Рішення
від 08.02.2024 по справі 538/1526/23
ЧОРНУХИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа №538/1526/23

Провадження№2-о/549/5/24

РІШЕННЯ

Іменем України

08 лютого 2024 рокуЧорнухинський районний суд Полтавської області

у складі:головуючої - судді Глущенко Н.М.

присяжних Ведь О.М., Кір`янової С.О

за участю:секретаря судового засідання Зуб Р.В.

захисника Руль М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду селища Чорнухи у режимівідеоконференції задопомогою он-лайнсервісу зв`язку«EASYCON» цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 заінтересовані особи управління соціального захисту населення Миргородської міської ради, Токарівський психоневрологічний інтернат Миргородського району Полтавської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

установив:

ОСОБА_1 звернулася до Чорнухинського районного суду Полтавської області із зазначеним клопотанням, в якій просила продовжити строк дії рішення Київського районного суду м.Полтави від 15.05.2020 року про визнання фізичної особи недієздатною.

Заява обґрунтована тим, що рішенням Київського районного судум.Полтавивід 15.05.2020року ОСОБА_2 визнано недієздатним, встановлено над ним опіку та призначено опікуном ОСОБА_1 .

Зазначає, що на цей момент існують об`єктивні підстави для продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним, оскільки він страждає хронічним психічним розладом у вигляді важкої розумової відсталості, наявний у нього психічний розлад позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Просить продовжити строк дії рішення Київського районного судум.Полтавивід 15.05.2020року до двох років.

На підставі розпорядження голови Лохвицького районного суду №14 від 09.08.2023 вказана заява передана до Чорнухинського районного суду для розгляду (а.с.10).

Ухвалою Чорнухинського районного суду Полтавської області від 14.08.2023 у справі відкрито провадження (а.с.14).

08 вересня 2023 року ухвалою Чорнухинського районного суду у справі призначено судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , провадження у справі зупинено (а.с.25-27).

Ухвалою Чорнухинського районного суду Полтавської області від 24.01.2024 провадження у справі відновлено (а.с.51-52).

Заявник в судовезасідання нез`явилася,надала досуду заяву,в якійпросила розглянути справу без її участі, заявлені вимоги підтримує.

Представник Токарівського психоневрологічного інтернату в судове засідання не з`явився, просив розгляд справи провести за його відсутності, заперечення щодо задоволення заявлених вимог відсутні.

Представник особи, стосовно якої розглядається клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, адвокат Руль М.І. в судовому засіданні підтримала заявлені вимоги, що викладені в клопотанні, та просила їх задовольнити.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на таке.

Згідно з ч.1 ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч.1 ст.40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

За змістом ст 300 ЦПК України у рішенні суду про визнання особи недієздатною, слід визначити строк його дії, як ий не може перевищити двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку який не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Судом встановлено, що рішенням Київського районного суду м. Полтави від 15.05.2020 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,було визнанонедієздатним та встановлено над недієздатним ОСОБА_2 опіку та призначено його опікуном ОСОБА_1 (а.с.6).

Згідно довідки виконавчого комітету Лохвицької міської ради №84 від 30 червня 2021 року ОСОБА_2 зареєстрований в АДРЕСА_1 . (а.с.5).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №1 від 02.01.2024 Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України», ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час виявляє ознаки стійкого хронічного психічного розладу, а саме вродженого недоумства рівня важкої розумової відсталості з судомним синдромом.

Ступінь вираженості наявного у підекспертного стійкого хронічного психічного розладу позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними на даний час.(а.с.43-49).

З огляду на викладене, оскільки внаслідок психічного розладу ОСОБА_2 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, є підстави для продовження строку дії рішення Київського районного судум.Полтавивід 15.05.2020року про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

Керуючись ст 265-268, 299, 300 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Клопотання ОСОБА_1 заінтересовані особи управління соціального захисту населення Миргородської міської ради, Токарівський психоневрологічний інтернат Миргородського району Полтавської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, задовольнити.

Продовжити строк дії рішення Київського районного суду м.Полтави від 15 травня 2020 року про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, строком на два роки.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 12 лютого 2024 року.

Суддя Н.М.Глущенко

Присяжні О.М.Ведь

С.О.Кір`янова

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116948509
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —538/1526/23

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Рішення від 08.02.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Чорнухинський районний суд Полтавської області

Глущенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні