Ухвала
від 04.10.2023 по справі 681/1122/23
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/1122/23

УХВАЛА

про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження

"04" жовтня 2023 р. м.Полонне

Суддя Полонського районного суду Хмельницької області Горгулько Н.А.,

вирішуючи питанняпро прийняттядо провадженнязаяви ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства, заінтересована особа Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ),

в с т а н о в и л а:

18.08.2023 заявник звернулася в суд із вказаною заявою.

Ухвалою судді від 31.08.2023 вказану заяву залишено без руху, заявнику надано строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків.

22.09.2023 ОСОБА_1 подала до суду уточнену заяву про встановлення факту батьківства.

28.09.2023 до суду з заявою про залучення до участі в справі як заінтересованої особи звернулась ОСОБА_2 , матір померлого ОСОБА_3 , факт батьківства якого просить встановити заявник.

Згідно з положеннями п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України дану справу слід розглядати за правилами окремого провадження.

Оскільки, порядок залучення заінтересованої особи у ЦПК України не врегульований, а відповідно до ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, суд при залученні заінтересованої особи керується вимогами ст.53 ЦПК України, що регулює порядок залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

За приписами ч. 3 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 5 ст. 53 ЦПК).

Відповідно до ч.4 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

При розгляді справи про встановлення юридичних фактів суд зобов`язаний з`ясувати, які фізичні та юридичні особи можуть бути заінтересованими особами і підлягають виклику в судове засідання, залежно від мети встановлення фактів.

Як вбачається з матеріалів доданих до заяви, а саме письмових пояснень свідків, ОСОБА_3 був військовослужбовцем, а відтак встановлення факту його батьківства народжених заявницею дітей може мати значення як для спадкових правовідносин так і для отримання грошової допомоги у зв`язку зі смертю військовослужбовця, оскільки смерть останнього наступила ІНФОРМАЦІЯ_1 (день повномасштабного російського вторгнення в Україну).

Одноразова грошова допомога призначається і виплачується Міністерством оборони України, іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями та правоохоронними органами, а також органами державної влади, військовими формуваннями та правоохоронними органами,в яких передбачено проходження військової служби військовослужбовцями, навчальних (або перевірочних) та спеціальних зборів - військовозобов`язаними, проходження служби у військовому резервірезервістами (ч. 6ст. 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

На підставі зазначеного для об`єктивного вирішення справи, вважаю, що в даному випадку необхідно залучити до участі у справі в якості заінтересованих осіб: Міністерство оборони України, яке є спеціально уповноваженим суб`єктом, що здійснює призначення одноразової грошової допомоги відповідно до вимогЗакону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а також ОСОБА_2 , яка є матір`ю померлого ОСОБА_3 , оскільки рішення у справі може безпосередньо вплинути на їх права та обов`язки.

Керуючись ст.ст.19, 187, 293, ЦПК України, суддя, -

п о с т а н о в и л а:

Прийняти заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, яку розглядати за правилами окремого провадження.

Призначити справу до судового розглядуна 10 год. 00 хв. 01 листопада 2023 року в приміщенні Полонського районного суду за адресою: м. Полонне, вул. Героїв Майдану, 5, Хмельницької області, поштовий індекс 30500.

Залучити до участі в справі як заінтересовану особу ОСОБА_2 , жительку АДРЕСА_1 .

Залучити до участі в справі як заінтересовану особу Міністерство оборони України, адреса місцезнаходження: Повітрофлотський проспект, 6, Київ, поштовий індекс: 03168.

В судове засідання викликати заявника, заінтересованих осіб.

Копію ухвали надіслати учасникам справи, а для заінтересованих осіб також копію заяви та доданих документів.

Направити учасникам справи витяги про їхні права та обов`язки, передбачені ст.ст.39, 43, 44, 49 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою:http://pl.km.court.gov.ua/sud2213/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею в оскарженню не підлягає.

Суддя Н.А.Горгулько

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено09.10.2023
Номер документу113955482
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства, заінтересована особа Полонський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ

Судовий реєстр по справі —681/1122/23

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні