Ухвала
від 06.09.2023 по справі 137/770/23
ЛІТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

137/770/23

У Х В А Л А

06.09.2023 смт. Літин

Літинський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Гопкіна П.В.,

за участю секретаря Іванової І.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Літині матеріали цивільної справи за позовом Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Приватне акціонерне товариство "Племзавод "Літинський", про конфіскацію земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Літинського районного суду Вінницької області у зазначеній справі було призначено підготовче судове засідання.

У свою чергу 06.09.2023 до суду надійшло клопотання від ОСОБА_2 , котрим остання просить її залучити до розгляду у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача, оскільки вона, як з її слів, близько 10 років відкрито та безперервно володіє спірним нерухомим майном, яке належить ОСОБА_1 , у звязку з чим нею готується позовна заява про визнання права власності на вказане майно за набувальною давністю (а.с. 72-73).

Представник позивача Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до підготовчого судового засідання не з`явився, хоча про місце, дату та час судового засідання був повідомлений заздалегідь та належним чином. Про причини неявки не попередив, будь-яких клопотань на адресу суду не надав (а.с. 69).

Відповідач ОСОБА_1 до судового засідання не з`явився, хоча відповідно до ч. 11 ст. 128 ЦПК України був повідомлений належним чином про місце дату та час судового засідання через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України (а.с. 68).

Представник третьої особи ПрАТ «Племзавод Літинський» Олексюк О.П. до судового засідання не з`явився. Надав до суду заяву, відповідно до якої просив розгляд справи проводити у відсутність представника третьої особи, а рішення прийняти на розсуд суду (а.с. 79).

Відповідно до ст. 247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося, оскільки сторони не з`явилися у судове засідання.

Дослідивши матеріали справи, заяву представника ПрАТ «Племзавод Літинський» та заяву ОСОБА_2 суд приходить до наступних висновків.

Так, згідно п. 3 ч.2 ст. 198 ЦПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Виходячи з обставин, які виникли при підготовці справи до судового розгляду, зокрема у тому, що сторони у судове засідання не з`явились і суд самостійно не може здійснити дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, відтак підготовче засідання у справі слід відкласти.

Щодо клопотання ОСОБА_2 .

Частиною 4 ст. ст. 53 ЦПК України передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Відповідно до ч.1 ст. 334 ЦК України, набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

У свою чергу згідно п.п. 1,2 ст. 119 ЗК України визначено порядок набуття права на земельну ділянку за давністю користування (набувальна давність), зокрема громадяни, які добросовісно, відкрито і безперервно протягом п`ятнадцяти років користуються земельною ділянкою, але не мають документів, що засвідчують наявність у них прав на зазначену земельну ділянку, можуть звернутися до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування з клопотанням про передачу такої земельної ділянки у їхню власність. Набуття громадянами права власності на земельну ділянку за давністю користування здійснюється в порядку безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами згідно із статтею 118 цього Кодексу в межах норм, визначених статтею 121 цього Кодексу.

При розгляді клопотання ОСОБА_2 суд враховує практику Європейського суду з прав людини (Рішення Суду у справі Жоффр де ля Прадель проти Франції від 16.12.1992 p.) де зазначено, що реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух.

Отже, оскільки набуття громадянами права власності на земельну ділянку на підставі набувальної давності проводиться шляхом безоплатної приватизації земельних ділянок згідно зі статтею 118 Земельного кодексу України, і оскільки в клопотанні ОСОБА_2 не представлено обґрунтування, як майбутнє рішення може вплинути на її права та обов`язки, не надані докази щодо родинних зв`язків між відповідачем і ОСОБА_2 , а також не представлені інші докази щодо обставин, на які вона посилається при зверненні до суду, з метою виконання вимог процесуального та матеріального законодавства, суд приходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні клопотання ОСОБА_2 ..

Керуючись ст. ст. 197, 198, 247 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання ОСОБА_2 , відмовити.

Підготовче судове засідання в цивільний справі за позовом Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Приватне акціонерне товариство "Племзавод "Літинський", про конфіскацію земельної ділянки, відкласти на іншу дату та час, направивши позивачу судову повістку, а виклик відповідача - ОСОБА_1 слід здійснити через розміщення оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України згідно з ч.10 ст.187 ЦПК України.

Копію ухвали надіслати позивачу та ОСОБА_2 , до відома.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя:П. В. Гопкін

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113257806
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —137/770/23

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Літинський районний суд Вінницької області

Гопкін П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні