Ухвала
від 06.09.2023 по справі 404/492/22
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/492/22

Номер провадження 1-кс/404/2874/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2023 року м. Кропивницький

Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши матеріали клопотання слідчого СВ Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів по матеріалам кримінального провадження № 42021122010000141 від 29.11.2021, з попередньою кваліфікацією за ч. 4 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді Кіровського районного суду міста Кіровограда з клопотанням по вказаному кримінальному провадженню, щодо надання тимчасового доступу до речей та документів, а саме до документів з можливістю вилучення належним чином завірені копії, які знаходяться у володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Клопотання обґрунтовує тим, що в провадженні СВ Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження №42021122010000141 від 29.11.2021, з попередньою кваліфікацією за ч. 4 ст. 190 КК України.

За фактом вчинення невідомими особами можливих шахрайських дій при реєстрації речового права власності на земельну ділянку з кадастровим номером 3510100000:22:140:0009, розташовану за адресою: АДРЕСА_2 , площею 5,0910 га, шляхом підроблення Державного акту на право власності на землю серії КР № 024392, виданого 09.06.1997, внаслідок чого вищезазначена земельна ділянка незаконно вибула з володіння територіальної громади.

Крім того, встановлено, що державна реєстрація прав та їх обтяжень (щодо права власності) на земельну ділянку з кадастровим номером 3510100000:22:140:0009 не здійснювалася.

Таким чином, в рамках досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні постало питання щодо законності проведення державної реєстрації поділу земельної ділянки на дві земельні ділянки з кадастровим номером 3510166900:22:140:0060 та кадастровим номером 3510166900:22:140:0061 без державної реєстрації прав та їх обтяжень на земельну ділянку з кадастровим номером 3510100000:22:140:0009.

Вилучення документів обумовлено наявністю достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та для проведення відповідних експертних досліджень, з метою одержання доказів, які самі по собі та у сукупності з іншими наявними у матеріалах кримінального провадження № 42021122010000141 документами мають суттєве значення для з`ясування обставин злочину.

За правилами ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування технічними засобами кримінального провадження в судовому засіданні не здійснювалось у зв`язку з заявою слідчого про розгляд клопотання без його участі.

Відповідно до статті 2 КПК, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частиною 1 статті 7 КПК зокрема визначено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, належать законність, зміст чого розкриває стаття 9 КПК, згідно із частиною 2 якої прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень. При цьому частиною 3 статті 7 КПК визначено, що зміст та форма кримінального провадження в умовах воєнного стану повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, зазначеним у частині 1 цієї статті, з урахуванням особливостей здійснення кримінального провадження, визначених розділом ІХ-1 цього кодексу.

Частинами 2 і 6 статті 22 КПК визначено зміст однієї з засад кримінального провадження змагальності сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а саме, що сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Стаття 93 КПК встановлює порядок збирання доказів як стороною обвинувачення, так й стороною захисту, й згідно із її частиною 2, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим кодексом.

Згідно частини 1 статті 131 КПК, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК передбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

При цьому частинами 3, 4 статті 132 КПК, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Частиною другою статті 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначає необхідність застосування заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів. Такий доступ направлений на отримання відомостей, що можуть підтвердити або спростувати встановлені у досудовому розслідуванні обставини.

Таким чином, дослідивши письмові матеріали клопотання, враховуючи те, що для досягнення повного, всебічного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, виявлення як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують особу, а також обставин, що пом`якшують чи обтяжують її покарання, з метою надання цим обставинам належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, вважаю за необхідне надати тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно п. п. 1, 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей, документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 9, 159, 162-166, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВ Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому СВ Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 можливість безпосередньо ознайомитись з оригіналами документів у паперовому та електронному вигляді.

Надати можливість слідчому СВ Кропивницького РУП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 особисто зробити належним чином завірені копії з оригіналів документів, які перебувають у володінні Державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 », яке розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , орган управління юридичної особи Міністерство юстиції України), а саме до:

- копії паспорту громадянина України, картки платника податків, заяви про видачу, заяви про реєстрацію, особи якій видавався захищений носій, кваліфікований сертифікат електронного цифрового підпису, за допомогою якого мався доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно та який було використано для проведення у ньому дій щодо проведення державної реєстрації поділу земельної ділянки на дві земельні ділянки з кадастровим номером 3510166900:22:140:0060 та кадастровим номером 3510166900:22:140:0061 без державної реєстрації прав та їх обтяжень на земельну ділянку з кадастровим номером 3510100000:22:140:0009;

- який саме захищений носій, кваліфікований сертифікат електронного цифрового підпису, для доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно було використано для проведення у ньому дій щодо проведення державної реєстрації поділу земельної ділянки на дві земельні ділянки з кадастровим номером 3510166900:22:140:0060 та кадастровим номером 3510166900:22:140:0061 без державної реєстрації прав та їх обтяжень на земельну ділянку з кадастровим номером 3510100000:22:140:0009; хто саме з державних реєстраторів (із зазначенням посади та місця роботи) є його користувачем;

- чи має можливість інша особа, крім визначеного користувача, використовувати захищений носій, кваліфікований сертифікат електронного цифрового підпису, для проведення будь-яких реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно;

- чи проводилось державним реєстратором ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , за допомогою якого саме захищеного носія, кваліфікованого сертифікату електронного цифрового підпису, з якої IP-адреси, кому саме остання належить (за ким закріплена, зафіксована), у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно поділ земельної ділянки на дві земельні ділянки з кадастровим номером 3510166900:22:140:0060 та кадастровим номером 3510166900:22:140:0061 без державної реєстрації прав та їх обтяжень на земельну ділянку з кадастровим номером 3510100000:22:140:0009;

- перелік яких дій (операцій) було здійснено із земельною ділянкою з кадастровими номерами 3510166900:22:140:0060, 3510166900:22:140:0061, 3510100000:22:140:0009, яким державним реєстратором були виконанні (із зазначенням посади та місця роботи), який стан їх дій, з можливістю вилучення у паперовому та електронному вигляді. Копію ухвали надати слідчому, в провадженні якого знаходиться справа для виконання та вручення її відповідальній особі, на яку покладено обов`язок по її виконанню, роз`яснивши їй, що в разі невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів будуть застосовані положення ст. 166 КПК України.

Встановити строк дії цієї ухвали по 06.11.2023 включно.

Невиконання вимог ухвали слідчого судді, на тимчасовий доступ до речей і документів, є підставою для застосування положень ст. 166 КПК України, - проведення обшуку (примусове вилучення).

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда ОСОБА_1

СудКіровський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113295113
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —404/492/22

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 05.10.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 20.09.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

Ухвала від 02.11.2022

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні