Ухвала
від 06.09.2023 по справі 914/2026/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.09.2023 Справа № 914/2026/17

місто Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Рима Т. Я. за участю секретаря судових засідань Бернацької Л. В. розглянув у відкритому судовому засіданні

заяву: Виконавчого комітету Львівської міської ради,про:заміну сторони у виконавчому документі, поновлення строку пред`явлення виконавчого документу до виконання та видачу дублікату виконавчого документа у справіза позовом: Заступника керівника Львівської місцевої прокуратури № 1 в інтересах держави в особі Виконавчого комітету Винниківської міської ради,до відповідача:Товариство з обмеженою відповідальністю «Гал-Дім»,про: стягнення заборгованості в сумі 318 268,68 гривень.У судовому засіданні взяли участь представники:

прокурора:Турчин І. Я.,правонаступника стягувача:Шмотолоха О. П.,боржника:не з`явився.Процедури.

На розгляд Господарського суду Львівської області 14.08.2023 надійшла заява Виконавчого комітету Львівської міської ради про заміну сторони (стягувача) у виконавчому документі у справі № 914/2026/17, поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання та видачу дублікату виконавчого документа (далі Заява).

Ухвалою від 16.08.2023 Заву прийнято до розгляду.

Аргументи сторін.

Заява обґрунтована тим, що юридичну особу Стягувача припинено. Його правонаступником є Виконавчий комітет Львівської міської ради. У процесі припинення Стягувача виконавчий документ був втрачений.

Боржник не заперечив вимоги за Заявою.

Мотивувальна частина.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 26.03.2018 у справі № 914/2026/17 скасовано рішення Господарського суду Львівської області від 04.12.2017 та прийнято нове рішення, яким стягнуто з ТОВ «Гал-Дім» на користь Виконавчого комітету Винниківської міської ради до місцевого бюджету міста Винники 318 268,68 грн боргу зі сплати пайового внеску. Вказана постанова залишена без змін постановою Верховного Суду від 27.06.2018.

На виконання постанови Львівського апеляційного господарського суду від 26.03.2018 Господарський суд Львівської області видав наказ від 05.04.2018 (том 2, а. с. 72) (далі - Наказ). Стягувачем за Наказом є Виконавчий комітет Винниківської міської ради.

Заміна сторони у виконавчому документі.

Відповідно до частини 1 статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до частин 1, 2 та 5 статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 16.11.2022 у справі № 522/22205/17: "процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права та (або) обов`язку від однієї особи до іншої у матеріальному праві. Тому незалежно від підстав матеріального правонаступництва процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна у матеріальному правовідношенні".

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва на стадії виконання рішення суду, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах. Таким чином, при вирішенні питання про заміну сторони у виконавчому провадженні необхідно встановити факт вибуття сторони виконавчого провадження та переходу до особи матеріальних прав і обов`язків вибулої сторони.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 718-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Львівської області» (далі - Розпорядження) Винниківську територіальну громаду включено до складу Львівської територіальної громади з адміністративним центром у місті Львів.

Відповідно до пункту 6-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України закінчення повноважень сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів, а також реорганізація сільських, селищних, міських рад, їхніх виконавчих органів як юридичних осіб у зв`язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої України здійснюються з урахуванням таких положень:

1) у день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною територіальною громадою, територія якої затверджена Кабінетом Міністрів України (далі - сформована територіальна громада), припиняються повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, територія яких включена до території сформованої територіальної громади (далі - розформовані територіальні громади);

2) після припинення повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами (далі - ради, що припиняються), їхні виконавчі комітети продовжують здійснювати свої повноваження до затвердження сільською, селищною, міською радою, обраною сформованою територіальною громадою (далі - новообрана рада), персонального складу її виконавчого комітету. Протягом зазначеного строку сільський, селищний, міський голова, обраний сформованою територіальною громадою, очолює такі виконавчі комітети та входить до їх персонального складу;

4) сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов`язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

9) юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі сформованої територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних розформованими територіальними громадами, з дня набуття повноважень новообраною радою;

11) юридична особа - виконавчий комітет новообраної ради є правонаступником прав та обов`язків юридичних осіб - виконавчих комітетів рад, що припиняються, з дня затвердження новообраною радою персонального складу її виконавчого комітету.

Ухвалою Львівської міської ради від 04.02.2021 № 33 «Про виконавчий комітет Львівської міської ради», серед іншого, затверджено персональний склад виконавчого комітеру Львівської міської ради (https://www8.city-adm.lviv.ua/inteam/uhvaly.nsf/(SearchForWeb)/F3B6F4D8A8D2BB83C22586760051A33D?OpenDocument). Вказана ухвала оприлюднена 08.02.2021, отже саме 08.02.2021 набрала чинності.

Зважаючи на вказане, виконавчий комітет Львівської міської ради є правонаступником виконавчого комітету Винниківської міської ради.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (станом на 07.08.2023) виконавчий комітет Винниківської міської ради припинено, правонаступником є виконавчий комітет Львівської міської ради.

З огляду на зазначене Заява у частині заміни стягувача у виконавчому документі підлягає задоволенню.

Поновлення строку пред`явлення Наказу до виконання.

Відповідно до частини 1 статті 329 Господарського процесуального кодексу України у разі пропуску строку для пред`явлення наказу, судового наказу до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років.

Частиною 5 статті 37 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що повернення виконавчого документа стягувачу з підстав, передбачених цією статтею, не позбавляє його права повторно пред`явити виконавчий документ до виконання протягом строків, встановлених статтею 12 цього Закону...

Наказ перебував на виконанні Личаківського відділу Державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (далі - ДВС), однак 08.05.2019 Постановою про повернення виконавчого документа стягувачу від 08.05.2019 Наказ був повернутий Стягувачу у зв`язку з відсутністю у боржника коштів на підставі пункту 2 частини 1 статті 37 Закону України «Про виконавче провадження».

Частиною 5 статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що у разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення…

Зважаючи на те, що Наказ був повернутий 08.05.2019, строк його пред`явлення до виконання перервався 08.05.2019 та з цього ж дня почався новий відлік 3-річного строку пред`явлення Наказу до виконання. Аналогічне вказано й у постанові ДВС від 08.05.2019: «Наказ може бути повторно пред`явлений до виконання у строк до 08.05.2022».

У матеріалах справи немає доказів повторного пред`явлення Наказу до виконання.

Отже, строк пред`явлення Наказу до виконання мав закінчитися 09.05.2022. Однак 24.02.2023 на території України запроваджено правовий режим воєнного стану.

Згідно з положеннями підпункту 4 пункту 10-2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про виконавче провадження» тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану. Вказані положення набрали законної сили цей пункт 26.03.2022.

Отже, строк пред`явлення Наказу до виконання не закінчився. Трирічний строк пред`явлення Наказу до виконання почнеться з дня припинення або скасування воєнного стану, а тому немає підстав для його поновлення строку пред`явлення Наказу до виконання. Відтак у цій частині Заява не підлягає задоволенню.

Щодо видачі дублікату Наказу.

Відповідно до пункту 19.4 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Доказів надіслання Наказу Стягувачу ДВС не може надати, оскільки такі зберігаються 3 роки.

Оскільки строк для пред`явлення наказу до виконання не закінчився, суд вважає за необхідне задовольнити заяву стягувача та видати йому дублікат Наказу.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 52, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити Заяву частково.

2.Замінити стягувача виконавчий комітет Винниківської міської ради (адреса: 79495, Львівська область, місто Винники, вулиця Галицька, будинок 20; ідентифікаційний код 04055950) у наказі Господарського суду Львівської області від 05.04.2018 у справі № 914/2026/17 на виконавчий комітет Львівської міської ради (адреса: 79008, Львівська область, місто Львів, площа Ринок, будинок 1; ідентифікаційний код 26256622).

3.Видати дублікат наказу Господарського суду Львівської області від 05.04.2018 у справі № 914/2026/17.

4.Відмовити у задоволенні решти Заяви.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 07.09.2023.

Суддя Рим Т.Я.

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113292108
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення заборгованості в сумі 318 268,68 гривень.У судовому засіданні взяли участь

Судовий реєстр по справі —914/2026/17

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 03.11.2021

Господарське

Господарський суд Львівської області

Березяк Н.Є.

Постанова від 27.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 03.05.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Постанова від 26.03.2018

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мирутенко Олександр Леонтійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні