Ухвала
від 01.09.2023 по справі 205/8924/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

01.09.2023 Єдиний унікальний номер 205/8924/23

Номер провадження: 2/205/3004/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 вересня 2023 року м. Дніпро

Суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська Мовчан Д.В. розглянувши клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору,-

ВСТАНОВИВ:

29 серпня 2023 року до Ленінського районного суду м. Дніпропетровська надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , МПП «Галакс», Товариства з обмеженою відповідальністю спільне українсько польське підприємство «Регалс» про розірвання договору про надання послуг.

Разом з позовною заявою позивач заявила клопотання про звільнення від сплати судового збору, яке мотивує тим, що в Україні введений військовий стан, зумовлений нападом на нашу країну російської федерації, у зв`язку з чим, вона не має можливості сплатити судовий збір, оскільки вона є внутрішньо переміщеною особою, власного нерухомого майна на підконтрольній Україні території не має, не працює та допомоги по безробіттю не отримує, тобто має скрутне матеріальне становище.

Дослідивши вищевказане клопотання та надані матеріали суд вважає, що в задоволені клопотання необхідно відмовити з таких підстав.

Згідно з ч. 1 та ч. 3ст. 136 ЦПК Українисуд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно дост. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Таким чином, законодавством встановлені конкретні умови, за наявності яких можливе звільнення від сплати судового збору, його відстрочення або розстрочення.

Отже, єдиною підставою для звільнення, розстрочки, відстрочки від сплати судового збору є незадовільний майновий стан сторони, тобто фізичної або юридичної особи. Звільнення сторони від сплати судового збору є правом, а не обов`язком суду. При цьому, заява про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в позовній заяві, яка подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідну заяву, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

В даному випадку позивач в обґрунтування скрутного матеріального стану позивача посилається на відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків від 18.07.2023 року.

Зі змісту вказаної відомості вбачається, що позивач у період з 1 кварталу 2022 року по 2 квартал 2023 року не отримувала будь-якого доходу. Разом із тим, позивачем не надано суду доказів на підтвердження тієї обставини, що нею не було отримано дохід, починаючи з у період із 01.07.2023 року до дня звернення до суду 29.08.2023 року та, що остання не може сплатити судовий збір за подання позовної заяви.

Окремо суд зазначає, що відомості, надані представником позивача свідчать лише про те, що позивач не була працевлаштована з 1 кварталу 2022 року по 2 квартал 2023 року та не отримує доходи за цей період часу.

При цьому, слід зазначити, що сама по собі відсутність доходів, які підлягають оподаткуванню і обліковуються органами ДПС, не свідчить про скрутне матеріальне становище. Доказів про відсутність інших джерел доходів суду не надано.

Крім того, зі змісту позовної заяви слідує, що позивач не є особою похилого віку, докази щодо її непрацездатності у справі відсутні, факт того, що вона не працює та не отримує доходів залежить виключно від її волевиявлення.

Крім того, відповідно дост. 129 Конституції Українияк одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Тобто, самі лише обставини, пов`язані з відсутністю коштів, не можуть вважатися підставою відстрочення сплати судового збору, враховуючи, що позивачем не додано належних доказів, які б підтверджували неможливість сплатити судовий збір у визначеному законом розмірі.

З урахування вищевикладеного, клопотання представника позивача про звільнення від сплати судового збору задоволенню не підлягає.

Окремо суд наголошує, що пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободгарантує кожному право на звернення до суду з позовом щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Однак у даному випадку необхідність сплати судового збору є певним обмеженням при зверненні до суду, однак таке обмеження є загальним для всіх суб`єктів, яке визначеноЦПК України.

Суд також враховує, що Європейським судом з прав людини у справі «Креуз проти Польщі» від 19.06.2001 року, зазначено, що вимога сплати зборів цивільними судами у зв`язку з поданням позовів, які вони мають розглянути, не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

На підставі викладеного, суд вважає, що у задоволенні клопотання позивача слід відмовити.

Керуючись ст.ст.136,258,260,261 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання позивача ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору,- відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:Д.В.Мовчан .

СудЛенінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення01.09.2023
Оприлюднено06.09.2023
Номер документу113224122
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —205/8924/23

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Мовчан Д. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Мовчан Д. В.

Постанова від 30.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Мовчан Д. В.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Мовчан Д. В.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Мовчан Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні