Рішення
від 18.04.2023 по справі 752/15842/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №752/15842/20

Провадження № 2/752/740/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

18.04.2023 року Голосіївський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді - Колдіної О.О.

з участю секретаря - Ящук Д.О.,

Розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_2 , третя особа: Київська міська рада, Департамент земельних ресурсів Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державно адміністрації) про визнання протиправним та скасування державної реєстрації, зобов`язання вчинити дії,

в с т а н о в и в:

позивач звернувся до суду з позовом до Відділу у Віньковецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_2 , відповідно до якого просив скасувати державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером № 8000000000:82:243:0004 площею 0,0535 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , зобов`язати Відділ у Віньковецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області скасувати запис в Державному земельному кадастрі та поземельній книзі про державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером № 8000000000:82:243:0004 площею 0,0535 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що ОСОБА_1 має статус учасника бойових дій відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а отже в силу закону має право на першочергове відведення земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Реалізуючи своє право 12.09.2017 р. він звернувся до Київської міської ради з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеутрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд за адресою: АДРЕСА_1 .

Станом на 13.10.2017 р. Київська міська рада рішення про надання дозволу або про відмову у наданні дозволу не прийняла, у вз`язку з чим позивач подав до Київської міської ради заяву-повідомлення про використання права мовчазної зоди, якою повідомив про укладення з КП «Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі» договору на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Такий проект був розроблений, однак, згодом Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) позивача було повідомлено, що на земельній ділянці, на яку подано клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою розташовано об`єкт нерухомого майна, який зареєстровано в реєстрі речових прав на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 та необхідність подання всіх правовстановлюючих документів на даний об`єкт.

Рішенням Окружного адміністративного суду м.Києва від 06.12.2018 р. визнано протиправними дії Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради щодо вимоги надати документи на нерухоме майно, що розміщено за адресою: АДРЕСА_1 , у справу-клопотання з приводу земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 .

ГУ Держгеокадастру у м.Києві повідомило про неможливість внести відомості до Державного земельного кадастру за розробленим проектом землеутрою, оскільки у ДЗК містяться відомості про зареєстровану земельну ділянку із кадастровим номером 8000000000:82:243:0004 площею 0,0535 га, яка частково накладається на земельну ділянку, що розміщена за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач зазначає, що йому стало відомо, що рішенням Київської міської ради про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки громадянці ОСОБА_2 на АДРЕСА_1 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських споруд - надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянці ОСОБА_2 на АДРЕСА_1 орієнтовною площею 0.05 га у власність для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд згідно план-схемою.

Надалі, на підставі рішення Київської міської ради про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки громадянці ОСОБА_2 на АДРЕСА_1 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських споруд на підставі звернення ОСОБА_2 Відділом у Віньковецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області 20.07.2020 року відповідні відомості до Державного земельного кадастру та сформовано земельну ділянку за кадастровим номером 8000000000:82:243:0004, площею 0,0535 га, відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № ПВ- 8001142862020 від 22.07.2020року.

Оскільки, відомості про земельну ділянку з кадастровим номером 8000000000:82:243:0004, площею 0,0535 га, яка частково накладається на земельну ділянку, що розміщено за адресою АДРЕСА_2 , на яку, за замовленням позивача було розроблено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у справі- клопотання К-31379, внесені до Державного земельного кадастру з порушенням вимог законодавства, позивач звернувся до суду та просить їх скасувати.

На підставі ухвали Голосіївського районного суду м.Києва від 14.08.2020 р. відкрито провадження у справі. Розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження. Відповідачам встановлено строк для подання відзиву, а третій особі для подання письмових пояснень.

04.12.2020 р. позивачем подана заява про зміну предмету позову, відповідно до якої позивач просить: скасувати державну реєстрацію земельної ділянки з кадастровим номером 8000000000:82:243:0004, площею 0.0535 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що у Голосіївському районі міста Києва; зобов`язати Відділ у Віньковецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області скасувати заниє в Державному земельному кадастрі та поземельній книзі про державну реєстрацію земельної ділянки кадастровий номер 8000000000:82:243:0004, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , що у Голосіївському районі міста Києва; зобов`язати Відділ у Віньковецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області закрити Поземельну книгу, яка була відкрита у зв`язку зі здійсненням державної реєстрації земельної ділянки кадастровий номер 8000000000:82:243:0004, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

27.01.2021 р. судом вирішено клопотання про заміну відповідача Відділу у Віньковецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області на належного - Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

15.02.2021 р. на адресу суду надійшли письмові пояснення Київської міської ради, відповідно до яких третя особа просить прийняти рішення відповідно до вимог чинного законодавства та зазначає, що рішення про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, розроблення останнього за принципом мовчазної згоди та погодження є стадіями процесу отримання права власності чи користування на земельну ділянку. Однак, такі дії не гарантують особі чи невизначеному колу осіб набуття такого права, оскільки сам по собі дозвіл на розроблення проекту землеустрою не являється правовстановлюючим актом. А отже прийняття рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки ОСОБА_2 на АДРЕСА_1 не порушує прав та інтересів позивача.

11.05.2021 р. відповідачем - ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області подано відзив на позовну заяву, відповідно до якого управління просить відмовити у задоволенні позову, оскільки при внесенні відомостей до Державного земельного кадастру про земельну ділянку кадастровий №000000000:82:243:0004, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 були дотримані вимоги чинного земельного законодавства, а вимоги про скасування запису у поземельній книзі про державну реєстрацію земельної ділянки та закриття поземельної книги щодо земельної ділянки є неналежними способами захисту.

07.10.2022 р. судом вирішено питання про закриття підготовчого провадження.

В ході судового засідання представник позивача підтримала позовні вимоги і обґрунтування позову в повному обсязі, просила суд його задовольнити, посилаючись, що при реєстрації земельної ділянки за ОСОБА_2 були допущені порушення вимог чинного земельного законодавства, оскільки набуття нею право власності на земельну ділянку повинно було відбуватись в порядку приватизації в зв`язку з реєстрацією права власності на споруду, що знаходилась на даній земельній ділянці, що в подальшому стало підставою для відмови позивачу у здійсненні реєстрації земельної ділянки і зазначені обставини порушують його інтерес.

Відповідачі в судове засідання повторно не з`явились, про місце і час розгляду справи повідомлялись належним чином, у спосіб, передбачений ст.128 ЦПК України, в зв`язку з чим суд вважає за можливе провести розгляд справи у їх відсутність.

Представник Київської міської ради в судове засідання не з`явився, надіславши клопотання про розгляд справи у його відсутність.

Представник третьої особи - Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) заперечував проти задоволення позову, оскільки позивачем не доведено, що при здійсненні реєстрації земельної ділянки за ОСОБА_2 були допущені вимоги чинного законодавства, які б могли бути підставою для скасування реєстрації.

Вислухавши представника позивача, представника третьої особи, дослідивши письмові докази, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 має статус учасника бойових дій.

12.09.2017 р. в порядку, передбаченому ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», реалізуючи своє право на першочергове отримання у власність земельної ділянки, ОСОБА_1 звернувся до Київської міської ради з клопотанням про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва, обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд за адресою: АДРЕСА_1 .

Станом на 13.10.2017 р. Київська міська рада рішення про надання дозволу або про відмову у наданні дозволу не прийняла, у зв`язку з чим позивач подав до Київської міської ради заяву-повідомлення про використання права мовчазної згоди, якою повідомив про укладення з КП «Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі» договору на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 77, 78, 81, 259, 261, 265, 273, 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

у задоволенні позову ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_2 , третя особа: Київська міська рада, Департамент земельних ресурсів Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державно адміністрації) про визнання протиправним та скасування державної реєстрації, зобов`язання вчинити дії відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено05.09.2023
Номер документу113148468
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них:

Судовий реєстр по справі —752/15842/20

Ухвала від 25.06.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Постанова від 20.05.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лапчевська Олена Федорівна

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 01.07.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 27.01.2021

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

Ухвала від 14.08.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Колдіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні