Вирок
від 10.10.2023 по справі 526/1255/23
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/1255/23

Провадження № 1-кп/589/704/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2023 року

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Шостка кримінальне провадження по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Шостка Сумської області, громадянина України, з професійно-технічною освітою, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

- у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

20.03.2023 близько 10:00 год, ОСОБА_4 на власному мотоблоці марки «Кентавр», серійний номер 880201, з саморобним причепом, без реєстраційних номерів, приїхав на поле, засіяне кукурудзою, що розташоване між с. Очкине та с. Журавка Шосткинського району Сумської області. Перебуваючи на вищевказаному полі, шляхом вільного доступу, діючи в умовах воєнного стану, ОСОБА_4 , користуючись тим, що за його діями ніхто не спостерігає, скоїв крадіжку качанів кукурудзи, попередньо очистивши її від листя. Викрадені качани кукурудзи ОСОБА_4 завантажив на причеп свого мотоблока, більша частина яких знаходилась в шести мішках з полімерного матеріалу.

Таким чином, ОСОБА_4 виконав усі необхідні дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, але рухаючись у напрямку свого дому, з території вищевказаного поля, був виявлений працівником ПП «Агрофірма «Журавка», у зв`язку з чим злочин не було закінчено з причин, які не залежали від його волі.

20.03.2023 в ході проведення огляду місця події на полі поблизу с. Журавка Шосткинського району Сумської області, працівниками поліції виявлені та вилучені шість мішків з полімерного матеріалу, наповнені качанами кукурудзи, загальною вагою 155 кг. Вага зерна кукурудзи сорту «Си Чорінтос 290» 3-го класу без початків склала 135 кг, вартістю 945 грн.

Таким чином ОСОБА_4 намагався завдати матеріальні збитки ПП «Агрофірма «Журавка» на загальну суму 945,00 грн.

Допитаний в судовому засіданні ОСОБА_4 вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав повністю та показав, що дійсно вчинив правопорушення за наведених в обвинувальному акті обставин. Так, 20 березня цього року він з розмови з сусідами дізнався, що поблизу села є поле з кукурудзою, начеб то покинуте власниками, і там мешканці села ламають собі кукурудзу. Після цього він поїхав на мотоблоці з причепом на це поле, наламав кукурудзи, а коли їхав додому, то його зупинив охоронець поля і викликав поліцію. Про вчинене шкодує, просить суворо не карати.

Представник потерпілого надав заяву, в якій просив розглядати справу за його відсутності, зазначив, що претензій морального та матеріального характеру до обвинуваченого він не має.

Відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України за клопотанням прокурора та за згодою обвинуваченого, судом визнано недоцільним дослідження доказів щодо фактичних обставин, які ніким не оспорюються. При цьому судом з`ясовано чи правильно учасники кримінального провадження розуміють зміст цих обставин, чи добровільною та істинною є їх позиція, а також їм роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини у апеляційному порядку.

Заслухавши обвинуваченого, дослідивши матеріали, що характеризують особу обвинуваченого, суд вважає, що дії ОСОБА_4 необхідно кваліфікувати за ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України як закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинений в умовах воєнного стану.

Призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_4 , суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке є тяжким злочином, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, одружений, за місцем проживання скарг на нього не надходило, на обліку у лікаря нарколога та психіатра не перебуває, є інвалідом третьої групи.

Крім зазначеного, суд враховує обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Обставинами, які пом`якшують покарання, суд, згідно із ст. 66 КК України, визнає: повне визнання обвинуваченим своєї вини, щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, що відповідно до ст. 67 КК України обтяжують покарання, судом не встановлено.

З урахуванням наведеного та виходячи з принципів законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання, з урахуванням особи обвинуваченої, наявності декількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, відсутність обставин, що обтяжують покарання, суд вважає можливим призначити ОСОБА_4 покарання за ч. 4 ст. 185 КК України із застосуванням ст. 69 КК України, а саме: перейти до іншого, більш м`якого виду основного покарання, не зазначеного в санкції ч. 4 ст. 185 КК України, у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Саме таке покарання, на думку суду, буде необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого, буде цілком відповідати тяжкості вчиненого кримінального правопорушення і особі обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді, підлягає скасуванню.

Цивільний позов не заявлено.

Питання речових доказів слід вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

Судові витрати слід покласти на обвинуваченого.

Керуючись ч. 3 ст. 349, ст. ст. 368, 370, 374 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України, та призначити йому покарання, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.

Скасувати арешт майна, накладений ухвалою слідчого судді Гадяцького районного суду Полтавської області від 23.03.2023 № 526/909/23 (провадження № 1-кс/526/208/23).

Речові докази:

- мотоблок «Кентавр» (серійний номер 880201) з саморобним причепом, що переданий на зберігання обвинуваченому залишити останньому;

- початки кукурудзи, загальною вагою 155 кг, що знаходяться в шести полімерних мішках та передані на зберігання потерпілому залишити останньому.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 566 грн 34 коп. в рахунок відшкодування вартості проведеної експертизи.

Вирок може бути оскаржений до Сумського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шосткинський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано, а при оскарженні вироку - якщо його не скасовано - після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Обвинуваченому, потерпілому роз`яснюється право подати клопотання про помилування, право ознайомитися із журналом судового засідання і подати на нього письмові зауваження.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено10.11.2023
Номер документу114773933
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —526/1255/23

Вирок від 10.10.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Прачук О. В.

Ухвала від 07.09.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Чистик Андрій Олегович

Окрема думка від 18.08.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 18.08.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 05.05.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

Ухвала від 01.05.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Тищенко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні