Ухвала
від 04.09.2023 по справі 918/293/23
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

04 вересня 2023 року

м. Київ

cправа № 918/293/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Дроботової Т. Б. - головуючого, Багай Н. О., Чумака Ю. Я.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Садового товариства "Західний"

на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.07.2023

та рішення Господарського суду Рівненської області від 22.05.2023

у справі за позовом Садового товариства "Західний"

до відповідача Приватного акціонерного товариства "Рівнеобленерго"

про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

15.08.2023 (подана 10.08.2023) до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду надійшла касаційна скарга Садового товариства "Західний" (далі - позивач, скаржник) на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.07.2023 та рішення Господарського суду Рівненської області від 22.05.2023 у справі № 918/293/23 разом із заявою про поновлення строку на касаційне оскарження зазначених судових рішень.

За наслідками перевірки матеріалів цієї касаційної скарги, суд залишає її без руху з огляду на таке.

Право на касаційне оскарження закріплено у статті 287 Господарського процесуального кодексу України і реалізується у спосіб подання в установленому порядку касаційної скарги, форма та зміст якої також визначається процесуальним законом.

Звернення з касаційною скаргою є суб`єктивною дією скаржника, який зацікавлений у касаційному перегляді судового рішення та залежить від його волевиявлення.

Вимоги до форми та змісту касаційної скарги встановлено статтею 290 Господарського процесуального кодексу України, строки подання скарги - статтею 288 цього Кодексу.

Відповідно до статті 288 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення. Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 4 статті 293 цього Кодексу.

Процесуальні строки роблять процес динамічним і прогнозованим. Без наявності строків на ту чи іншу процесуальну дію або без їх дотримання в господарському судочинстві виникнуть порушення прав сторін - учасників господарського процесу.

За статтею 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Можливість поновлення судом касаційної інстанції пропущеного строку не є необмеженою, а вирішення цього питання пов`язується із наявністю поважних причин пропуску строку.

Причини пропуску строку є поважними, якщо обставини, які зумовили такі причини, є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, що оскаржує судове рішення, та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 09.10.2018 у справі № 5/452/06 зазначено, що відповідне право касаційного оскарження не є абсолютним, і у будь-якому разі на суд покладено обов`язок надавати оцінку обґрунтованості причин пропуску строку оскарження судового рішення, у тому числі суд має звернути увагу на те, наскільки швидко й сумлінно діяв скаржник з метою оскарження судового рішення та, відповідно, чи є в його діях ознаки зловживання правом на оскарження судового рішення, і мотивувати підстави поновлення цього строку.

Процесуальне законодавство встановлює певний порядок дій касаційного господарського суду при виявленні недоліків, зокрема, касаційної скарги. Як у випадку невиконання вимог статті 290 Господарського процесуального кодексу України щодо форми та змісту скарги, так і вимог щодо дотримання строку касаційного оскарження, зокрема, відсутності відповідного клопотання чи визнання вказаних у ньому підстав неповажними, - касаційна скарга залишається без руху.

Як вбачається із матеріалів касаційної скарги, предметом касаційного оскарження є постанова Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.07.2023, повний текст якої складено 14.07.2023, строк на оскарження якої сплив 03.08.2023.

Позивач із касаційною скаргою до Верховного Суду звернувся 10.08.2023, тобто з пропуском строку, встановленого Господарським процесуальним кодексом України для подання касаційної скарги, заявивши при цьому заяву про його поновлення.

Вказану заяву про поновлення строку на касаційне оскарження скаржник обґрунтовує тим, що представник позивача - Павлюк Ірина (адвокат), яка подає касаційну скаргу, змогла ознайомитись із оскаржуваною постановою лише 07.08.2023, оскільки була у відрядженні за межами України, про що надано копію закордонного паспорту з відмітками про виїзд з України 29.07.2023 та в`їзд 06.08.2023. Також, в заяві зазначено що постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.07.2023 в письмовій формі через "Електронний суд" представник не отримала, через те, що в особистому кабінеті адвоката Павлюк Ірини при відкритті файла з посиланням на оскаржувану постанову виявилось що до нього не прикріплені файли та додатки тобто повний текст зазначеної постанови. Щодо електронної адреси позивача - зазначає, що вона заблокована тривалий період в наслідок наявності електронних вірусів. Отже, повний текст постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.07.2023 не вручено до моменту подання касаційної скарги, а з текстом оскаржуваної постанови представник позивача ознайомилась на сайті єдиного державного реєстру судових рішень лише 07.08.2023, після повернення в Україну з відрядження.

Проаналізувавши надані скаржником документи, які, на його думку, підтверджують поважність причин пропуску строку на касаційне оскарження постанови суду апеляційної інстанції, Верховний Суд зазначає про ненаведення скаржником переконливих аргументів щодо того, що саме позбавило його можливості звернутися із касаційною скаргою раніше, ніж 10.08.2023, враховуючи, що постанова апеляційного господарського суду від 12.07.2023, повний текст якої складено 14.07.2023, була 17.07.2023 надіслана до єдиного державного реєстру судових рішень, який є відкритим, і 18.07.2023 - оприлюднена, що свідчить про можливість позивача ознайомитись з повним текстом цієї постанови у вказаному реєстрі з 18.07.2023 та у встановлені законом строки звернутись із цією касаційною скаргою (тобто ще до 29.07.2023 - відрядження представника позивача адвоката Павлюк Ірини).

При цьому суд касаційної інстанції враховує позицію Європейського суду з прав людини, викладену в рішенні у справі "Пономарьов проти України" від 03.04.2008, згідно з якою сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження, що не було зроблено позивачем у цьому випадку.

Отже, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів для прискорення процедури розгляду. Скаржник, подавши апеляційну скаргу, з метою добросовісного користування процесуальними правами учасника судового процесу згідно з вимогами статті 43 Господарського процесуального кодексу України повинен був виявляти інтерес до відомого йому провадження, зокрема, щодо руху поданої ним скарги та результату розгляду її судом.

Садове товариство "Західний" безумовно було обізнане про існування судового провадження, тому що саме ним подано апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Рівненської області від 22.05.2023 у справі № 918/293/23. Також, представник позивача - Бучек В.О. (адвокат), який був присутній 12.07.2023 у судому засіданні в апеляційному господарському суді, що вбачається із тексту постанови, як учасник справи, який мав вживати заходів щоб дізнатись про стан відомого йому апеляційного провадження, мав можливість ознайомитись з повним текстом цієї постанови у справі в єдиному державному реєстрі судових рішень з 18.07.2023 та звернутись з касаційною скаргою.

Водночас скаржником не наведено переконливих аргументів стосовно того, що позбавило його можливості звернутися із касаційною скаргою раніше, ніж 10.08.2023, у зв`язку з чим підстави для поновлення встановленого законом строку на касаційне оскарження вказаної постанови суду апеляційної інстанції не є поважними.

Відповідно до частини 3 статті 292 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 288 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними.

Оскільки касаційну скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання та скаржником не подано належних доказів на підтвердження поважності причин пропуску ним строку на касаційне оскарження постанови суду апеляційної інстанції, вказані ним підстави поновлення строку визнані судом неповажними то ця касаційна скарга залишається без руху із наданням скаржникові строку для усунення недоліків.

Верховний Суд також зазначає таке.

Відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 290 Господарського процесуального кодексу України до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За приписами підпункту 1 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2023 становить 2 684,00 грн.

За змістом підпункту 5 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду касаційної скарги на рішення суду необхідно сплатити 200 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Ціна позову у позовах про визнання права власності на майно або його витребування визначається вартістю майна (пункт 2 частини 1 статті 163 Господарського процесуального кодексу України).

Предметом позову у цій справі є визнання за Садовим товариством "Західний" право приватної власності на бетонні електроопори в кількості 1283 штук, на які змонтовані повітряні лінії електропередач потужністю 04 кВт загальною протяжністю 34,17 км, розташовані та території Садового товариства "Західний", с. Нова Українка Рівненського району Рівненської області.

Статтею 289 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що касаційна скарга подається безпосередньо до суду касаційної інстанції, а отже, за відсутності відомостей у касаційній скарзі та судових рішеннях щодо визначення вартості спірного майна, Верховний Суд не може перевірити правильність розрахунку скаржником розміру судового збору за подання відповідної касаційної скарги, виходячи з пункту 2 частини 1 статті 163 Господарського процесуального кодексу України.

Ураховуючи зазначене, скаржник повинен надати докази на підтвердження вартості спірного майна та у разі необхідності доплатити судовий збір за подання касаційної скарги (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, з урахуванням для пониження відповідного розміру ставки судового збору, який застосовується при подачі до суду документів в електронній формі) за наведеними нижче реквізитами:

-Отримувач коштів: ГУК у м. Києві/Печерс. р-н/22030102

-Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783

-Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

-Код банку отримувача (МФО): 899998

-Номер рахунку отримувача (стандарт IBAN):

UA288999980313151207000026007

-Код класифікації доходів бюджету: 22030102

-Судовий збір (Верховний Суд, 055)

-Призначення платежу: *;101.

Суд визначає скаржникові спосіб усунення недоліків касаційної скарги, зазначених в цій ухвалі, шляхом надання інших доказів для поновлення пропущеного процесуального строку на касаційне оскарження або зазначення інших підстав для поновлення пропущеного процесуального строку на оскарження, а також доказів на підтвердження вартості спірного майна та у разі необхідності про сплату судового збору з визначеної вартості спірного майна.

У разі невиконання у встановлений законом строк вимог цієї ухвали касаційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута скаржникові.

Керуючись статтями 234, 235, 290, 292 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

Касаційну скаргу Садового товариства "Західний" на постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 12.07.2023 та рішення Господарського суду Рівненської області від 22.05.2023 у справі № 918/293/23 залишити без руху до 20.09.2023, але строк виконання цієї ухвали не може перевищувати десяти днів із дня вручення її скаржникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Т. Б. Дроботова

Судді Н. О. Багай

Ю. Я. Чумак

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113269488
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/293/23

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 12.07.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 11.07.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Крейбух О.Г.

Рішення від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Рішення від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 29.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні