Ухвала
від 05.09.2023 по справі 642/3556/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

05.09.2023

642/3556/23

1-кс/642/2575/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про дозвіл на тимчасовий доступ до інформації,

яка містить охоронювану законом таємницю

05 вересня 2023 року м. Харків

Слідчий суддя Ленінського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню за №42023222030000107 від 27.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді надійшло вказане клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню за №42023222030000107 від 27.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчим відділенням ВП №2 Харківського РУП №3 ГУНП в Харківській області здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР за №42023222030000107 від 27.06.2023.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ході моніторингу мережі Інтернет виявлено публікацію на порталі новин « ІНФОРМАЦІЯ_1 » від 23.06.2023 щодо вчинення розкрадання бюджетних коштів посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »та службовимиособами Національногонаукового центру« ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерстваюстиції України під час проведення будівельних робіт.

Встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за попередньою змовою із службовими особами Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України заволоділи бюджетними грошовими коштами шляхом завищення обсягів виконаних робіт при виконанні робіт з будівництва приміщень для лабораторії Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України.

Так, між Національним науковим центром «

ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » 05.11.2021 укладено договір № 143/21 на виконання робіт з будівництва ДНК-лабораторії Національного наукового центру « ІНФОРМАЦІЯ_3 » Міністерства юстиції України за адресою: АДРЕСА_1 , з виготовленням проектно-кошторисної документації (код ДК 021:2015 45220000-5 Інженерні та будівельні роботи) на суму 19490800 грн.

Відповідно до інформації з сайту « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за вищевказаним договором на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » були здійснені проплати в загальній сумі 16025160, 5 грн.

В ході досудового слідства проведено комплексну судову будівельно-технічну та економічну експертизу, відповідно до висновків якої обсяг і вартість фактично виконаних робіт за договором від 05.11.2021 № 143/21 не відповідають даним, зазначеним в актах виконаних робіт до вказаного договору на суму 4506820, 64 грн, а сума надлишково сплачених грошових коштів на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 за вказаним договором складає 13943248, 35 грн.»

В ході досудового слідства встановлено, що грошові кошти, які надійшли на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в подальшому були перераховані в більшій частині на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , з призначенням платежу «сплата за будівельні матеріали».

Також встановлено, що в подальшому з рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » грошові кошти частково були перераховані на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 , з призначенням платежу «сплата за шпалери».

Також встановлено, що директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_3 та директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_4 є офіційним подружжям.

Вищезазначене свідчить про змову службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на заволодіння бюджетними грошовими коштами, виділеними на проведення робіт з будівництва ДНК-лабораторії, в т.ч. шляхом завищення вартості будівельних матеріалів, які поставлені через ланку підприємств, пов`язаних з генпідрядником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Враховуючи вищевикладене, для повного і всебічного досудового розслідування, перевірки викладених відомостей, проведення документальної перевірки з питань подальшого використання грошових коштів, отриманих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від ННЦ, судової товарознавчої експертизи у органу досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до фінансово-господарської документації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 , по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , щодо постачання ТМЦ, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Вказана документація, що стосується вчинення даного кримінального правопорушення, має важливе значення для доказування у вищевказаному кримінальному провадженні, оскільки містить підписи сторін, документи, що місять відповідні рішення певних посадових осіб підприємства/організації чи фізичної особи, тощо, яка необхідна в тому числі для подальшого проведення комплексу необхідних судових експертиз.

Вказані відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні та під час судового розгляду, будуть сприяти у встановленні осіб причетних до кримінального правопорушення, а іншим шляхом неможливо отримати дану інформацію, про що свідчать матеріали кримінального провадження, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до зазначених документів з можливістю їх вилучення. Вилучення означених вище документів обумовлене тим, що орган досудового розслідування не може запросити у порядку ст. 93 КПК України відомості, що містять у вище таких документах, та згідно до ст. 162 КПК України інформація у вказаній документації віднесена до такої, що містить охоронювану законом таємницю.

Прокурор у судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання у його відсутності. Клопотання підтримує у повному обсязі.

Також слідчийнадав довідку,згідно зякою представникТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 »,ЄДРПОУ НОМЕР_2 ,повідомлений прослухання справи

На підставі ч.4ст.107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Суд, дослідивши надані матеріали, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню на підставі наступного.

Як зазначено у ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії, та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідност. 162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: 1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; 2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю; 3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; 4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; 5) відомості, які можуть становити банківську таємницю; 6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру; 7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; 8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; 9) державна таємниця; 10) таємниця фінансового моніторингу; 11) відомості, що становлять професійну таємницю відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки".

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що існує обґрунтована підстава щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

Таким чином, вищезазначені обставини дають слідчому судді підстави для висновку про наявність передбачених ст.132, ст.162, ч.5 ст.163та ч.6 ст.163 КПК Українипідстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст.132,160,162,163 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотаннязадовольнити.

Надати слідчому СВ ВП №2 ХРУП№3 ГУНП ОСОБА_5 , а також групі прокурорів Новобаварської окружної прокуратури міста Харкова Харківської області ОСОБА_6 , ОСОБА_7 на здійснення тимчасового доступу до фінансово-господарської документації по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , щодо постачання ТМЦ, а саме: договорів з усіма додатками, додаткових угод до них, специфікацій, рахунків, актів приймання/передачі, прибуткових накладних, видаткових накладних, товаро-транспортних накладних, податкових накладних, платіжних доручень, листування, сертифікатів якості, сертифікатів відповідності за період з 01.11.2021 по 01.06.2022, а також аналогічної фінансово-господарської документації, яка підтверджує придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » зазначених ТМЦ, які були поставлені на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ЄДРПОУ НОМЕР_2 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю ознайомитися з ними, отримати та вилучити їх копії, завірені відповідно до вимог діючого законодавства.

Строк дії ухвали - 2 місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ч. 1ст. 166 КПК Україниу разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113248247
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів по кримінальному провадженню за №42023222030000107 від 27.06.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —642/3556/23

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 26.03.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Курило О. М.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

Ухвала від 01.03.2024

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Харкова

Петрова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні