Ухвала
від 07.09.2023 по справі 526/1255/23
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

Іменем України

07 вересня 2023 року

м. Київ

справа № 526/1255/23

провадження № 51-5271 впс 23

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши подання Полтавського апеляційного суду про направлення матеріалів кримінального провадження (справа № 526/1255/23) по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 Кримінального кодексу України (далі - КК України), з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

встановив:

До Касаційного кримінального суду у складіВерховного Суду в порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК України) надійшло вищевказане подання яке мотивовано тим, що до Гадяцького районного суду Полтавської області надійшло кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України. Однак, у цьому суді станом на 26 липня 2023 року працює лише одна суддя ОСОБА_5 , яка приймала рішення у вказаному кримінальному провадженні під час досудового розслідування. Крім того, до Полтавського апеляційного суду надійшло клопотання прокурора про направлення цього кримінального провадження до Верховного Суду для вирішення питання щодо його передачі до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області, оскільки місцем вчинення кримінального правопорушення та місцем проживання обвинуваченого та всіх свідків є Шосткинський район Сумської області.

Учасники судового провадження належним чином повідомлені про день і час розгляду подання, проте в судове засідання вони не з`явилися, клопотань про відкладення розгляду не надійшло, що не перешкоджає розгляду цього подання.

Перевіривши доводи, наведені у поданні, дослідивши інші матеріали, надані на розгляд суду касаційної інстанції, колегія суддів дійшла висновку, що подання підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Згідно із ч. 1 ст. 32 КПК України визначено, що кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення.

Відповідно до вимог, передбачених ч. 1 ст. 34 КПК України, кримінальне провадження може бути передано на розгляд до іншого суду, якщо: до початку судового розгляду виявилося, що кримінальне провадження надійшло до суду з порушенням правил підсудності; після задоволення відводів (самовідводів) чи інших випадках неможливо утворити склад суду для судового розгляду; обвинувачений чи потерпілий працює або працював у суді, до підсудності якого належить здійснення кримінального провадження; ліквідовано суд або з визначених законом підстав припинено роботу суду, який здійснював судове провадження.

Разом із цим, абзацом 6 вищезазначеної статті передбачено, що до початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 34 КПК України питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого, вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п`яти днів із дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України № 2102-ІХ від 24 лютого 2022 року, в Україні на 30 діб введено воєнний стан, строк дії якого в подальшому було продовжено.

Як убачається з матеріалів провадження, 21 квітня 2023 року, на підставі розпорядження голови Верховного Суду від 22 березня 2022 року № 13/0/9/22, яким змінено територіальну підсудність судових справ Середино-Будського районного суду Сумської області, до Гадяцького районного суду Полтавської області надійшов обвинувальний акт № 12023200630000077 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України.

Згідно з протоколом щодо неможливості автоматизованого розподілу справи між суддями Гадяцького районного суду Полтавської області від 26 липня 2023 року, визначення судді для розгляду вказаного кримінального провадження не відбулося у зв`язку із недостатньою кількістю суддів для розподілу справи.

Так, у Гадяцькому районному суді Полтавської області станом на 26 липня 2023 року працює 1 суддя ОСОБА_5 , яка, відповідно до вимог ч. 1 ст. 76 КПК України, не може брати участь у розгляді справи, оскільки приймала рішення у цьому кримінальному провадженні під час досудового розслідування.

Крім того, як убачається з матеріалів кримінального провадження, обвинувачений ОСОБА_4 , представник потерпілої сторони та всі свідки проживають у Шосткинському районі Сумської області, що відноситься до територіальної юрисдикції Шосткинського міськрайонного суду Сумської області. Вказане в умовах введеного воєнного стану в Україні може ускладнити їх прибуття до Гадяцького районного суду Полтавської області.

У зв`язку із цими виключними обставинами, з метою забезпечення оперативності та ефективності розгляду кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку про наявність передбачених законом підстав для його передачі з Гадяцького районного суду Полтавської області до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає за необхідне задовольнити подання Полтавського апеляційного суду та направити кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області для його розгляду по суті.

Керуючись ст. 34 КПК України, Суд

постановив:

Подання Полтавського апеляційного суду задовольнити.

Матеріали кримінального провадження (справа № 526/1255/23) стосовно ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України, направити для розгляду із Гадяцького районного суду Полтавської області до Шосткинського міськрайонного суду Сумської області.

Ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113324577
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —526/1255/23

Вирок від 10.10.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

Окрема думка від 18.08.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 18.08.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні