Рішення
від 21.09.2010 по справі 2-6340/2010
СНІЖНЯНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-6340/2010

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2010 р.

Сніжнянський міський суд Д онецької області

в складі:

головуючого судді Ра дченка В.Є.

при секретарі Кама шевій С.В.

з участю:

позивача - ОСОБА_1 (не з* явився, повідомлений належни м чином)

представника відповідача - Позніченко М.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Сн іжне справу за позовом ОСОБ А_1 до Управління Пенсійног о фонду України в м. Сніжне про поновлення пропущеного стро ку для звернення до суду за пе ріод з 01.08.2007 р. до 1.08.2010 р., зобов'язан ня нарахувати та виплатити н едоплачену щомісячну держав ну соціальну допомогу як дит ині війни за період з 1.01.2007 р. по 1. 08.2010 роки,-

ВСТАНОВИВ:

18.08.2010 року ОСОБА_1 зверну вся до суду з позовом до Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в м. Сніжне про поновлення с троку для звернення до суду з а період з 1.08.2007 року по 1.08.2010 р., зоб ов'язання нарахувати та випл атити недоплачену щомісячну державну соціальну допомогу як дитині війни за період з 1.01. 2007 р. по 1.08.2010 роки

Позовні вимоги позивач об ґрунтовує тим, що він віднесе ний до категорії дітей війни . Зазначив, що у 2007, 2008, 2009, 2010 р.р. ніяк их доплат до пенсії відповід ач не нараховував і не сплачу вав, що не відповідає ст. 6 Зако ну України «Про соціальний з ахист дітей війни». Отже, як вв ажає позивач, відповідач пор ушив його права та інтереси.

Позивач в судове засідання не з*явився. Про час та місце р озгляди справи був повідомле ний у встановленому законом порядку. До початку судового засідання позивач надав суд у письмову заяву з проханням розглянути справу за його ві дсутності. В зв' язку з цим не прибуття у судове засідання позивача, належним чином пов ідомленого та надавшего суду письмову заяву з проханням р озглянути справу за його від сутності - не є перешкодою для розгляду справи.

Представник відповідач а за довіреністю Позніченк о М.В. у судовому засіданні п озов не визнала, надала запер ечення проти позову, у яких во на посилається на те, що поряд ок надання пільг, передбачен их статтею 6 Закону України «П ро соціальний захист дітей в ійни», Кабінетом Міністрів У країни у 2006 році не було розроб лено. Законом України «Про Де ржавній бюджет України на 2007 р ік» дія ст. 6 Закону України "Пр о соціальний захист дітей ві йни" призупинена, законодавч о не було врегульовано питан ня стосовно фінансування вип лати підвищення до пенсії у р озмірі 30 відсотків мінімальн ої пенсії за віком дітям війн и. Відповідно до вказаного За кону підвищення до пенсії ді тям війни виплачується за ра хунок коштів Державного бюдж ету України, а не за рахунок ко штів Пенсійного фонду Україн и. У 2008 році згідно постанови КМ У № 530 від 28.05.2008 року позивачу бул а нарахована та виплачена де ржавна соціальна допомога, я к дитині війни. Вимоги позива ча щодо підвищення пенсії вв ажає незаконними, просила су д відмовити у задоволенні по зову.

Заслухавши представника в ідповідача, дослідивши матер іали справи, суд прийшов до ви сновку, що позов підлягає час тковому задоволенню з наступ них підстав.

Судом встановлені такі фак ти та відповідні їм обставин и.

Відповідно до Закону Украї ни "Про соціальний захист діт ей війни" до дітей війни відн есені особи, які є громадянам и України та яким на час закін чення Другої світової війни (2 вересня 1945 року) було менше 18 р оків.

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 , віднесений до соціальної г рупи “Діти війни” відповідно до вимог статті 1 Закону Украї ни “Про соціальний захист ді тей війни” та знаходиться на обліку в УПФУ в м. Сніжне Доне цької області, що підтверджу ється копією паспорта громад янина України (а.с.4), копією пен сійного посвідчення НОМЕР _1 (а.с.5)

Статтею 6 Закону України "Пр о соціальний захист дітей ві йни" передбачено, що дітям вій ни пенсії або щомісячне дові чне грошове утримання чи дер жавна соціальна допомога, що виплачується замість пенсії , підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком.

Пунктом 12 статті 71 Закону Укр аїни «Про державний бюджет У країни на 2007 рік» було зупинен о на 2007 рік дію статті 6 Закону У країни "Про соціальний захис т дітей війни" з урахуванням статті 111 цього Закону, якою бу ло встановлено, що у 2007 році під вищення до пенсії або щоміся чного довічного грошового ут римання чи державної соціаль ної допомоги, яка виплачуєть ся замість пенсії, відповід но до статті 6 Закону України «Про соціальний захист діте й війни» виплачується особа м, які є інвалідами (крім тих, на яких поширюється дія Зак ону України «Про статус вете ранів війни, гарантії їх соці ального захисту»), у розмірі 50 відсотків від розміру надба вки, встановленої для учасни ків війни.

Рішенням Конституційного Суду України N 6-рп/2007 від 9 липня 2007 року у справі N 1-29/2007 про соціал ьні гарантії громадян був ви знаний таким, що не відповіда є Конституції України (є неко нституційним) пункт 12 статті 7 1, стаття 111 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" від 19 грудня 2006 року N 489-V, яки м була зупинена на 2007 рік дія ст атті 6 Закону України "Про соц іальний захист дітей війни".

Рішення Конституційного С уду України є обов'язковими д о виконання на території Укр аїни, остаточними, не можуть б ути оскаржені та мають преюд иціальне значення для судів загальної юрисдикції при роз гляді ними позовів у зв'язку з правовідносинами, які виник ли внаслідок дії положень ст атей зазначених законів, що в изнані неконституційними.

Таким чином, суд вважає необ хідним визнати права позивач а на виплату підвищення до пе нсії за віком як дитині війни в розмірі 30 % мінімальної пенс ії за віком з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 року внаслідок неза конної бездіяльності відпов ідача. Через це суд прийшов до висновку про необхідність з обов'язати відповідача нарах увати позивачу недоплачену щ омісячну державну соціальну допомогу як дитині війни від повідно до статті 6 Закону Ук раїни «Про соціальний з ахист дітей війни» за період з 9 липня 2007 року по 31 грудня 2007 ро ку.

Частиною 2 статті 3 Закону Ук раїни "Про соціальний захист дітей війни" передбачено, що д ержавні соціальні гарантії д ітям війни, встановлені цим З аконом, не можуть бути обмеже ні або скасовані іншими норм ативно-правовими актами.

Відповідно до частини 2 стат ті 19 Конституції України орга ни державної влади та органи місцевого самоврядування, ї х посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межа х повноважень та у спосіб, що п ередбачені Конституцією та З аконами України.

Підпунктом 2 пункту 41 розділ у II Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких з аконодавчих актів України» в ід 28 грудня 2007 року N 107-VI, що набрав чинності з 1 січня 2008 року, стат тя 6 Закону України "Про соціал ьний захист дітей війни" викл адена в новій редакції, яка пе редбачає, що дітям війни (крім тих, на яких поширюється дія З акону України "Про статус вет еранів війни, гарантії їх соц іального захисту") до пенсії а бо щомісячного довічного гро шового утримання чи державно ї соціальної допомоги, що вип лачується замість пенсії, ви плачується підвищення у розм ірі надбавки, встановленої д ля учасників війни, тобто на 10 процентів прожиткового міні муму для осіб, які втратили пр ацездатність. Зміни, вн есені підпунктом 2 пункту 41 ро зділу II Закону України «Про Де ржавний бюджет України на 2008 р ік та про внесення змін до дея ких законодавчих актів Украї ни» були визнані такими, що не відповідають Конституції Ук раїни (є неконституційними), з гідно з Рішенням Конституцій ного Суду України від 22 травня 2008 року N 10-рп/2008. У вказаному ріше нні Конституційним судом Укр аїни було зазначено, що полож ення Закону України "Про Держ авний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяки х законодавчих актів України ", визнані неконституційними , втрачають чинність з дня ухв алення Конституційним Судом України цього Рішення. Рішен ня Конституційного Суду Укра їни у цій справі має преюдиці альне значення для судів заг альної юрисдикції при розгля ді ними позовів у зв'язку з пра вовідносинами, які виникли в наслідок дії положень Закону України "Про Державний бюдже т України на 2008 рік та про внесе ння змін до деяких законодав чих актів України", визнаних н еконституційними. Ст аттею 152 Конституції України п ередбачено, що Закони, інші пр авові акти або їх окремі поло ження, що визнані неконститу ційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційн им Судом України рішення про їх неконституційність. В зв' язку з цим, виходячи з рішення Конституційного суду N 10-рп/2008 в ід 22 травня 2008 року, суд прийшов до висновку, що передбачене с таттею 6 Закону України "Про со ціальний захист дітей війни" підвищення пенсії на 30 відсот ків мінімальної пенсії за ві ком діяло з 22 травня 2008 року. Чер ез це суд вважає необхідним в изнати права позивача на вип лату підвищення до пенсії за віком як дитині війни в розмі рі 30 % мінімальної пенсії за ві ком з 22 травня 2008 року по 31.12.2008 р. вн аслідок незаконної бездіяль ності відповідача. Суд прийш ов до висновку про необхідні сть зобов'язати відповідача нарахувати позивачу недопла чену щомісячну державну соці альну допомогу як дитині вій ни за період з 22 травня 2008 року п о 31.12.2008 р.

Згідно ст. 71. Закону України «Про Державний бюджет Украї ни на 2009 р.» від 26 грудня 2008 року N 83 5-VI встановлено, що надано прав о Кабінету Міністрів України у 2009 році встановлювати розмі ри соціальних виплат, які від повідно до законодавства виз начаються залежно від розмір у мінімальної заробітної пла ти, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними про грамами.

Названа норма передбача є встановлення в абсолютних сумах розмірів лише тих випл ат, вихідним критерієм розра хунку яких є розмір мінімаль ної заробітної плати. Відпо відно її дія не поширюється н а спірні правовідносини, оск ільки розмір зазначених соц іальних виплат згідно із Зак оном України «Про соціальний захист дітей війни» залежит ь від розміру мінімальної пе нсії за віком.

Отже, нарахування та випл ата у 2009 році дітям війни підви щення до пенсії або щомісячн ого грошового довічного утр имання чи державної соціальн ої допомоги ,що виплачується замість пенсії, повинні здій снюватися відповідно до норм Закону України «Про соціаль ний захист дітей війни».

Виходячи з зазначеного по зивач, який є пенсіонером і на ділений статусом «дитина вій ни», за 2009 рік мав право на отри мання підвищення до пенсії у розмірі 30 відсотків мінімаль ної пенсії за віком.

Також позивач мав право на о тримання підвищення до пенсі ї у розмірі 30 відсотків мініма льної пенсії за віком за пері од з 1.01.2010 року по 1.08.2010 року.

Ст. 257 ЦПК України передбачен о, що загальна позовна давніс ть встановлюється триваліст ю у три роки. Відповідно до ч. 5 с т. 267 ЦПК України якщо суд визна є поважними причини пропущен ня позовної давності, поруше не право підлягає захисту. По зивач звернувся до суду 18.08.2010 ро ку, при цьому він просив в позо вній заяві про поновлення ст року звернення до суду. Відпо відач наполягає на застосува нні строку позовної давності . Суд вважає причину пропуску строку для звернення до суду з вимогою про виплату підвищ ення до пенсії як дитині війн и поважною у зв'язку з тим, що п озивач є людиною похилого ві ку та обов'язок щодо здійснен ня доплат та підвищень до пен сій чинним законодавством по кладений на органи Пенсійног о фонду України. Через це суд п рийшов до висновку про необх ідність поновити позивачу пр опущений строк звернення до суду.

Суд не приймає поси лання відповідача на те, що на законодавчому рівні не визн ачено, яким чином обчислюєть ся розмір 30% виплати дітям вій ни, а мінімальний розмір пенс ії за віком визначений Закон ом України «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування» застосовується л ише при визначенні розмірів пенсій, призначених за цим За коном.

Статтею 7 Закону України "П ро соціальний захист дітей в ійни" передбачено, що фінансо ве забезпечення державних со ціальних гарантій, передбаче них цим Законом, здійснюєтьс я за рахунок коштів Державно го бюджету України.

Суд не приймає посилання ві дповідача на відсутність бюд жетного фінансування в обсяз і передбаченому Законом Укра їни "Про соціальний захист ді тей війни" для здійснення соц іальних виплат, з огляду на п риписи статті 88 Закону Україн и „Про Державний бюджет на 2007 р ік” в якій визначено, що в разі недостатності виділених з Д ержавного бюджету України ко штів по бюджетних програмах, пов'язаних з розмежуванням д жерел виплати пенсій між Де ржавним бюджетом України та Пенсійним фондом України, пе нсії, визначені законодавст вом для відповідних категорі й громадян, виплачуються у по вному обсязі за рахунок влас них надходжень Пенсійного фо нду України.

Судові рішення ухвалюютьс я в межах норм діючого законо давства в незалежності від п ричин ненадходження коштів з Державного бюджету України на виплату допомоги, відпові дно до вимог частини 2 статті 3 Конституції України, за якою права і свободи людини та їх г арантії визначають зміст і с прямованість діяльності дер жави, держава відповідає пер ед людиною за свою діяльніст ь, утвердження і забезпеченн я прав і свобод людини є голов ним обов'язком держави.

На підставі викладе ного, керуючись ст. 15 ЦК Україн и, ст.ст. 212,213,214,215 ЦПК України, суд, -

ВИР ІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 д о Управління Пенсійного фонд у України в м. Сніжне про понов лення пропущеного строку для звернення до суду за період з 01.08.2007 р. до 1.08.2010 р., зобов'язання нар ахувати та виплатити недопла чену щомісячну державну соці альну допомогу як дитині вій ни за період з 1.01.2007 р. по 1.08.2010 роки- задовольнити частково.

Поновити ОСОБА_1 пропущ ений строк звернення до суду .

Зобов`язати Управління Пенсійного Фонду України в м . Сніжне здійснити ОСОБА_1 нарахування та виплату підв ищення до пенсії за рахунок к оштів Державного бюджету Укр аїни у розмірі 30% мінімальної пенсії за віком, як дитині вій ни, за період часу з 09.07.2007 року по 31.12.2007 року з урахуванням фактич но здійсненних виплат.

Зобов`язати Управлінн я Пенсійного Фонду України в м. Сніжне здійснити ОСОБА_1 нарахування та виплату під вищення до пенсії за рахунок коштів Державного бюджету У країни у розмірі 30% мінімально ї пенсії за віком як дитині ві йни, за період часу з 22.05.2008 року п о 31.12.2008 року включно з урахуванн ям фактично здійсненних випл ат.

Зобов`язати Управлін ня Пенсійного Фонду України в м. Сніжне здійснити ОСОБ А_1 нарахування та виплату п ідвищення до пенсії за рахун ок коштів Державного бюджет України у розмірі 30% мінімальн ої пенсії за віком, як дитині в ійни, за період часу з 01.01.2009 року по 31.12.2009 року з урахуванням фак тично здійсненних виплат.

Зобов`язати Управлінн я Пенсійного Фонду України в м. Сніжне здійснити ОСОБА _1 нарахування та виплату пі двищення до пенсії за рахуно к коштів Державного бюджет У країни у розмірі 30% мінімально ї пенсії за віком, як дитині ві йни, за період часу з 01.01.2010 року п о 1.08.2010 року з урахуванням факти чно здійсненних виплат

В задоволенні решти позо вних вимог ОСОБА_1 до Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в м. Сніжне - відмовити.

Рішення може бути повніст ю або частково оскаржено сто ронами, іншими особами, які бе руть участь у справі, а також о собами, які не брали участь у с праві, якщо суд вирішив питан ня про їх права та обов' язки до Апеляційного суду Донець кої області через Сніжнянськ ий міський суд. Апеляційна ск арга подається протягом деся ти днів з дня проголошення рі шення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішен ня, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього р ішення.

Головуючий :

СудСніжнянський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення21.09.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11324085
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-6340/2010

Ухвала від 10.06.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Ткаченко Н. В.

Ухвала від 15.12.2010

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Полонець Сергій Миколайович

Рішення від 07.10.2010

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олефіренко Наталя Анатоліївна

Ухвала від 28.10.2010

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Холод Роман Сергійович

Рішення від 21.09.2010

Цивільне

Сніжнянський міський суд Донецької області

Радченко Віталій Євгенович

Рішення від 21.08.2010

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Канурна Ольга Дем'янівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні