Рішення
від 06.09.2023 по справі 757/12061/21-ц
БАГЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

№ 757/12061/21-ц

№ 2/207/92/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2023 року Баглійський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Подобєд О.К.

при секретарі Пильовій І.О.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача-2 Сказко О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кам`янське цивільну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Фарби Колорит» до ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Інтернет Інвест», про припинення порушення прав інтелектуальної власності,

ВСТАНОВИВ:

Представники ТОВ «Фарби Колорит» звернувся до суду з уточненою позовною заявою до ОСОБА_2 (відповідач-1), ТОВ «Інтернет Інвест» (відповідач-2), про припинення порушення прав інтелектуальної власності.

В обґрунтування уточнених позовних вимог зазначив, що основним видом діяльності ТОВ «Фарби Колорит» є виробництво фарб, лаків і подібної продукції, друкарської фарби та мастик (код КВЕД 20.30). Крім цього, ТОВ «Фарби Колорит» є власником прав інтелектуальної власності на ряд торговельних марок, зокрема і на торговельну марку (знак для товарів і послуг) « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 від 15.05.2006 р. Торговельна марка «Kolorit» за свідоцтвом України № НОМЕР_1 від 15.05.2006 р. зареєстрована для товарів і послуг у 1, 2, 3, 17, 19, 35, 37, 39, 42 класах Міжнародної класифікації товарів і послуг (далі МКТП). Таким чином, ТОВ «Фарби Колорит» є власником виключних майнових прав на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для зазначених вище товарів і послуг і має виключне право перешкоджати неправомірному використанню торговельної марки, в тому числі забороняти таке використання іншим особам. За результатами пошуку в мережі Інтернет, їм стало відомо про існування сайту kolorit-decor.com.ua, в доменному імені та контенті якого використовується торговельна марка « ІНФОРМАЦІЯ_1 » без відповідного дозволу правовласника. В подальшому здійснивши пошук інформації стосовно власника веб-сайта (реєстранта) та реєстратора доменного імені kolorit-decor.com.ua Товариством було встановлено, що станом на 05.11.2020 р. реєстратором вказаного доменного імені є ТОВ «Інтернет Інвест». Після відкриття провадження у справі та витребування доказів у ТОВ «Інтернет-Інвест» стало відомим, що власником (реєстрантом) доменного імені kolorit-decor.com.ua є ОСОБА_2 . Тому ТОВ «Фарби Колорит» звертається з позовом до ОСОБА_2 в частині неправомірного використання торговельної марки «Kolorit» в доменному імені ІНФОРМАЦІЯ_1 та на веб-сайтах ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки вважає, що саме ОСОБА_2 порушує права інтелектуальної власності позивача в цій частині позову. Отже, ОСОБА_2 здійснюється неправомірне використання торговельної марки «Kolorit» в доменному імені ІНФОРМАЦІЯ_1 та на веб-сайтах ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги повністю та просив їх задовольнити.

Відповідач-1 ОСОБА_2 та його представник позовні вимоги не визнали та просили відмовити в їх задоволенні з підстав, викладених у відзиві на позов. Зазначають, що відповідно до інформації наданої ТОВ «Інтернет-Інвест», процес замовлення послуг в системі по реєстрації доменних імен відбувається дистанційно через засоби мережі Інтернет і не вимагає надання документів, що засвідчують особу. Також ТОВ «Інтернет Інвест» зазначено, що реєстрація була замовлена не особисто ОСОБА_2 , а через реселлера на анкетні дані ОСОБА_2 . Отже, ОСОБА_2 реалізація продукції під торгівельною маркою позивача не здійснювалася. Твердження позивача про використання позначення, схожі настільки, що їх можна сплутати із торгівельною маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 ОСОБА_2 є безпідставними. За результатами пошуку в мережі Інтернет веб-сайти на веб-сторінках: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 відсутні данні щодо доступу до сайтів. Надали заяву про розгляд справи без їх участі.

Представник відповідача-2 ТОВ «Інтернет Інвест» в судовому засіданні позовні вимоги не визнала та просила відмовити в їх задоволенні з підстав, викладених у відзиві на позов. Зазначає, що ТОВ «Інтернет Інвест» лише надає послуги, що необхідні для технічного забезпечення делегування імені в частині ієрархічного адресного простору мережі Інтернет в інтересах Реєстранта. Створення сайту та розміщення на ньому інформації відносяться до процесу використання доменного імені, а не до його реєстрації. Реєстратор не несе відповідальності за використання доменних імен, зареєстрованих за його допомогою, а також за зміст будь-яких матеріалів на сайтах, що розміщені під цими іменами або на серверах служби. Реєстрант погодився з умовами публічного договору з ТОВ «Інтернет Інвест», одним із пунктів якого є: «Интернет-служба Imena.UA не несет никакой ответственности за использование доменных имен, зарегистрированных с ее помощью, а также содержание любых материалов на сайтах, публикуемых под такими доменными именами либо размещаемых на серверах службы». На теперішній час доменне ім`я kolorit-decor.com.ua було видалено і він перебуває в статусі RedemptionPeriod. Таким чином, позивачем не надано жодних доказів, які б підтверджували протиправну поведінку саме ТОВ «Інтернет Інвест».

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, дійшов до наступного висновку.

Статтею 263ЦПК України передбачено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні.

Згідно із статтями 12, 13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Відповідно до вимог статей 76-79 ЦПК України, доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір. Доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (ч.1 ст. 80 ЦПК України).

В судовому засіданні встановлені наступні обставини.

Основним видом діяльності ТОВ «Фарби Колорит» є виробництво фарб, лаків і подібної продукції, друкарської фарби та мастик (код КВЕД 20.30). Крім цього, ТОВ «Фарби Колорит» є власником прав інтелектуальної власності на ряд торговельних марок, зокрема і на торговельну марку (знак для товарів і послуг) « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за свідоцтвом України № НОМЕР_1 від 15.05.2006 року.

Торговельна марка «Kolorit» за свідоцтвом України № НОМЕР_1 від 15.05.2006 р. (заявка №20040606632 від 25.06.2004р.) зареєстрована для товарів і послуг у 1, 2, 3, 17, 19, 35, 37, 39, 42 класах Міжнародної класифікації товарів і послуг (далі МКТП).

Згідно ст. 492 ЦК України, торговельною маркою може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень, які придатні для вирізнення товарів (послуг), що виробляються (надаються) однією особою, від товарів (послуг), що виробляються (надаються) іншими особами. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, літери, цифри, зображувальні елементи, комбінації кольорів.

За приписами ст. 494 ЦК України, набуття права інтелектуальної власності на торговельну марку засвідчується свідоцтвом. Умови та порядок видачі свідоцтва встановлюються законом. Обсяг правової охорони торговельної марки визначається наведеними у свідоцтві її зображенням та переліком товарів і послуг, якщо інше не встановлено законом.

У відповідності до положень п.4 ст.1 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», торговельна марка - це позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб.

Таким чином, ТОВ «Фарби Колорит» є власником виключних майнових прав на торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » для зазначених вище товарів і послуг і має виключне право перешкоджати неправомірному використанню торговельної марки, в тому числі забороняти таке використання іншим особам.

За результатами пошуку в мережі Інтернет, позивачу стало відомо про існування сайту kolorit-decor.com.ua, в доменному імені та контенті якого використовується торговельна марка « ІНФОРМАЦІЯ_1 » без відповідного дозволу правовласника. В подальшому здійснивши пошук інформації стосовно власника веб-сайта (реєстранта) та реєстратора доменного імені kolorit-decor.com.ua, позивачем було встановлено, що станом на 05.11.2020 р. реєстратором вказаного доменного імені є ТОВ «Інтернет Інвест».

Отже, на думку позивача ТОВ «Фарби Колорит», ОСОБА_2 неправомірно використовує торговельну марку « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в доменному імені ІНФОРМАЦІЯ_1 та на веб-сайтах ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , чим порушує права інтелектуальної власності позивача.

Як встановлено судом, ТОВ «Інтернет Інвест» надають послуги, що необхідні для технічного забезпечення делегування імені в частині ієрархічного адресного простору мережі Інтернет в інтересах Реєстранта. Створення сайту та розміщення на ньому інформації відносяться до процесу використання доменного імені, а не до його реєстрації. Реєстратор не несе відповідальності за використання доменних імен, зареєстрованих за його допомогою, а також за зміст будь-яких матеріалів на сайтах, що розміщені під цими іменами або на серверах служби. Реєстрант погодився з умовами публічного договору з ТОВ «Інтернет Інвест», одним із пунктів якого є: «Интернет-служба Imena.UA не несет никакой ответственности за использование доменных имен, зарегистрированных с ее помощью, а также содержание любых материалов на сайтах, публикуемых под такими доменными именами либо размещаемых на серверах службы».

17 листопада 2022 року судом було винесено ухвалу про витребування у ТОВ «Інтернет Інвест» даних щодо власника доменного імені ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На виконання зазначеної ухвали суду, ТОВ «Інтернет Інвест» надано інформацію, згідно якої вбачається, що власником (реєстрантом) доменного імені kolorit-decor.com.ua є ОСОБА_2 . Також, станом на 23.06.2022 року доменне ім`я kolorit-decor.com.ua було видалено і воно перебуває в статусі RedemptionPeriod, оскільки реєстрант доменного імені (власник) не оплатив послуги за продовження домену « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на наступний період.

Окрім того, відсутні докази на підтвердження того, що ОСОБА_2 здійснював реалізацію продукції під торгівельною маркою позивача. За результатами пошуку в мережі Інтернет веб-сайти на веб-сторінках: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 відсутні данні щодо доступу до сайтів.

Відповідно до ст.89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позивачем ТОВ «Фарби Колорит» не надано належних та допустимих доказів на підтвердження порушення з боку відповідачів прав інтелектуальної власності, а отже вимоги позивача є необґрунтованими і такими, що не підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Так, як у задоволенні позову відмовлено повністю, відповідно на підставі статті 141 ЦПК України, судові витрати на відповідачів не покладаються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76-78, 81, 141, 263-265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенніпозовних вимогТовариства зобмеженою відповідальністю«Фарби Колорит»до ОСОБА_2 ,Товариства зобмеженою відповідальністю«Інтернет Інвест»,про припиненняпорушення правінтелектуальної власності відмовити в повному обсязі.

Судові витрати покласти на позивача.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційного скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 15 вересня 2023 року.

Суддя Подобєд О.К.

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено12.09.2023
Номер документу113341584
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення порушення прав інтелектуальної власності

Судовий реєстр по справі —757/12061/21-ц

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 24.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Пищида М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні