Ухвала
від 24.08.2023 по справі 638/11956/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/11956/21

Провадження № 2/638/844/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 серпня 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді за участю секретаря судового засідання- Орос О.В., - Шевцової А.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові позовну заяву керівника Благодійної організації «Благодійний Фонд сім`ї Буткових» - Буткова Ігоря Миколайовича до ОСОБА_1 про виділ в натурі частки земельної ділянки, що знаходиться у спільній часткові власності,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 27вересня 2021 року справу прийнято до свого провадження, призначено по справі судове засідання.

Згідно п. 3 ч. 1ст.257 ЦПК Українисуд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

У відповідності до ч. 5 ст.223 ЦПК Україниу разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Частинами 1,3ст.131 ЦПК Українипередбачено, що учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Аналізуючи вказані вище норми права, суд вважає, що законодавець передбачив, що за умови двох поспіль неявок до суду позивача або його представника без поважних підстав як перший, так і другий раз, позовна заява залишається без розгляду.

Представник позивача в жодне з призначених судових засідань не з`явився, про дату, час і місце проведення судових засідань повідомлялась шляхом направлення засобами поштового зв`язку на зазначену в заяві адресу судових повісток.

Ухвалою Дзержинського районного суду м. Харкова від 30 червня 2023 року викликано керівника Благодійної організації «Благодійний Фонд сім`ї Буткових» - Буткова Ігоря Миколайовича для дачі особистих пояснень в судове засідання, призначене на 24 серпня 2023 року на 10 год. 30 хв.

Дану ухвалу судом було постановлено зважаючи на предмет спору, оскільки в даній категорії справ позивач зобов`язаний з метою встановлення судом всього кола учасників справи та повного з`ясування обставин справи надати витяг з реєстру права власності, сформований на час розгляду справи в суді, з даними щодо власників. Крім того, дана категорія справ передбачає призначення земельно-технічної експертизи, про призначення якої позивачем заявлено не було.

З рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення вбачається, що ухвала Дзержинського районного суду м. Харкова від 30 червня 2023 року не була вручена представнику позивача ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , у зв`язку з тим, що за вказаною ними адресою не працює поштове відділення. Проте, представнику позивача ОСОБА_2 було доставлено судові повістки шляхом направлення смс-повідомлення на номер телефону, вказаний ним у заяві, не зважаючи на це представник позивача в жодне із судових засідань не з`явився.

Зважаючи на зазначене вище, суд дійшов висновку про належне повідомлення позивача про дату, час та місце розгляду справи.

За змістом ч. 1ст.210 ЦПК Українисуд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

Як наголошує ч. 1ст. 44 ЦПК Україниучасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Статтею 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини, ратифікованоїЗаконом України від 17.07.1997 року №475/97-ВР, гарантовано кожній фізичній або юридичній особі право на розгляд судом протягом розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, у якій вона є стороною.

Листом Верховного Суду України від 25.01.2006 року №1-5/45 визначено критерії оцінювання розумності строку розгляду справи, якими серед іншого є складність справи та поведінка заявника.

Крім того, як зазначає у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду,зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватись належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно ч. 10 ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» за адресою зареєстрованого місця проживання з особою ведеться офіційне листування та вручення офіційної кореспонденції.

Враховуючи вказані положення, суд звертає увагу, що справа перебуває у провадженні два роки та одинадцять місяців, однак представник позивача не з`явився у жодне із судових засідань, розглядом справи не цікавився.

Таким чином, оскільки представник позивач повторно не з`явився до судубез поважних причин, при цьому позивач був багаторазово повідомлений судом про розгляд справи належним чином, враховуючи розумний строк розгляду справи, що включає термін не більше 60 днів, а справа в провадженні суду перебуває більше двох років, що значно перевищує розумний строк розгляду справи, тому суд вважає необхідним залишити даний позов без розгляду. При цьому позивач не позбавлений права звернутись до суду з аналогічним позовом у будь-який час.

Керуючись ст.44,130,210,222,223, п.3, ч.1, ст.257 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву керівника Благодійної організації «Благодійний Фонд сім`ї Буткових» - Буткова Ігоря Миколайовича до ОСОБА_1 про виділ в натурі частки земельної ділянки, що знаходиться у спільній часткові власності - залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу не було подано протягом встановленого законом строку. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О.В. Орос

Дата ухвалення рішення24.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113079581
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ в натурі частки земельної ділянки, що знаходиться у спільній часткові власності

Судовий реєстр по справі —638/11956/21

Ухвала від 24.08.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Орос О. В.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Поволяєва О. В.

Ухвала від 27.09.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Поволяєва О. В.

Ухвала від 26.08.2021

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Поволяєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні