Ухвала
від 16.01.2024 по справі 681/1122/23
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/1122/23

УХВАЛА

"16" січня 2024 р. м.Полонне

Полонський районний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Горгулько Н.А.,

за участі секретаря судових засіданьОлійник Л.А.,

заявника ОСОБА_1 , її представника адвоката Ковбаси О.С.,

заінтересованої особи ОСОБА_2 та її представника адвоката Царик Т.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полонному цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 , Шепетівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, Міністерство оборони України,

в с т а н о в и в:

У серпні 2023 року заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту батьківства, а саме: що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідним батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

В обґрунтування заяви ОСОБА_7 зазначила, що з 2015 року проживала з ОСОБА_3 однією сім`єю. В результаті вказаних відносин у заявника та ОСОБА_3 народилось троє дітей, а саме: ІНФОРМАЦІЯ_6 народилась ОСОБА_4 ; ІНФОРМАЦІЯ_7 народилась ОСОБА_5 ; ІНФОРМАЦІЯ_8 народилась ОСОБА_6 . Шлюб між ними не реєструвався. Всі троє дітей народились в м. Полонному Хмельницької області, а в Полонському відділі Державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області ЦМУ Міністерства юстиції (м. Київ) здійснено відповідний запис про народження за вказівкою заявника, тобто відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України. ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_9 помер у м. Херсоні та був похований у Херсонській області. Встановлення факту батьківства необхідне для подальшого отримання в органах ДРАЦС нових свідоцтв про народження із записом про батька дитини, записом прізвищ дітей на прізвище біологічного батька ОСОБА_3 , щоб показати їх спорідненість. Померлий за життя визнавав ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 своїми дочками, виховував їх та завжди підтримував сімейні стосунки, відносини між ними були батьківські, доньки називали його татом, а ОСОБА_3 називав їх своїми дочками. Хоча заявниця та ОСОБА_3 проживали в незареєстрованому шлюбі, але фактично вони перебували у шлюбних відносинах без офіційної реєстрації шлюбу та разом виховували дочок. Цей факт може підтвердити велика кількість людей, спільні фотознімки, відеоматеріали, довідки депутата.

Вказала, що встановлення факту батьківства необхідне для подальшого звернення щодо внесення змін до актових записів про народження дітей.

Ухвалою суду від 04.10.2023 відкрито провадження у справі про встановлення факту батьківства в порядку окремого провадження.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити. Пояснювала, що встановлення такого факту необхідне для можливості внести зміни до свідоцтв про народження дітей.

Представник заявника - адвокат Ковбаса О.С. просив заяву задовольнити. Пояснював, що встановлення такого факту необхідне з метою внесення змін до актових записів про народження дітей. Крім того, пояснював, що у Хмельницькому міськрайонному суді перебуває на розгляді цивільна справа за позовом заявника про встановлення факту спільного проживання її разом із ОСОБА_3 .

Заінтересова особа ОСОБА_2 та її представник адвокат Царик Т.Г. проти задоволення заяви заперечували, вказували, що заявник неодноразово зверталася до командування ІНФОРМАЦІЯ_10 з приводу отримання частки одноразової грошової допомоги та повідомляла ТЦК про те, що має намір встановлювати батьківство в судовому порядку. Саме тому вважають, що існує спір про право щодо отримання одноразової грошової допомоги. На підставі цього просили залишити без розгляду, оскільки існує спір про право.

Представник заінтересованої особи Шепетівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, та представник Міністерства оборони України до суду не прибули, про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином та завчасно, у своїх заявах просили суд проводити розгляд справи у їх відсутності.

Представник заінтересованої особи Міністерства оборони України Григорчук С.А. 15.01.2024 подав клопотання про залишення заяви без розгляду. Мотивував клопотання тим, що заявниця просить встановити факт батьківства з метою можливості отримання пільг, зокрема реалізації права на одноразову грошову допомогу. Мати загиблого ОСОБА_3 заінтересована особа ОСОБА_2 заперечує проти задоволення заяв. Згідно ст. 294 ЦПК України, якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду.

Представник заінтересованої особи Шепетівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки ОСОБА_8 16.01.2024 подав клопотання про закриття провадження у цій справі. В обрунтування клопотання вказав, що заява обумовлена необхідністю внесення відповідних змін про батька до свідоцтв про народження дітей з метою подальшого внесення змін до свідоцтва про народження дітей та зміни їх по-батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 ». Тобто, позивач допускає протиріччя в своїх вимогах до суду в преамбулі заяви із фактами, які заявлені в самій позовній заяві. Позивачка звертається до суду із заявою про встановлення факту батьківства з метою отримання такої одноразової грошової допомоги, передбаченої п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168. Факт намірів отримання цієї одноразової грошової допомоги підтверджується тим, що заявниця неодноразово зверталась до командування ІНФОРМАЦІЯ_10 та на урядову «гарячу лінію» з приводу отримання частки цієї допомоги. Адвокат Ковбаса О.С. своїм адвокатським запитом від 25.07.2023 запитував у ІНФОРМАЦІЯ_11 інформацію про наявність в облікових даних у загиблого військовослужбовця ОСОБА_3 дружини та дітей. Враховуючи зазначену інформацію та факти, які є в наявності у справі, стверджує, що заява подається з метою отримання пільг, зокрема, реалізації права на одноразову грошову допомогу. Також з матеріалів справи вбачається, що мати загиблого заінтересована особа ОСОБА_2 заперечує щодо встановлення батьківства її сина відносно трьох дочок. За таких обставин стверджую, що наявний спір про право. Вважає, що справа не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства на підставі вимог п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України. Просить закрити провадження у справі.

Дослідивши письмові матеріали, суд дійшов до висновку, що заява підлягає залишенню без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до вимогст. 293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Окремому провадженню притаманні такі ознаки, які характеризують його структурну самостійність і прикладну значимість, і які визначаються такою суттєвою ознакою як безспірність розгляду справ, що віднесені до окремого провадження. Безспірність слід розуміти лише як відсутність спору про суб`єктивне матеріальне право, але не відсутність спору про існування факту, що встановлюється. Відтак, слід враховувати не тільки конкретну мету встановлення факту, а його зв`язок із певним суб`єктивним матеріальним правом.

Перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено вст. 315 ЦПК України.

Справи про встановлення юридичних фактів можуть бути предметом розгляду суду в порядку окремого провадження за таких умов: факти, які підлягають встановленню, повинні мати юридичний характер, тобто відповідно до закону викликати юридичні наслідки: виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав громадян або організацій. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету, для якої необхідне його встановлення. Один і той самий факт для певних осіб і для певної мети може мати юридичне значення, а для інших осіб та для іншої мети - ні.

Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану. При цьому, в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в Постанові Пленуму Верховного Суду України за № 5 від 31.03.1995 № «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення»роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення юридичних фактів, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

З точки зору закону під спором про право у справах окремого провадження розуміється конфлікт інтересів заявника та хоча б однієї із заінтересованих осіб внаслідок заперечення такої особи проти задоволення заяви про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів або неоспорюваних прав, а також можливість виникнення, зміни або припинення прав та обов`язків у третіх осіб внаслідок задоволення відповідної заяви.

Зазначене відповідає висновкам, викладеним у Постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 20 червня 2018 року (справа № 522/11740/14-ц, провадження № 61-19160св18), від 27 червня 2018 року (справа №522/10696/17, провадження № 61-12109св18), від 31 жовтня 2018 року (справа № 477/284/16-ц, провадження № 61-24391св18), у Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 19 березня 2021 року (справа № 643/14985/18-ц).

Також, згідно правової позиції викладеної в Постанові Верховного Суду від 29.06.2022 року у справі 205/6338/21 під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права; спір є суть суперечності, конфлікт, протиборство сторін, спір поділяється на матеріальний і процесуальний. Таким чином, виключається під час розгляду справ у порядку окремого провадження існування спору про право, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також недоведенням наявності суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають у реалізації такого права.

Суд звертає увагу заявника, що використання інституту окремого провадження з метою встановлення преюдиційних обставин для вирішення спору в порядку позовного провадження не передбачено вимогамиЦПК Українита не гарантовано заявнику.

Із заяви вбачається, що необхідність встановлення факту батьківства ОСОБА_3 відносно дітей ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , матір`ю яких є заявниця ОСОБА_1 , необхідне для подальшого оформлення в органах ДРАЦС нових свідоцтв про народження із записом про батька дитини, записом прізвищ дітей на прізвище біологічного батька ОСОБА_3 , щоб показати їх спорідненість.

Із клопотань про залишення заяви без розгляду та про закриття провадження, а також з пояснень ОСОБА_2 вбачається, що встановлення факту батьківства ОСОБА_3 відносно трьох дітей необхідне для подальшого звернення за оформленням державних допомог, зокрема, як зазначено у клопотанні заінтересованої особи Шепетівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, для оформлення одноразової грошової допомоги у разі загибелі військовослужбовця.

Зі змісту ст. 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у випадках, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2ст. 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Утриманцями вважаються члени сім`ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно доЗакону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Відповідно до ст. 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»одноразова грошова допомога у випадках, передбачених підпунктами 1-3 пункту 2ст. 16 цього Закону, призначається і виплачується рівними частками всім особам, які мають право на її призначення та отримання, за їх особистою заявою чи заявою їх законних представників.

Ч. 6 ст. 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначено, що одноразова грошова допомога призначається і виплачується Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також органами державної влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами, в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів - військовозобов`язаними, проходження служби у військовому резервірезервістами, аналогічні положення містить і п.п. 12, 13 Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 N 975 (далі - Порядок N 975).

Оскільки заінтересовані особи ОСОБА_2 , Шепетівський районний центр комплектування та соціальної підтримки та Міністерство Оборони заперечують проти задоволення заяви ОСОБА_1 , вказане свідчить про наявність між сторонами спору про право.

Тому, враховуючи наявність спору про право, суд робить висновок, що справа за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському району Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 , Шепетівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, Міністерство оборони України, не підлягає розгляду в порядку окремого провадження, а вимоги мають розглядатися у порядку позовного провадження з використанням відповідних процесуальних інститутів.

Відповідно до ч. 6 ст. 294 ЦПК Україниякщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

При цьому суд окремо звертає увагу, що при вирішення питання про звернення ОСОБА_1 до суду в позовному порядку для вирішення вказаного спору слід також враховувати правову позицію Верховного Суду, зазначену впостанові КЦС ВС у справі № 290/289/22-цвід 22.03.2023 щодо підсудності адміністративним судами спорів, пов`язаний з доведенням наявності підстав для підтвердження за особою певного соціально-правового статусу щодопризначення та виплати одноразової грошової допомоги сім`ї військовослужбовця.

Керуючись ст. ст. 294, 367, 374, 376, 380-383 ЦПК України, суд,-

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському району Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 , Шепетівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, Міністерство оборони України,- залишити без розгляду.

Роз`яснити ОСОБА_1 право на звернення до суду з позовом в порядку загального позовного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , РНОКПП - НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану, код ЄДРПОУ 21323285, юридична адреса: м. Полонне, вул. Л. Українки, 114-А Шепетівського району Хмельницької області, поштовий індекс 30501;

Заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Заінтересована особа Шепетівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, код ЄДРПОУ 36681258, юридична адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, 45 Хмельницької області, поштовий індекс 30400;

Заінтересована особа - Міністерство оборони України, код ЄДРПОУ 00034022, юридична адреса: м. Київ, пр-т. Повітрофлоцький, 6 Київської області, поштовий індекс 03168.

Суддя Н.А. Горгулько

Дата ухвалення рішення16.01.2024
Оприлюднено18.01.2024
Номер документу116326333
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства, заінтересовані особи: Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), ОСОБА_2 , Шепетівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, Міністерство оборони України

Судовий реєстр по справі —681/1122/23

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні