Ухвала
від 31.08.2023 по справі 681/1122/23
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/1122/23

УХВАЛА

про залишенняпозовної заявибез руху

"31" серпня 2023 р. м.Полонне

Суддя Полонського районного суду Хмельницької області Горгулько Н.А.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересована особа Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), -

в с т а н о в и л а:

18 серпня 2023 року до Полонського районного суду надійшла вказана заява, в якій ОСОБА_1 просить встановити факт батьківства ОСОБА_2 відносно дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а також виключити з актових записів про народження дітей відомості про батька « ОСОБА_6 » та внести відомості про батька « ОСОБА_2 ».

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як роз`яснено у п. 7постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм СК України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», де вказано, зокрема, що із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття. Усі вони беруть участь у справі як заявники, а органи опіки та піклування й інші особи (залежно від обставин справи) як заінтересовані особи.

За положеннями ст.318ЦПК України у заяві повинно бути зазначено:

1) який факт заявник просить встановити та з якою метою;

2) причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;

3) докази, що підтверджують факт.

Відтак, встановлення факту, що має юридичне значення, в окремому провадженні можливе за умови, що факти, які підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто, від них мають безпосередньо залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи без повторного звернення до суду на підставі цього рішення та встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

При цьому заявниці слід врахувати, що суб`єктний склад заінтересованих осіб по справі визначається в залежності від мети встановлення факту (відділ соціального захисту населення - у справах про встановлення факту перебування на утриманні особи, яка померла, для призначення пенсії заявникові; нотаріальну контору, інших спадкоємців - у справах про встановлення факту прийняття спадщини, органи страхування - у справах про встановлення факту належності страхового свідоцтва, тощо).

Всупереч названим процесуальним вимогам ОСОБА_1 у поданій заяві не конкретизовано мету встановлення факту, що має юридичне значення, що унеможливлює суд перевірити правильність визначеного кола заінтересованих осіб та наявність спору про право.

У заяві про встановлення факту батьківства ОСОБА_1 в якості заінтересованої особи зазначила Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), однак з доданих до заяви матеріалів, а саме письмових пояснень свідків, слідує, що ОСОБА_2 був військовослужбовцем, а відтак встановлення факту його батьківства народжених заявницею дітей може мати значення як для спадкових правовідносин так і для отримання грошової допомоги у зв`язку зі смертю військовослужбовця, оскільки смерть останнього наступила ІНФОРМАЦІЯ_4 (день повномасштабного російського вторгнення в Україну).

У зв`язку з наведеним, обов`язковим є залучення до справи як заінтересованих осіб близьких родичів покійного (батьків, братів, сестер, дітей тощо), тобто осіб, які є спадкоємцями померлого за заповітом або за законом, оскільки встановлення фактів батьківства ОСОБА_2 може впливати на права та обов`язки інших спадкоємців; в разі якщо ОСОБА_2 дійсно був військовослужбовцем і настання його смерті пов`язано з повномасштабним військовим вторгненням Росії проти України, і його сім`я має право на отримання грошової компенсації за загиблого захисника, про це також слід зазначити у заяві із посиланням на відповідні докази та до кола заінтересованих осіб включити Міністерство оборони України.

В разі відсутності у померлого спадкоємців, заінтересованою особою, окрім органу реєстрації актів цивільного стану, повинен виступати орган місцевого самоврядування, який представляє громаду, на території якої знаходиться спадкове майно.

Таким чином, заявниці слід вказати мету встановлення факту, що має юридичне значення, а також з урахуванням зазначеної мети визначитися із колом заінтересованих осіб у цій справі, на права та обов`язки яких може вплинути прийняте судом рішення.

Крім того, згідно прохальної частини заяви, ОСОБА_1 просить встановити факт батьківства ОСОБА_2 , але серед інших даних про особу батька дітей не вказано його громадянство, а також не уточнено чи вносити до актових записів про народження зміни по батькові кожної дитини з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

Слід також зауважити, що заявницею не дотримано загальних вимог до подання заяви, які передбачено у ст.175 ЦПК України, а саме, не зазначено поштового індексу місця проживання ОСОБА_1 та відомостей про її представника, адвоката Ковбасу О.С., не зазначено щодо наявності у заявниці або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог цивільного процесуального законодавства, постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

За таких підстав, заява не відповідає вимогам ЦПК України, а тому має бути залишена без руху.

Керуючись ст.ст.185, 260, 261, 318 ЦПК України, -

п о с т а н о в и л а:

Заяву ОСОБА_1 залишити без руху, надавши строк протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали усунути недоліки шляхом надання суду уточненої заяви про встановлення факту батьківства із зазначенням у ній:

мети встановлення факту батьківства ОСОБА_2 відносно дітей народжених заявницею та, виходячи з цього, визначення кола заінтересованих осіб;

громадянства ОСОБА_2 ;

поштового індексу місця проживання заявниці;

відомостей про представника заявниці адвоката Ковбасу О.С.;

даних щодо наявності у заявниці або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

надати копії заяви та всіх доданих до неї документів відповідно до кількості заінтересованих осіб.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.А.Горгулько

Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113179379
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —681/1122/23

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні