Ухвала
від 08.09.2023 по справі 538/1526/23
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/1526/23

Провадження № 2-о/549/39/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2023 рокуЧорнухинський районний суд Полтавської області в складі: Головуючого - судді Глущенко Н.М., присяжних: Ведь О.М. Кір`янова С.О., за участю секретаря судового засіданняЗуб Р.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Чорнухи цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 заінтересовані особи управління соціального захисту населення Миргородської міської ради, Токарівський психоневрологічний інтернат Миргородського району Полтавської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

установив:

ОСОБА_1 звернулася до Лохвицького районного суду Полтавської області із зазначеним клопотанням, в якому просила постановити рішення про продовження строку дії рішення Київського районного суду м.Полтави від 15.05.2020 року про визнання фізичної особи недієздатною.

На підставі розпорядження голови Лохвицького районного суду від 09.08.2023 вказана заява передана до Чорнухинського районного суду для розгляду.

Свої заявлені вимоги ОСОБА_1 мотивувала тим, що Київського районного суду м.Полтави від 15.05.2020 року ОСОБА_2 визнано недієздатним та призначено її опікуном над недієздатним ОСОБА_2 .

На даний час строк дії рішення суду закінчився.

Зазначає, що на цей момент існують об`єктивні підстави для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, оскільки він є особою з інвалідністю І- групи, в зв`язку з хронічним психічним розладом він не здатний усвідомлювати значення своїх дій те керувати ними, потребує постійного догляду на нагляду.

Просила призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 в подальшому продовжити строку дії Київського районного суду м.Полтавивід 15.05.2020року про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явилася, просила провести розгляд клопотання без її участі.

Представник заінтересованої особи управління соціального захисту населення Миргородської міської ради Полтавської області в судове засідання не з`явився.

Представник заінтересованої особи Токарівського психоневрологічного інтернату Миргородського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву в які просив розглянути справу без участі представника заінтересованої особи.

З огляду на те, що розгляд справи відбувався у відсутність сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов такого.

Як передбачено ч.8 ст.300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Згідно з ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

За приписами ч.1 ст.299 ЦПК України, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідностісудможе призначити відповідну експертизу.

Відповідно до ст.105 ЦПК України призначення експертизи для встановлення психічного стану особи за клопотанням хоча б однієї сторони є обов`язковим.

Доказом обставин, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними є відповідний висновок судово-психіатричної експертизи, який може бути виконаний експертами лише на підставі відповідного судового рішення.

З огляду на те, що для встановлення психічного стану ОСОБА_2 потрібні спеціальні знання в галузі психіатрії для визначення необхідності продовження дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, суд дійшов висновку про призначення судово-психіатричної експертизи, проведення якої доручити експертам Полтавській філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Згідно з п.5 ч.1 ст.252ЦПКУкраїни суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення експертизи.

Оскільки на проведення експертизи потрібен час, до закінчення її проведення провадження у справі відповідно до п.5 ч.1 ст.252ЦПКУкраїни слід зупинити.

Відповідно дост.7 Закону України «Про судову експертизу»виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз. Проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Полтавській філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України», яка є державною спеціалізованою установою.

Керуючись ст.298ч.1,252 ЦПК України, суд,

Ухвалив:

Призначити у справі за клопотанням ОСОБА_1 заінтересовані особи управління соціального захисту населення Миргородської міської ради, Токарівський психоневрологічний інтернат Миргородського району Полтавської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, на вирішення якої поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-яким психічним захворюванням, іншим стійким психічним розладом?

2.Чи здатний ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавській філіїсудово-психіатричнихекспертиз державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричнихекспертиз тамоніторингу наркотиківМОЗ України» (36013,м.Полтава, вул. Медична,1).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст.384,385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи №538/1526/23 за клопотанням ОСОБА_1 заінтересовані особи управління соціального захисту населення Миргородської міської ради, Токарівський психоневрологічний інтернат Миргородського району Полтавської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Роз`яснити сторонам передбачені ст. 109 ЦПК України наслідки ухилення від участі в експертизі.

Провадження у справі зупинити до отримання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбаченоЦПК України.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя Н.М.Глущенко

Присяжні: О.М.Ведь

С.О.Кір`янова

Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113325252
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —538/1526/23

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні