Рішення
від 09.08.2023 по справі 462/722/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 462/722/22

Провадження № 2/466/399/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«09» серпня 2023 року Шевченківський районний суд м. Львова

в складі : головуючого - судді Кавацюка В.І.

при секретарі Хомляк О.П.

учасники справи: позивач ОСОБА_1

відповідач ОСОБА_2

відповідач ТОВ «КУА «Управлінець»

відповідач ЛМКП «Залізничнетеплоенерго»

представник позивача Коваль О.Р.

представник відповідача ОСОБА_3

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Коваль Ольга Романівна, до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «КУА «Управлінець», Львівського комунального підприємства «Залізничнетеплоенерго» про визначення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків,

у с т а н о в и в:

19 лютого 2022 року ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Коваль Ольга Романівна, звернулась в Залізничний районний суд м. Львова з позовом до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «КУА «Управлінець», Львівського міського комунального підприємства «Львівтеплоенерго» про визначення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків.

В обгрунтування позовних вимог представник позивача ОСОБА_1 адвокат Коваль О.Р. зіслалась на наступні обставини.

Згідно з договором дарування від 25 листопада 2021 року ОСОБА_4 (батько позивача) подарував ОСОБА_1 5/12 (п`ять дванадцятих) часток квартири АДРЕСА_1 .

Дарувальнику ОСОБА_4 належало 5/12 часток вказаної вище квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 11 червня 2021 року, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 11 червня 2021 року.

Відповідачу ОСОБА_2 належить 7/12 (сім дванадцятих) часток даної квартири на підставі договору дарування від 14 червня 2021 року, що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 16 серпня 2021 року.

Між співвласниками цієї квартири склалися складні стосунки та вони не можуть дійти згоди щодо оплати комунальних послуг відповідно до часток у праві спільної часткової власності.

На пропозицію позивача ОСОБА_1 щодо розподілу особового рахунку по оплаті комунальних послуг відповідач ОСОБА_2 повідомив, що поділ між ними та відкриття окремих особових рахунків по оплаті житлово-комунальних послуг у вказаній квартирі вважає недоцільним, оскільки це призведе до постійних суперечок між ними щодо розміру витрат і ще більше погіршить стосунки.

Позивач ОСОБА_1 , як новий співвласник 5/12 часток квартири АДРЕСА_1 , також не може порозумітися з відповідачем у вирішенні даного питання.

Беручи до уваги частки співвласників, а саме 5/12 та 7/12 відповідно, позивач ОСОБА_1 вважає, що слід встановити наступний порядок користування: їй, позивачу, виділити у користування житлову кімнату площею 12,3 кв.м, а у користування відповідача ОСОБА_2 виділити житлову кімнату площею 20,1 кв.м разом з балконом площею 1,2 кв.м.

В спільному користуванні обох співвласників залишити кухню площею 8,6 кв.м, вбиральню площею 1,3 кв.м та ванну площею 2,6 кв.м.

Положеннями ст.358 ЦК України передбачено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності.

Пунктом 14 постанови Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року №20 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» роз`яснено, що квартира, яка є спільною сумісною чи спільною частковою власністю, на вимогу учасника (учасників) цієї власності підлягає поділу в натурі, якщо можливо виділити сторонам ізольовані жилі та інші приміщення з самостійними виходами, які можуть використовуватися як окремі квартири або які можна переобладнати в такі квартири. У протилежному випадку може бути встановлено порядок користування приміщенням квартири, якщо про це заявлено позов.

Зазначає, що правовідносини з приводу користування та утримання квартир, у тому числі тих, що належать громадянам на праві власності, регулюються Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про теплопостачання», «Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року №572 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року №45), «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630, «Правилами користування тепловою енергією», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 03 жовтня 2007 року №1198.

Згідно з п. 2 «Правил користування приміщеннями житлових будинків» користування приміщеннями житлових будинків здійснюється згідно зі свідоцтвом на право власності або договором найму (оренди), а згідно з п. 7 - власник зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані житлово- комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Згідно з п. 10 цих же Правил - мешканці квартири, в яких проживає два і більше співвласники, наймачі (орендарі) мають рівні права на користування підсобними приміщеннями і обладнанням; можуть обирати відповідальну за виконання встановлених правил особу; встановлюють за узгодженням порядок використання підсобних приміщень, а також черговість їх прибирання; розподіляють за узгодженням загальні витрати на оплату житлово-комунальних та інших послуг. За умови відсутності по квартирного (покімнатного) обліку та відсутності згоди між мешканцями квартири, щодо оплати житлово-комунальних та інших послуг плата розподіляється:

- за електроенергію при загальному лічильнику - пропорційно потужності побутового електричного обладнання кожного співвласника, наймача (орендаря);

- за газ, водопостачання та водовідведення, освітлення підсобних приміщень - за чисельністю членів сім`ї, що проживають у квартирі, та осіб, які проживають у квартирі, більше ніж місяць;

- за послуги з централізованого опалення, з утримання житлових будинків і споруд та прибудинкових територій - за встановленими тарифами відповідно до опалюваної та загальної площі приміщення, яким користується власник, співвласник, наймач (орендар).

Спори між власниками у квартирах, в яких проживає два і більше власників, при розподілі витрат на оплату комунальних та інших послуг розв`язуються судом.

Оскільки цивільним законодавством України не встановлено прямої норми, яка б регулювала правовідносини з приводу поділу особового рахунку з оплати житлово- комунальних послуг між співвласниками квартири, то вирішити питання про поділ особових рахунків, як це передбачено Законом України «Про житлово-комунальні послуги», «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення», можливо лише у випадку визначення конкретної житлової площі, якою користується кожна з осіб, яка претендує на оформлення особового рахунку на своє ім`я. При цьому, у власності особи, яка виявила бажання про поділ рахунку та визначення площі приміщень, що перебуватимуть у спільному користуванні, повинна бути як мінімум одна ізольована кімната, квадратна площа кімнати має відповідати частці власника.

Нарахування на послугу з централізованого опалення (далі - ЦО) проводяться відповідно до «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року №630.

Згідно вимог даних Правил існує два типи нарахувань:

- нарахування плати за послугу з ЦО за наявності будинкового приладу обліку теплової енергії;

- нарахування плати за послугу з ЦО для абонентів без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії.

При нарахуваннях застосовуються тарифи на послуги з ЦО, що затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 09 листопада 2017 року №1392 «Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 31 березня 2015 року №1171».

У будинку АДРЕСА_2 є в наявності будинковий прилад обліку теплової енергії.

Нарахування плати за послугу ЦО за наявності будинкового приладу обліку теплової енергії здійснюється відповідно до п.12 Правил, згідно з яким «у разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі (об`єму) квартири», тобто платіжний документ за тепло формується виходячи з показників фактичного споживання тепла пропорційно площі квартири.

У позивача ОСОБА_1 наявні оригінали документів: договір дарування 5/12 часток квартири АДРЕСА_1 ; витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності; технічний паспорт від 26 травня 2021 року; довідка №109 з ТОВ « КУА «Управлінець»; лист-відповідь відповідача ОСОБА_2 від 19 липня 2021 року.

З огляду на такі обставини, враховуючи положення ст. 41 Конституції України, ст. ст. 358, 383, 391 ЦК України, ст. 156 Житлового кодексу України, постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 1995 року №20 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності», Закону України «Про житлово-комунальні послуги», «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення», «Правил користування приміщеннями житлових будинків», просить ухвалити рішення, яким:

- визначити порядок користування квартирою АДРЕСА_1 , виділивши у користування позивача ОСОБА_1 житлову кімнату площею 12,3 кв.м, що максимально відповідає її частці в праві власності на квартиру, а в користування відповідача ОСОБА_2 виділити житлову кімнату площею 20,1 кв.м разом з балконом площею 1,2 кв.м. В загальному користуванні сторін залишити кухню - 8,6 кв.м, вбиральню 1,3 кв.м, ванну кімнату - 2,6 кв.м;

- зобов`язати ТОВ «КУА «Управлінець» розділити особові рахунки по нарахуванню та оплаті житлово-комунальних послуг та утримання будинку і прибудинкової території мешканців квартири АДРЕСА_1 у співвідношенні: 5/12 частин витрат за ОСОБА_1 (в одному рахунку) та 7/12 частин витрат за ОСОБА_2 (в окремому рахунку);

- зобов`язати ЛМКП «Львівтеплоенерго» розділити особові рахунки по нарахуванню та оплаті послуг з централізованого опалення мешканців квартири АДРЕСА_1 у співвідношенні: 5/12 частин витрат за ОСОБА_1 (в одному рахунку) та 7/12 частин витрат за ОСОБА_2 (в окремому рахунку).

Ухвалою судді Залізничного районного суду м. Львова Кирилюк А.І. від 10 лютого 2022 року позовну заяву ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Коваль О.Р., до ОСОБА_2 , ТОВ «КУА «Управлінець», ЛМКП «Львівтеплоенерго» про визначення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків було скерована для розгляду по територіальній підсудності в Шевченківський районний суд м. Львова.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 березня 2022 року вищевказану позовну заяву ОСОБА_1 передано для розгляду головуючому судді Шевченківського районного суду м. Львова Кавацюку В.І.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Львова Кавацюка В .І. від 10 березня 2022 року зазначену позовну заяву ОСОБА_1 було прийнято до розгляду та в справі відкрито спрощене позовне провадження.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 14 липня 2022 року задоволено заяви представника позивача ОСОБА_1 адвоката Коваль О.Р. і представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Мацієвської А.І. та в справі замінено неналежного відповідача ЛМКП «Львівтеплоенерго» на належного відповідача ЛКП «Залізничнетеплоенерго», а також вирішено проводити судовий розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Відповідачі ОСОБА_2 , ТОВ «КУА «Управлінець та ЛКП «Залізничнетеплоенерго» відзиву на позовну заяву до суду не подали.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 06 жовтня 2022 року підготовче провадження у справі №462/722/22 за позовом ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Коваль О.Р., до ОСОБА_2 , ТОВ «КУА «Управлінець», ЛКП «Залізничнетеплоенерго» про визначення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків було закрито та справу призначено до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні 15 червня 2023 року позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Коваль О.Р. позовні вимоги підтримали, зіславшись на обставини, які викладені у позовній заяві. Позивач ОСОБА_1 додатково пояснила, що в спірній квартирі АДРЕСА_1 , 5/12 часток якої належить їй на праві приватної власності, вона не зареєстрована, фактично не проживає, а проживає в квартирі АДРЕСА_3 . В спірній квартирі проживає її батько ОСОБА_4 , який в листопаді 2021 року подарував їй цю частку квартири. Її батько є інвалідом 3 групи, отримує пенсію в розмірі біля 2 500,00 грн. та з часу укладення договору дарування вона, позивач, самостійно несе всі витрати по оплаті комунальних послуг за квартиру в цілому. Просить позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні 15 червня 2023 року проти позову заперечив та пояснив, що в спірній квартирі АДРЕСА_1 він не зареєстрований і не проживає. В спірній квартирі проживає фактично лише його брат по лінії матері ОСОБА_4 . Він, ОСОБА_2 , є зареєстрованим по АДРЕСА_4 , а проживає фактично у будинку АДРЕСА_5 . 5/6 частин цього будинку належить йому на праві приватної власності, а інша 1/6 частина - належить позивачу ОСОБА_1 , яка є донькою ОСОБА_4 . Він, ОСОБА_2 , пропонував укласти договір міни своєї частки в спірній квартирі на частку позивача в будинку по АДРЕСА_5 , однак ОСОБА_1 від такої пропозиції відмовилась.

Представник відповідача ОСОБА_2 адвокат Мацієвська А.І. в судовому засіданні 03 серпня 2023 року пояснення свого довірителя підтримала та додатково пояснила. що ОСОБА_2 ніколи не проживав і не проживає в спірній квартирі а тому підстав для визначення порядку користування цією квартирою немає. Заборгованість по оплаті за комунальні послуги стягувалась з співвласників спірної квартири солідарно. В даний час на розгляді Залізничного районного суду м. Львова перебуває цивільна справа між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 про поділ житлового будинку АДРЕСА_5 . Просить у задоволенні позову відмовити.

Представники відповідача - ТОВ «КУА «Управлінець» та ЛКП «Залізничнетеплоенерго» в судові засідання жодного разу не з`явились, хоч про час і місце розгляду справи повідомлялись в установленому порядку та в матеріалах справи містяться їх заяви про розгляд справи без їх участі.

Заслухавши пояснення позивача ОСОБА_1 , її представника адвоката Коваль О.Р.. відповідача ОСОБА_2 , його представника адвоката Мацієвської А.І., з`ясувавши обставини, на які сторони покликаються як на підставу своїх вимог і заперечень, дослідивши зібрані у справі докази, суд приходить до наступного висновку.

У відповідності до ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом ч.ч.1, 3 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Положеннями ч.ч.1-4 ст. 12 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Аналогічні приписи щодо обов`язку доказування і подання доказів також зазначено в ч.1 ст. 81 цього Кодексу.

У відповідності до ч.ч.1, 2 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно з положеннями ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

За змістом ч.1 ст. 78 цього Кодексу суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

Відповідно до ст. ст. 79, 80 ЦПК України, які регулюють достовірність та достатність доказів, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно з ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Згідно з ч.1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

У відповідності до положень ч.2 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Положеннями ч.2 ст. 16 ЦК України передбачено способи захисту цивільних прав та інтересів, якими, зокрема, можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов`язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Положеннями ст. 322 ЦК України передбачено, що власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ч.ч.1, 2 ст. 355 ЦК України майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.

Згідно з ч.1 ст. 356 ЦК України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Приписами ч.ч.1-3 ст. 358 ЦК України визначено, що право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

У відповідності до ч.1 ст. 383 ЦК України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім`ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.

За змістом ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Під час розгляду справи судом встановлено наступні обставини.

Відповідно до технічного паспорту на квартиру АДРЕСА_1 , виготовленого ОКП ЛОР «Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки» 26 травня 2021 року, копія якого долучена до матеріалів справи, спірна квартира АДРЕСА_1 складається з коридору - площею 7,9 кв.м (літ.1), двох житлових кімнат - площею 20,1кв.м (літ.2) та 12,3 кв.м (літ.3), кухні - площею 8,6 кв.м (літ.4), вбиральні -площею 1,3 кв.м (літ.5), ванної - площею 2,6 кв.м (літ.6) та балкону - площею 1,2 кв.м (літ.7).

Вказана квартира належить на праві спільної часткової власності позивачу ОСОБА_1 (дівоче прізвище ОСОБА_5 ) та відповідачу ОСОБА_2 .

Зокрема, позивач ОСОБА_1 є власником 5/12 (п`ять дванадцятих) часток цієї квартири, яких вона набула на підставі договору дарування 5/12 часток квартири, що був укладений 25 листопада 2021 року між ОСОБА_4 , як дарувальником, та нею, як обдаровуваною, і посвідчений приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Камінським Ю.І. та зареєстрований в реєстрі за №862. Дарувальнику ОСОБА_4 належало 5/12 часток вказаної вище квартири на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу Лавриком Я.М. 11 червня 2021 року за реєстровим №1024.

Відповідач ОСОБА_2 є власником 7/12 (сім дванадцятих) часток даної квартири на підставі договору дарування від 14 червня 2021 року.

Позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 в спірній квартирі не зареєстровані та не проживають. В цій квартирі зареєстрований та фактично проживає лише ОСОБА_4 , який є батьком позивача ОСОБА_1 та братом по лінії матері відповідача ОСОБА_2 .

Зокрема, з пояснень позивача ОСОБА_1 в судовому засіданні випливає, що в спірній квартирі АДРЕСА_1 , 5/12 часток якої належить їй на праві приватної власності, вона не зареєстрована, фактично не проживає. Вона зареєстрована в квартирі АДРЕСА_6 , а проживає в квартирі АДРЕСА_3 .

Відповідач ОСОБА_2 в судовому засіданні пояснив, що він зареєстрований в квартирі АДРЕСА_7 , а проживає фактично у будинку АДРЕСА_5 , 5/6 часток якого належить йому на праві приватної власності

Зазначені обставини підтверджуються поясненнями сторін та їх представників в судовому засіданні, долученими до справи письмовими доказами та ці обставини ніким з учасників процесу не оспорювались.

Судом безспірно також встановлено, що між співвласниками квартири склалися складні стосунки та вони не можуть дійти згоди щодо порядку та розмірів оплати комунальних послуг відповідно до часток у праві спільної часткової власності, зокрема, що оплати послуг з утримання будинку і прибудинкової території, які надаються ТОВ «КУА «Управлінець», та оплати послуг з централізованого опалення квартири, які надаються ЛКП «Залізничнетеплоенерго».

Правовідносини з приводу користування та утримання квартир, у тому числі і тих, що належать громадянам на праві власності, оплати за житлово-комунальні послуги, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09 листопада 2017 року № 2189-VIII (з наступними змінами і доповненнями) Законом України «Про теплопостачання» від 2 червня 2005 року № 2633-IV, «Правилами користування приміщеннями житлових будинків», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року №572 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року №45), «Правилами надання послуги з постачання теплової енергії», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року №830 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2021 року №1022).

Згідно з п. 2 «Правил користування приміщеннями житлових будинків», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року №572 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року №45) користування приміщеннями житлових будинків здійснюється згідно зі свідоцтвом на право власності або договором найму (оренди). Власник зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем відповідно до типового договору, та оплачувати надані житлово- комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Згідно з п. 10 цих же Правил - мешканці квартири, в яких проживає два і більше співвласники, наймачі (орендарі) мають рівні права на користування підсобними приміщеннями і обладнанням; можуть обирати відповідальну за виконання встановлених правил особу; встановлюють за узгодженням порядок використання підсобних приміщень, а також черговість їх прибирання; розподіляють за узгодженням загальні витрати на оплату житлово-комунальних та інших послуг. За умови відсутності по квартирного (покімнатного) обліку та відсутності згоди між мешканцями квартири, щодо оплати житлово-комунальних та інших послуг плата розподіляється:

- за електроенергію при загальному лічильнику - пропорційно потужності побутового електричного обладнання кожного співвласника, наймача (орендаря);

- за газ, водопостачання та водовідведення, освітлення підсобних приміщень - за чисельністю членів сім`ї, що проживають у квартирі, та осіб, які проживають у квартирі, більше ніж місяць;

- за послуги з централізованого опалення, з утримання житлових будинків і споруд та прибудинкових територій - за встановленими тарифами відповідно до опалюваної та загальної площі приміщення, яким користується власник, співвласник, наймач (орендар).

Оскільки цивільним законодавством України не встановлено прямої норми, яка б регулювала правовідносини з приводу поділу особового рахунку з оплати житлово- комунальних послуг між співвласниками квартири, то вирішити питання про поділ особових рахунків, як це передбачено Законом України «Про житлово-комунальні послуги», «Правилами надання послуги з постачання теплової енергії», можливо лише у випадку визначення конкретної житлової площі, якою користується кожна з осіб, яка претендує на оформлення особового рахунку на своє ім`я.

Нарахування на послугу з постачання теплової енергії (централізованого опалення квартири) проводяться відповідно до «Правил надання послуги з постачання теплової енергії», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року №830 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08 вересня 2021 року №1022).

Згідно з п.24 «Правил надання послуги з постачання теплової енергії» розподіл між споживачами обсягу спожитої у будівлі послуги здійснюється з урахуванням показань вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії, а у разі їх відсутності - пропорційно опалюваній площі (об`єму) приміщення споживача відповідно до Методики розподілу.

При нарахуваннях вартості наданої послуги застосовуються затверджені уповноваженим органом тарифи на постачання теплової енергії.

У будинку АДРЕСА_2 є в наявності загальнобудинковий прилад обліку теплової енергії, вузли розподільного обліку/прилади-розподілювачі теплової енергії по окремих квартирах відсутні, а тому нарахування плати за послугу з постачання теплової енергії здійснюється згідно з показаннями будинкового приладу обліку теплової енергії пропорційно опалюваній площі (об`єму) квартири, тобто платіжний документ за опалення квартири формується виходячи з показників фактичного споживання тепла в будинку пропорційно площі квартири.

Враховуючи встановлені в холі розгляду справи обставини, суд приходить до висновку, що вимоги ОСОБА_6 про визначення порядку користування спірною квартирою є підставними та такими. що підлягають до задоволення. При цьому, на думку суду, в спільному користуванні співвласників квартири слід також залишити коридор площею 7,9 кв.м (літ.1), оскільки це приміщення спірної квартири в позовній заяві упущено.

Що стосується вимог про зобов`язання відповідача - ТОВ «КУА «Управлінець» розділити особові рахунки по нарахуванню та оплаті послуг з утримання будинку та прибудинкової території співвласників квартири АДРЕСА_1 та про зобов`язання відповідача - ЛКП «Залізничнетеплоенерго» розділити особові рахунки по нарахуванню та оплаті послуги з постачання теплової енергії (централізованого опалення квартири) у співвідношенні: 5/12 частин витрат за позивачем ОСОБА_1 (в одному рахунку) та 7/12 частин витрат за відповідачем ОСОБА_2 (в окремому рахунку), то в цій частині вимог позов слід задовольнити частково, оскільки нарахування в такому співвідношенні не буде відповідати визначеному порядку користування спірною квартирою. Суд вважає, що нарахування витрат за такі послуги слід проводити, виходячи з того, що за приміщення квартири загальною площею 20,4 кв.м, які залишаються в спільному користуванні, а саме: коридор площею 7,9 кв.м , кухню площею 8,6 кв.м, вбиральню площею 1,3 кв.м та ванну кімнату площею 2,6 кв.м. співвласники квартири ОСОБА_1 та ОСОБА_2 повинні сплачувати в рівних частках, а не у співвідношенні, зазначеному в позовних вимогах.

Оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку. що позов ОСОБА_1 слід задовольнити частково.

Доводи відповідача ОСОБА_2 та його представника ОСОБА_3 в заперечення позову суд вважає непереконливими, оскільки вони спростовуються зібраними у справі доказами та суперечать вимогам чинного законодавства, а тому такі доводи суд не може взяти в основу свого рішення і відмовити у задоволенні позову.

Керуючись ст. ст. 3, 4, 5, 10, 12, 13, 76, 77, 78, 79, 81, 82, 83, 89, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 , від імені якої діє адвокат Коваль Ольга Романівна, до ОСОБА_2 , товариства з обмеженою відповідальністю «КУА «Управлінець», Львівського комунального підприємства «Залізничнетеплоенерго» про визначення порядку користування квартирою та розподіл особових рахунків задовольнити частково.

Визначити наступний порядок користування квартирою АДРЕСА_1 :

- виділити у користування позивача ОСОБА_1 житлову кімнату - площею 12,3 кв.м (літ.3), що максимально відповідає її частці в праві власності на квартиру;

- виділити в користування відповідача ОСОБА_2 житлову кімнату - площею 20,1 кв.м (літ.2) та балкон площею 1,2 кв.м, що максимально відповідає його частці в праві власності на квартиру.

В спільному користуванні позивача ОСОБА_1 та відповідача ОСОБА_2 залишити: коридор площею 7,9 кв.м (літ.1), кухню площею 8,6 кв.м (літ.4), вбиральню площею 1,3 кв.м (літ.5) та ванну кімнату площею 2,6 кв.м (літ.6).

Зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю «КУА «Управлінець» розділити особові рахунки по нарахуванню та оплаті послуг з утримання будинку та прибудинкової території співвласників квартири АДРЕСА_1 у співвідношенні до встановленого даним рішенням порядку користування цією квартирою, виходячи з того, що в окреме користування ОСОБА_1 виділено житлову кімнату - площею 12,3 кв.м (літ.3), в окреме користування ОСОБА_2 виділено житлову кімнату - площею 20,1 кв.м (літ.2) та балкон площею 1,2 кв.м, за які вони повинні сплачувати самостійно по окремих рахунках, а за приміщення квартири загальною площею 20,4 кв.м, які залишаються в їх спільному користуванні, а саме: коридор площею 7,9 кв.м , кухню площею 8,6 кв.м, вбиральню площею 1,3 кв.м та ванну кімнату площею 2,6 кв.м співвласники квартири ОСОБА_1 та ОСОБА_2 повинні сплачувати в рівних частках, тобто кожен за площу в розмірі по 10,2 кв.м, яка включається у вищевказані окремі рахунки.

Зобов`язати Львівське комунальне підприємство «Залізничнетеплоенерго» розділити особові рахунки по нарахуванню та оплаті послуги з постачання теплової енергії (централізованого опалення квартири) співвласників квартири АДРЕСА_1 у співвідношенні до встановленого даним рішенням порядку користування цією квартирою, виходячи з того, що в окреме користування ОСОБА_1 виділено житлову кімнату - площею 12,3 кв.м (літ.3), в окреме користування ОСОБА_2 виділено житлову кімнату - площею 20,1 кв.м (літ.2) та балкон площею 1,2 кв.м, за які вони повинні сплачувати самостійно по окремих рахунках, а за приміщення квартири загальною площею 20,4 кв.м, які залишаються в їх спільному користуванні, а саме: коридор площею 7,9 кв.м , кухню площею 8,6 кв.м, вбиральню площею 1,3 кв.м та ванну кімнату площею 2,6 кв.м співвласники квартири ОСОБА_1 та ОСОБА_2 повинні сплачувати в рівних частках, тобто кожен за площу в розмірі по 10,2 кв.м, яка включається у вищевказані окремі рахунки.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 992,40 грн. (дев`ятсот дев`яносто дві гривні сорок копійок) витрат по оплаті судового збору.

У задоволенні решти позовних вимог ОСОБА_1 відмовити у зв`язку з їх безпідставністю.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня складення повного тексту рішення.

Учасники справи:

позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_8 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_9 ;

відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_10 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_11 ;

відповідач: ТОВ «КУА «Управлінець» адреса місцезнаходження: 79002, м.Львів, вул. Величковського, буд.32, код ЄДРПОУ: 43469508;

відповідач: ЛКП «Залізничнетеплоенерго», адреса місцезнаходження: 79054, м.Львів, вул. С.Петлюри,4, код ЄДРПОУ: 207849443.

Повний текст судового рішення складено 22 серпня 2023 року.

Суддя В. І. Кавацюк

СудШевченківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення09.08.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113215552
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них

Судовий реєстр по справі —462/722/22

Постанова від 30.09.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Постанова від 30.09.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 29.05.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Шеремета Н. О.

Рішення від 09.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Рішення від 09.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

Ухвала від 09.03.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Кавацюк В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні