Ухвала
від 01.11.2021 по справі 758/2776/21
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/2776/21

Категорія

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 листопада 2021 року місто Київ

Подільський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Рибалки Ю.В.

за участі секретаря судового засідання Кужелєвої Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання представника відповідача - Шкаровського Д.О. про скасування заходів забезпечення позову у цивільнійсправі за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еліт Сервіс» про встановлення сервіту,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні суду знаходиться справа за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еліт Сервіс» про встановлення сервіту.

Ухвалою Подільського районного суду м. Києва від 09.03.2021 року ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 відмовлено у задоволенні заяви про забезпечення позову.

28.09.2021 року постановою Київського апеляційного суду скасовано ухвалу Подільського районного суду міста Києва від 09.03.2021 та частково задоволено заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову.

19.10.2021 року до Подільського районного суду надійшло клопотання представника відповідача Шкаровського Д.О. про скасування заходів забезпечення позову, які були вжиті апеляційним судом під час розгляду справи № 758/2776/21.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання представника відповідача Шкаровського Д.О. про скасування заходів забезпечення позову не підлягає задоволенню за наступних підстав.

За правилами ст. 149 ЦПК України, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову, а ст. 158 цього Кодексу передбачено, що заходи забезпечення позову можуть бути скасовані судом, який розглядає справу. Питання про скасування заходів забезпечення позову вирішується в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду.

Згідно ст. 158 ЦПК України, суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала. Відмова у скасуванні забезпечення позову не перешкоджає повторному зверненню з таким самим клопотанням при появі нових обставин, що обґрунтовують необхідність скасування забезпечення позову. У разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи. Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення. У випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову.

Звертаючись до суду з клопотанням про скасування заходів забезпечення позову представник відповідача Шкаровський Д.О. посилався на те, що Постановою від 28.09.2021 року заборонено ТОВ «Еліт Сервіс» перешкоджати та забороняти ОСОБА_2 та іншим особам проходити через відповідні приміщення. Встановлення заборони ТОВ «Еліт Сервіс» перешкоджати та забороняти ОСОБА_2 та іншими особами проходити через нежилі приміщення інженерно-побутового корпусу (в літ. А) загальною площею 2091,9 кв. м. є фактично вирішенням спору по суті, що на думку представника відповідача є недопустимим.

Як визначено у п. 10 Постанови Пленуму ВСУ від 22.12.2006 № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті. Зважаючи на це, суд при задоволенні позову не в праві скасовувати вжиті заходи до виконання рішення або зміни способу його виконання, за винятком випадків, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала. Ухвала суду про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, або про відмову в скасуванні забезпечення позову може бути оскаржена.

Суд вправі скасувати вид забезпечення позову по будь-якій справі, яка знаходиться в його провадженні, коли відпаде потреба в ньому або в забезпеченні позову взагалі. Скасування заходів забезпечення позову слід відрізняти від скасування ухвали про забезпечення позову. Різниця полягає в тому, що заходи забезпечення позову скасовуються судом, який їх застосував, якщо відпали підстави, з якими закон пов`язує можливість застосування таких заходів.

Підставами для скасування заходів забезпечення позову може бути ухвалення судом рішення про відмову в задоволенні позову або повне фактичне виконання судового рішення про задоволення позову.

Як убачається з матеріалів справи, між сторонами дійсно виник спір щодо встановлення сервітуту, розгляд справи триває, обставини, що зумовили застосування забезпечення позову не змінилися, а отже, продовжує існувати реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що достатніх обставин для скасування забезпечення позову представником відповідача Шкаровським Д.О. у клопотанні не зазначено, рішення у цивільній справі № 758/2776/21 за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еліт Сервіс» про встановлення сервіту не ухвалено.

Таким чином, враховуючи, що справа не розглянута, потреба у застосуванні заходів забезпечення позову не відпала, а клопотання представника відповідача є передчасним, суд вважає, що підстав для скасування заходів забезпечення позову немає, у зв`язку з чим у задоволенні клопотання про скасування заходів забезпечення необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 149, 158 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання представника ТОВ «ЕлітСервіс» - Шкаровського Д.О. про скасування заходів забезпечення позову у справі за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Еліт Сервіс» про встановлення сервіту - відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до суду апеляційної інстанції.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ю.В.Рибалка

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення01.11.2021
Оприлюднено05.09.2023
Номер документу113149111
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —758/2776/21

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Борисова Олена Василівна

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

Рішення від 24.07.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

Рішення від 18.07.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

Постанова від 15.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Рибалка Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні