Ухвала
від 28.08.2023 по справі 1-198/11
КОТЕЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-198/11

Провадження № 1-кп/535/121/23

УХВАЛА

28 серпня 2023 року смт Котельва

Котелевський районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 з секретарем судових засідань ОСОБА_2 за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.309, ч.1 ст.15, ч.2 ст.305,ч.1 ст. 311 КК України;-

установив:

У провадженні Котелевського районного суду Полтавської області перебуває вищезазначена справа.

Ухвалою суду від 07.03.2023 провадження у даній справі відновлено та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалами суду від 11.05.2023 року, 07.06.2023 року, 05.07.2023 року застосовано привід щодо обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до довідки №10161/119-63/01/09-2023 від 07.08.2023 ВП №1 Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області, привід обвинуваченого в підготовче засідання не виявилось можливим виконати, оскільки він відсутній за місцем свого проживання протягом тривалого часу, а також відповідно до ухвали суду від 26.11.2010 року обвинувачений ОСОБА_5 вже перебуває в державному розшуку за вчинення тяжкого або собливо тяжкого злочину. З метою активізації та підвищення ефективності розшуку, а також вирішення проблемних питань з метою встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, які перебувають у державному розшуку на території України, а також являються іноземними громадянами та перебувають в іноземних країнах та з метою встановлення контролю на всіх пунктах пропуску прикордонної служби України є необхідним провести заходи щодо оголошення обвинуваченого ОСОБА_5 в міжнародний розшук.

Прокурор ОСОБА_3 заявила клопотання, в якому просить оголосити обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у міжнародний розшук.

В обгрунтування клопотання покликається на те, що ухвалою Дергачівського районного суду Харківської області від 26.11.2010 року обвинуваченого ОСОБА_5 оголошено у розшук та змінено йому міру запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту. З метою активізації та підвищення ефективності розшуку, а також вирішення проблемних питань з метою встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, які перебувають у державному розшуку на території України, а також являються іноземними громадянами та перебувають в іноземних країнах та з метою встановлення контролю на всіх пунктах пропуску прикордонної служби України є необхідним провести заходи щодо оголошення обвинуваченого ОСОБА_5 в міжнародний розшук.

Зазначене свідчить про ухилення обвинуваченого ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності, оскільки будучи ознайомленим із правами та обов`язками обвинуваченого, він не повідомив суд про зміну місця свого проживання, чим ухилився від явки до суду без поважних причин.

Заслухавши думку прокурора, суд прийшов до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до вимог розділу IV КПК України, участь обвинуваченого під час судового розгляду є обов`язковою, що відповідає гарантіям, закріпленим міжнародними нормативно- правовими актами в сфері захисту прав людини.

Чинним КПК України не регламентовано поняття «міжнародний розшук» та не розкрито змісту зазначеного терміну. При цьому поняття «міжнародний розшук» використовується в цьому кодексі як обов`язкова підстава для здійснення спеціального досудового розслідування чи провадження (ч.5 ст.139, 297-1, 297-4, 323 КПК України).

Необхідною умовою для успішного закінчення судового провадження є встановлення місця перебування обвинуваченого та доставлення його до суду. З цією метою відповідними суб`єктами здійснюється розшук особи, яка ухиляється від суду.

Розшук може відбуватися на території України, бути міждержавним та/або міжнародним. Метою для усіх видів розшуку є отримання інформації про місцезнаходження розшукуваної особи та подальшого доставления її до суду, правоохоронного органу.

Аналіз норм чинного законодавства дає підстави для висновку, що розшук є комплексом слідчих, оперативно-розшукових, розшукових, інформаційно-довідкових, сигнальних та інших заходів, які здійснюються правоохоронними органами в місцях можливого перебування розшукуваних. В свою чергу, міжнародним розшуком є комплекс зазначених заходів, що заснований на нормах національного і міжнародного права та здійснюються поза межами держави-ініціатора за запитами спеціально уповноважених органів держав, силами правоохоронних запитуваних країн з використанням можливостей Міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерпол.

Судом встановлено, обвинуваченого ОСОБА_5 оголошено у розшук та змінено йому міру запобіжного заходу з підписки про невиїзд на взяття під варту (а.с.182).

Згідно довідки №10161/119-63/01/09-2023 від 07.08.2023 ВП №1 Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області, привід обвинуваченого в підготовче засідання не виявилось можливим виконати, оскільки він відсутній за місцем свого проживання протягом тривалого часу, а також відповідно до ухвали суду від 26.11.2010 року обвинувачений ОСОБА_5 вже перебуває в державному розшуку за вчинення тяжкого або собливо тяжкого злочину. З метою активізації та підвищення ефективності розшуку, а також вирішення проблемних питань з метою встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, які перебувають у державному розшуку на території України, а також являються іноземними громадянами та перебувають в іноземних країнах та з метою встановлення контролю на всіх пунктах пропуску прикордонної служби України є необхідним провести заходи щодо оголошення обвинуваченого ОСОБА_5 в міжнародний розшук.

Відповідно до п.1 ч.7 ст.42 КПК України обвинувачений зобов`язаний прибути за викликом до суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк - заздалегідь повідомити про це суд.

Відповідно до ст.335 КПК України у разі якщо обвинувачений ухилився від суду, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору.

Кримінальне провадження на території України здійснюється з підстав і в порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом (ч.1 ст.4 КПК України).

Відповідно до ч.1 ст.281 КПК України якщо під час досудового розслідування місцезнаходження підозрюваного невідоме або особа перебуває за межами України та не з`являється без поважних причин на виклик слідчого, прокурора за умови його належного повідомлення про такий виклик, то слідчий, прокурор оголошує його розшук. У разі якщо обвинувачений ухилився від суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку або видужання і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору (ст.335 КПК України).

Таким чином, оскільки обвинувачений ОСОБА_5 ухиляється від явки до суду, місце перебування його невідоме та в матеріалах справи наявні відомості про те, що обвинувачений ОСОБА_5 вже перебуває в державному розшуку за вчинення тяжкого або собливо тяжкого злочину, та з метою активізації та підвищення ефективності розшуку, а також вирішення проблемних питань з метою встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, які перебувають у державному розшуку на території України, а також які являються іноземними громадянами та перебувають в іноземних країнах та з метою встановлення контролю на всіх пунктах пропуску прикордонної служби України є необхідним оголосити в міжнародний розшук обвинуваченого ОСОБА_5 .

Оскільки розшукові дії щодо встановлення місце перебування ОСОБА_5 тривають, то провадження у справі слід зупинити до його розшуку.

Керуючись ст. ст.372, 376, 395 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Дергачівської окружної прокуратури ОСОБА_3 про оголошення обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в міжнародний розшук - задовольнити.

Оголосити у міжнародний розшук ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця РФ, Білгородської області, Борисівського району, с.Бєлєнькоє, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , обвинуваченого за ч.2 ст.309, ч.1 ст.15, ч.2 ст.305, ч.1 ст.311 КК України.у кримінальному провадженні №3010147.

Зупинити кримінальне провадження №3010147 відносно ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.309, ч.1 ст.15, ч.2 ст.305, ч.1 ст.311 КК України до розшуку обвинуваченого.

Дозволити затримання обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця РФ, Білгородської області, Борисівського району, с.Бєлєнькоє, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , з метою його приводу для участі в розгляді даного кримінального провадження.

Після затримання обвинуваченого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особі, яка його затримала необхідно негайно вручити йому копію даної ухвали та повідомити про затримання Котелевський районний суд Полтавської області.

Виконання ухвали, в частині міжнародного розшуку обвинуваченого, доручити начальнику ВП №1 Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області.

Копію ухвали для контролю направити прокурору.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

СудКотелевський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113062282
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів

Судовий реєстр по справі —1-198/11

Ухвала від 28.08.2023

Кримінальне

Котелевський районний суд Полтавської області

Гуляєва Г. М.

Ухвала від 05.07.2023

Кримінальне

Котелевський районний суд Полтавської області

Гуляєва Г. М.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Котелевський районний суд Полтавської області

Гуляєва Г. М.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Котелевський районний суд Полтавської області

Гуляєва Г. М.

Ухвала від 11.05.2023

Кримінальне

Котелевський районний суд Полтавської області

Гуляєва Г. М.

Ухвала від 07.03.2023

Кримінальне

Котелевський районний суд Полтавської області

Гуляєва Г. М.

Ухвала від 10.06.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Яременко І. В.

Вирок від 12.12.2019

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

Вирок від 18.12.2019

Кримінальне

Березівський районний суд Одеської області

Лебединський С. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні