро Україна» за Договором поставки № 1300035700 від 29.10.2020 року у сумі 51085,28 грн.

ТОВ «Суффле Агро Україна» має заборгованість перед ФГ «Мурафа М» за договором переведення боргу №009/05/2022 від 01.05.2022 у сумі 51085,28 грн.

Сторони домовились, що строки виконання їх грошових зобов`язань, зазначених в п.4 цього Акту, які підлягають зарахуванню згідно нього, вважаються такими, що настали. (п. 3 акту).

Пунктом 4 акту сторони домовилися зарахувати зустрічні однорідні вимоги з моменту підписання даного Акту в порядку ст. 601 Цивільного кодексу України наступним чином:

Заборгованість ТОВ «Суффле Агро Україна» перед ФГ «Мурафа М», що виникла на підставі переведення боргу №009/05/2022 від 01.05.2022 у сумі 51085,28 грн., вважається погашеною повністю.

Заборгованість ФГ «Мурафа М» перед ТОВ «Суффле Агро Україна» за Договором поставки № 1300035700 від 29.10.2020 в сумі 51085,28 грн. вважається погашеною повністю за наступними позиціями: видаткова накладна № 5190067048 від 29.04.2022 року в сумі 5522,64 грн. та видаткова накладна № 5190067049 від 29.04.2022 року в сумі 45562,64 грн. (пункт 4.2)

Відповідно до пункту 5 Акту сторони погодили, що не мають одна до одної жодних претензій щодо здійснення зарахувань, зазначених в даному Акті.

Даний акт підписаний сторонами та скріплений печатками.

01.05.2022р. між ТОВ «Суффле Агро Україна» та ФГ «Лемешівка-Агро» було складено акт зарахування зустрічних однорідних вимог №1000009440. Пунктом 1 передбачено, що на дату укладення даного Акту, частина заборгованості ФГ «Лемешівка-Агро» перед ТОВ «Суффле Агро Україна» за Договором переведення боргу № 009/05/2022 від 01.05.2022 у сумі 51085,28 грн.

ТОВ «Суффле Агро Україна» має залишок заборгованість перед ФГ «Лемешівка-Агро» за договором купівлі - продажу № 1000069692 від 15.06.2021 у сумі 51085,28 грн.

Сторони домовились, що строки виконання їх грошових зобов`язань, зазначених в п.4 цього Акту, які підлягають зарахуванню згідно нього, вважаються такими, що настали. (п. 3 акту).

Пунктом 4 акту сторони домовилися зарахувати зустрічні однорідні вимоги з моменту підписання даного Акту в порядку ст. 601 Цивільного кодексу України наступним чином:

Заборгованість ТОВ «Суффле Агро Україна» перед ФГ «Лемешівка-Агро», що виникла на підставі договором купівлі-продажу № 1000076569 від 08.04.2022р. за видатковою накладною № 5210044943 від 12.04.2022 року на суму 284242,35грн., вважається погашеною частково на суму 51085,28 грн. та складає залишок 233157,07 грн. після закриття.

Заборгованість ФГ «Лемешівка-Агро» перед ТОВ «Суффле Агро Україна» за Договором переведення боргу № 009/05/2022 від 01.05.2022 у сумі 51085,28 грн. вважається погашеною повністю. (пункт 4.2)

Відповідно до пункту 5 Акту сторони погодили, що не мають одна до одної жодних претензій щодо здійснення зарахувань, зазначених в даному Акті.

Даний акт підписаний сторонами та скріплений печатками.

До матеріалів справи відповідачем також додано виписку по рахунку ТОВ «Суфле Агро Україна» від 20.10.2021р.

Також відповідачем додано до матеріалів справи копію акту зарахування зустрічних однорідних вимог між ТОВ «Суфле Агро Україна» та ФГ «Мурафа М» № 1000005007 від 13.03.2023 (залишок на користь ФГ «Мурафа М» склав 8188,59 грн.).

2. 01.03.2021р. фермерським господарством «Мурафа М» (Боржник) в особі директора Мудрак Н.В. видано фінансову аграрну розписку про таке:

Пунктом 1 даної розписки передбачено, що розписка встановлює безумовне грошове зобов`язання Боржника сплатити Кредитору грошову суму у розмірі 644517,60 грн., що є еквівалентом в товарному розрахунку, за наступною формулою: У = N (S * V) * P, де

У - сума грошових коштів, що підлягає сплаті за розпискою;

N - загальна кількість врожаю кукурудзи (зерно), 126 тон376кг; розрахункова якість - 3 клас, ДСТУ 4525:2006.

S - площа посіву, 15,797 га;

V - очікувана врожайність, 8 тонн/га;

P - розрахункова ціна за 1 тонну зерна, 5100 грн.

у строк до 20 вересня 2021 року (включно).

Кредитором та отримувачем коштів за цією аграрною розпискою є товариство з обмеженою відповідальністю "Суффле Агро Україна". (п. 2 розписки).

Пунктом 3 Аграрної розписки встановлено, що цією розпискою забезпечується виконання зобов`язань за договором №1300035700 від 29.10.2020р., укладеним між Боржником та Кредитором.

Боржник зобов`язується здійснити оплату згідно п. 1 Розписки в безготівковій формі на рахунок Кредитора. Під «Здійсненням оплати» розуміється зарахування грошових коштів на зазначений вище рахунок Кредитора. (п. 4 розписки).

Пунктом 4.1 Аграрної розписки за попередньою домовленістю з Кредитором, узгоджено наступний порядок повернення розписки: з дня отримання повного виконання зобов`язання за розпискою Кредитор протягом трьох робочих днів (якщо інший строк не буде узгоджено сторонами додатково в письмовій формі) робить на ній напис «Виконано», що скріплюється підписом Кредитора, і повертає таку розписку Боржнику. Повернення здійснюється шляхом особистої передачі розписки від Кредитора до Боржника, а в разі неможливості, про що Боржник зобов`язаний письмово повідомити Кредитора, - шляхом направлення розписки цінним листом з описом вкладення на адресу Боржника, вказану в розписці.

Пунктом 4.2 розписки передбачено, що після повернення Боржнику оригіналу розписки з відміткою про її виконання Боржник має право звернутися до особи, яки вчиняє нотаріальні дії, для внесення запису про виконання розписки до відповідних реєстрів.

В забезпечення виконання зобов`язання за цією розпискою боржник передає в заставу майбутній врожай зерна, що вирощуватиметься на нас наступних земельних ділянках (що йменується тут та надалі - майбутній врожай), місце розташування яких за даними Державного земельного кадастру: Вінницька область, Шаргородський район, Мурафська сільська рада (перелік земельних ділянок, які зазначені в таблиці п. 5 розписки).

На день збору врожаю предметом застави на забезпечення зобов`язання боржника за даною розпискою стає зібране зерно, в загальному обсязі не менше, ніж зазначено в пункті 1 розписки (предмет застави), що буде вирощено на земельних ділянках, зазначених вище. Оскільки класність та показники якості зерна використовуються у пункті 1 розписки для розрахунку грошового зобов`язання боржника, а якість зерна, яке буде фактично вирощене, - невідома на момент вчинення розписки, предметом застави стає будь-яке зерно безвідносно до класності та/чи показників якості в межах суми розписки. Таким чином, в заставу передається вирощений врожай даної сільськогосподарської культури, не залежно від його якісних показників чи класності.

З огляду на встановлений Законом обов`язок боржника щодо доведення походження зібраної сільськогосподарської продукції, він не матиме права без письмової згоди кредитора здійснювати відчуження у будь-який спосіб (шляхом продажу, передачі на реалізацію, обміну тощо) будь-якого зібраного врожаю зерна до повного виконання зобов`язань за цією аграрною розпискою. Боржник зобов`язаний довести до відома будь-якого покупця (набувача) майбутнього врожаю зерна про те, що він діє на власний ризик та про можливість звернення стягнення кредитором на заставне зерно, що знаходитиметься у третіх осіб (покупців, набувачів), безвідносно до юридичних підстав набуття прав на зерно, кількості таких набувачів та інших обставин.

Підписанням даної аграрної розписки боржник та керівник боржника стверджують та гарантують, що керівник боржника є особою, якій ввірено майбутній врожай та предмет застави, і яка є попередженою про кримінальну відповідальність за незаконні дії щодо заставленого майна згідно статті 388 Кримінального кодексу України, зокрема, за його розтрату, відчуження, приховування, підміну, пошкодження, знищення або інші незаконні дії. (п. 5 розписки).

Відповідно до п. 13 розписки аграрна розписка вважається виданою з дня її реєстрації в Реєстрі аграрних розписок і діє до повного її виконання. Відомості про предмет застави за аграрною розпискою вносяться до Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

Вказана фінансова аграрна розписка посвідчена 01.03.2021р. Посвятенком Ю.Д., приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу, та зареєстрована в реєстрі за № 351. Фінансова аграрна розписка підписана представником кредитора Мисліцьким Ю.В., що діє на підставі довіреності, посвідченою Артемовою Н.А., приватним нотаріусом Славутського міського нотаріального округу Хмельницької області від 19.01.2021р. № 22.

23.06.2022р. між сторонами складено акт приймання передачі фінансової аграрної розписки від 01.03.2021р., згідно якого ТОВ «Суффле Агро Україна» передає, а ФГ «Мурафа М» приймає один оригінал фінансової аграрн6ої розписки від 01.03.2021р, що посвідчена приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Вінницької області Посвятенком Ю.Д. за реєстраційним №351.

Відповідно до витягу з Реєстру аграрних розписок № 6008 від 28.06.2022р., фінансова аграрна розписка була посвідчена 01.03.2021р. Посвятенком Ю.Д. , стан розписки - припинена, за якою боржником є фермерське господарство «Мурафа М» (підписує директор Мудрак Н.В.); кредитором - товариство з обмеженою відповідальністю «Суффле Агро Україна» (підписує підписант - немає); строк виконання грошового зобов`язання - 20.09.2021р.; вартість - 644517,60 грн; кількість заставленої продукції - не менше ніж 126 тон 376 кг кукурудзи, площа посіву 15,797 га.

Згідно витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (реєстрація припинення обтяження) № 79152723 від 28.06.2022р. у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна припинено обтяження з реєстраційним номером запису 28610865 та контрольною сумою AB59BB7B2.

3. Відповідачем подано до суду в матеріали справи заяву свідка ОСОБА_3 від 19.04.2023р., посвідчену 19.04.2023р. приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Бернацькою І.М. та зареєстровану в реєстрі за № 865, в якій ОСОБА_3 вказує таке, що:

Працює в ТОВ «Суффле Агро Україна» на посаді кредитного менеджера. В обов`язки входить спілкування з клієнтами, які кредитуються ТОВ «Суффле Агро України», зокрема, в частині погодження, організації видачі та повернення аграрних розписок.

ФГ «Мурафа М» було контрагентом, з яким свідком та ОСОБА_4 , здійснювалось спілкування та узгодження питань, серед іншого, і щодо видачі та повернення фінансової аграрної розписки від 01.03.2021 року за реєстровим номером 351.

Дана Аграрна розписка була видана ФГ «Мурафа М» на виконання п. 1.1.3. Договору поставки № 1300035700 від 29.10.2020 року, однак, в строк, встановлений в даній Аграрній розписці, як і в подальшому не була виконана ФГ «Мурафа М».

У зв`язку з невиконання даної Аграрної розписки та необхідністю збільшення суми безумовного грошового зобов`язання за Аграрною розпискою, сторони погодили видачу до 31 грудня 2021 року нової фінансової аграрної розписки на суму 816 000,00 грн., про що було укладено Додаток № 4 до Договору поставки № 1300035700 від 29.10.2020 року. Однак, така розписка видана не була.

У зв`язку із введенням на території України воєнного стану та тимчасового припиненням доступу до реєстрів ТОВ «Суффле Агро Україна» та ФГ «Мурафа М» повернулись до обговорення видачі нових аграрних розписок після відновлення доступу до реєстрів в кінці травня 2022 року.

ОСОБА_5 шляхом електронного листування погоджувала з ФГ «Мурафа М» та приватним нотаріусом тексти нових аграрних розписок. Перелік земельних ділянок, на яких в забезпечення виконання зобов`язання за розписками мав вирощуватися майбутній врожай Зерна, надавалися ФГ «Мурафа М» для приватного нотаріуса на пряму. При цьому, для видачі нових розписок, була необхідність припинення наявної Аграрної розписки, для виключення переліку земельних ділянок з реєстру обтяжень рухомого майна.

З огляду на це, свідком було вчинено напис «Виконано» на оригіналі Аграрної розписки та передано менеджером Сергієм Кмитюком приватному нотаріусу Вінницького міського нотаріального округу Посвятенку Ю.Д. для внесення інформації про припинення Аграрної розписки до Держаного реєстру обтяжень рухомого майна та Реєстру аграрних розписок та подальшої передачі ФГ «Мурафа М» в момент видачі нових аграрних розписок. Разом з оригіналом Аграрної розписки, нотаріусу було передано для підписання ФГ «Мурафа М» два примірники Акта приймання-передачі Аграрної розписки.

Приватним нотаріусом дана Аграрна розписка була отримана та на підставі неї було внесено інформацію про її припинення до вказаних реєстрів ще в червні 2022 року.

Крім того, ТОВ «Суффле Агро Україна» та ФГ «Мурафа М» домовлялися про підписання в червні 2022 року нових аграрних розписок. Однак, на погоджену дату для підписання нових аграрних розписок представники ФГ «Мурафа М» не з`явились, про причини неявки ТОВ «Суффле Агро Україна» не було проінформовано вчасно, а відповідно нові аграрні розписки видано не було.

В подальшому зі слів контактних осіб ФГ «Мурафа М» свідок дізнався, що особа, яка мала право підписувати аграрні розписки від імені ФГ «Мурафа М», нібито фізично знаходилася за кордоном.

Оскільки, напис «Виконано» на Аграрній розписці було вчинено, а дані про припинення Аграрної розписки вже внесенні до відповідних реєстрів, свідком було внесено зміни в акт приймання-передачі, а саме змінено особу яка приймає оригінал Фінансової аграрної розписки з сторони ФГ «Мурафа М» та направлено даний акт на електрону адресу представника ФГ «Мурафа М» та приватного нотаріуса Посвятенка Ю.Д.. з проханням підписати два примірники при поверненні оригіналу Фінансової аграрної розписки для ФГ «Мурафа М» та один екземпляр повернути для ТОВ «Суффле Агро Україна».

Зі слів нотаріуса, лише 8-9 березня 2023 року представники ФГ «Мурафа М» зателефонували нотаріусу та забрали оригінал Аграрної розписки і обидва Акти приймання-передачі даної Аграрної розписки.

Таким чином, ОСОБА_3 підтверджує, що нею на оригіналі Аграрної розписки було вчинено напис «Виконано» та передано такий оригінал приватному нотаріусу. Також, нотаріус підтвердив інформацію і про отримання ним оригіналу Аграрної розписки, і про внесення інформації про її припинення до відповідних реєстрів і про передачу оригіналу для представника ФГ «Мурафа М».

Акт приймання-передачі Агарної розписки не був підписаний ФГ «Мурафа М» та надісланий чи переданий для ТОВ «Суффле Агро Україна».

4. До матеріалів справи також долучено копію фінансової аграрної розписки від 01.03.2021р. з вчиненим написом «Виконано» та посвідчену приватним нотаріусом Посвятенком Ю.Д.

5. Позивач вважаючи, що відповідно до п.4 фінансової аграрної розписки ним виконані зобов`язання за аграрною розпискою шляхом сплати в безготівковій формі на рахунок Кредитора (відповідача) коштів визначених в п. 1 аграрної розписки, що підтверджується актом звірки розрахунків станом на 31.05.2021р. та платіжними дорученнями №101 від 20.10.2021р. на суму 4403,46 грн. з призначенням платежу «оплата за послуги згідно договору №1300035700/2 від 29.10.2020р.» та №100 від 20.10.2021р. на суму 515745,85 грн. з призначенням платежу «оплата за послуги згідно договору № 1300035700 від 29.10.2020р.», звернувся до суду із даним позовом про стягнення штрафних санкцій та зобов`язання повернути нотаріально посвідчену фінансову аграрну розписку від 01.03.2021р., з відміткою «Виконано» та скріпленням печатки товариства з обмеженою відповідальністю «Суфле Агро Україна».

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов наступних висновків:

Як вбачається з матеріалів справи, у даній справі спір виник внаслідок невиконання відповідачем, як вважає позивач, умов аграрної розписки щодо її припинення у зв`язку з виконанням та повернення позивачу, яка була видана в забезпечення виконання зобов`язань за Договором № 1300035700 від 29.10.2020 року, укладеним між ФГ «Мурафа М» та ТОВ «Суффле Агро Україна».

За визначенням ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Правочини можуть бути односторонніми та дво- чи багатосторонніми (договори). Одностороннім правочином є дія однієї сторони, яка може бути представлена однією або кількома особами. Односторонній правочин може створювати обов`язки лише для особи, яка його вчинила. Односторонній правочин може створювати обов`язки для інших осіб лише у випадках, встановлених законом, або за домовленістю з цими особами. Дво- чи багатостороннім правочином є погоджена дія двох або більше сторін. До правовідносин, які виникли з односторонніх правочинів, застосовуються загальні положення про зобов`язання та про договори, якщо це не суперечить актам цивільного законодавства або суті одностороннього правочину.

Аграрна розписка є специфічним видом правочину, який має спеціальне законодавче врегулювання - Закон України «Про аграрні розписки», який (Преамбула) регулює відносини, що виникають під час оформлення, видачі, обігу, виконання аграрних розписок, визначає порядок їх реєстрації та спрямований на створення правових, економічних, організаційних умов функціонування цих документів.

У статті 1 Закону України «Про аграрні розписки» дано визначення, що аграрна розписка - це товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов`язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах; боржник за аграрною розпискою - це особа, яка видає аграрну розписку для оформлення свого зобов`язання здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених в аграрній розписці умовах; кредитор за аграрною розпискою - це фізична чи юридична особа, яка надає грошові кошти, послуги, поставляє товари, виконує роботи як зустрічне зобов`язання за договором, за яким боржник за аграрною розпискою видає їй аграрну розписку, наділяючи правом вимагати від нього належного виконання зобов`язань, а також фізична чи юридична особа, яка отримала права кредитора за аграрною розпискою від іншого кредитора за аграрною розпискою у спосіб, не заборонений законом.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про аграрні розписки», аграрні розписки використовуються в операціях з сільськогосподарською продукцією. Аграрні розписки можуть видаватися особами, які мають право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування такою земельною ділянкою на законних підставах для здійснення виробництва сільськогосподарської продукції.

Стаття 5 Закону України «Про аграрні розписки» встановлює що фінансова аграрна розписка - це аграрна розписка, що встановлює безумовне зобов`язання боржника сплатити грошову суму, розмір якої визначається за погодженою боржником і кредитором формулою з урахуванням цін на сільськогосподарську продукцію у визначеній кількості та якості. Виконання боржником зобов`язань за фінансовими аграрними розписками здійснюється лише в безготівковій формі.

Згідно статті 6 Закону, фінансова аграрна розписка має містити як зазначені в ній обов`язкові реквізити (в т.ч. строк сплати коштів, умови та місце сплати грошових коштів та ін.), так і інші додаткові умови, що не суперечать положенням ЗАКОНУ, про які боржник та кредитор можуть домовитися.

Таким чином аграрну розписку не можна ототожнювати із договором поставки, на підставі якого у кредитора виникає зустрічне зобов`язання до боржника - сільгоспвиробника. При оформленні та видачі аграрної розписки наявність такого зустрічного зобов`язання необхідно виключно для підтвердження статусу кредитора та можливості видачі аграрної розписки.

Аграрна розписка не є додатком до договору поставки, на підставі якого у кредитора виникає зустрічне зобов`язання до боржника - сільгоспвиробника.

Аграрна розписка є абсолютно іншим та самодостатнім правочином, що додатково доводиться:

- можливістю передання прав кредитора за аграрною розпискою шляхом здійснення на ній або на її невід`ємному додатку передавального напису «Відступлено» в порядку статті 11 Закону;

- забезпеченням зобов`язань боржника заставою майбутнього врожаю в порядку статті 7 Закону;

- спеціальною процедурою виконання аграрної розписки та вчинення відмітки «Виконано», встановленою статтею 12 Закону;

- продовження прав та обов`язків боржника і кредитора за аграрною розпискою у разі переходу права власності чи права користування земельною ділянкою, на якій вирощується майбутній врожай (предмет застави) ч. 3 ст. 2 Закону;

- можливістю стягнення грошових сум чи витребування майна на підставі виконавчого напису нотаріуса відповідно до статті 13 Закону та статті 87 Закону України «Про нотаріат».

Аграрна розписка не є і додатком до договору поставки, на підставі якого у кредитора виникає зустрічне зобов`язання до боржника - сільгоспвиробника.

Аграрна розписка є окремим правочином, товаророзпорядчим документом, який встановлює безумовне зобов`язання боржника сплатити грошову суму, забезпечене заставою майбутнього врожаю. Аграрна розписка може містити, крім іншого, відповідальність за її невиконання та інші положення, що прямо не суперечать законодавству.

Аграрна розписка виконується незалежно від виконання договору поставки (чи іншого), на підставі якого у кредитора виникає зустрічне зобов`язання, вона може бути відступлена іншому кредитору.

Виконання сторонами такого правочину обов`язків не є безумовним і залежить від поведінки іншої сторони зобов`язання.

Зобов`язання, оформлення якого здійснюється в аграрній розписці, є відмінним від зобов`язань за відплатним договором, який укладають боржник і кредитор як передумову видачі аграрної розписки. Зафіксоване в аграрній розписці зобов`язання виникає саме в момент видачі аграрної розписки, а не в момент укладення такого договору, і визначається умовами аграрної розписки, а не умовами договору.

Під час видачі аграрної розписки відбувається оформлення не зобов`язання за договором, а нового зобов`язання власне за аграрною розпискою як самостійного зобов`язання, що відрізняється від зобов`язання сторін за договором.

Отже, видача аграрної розписки боржником є окремим видом правочину, на підставі якого виникає безумовне зобов`язання, і в силу такої його безумовності права та обов`язки сторін аграрної розписки не можна вважати частиною зобов`язальних правовідносин за договором.

Таким чином аграрна розписка та договір поставки № 1300035700 від 29.10.2020р є різними правочинами і виконання Аграрної розписки здійснюється безумовно до інших договорів.

Із матеріалів справи № 924/316/23 вбачається, що 01.03.2021р. фермерським господарством «Мурафа М» (Боржник) в особі директора Мудрак Н. В. видано ТОВ «Суффле Агро Україна» фінансову аграрну розписку, яка посвідчена 01.03.2021р. Посвятенком Ю.Д., приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу, та зареєстрована в реєстрі за № 351. Фінансова аграрна розписка підписана представником кредитора Мисліцьким Ю.В., що діє на підставі довіреності, посвідченою Артемовою Н.А., приватним нотаріусом Славутського міського нотаріального округу Хмельницької області від 19.01.2021р. № 22.

Аграрна розписка була видана у зв`язку із забезпеченням виконання зобов`язань за Договором № 1300035700 від 29.10.2020 року, укладеним між ФГ «Мурафа М» та ТОВ «Суффле Агро Україна».

Пункт 1 Аграрної розписки встановлює безумовне грошове зобов`язання позивача сплатити відповідачу грошову суму у розмірі 644517,60 грн. у строк до 20 вересня 2021 року (включно).

Пунктом 4 Агарної розписки передбачено, що позивач зобов`язується здійснити оплату згідно п.1 розписки в безготівковій формі на рахунок кредитора.

Таким чином аграрна розписка встановлює безумовне грошове зобов`язання сплатити позивача відповідачу грошову суму у розмірі 644517,60 грн., у строк до 20 вересня 2021 року (включно), в безготівковій формі на рахунок кредитора.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про аграрні розписки» аграрні розписки діють до повного їх виконання. За згодою кредитора дата виконання зобов`язань за аграрною розпискою може бути перенесена на наступний маркетинговий рік. Фінансові аграрні розписки виконуються шляхом перерахування боржником за аграрною розпискою грошових коштів на вказаний кредитором за аграрною розпискою банківський рахунок. За згодою кредитора за аграрною розпискою і боржника за аграрною розпискою допускається часткове виконання зобов`язань за аграрною розпискою. Для цього в товарній аграрній розписці погоджується розмір мінімальної партії сільськогосподарської продукції, яка може бути поставлена на її часткове виконання. У фінансовій аграрній розписці визначається мінімільний обсяг грошових коштів, який може бути сплачений на часткове виконання фінансової аграрної розписки. Якщо в тексті аграрної розписки не міститься застереження про мінімальний розмір часткового виконання аграрної розписки, кредитор за аграрною розпискою має право відмовитися від прийняття часткового виконання зобов`язань боржника за аграрною розпискою.

Як вбачається з матеріалів справи, аграрна розписка від 01.03.2021р. не містить можливості часткового виконання.

Стаття 5 Закону встановлює, що виконання боржником зобов`язань за фінансовими аграрними розписками здійснюється лише в безготівковій формі.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до статті 1087 Цивільного кодексу України (що відповідає і положенням ст. 198 ГК України), розрахунки між юридичними особами, а також розрахунки за участю фізичних осіб, пов`язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, провадяться в безготівковій формі. Розрахунки між цими особами можуть провадитися також готівкою, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до статті 341 Господарського кодексу України, безготівкові розрахунки можуть здійснюватися у формі платіжних доручень, платіжних вимог, вимог-доручень, векселів, чеків, банківських платіжних карток та інших дебетових і кредитових платіжних інструментів, що застосовуються у міжнародній банківській практиці. При безготівкових розрахунках усі платежі провадяться через установи банків шляхом перерахування належних сум з рахунку платника на рахунок одержувача.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про аграрні розписки» та п. 4 Аграрної розписки, вона виконується шляхом сплати грошових коштів на банківський рахунок.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем в якості доказів оплати надано платіжні доручення №101 від 20.10.2021р. на суму 4403,46 грн. з призначенням платежу «оплата за послуги згідно договору №1300035700/2 від 29.10.2020р.» та №100 від 20.10.2021р. на суму 515745,85 грн. з призначенням платежу «оплата за товар згідно договору №1300035700 від 29.10.2020р. ПДВ 20%».

Судом враховується, що у платіжних дорученнях, на які позивач посилається як на підставу виконання зобов`язання за фінансовою аграрною розпискою відсутня інформація про сплату коштів саме за аграрною розпискою, а в призначені платежів вказано «оплата за товар зг. договору № 1300035700 від 29.10.2020р. ПДВ 20% та оплата за послуги згідно договору №1300035700/2 від 29.10.2020р.»

При таких обставинах, подані позивачем платіжні доручення не є належними доказами виконання безумовного грошового зобов`язання за аграрною розпискою.

Посилання позивача на Акт звіряння взаєморозрахунків станом на 31.05.2021, також не підтверджує перерахування коштів в безготівковій формі саме на виконання фінансової аграрної розписки, при цьому, у самому Акті звіряння відсутнє посилання на Аграрну розписку.

Суд здійснивши аналіз доказів наявних у матеріалах справи прийшов до висновку, що доказів виконання безумовного грошового зобов`язання за фінансовою аграрною розпискою в сумі 644517,60 грн. позивачем не подано і матеріали справи не містять.

На підставі наведеного суд приходить до висновку, що позивачем не виконано зобов`язання визначені умовами Аграрної розписки, а саме не було перераховано Відповідачу на рахунок грошові кошти в розмірі 644517,60 грн. одним платежем у строк до 20 вересня 2021 року в безготівковій формі, у зв`язку з чим вимоги позивача про зобов`язання повернути нотаріально посвідчену фінансову аграрну розписку від 01.03.2021р. з відміткою «Виконано» та про стягнення 2010000,00 грн. штрафу є безпідставними.

При цьому, судом не приймаються посилання позивача як на належне виконання зобов`язання за фінансовою аграрною розпискою на те, що приватним нотаріусом Посвятенком Ю.Д. внесено запис до Реєстру аграрних розписок про припинення фінансової аграрної розписки від 01.03.2021р. за №351 та у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна припинено обтяження з реєстраційним номером запису 28610865, оскільки в даному випадку були вчинені дії щодо припинення аграрної розписки саме відповідачем з підстав необхідності її переукладення , а не у зв`язку з її виконанням позивачам.

Так, відповідно до ст. 605 Цивільного кодексу України, зобов`язання припиняється внаслідок звільнення (прощення боргу) кредитором боржника від його обов`язків, якщо це не порушує прав третіх осіб щодо майна кредитора. Пунктом 31 Порядку ведення Реєстру аграрних розписок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 р. № 665 передбачено, що кредитор (уповноважена ним особа) має право звернутися до реєстратора для внесення до Реєстру запису про припинення аграрної розписки у зв`язку із звільненням кредитором боржника від його обов`язків з поданням аграрної розписки з відповідним написом кредитора. А оскільки Закон України «Про аграрні розписки» не містить іншого порядку припинення аграрних розписок, як шляхом внесення запису «Виконано», відповідно відповідач і вчинив такий напис та передав аграрну розписку нотаріусу для проведення нотаріальних дій щодо припинення аграрної розписки.

Вказані обставини підтверджуються як заявою свідка, яку під час судового розгляду учасники справи під сумнів не ставили так і поясненнями третьої особи (приватного нотаріуса Посвятенка Ю. Д.)

Судом враховується, що в даному випадку, припинення дії фінансової аграрної розписки саме відповідачем з вищенаведених підстав не кореспондується з обов`язком останнього передати таку фінансову розписку позивачу з підстав її виконання, як про це зазначає позивач.

Згідно ст. ст. 73, 74 ГПК доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

На підставі наведеного суд приходить до висновку про відмову в задоволенні позовних вимог.

Відповідно до ст.129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору покладаються на позивача у зв`язку із відмовою у позові.

Керуючись ст.ст.2, 13, 73, 74, 76, 77-79, 86, 91, 129, 210, 220, 232, 233, 236-238, 240-242 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

В позові фермерського господарства «Мурафа М» с. Мурафа, Шаргородського району, Вінницької області до товариства з обмеженою відповідальністю «Суффле Агро Україна» с. Крупець, Славутського району, Хмельницької області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватного нотаріуса Вінницького міського нотаріального округу Посвятенка Ю.Д. м. Вінниця про стягнення 2010000,00 грн., про зобов`язання товариство з обмеженою відповідальністю «Суфле Агро Україна» повернути фермерському господарству «Мурафа М» нотаріально посвідчену фінансову аграрну розписку від 01.03.2021р., з відміткою «Виконано» та скріпленням печатки товариства з обмеженою відповідальністю «Суфле Агро Україна» відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржено протягом 20 днів з дня складання повного тексту судового рішення.

Порядок подання апеляційної скарги визначений ст. 257 ГПК України та підпунктом 17.5 пункту 17 Розділу ХІ "Перехідні положення» ГПК України.

Повний текст складено 25.08.2023р.

Суддя С. В. Гладій

Віддрук: 5 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу murafam@ukr.net

3 - представнику позивача (адвокату Руденко О.С.) ІНФОРМАЦІЯ_1

4 - відповідачу ІНФОРМАЦІЯ_3, ІНФОРМАЦІЯ_2

5 - третій особі ІНФОРМАЦІЯ_4

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено28.08.2023
Номер документу113035601
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань інші договори

Судовий реєстр по справі —924/316/23

Рішення від 15.08.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 25.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 09.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладій С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні