Ухвала
від 29.08.2023 по справі 642/92/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

29.08.2023

справа 642/92/23

провадження 1-кс/642/2557/23

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

28 серпня 2023 року м.Харків

Ленінський районний суд міста Харкова у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, старшого лейтенанта Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про проведення обшуку, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62022170020000379 від 31.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

До Ленінського районного суду м. Харкова звернувся слідчий з клопотанням про проведення обшуку.

В обґрунтування зазначив, що у провадженні другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62022170020000379 від 31.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, за тим фактом, що службові особи Ізюмської та Куп`янської ДПІ ГУ ДПС у Харківській області, під час збройної агресії російської федерації, перейшли на бік ворога та співпрацюють з ним, приймаючи активну участь у створенні нових незаконних органів влади та території Ізюмського і Куп`янського районів Харківської області, у тому числі, з відновлення роботи по збору податків на користь загарбників.

В ході досудового розслідування встановлено, що до вчинення кримінального правопорушення може бути причетна старший державний інспектор Куп`янського відділу по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом Головного управління Державної податкової служби у Харківській області ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередньо встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , діючи умисно на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, перебуваючи на посаді старшого державного інспектора Куп`янського відділу по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом Головного управління Державної податкової служби у Харківській області, в період збройного конфлікту в умовах воєнного стану, вчинила перехід на бік ворога та добровільно зайняла посаду у створеному окупаційною владою рф органі «Налоговая служба Харьковской области».

В ході виконання доручення прокурора, оперативними співробітниками Управління Служби безпеки України в Харківської області встановлено, що за місцем реєстрації ОСОБА_4 можуть знаходитися документальні матеріали, що підтверджують її, а також інших співробітників Головного управління ДПС у Харківській області, співпрацю з окупаційною владою.

В ч. 1 ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Виходячи з цього, на даному етапі кримінального провадження, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем реєстрації ОСОБА_4 - АДРЕСА_1 , з метою виявлення та вилучення документів, які підтверджують співпрацю ОСОБА_4 та інших співробітників Головного управління ДПС у Харківській області з окупаційною адміністрацією російської федерації, а саме - наказів про призначення на посади до незаконного органу окупаційної адміністрації; документів, створених в ході реалізації функцій службових осіб незаконного органу окупаційної адміністрації; документів, з якими зверталися громадяни України до незаконного органу окупаційної адміністрації у період тимчасової окупації Куп`янського району Харківської області; штампів, печаток, символіки незаконного органу окупаційної адміністрації та інших речей і документів, що можуть містити відомості щодо співпраці з ворогом службових осіб Головного управління ДПС у Харківській області, у тому числі - комп`ютерів, ноутбуків, мобільних телефонів, електронних носіїв інформації тощо.

В п. 5 та 6 ч. 3 ст. 234 КПК України встановлено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку, а також особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться.

Згідно відповіді заступника начальника Куп`янської районної військової адміністрації № 2246-в від 22.08.2023, власником об`єкту нерухомого майна, а саме - квартири АДРЕСА_2 є громадянка ОСОБА_4 (1/2 частини) та громадянин ОСОБА_5 (1/2 частини).

Підставою для проведення обшуку є достатні відомості, зібрані у ході досудового розслідування, про те, що за вказаною адресою можуть знаходяться предмети, речі та документи які мають істотне значення у кримінальному провадженні і самі по собі та в сукупності з іншими доказами, можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

У разі виявлення комп`ютерної техніки, мобільних телефонів, електронних носіїв інформації, крім їхнього огляду вони також мають бути предметом проведення судових комп`ютерно-технічних експертиз, оскільки у них можуть зберігатися електронні документи, графічні файли, месенджери з відповідною інформацією про спілкування ОСОБА_4 з представниками окупаційної адміністрації російської федерації.

Суд, вислухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Згідно зі ст. 223 КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Згідно зі ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб.

Отже, слідчим доведено, що існує необхідність проведення такої слідчої дії як обшук, а не тимчасовий доступ до речей та документів, а саме планується відшукання документів, комп`ютерної техніки, мобільних телефонів, електронних носіїв інформації тощо, які підтверджують співпрацю ОСОБА_4 та інших співробітників Головного управління ДПС у Харківській області з окупаційною адміністрацією російської федерації. Такі предмети, речі та документи мають значення для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду, та в сукупності з іншими доказами у вказаному кримінальному провадженні, мають суттєве значення для з`ясування обставин злочину, а також розгляду справи по суті та наявністю достатніх ризиків вважати, що з метою прикриття своєї протиправної діяльності можуть бути не надані, сховані чи знищені.

З урахуванням вищевикладеного, слідчий суддя вважає, що є всі достатні підстави вважати, що на даний час є обґрунтовані підозри щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ризик втручання, як необхідність проведення обшуку квартири АДРЕСА_2 , з метою відшукування та вилучення речей та документів, у зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Харкові) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, старшого лейтенанта Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про проведення обшуку, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 62022170020000379 від 31.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України - задовольнити.

Надати дозвіл групі слідчих та групі прокурорів у кримінальному провадженні № 62022170020000379 від 31.05.2022 на проведення обшуку квартири АДРЕСА_2 , за місцем реєстрації громадянки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка належить на праві приватної власності громадянці ОСОБА_4 (1/2 частини) та громадянину ОСОБА_5 (1/2 частини), з метою виявлення та вилучення документів, які підтверджують співпрацю ОСОБА_4 та інших співробітників Головного управління ДПС у Харківській області з окупаційною адміністрацією російської федерації, а саме - наказів про призначення на посади до незаконного органу окупаційної адміністрації «Налоговая служба Харьковской области»; документів, створених в ході реалізації функцій службових осіб незаконного органу окупаційної адміністрації; документів, з якими зверталися громадяни України до незаконного органу окупаційної адміністрації у період тимчасової окупації Куп`янського району Харківської області; штампів, печаток, символіки незаконного органу окупаційної адміністрації та інших речей і документів, що можуть містити відомості щодо співпраці з ворогом службових осіб Головного управління ДПС у Харківській області, у тому числі - комп`ютерів, ноутбуків, мобільних телефонів, електронних носіїв інформації.

Обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Ухвала надає право проникнути до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено 29.08.2023.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено02.09.2024
Номер документу113139915
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти основ національної безпеки України Державна зрада

Судовий реєстр по справі —642/92/23

Ухвала від 19.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 25.10.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 08.09.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Гримайло А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні