Ухвала
від 08.09.2023 по справі 755/536/21
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/536/21

Провадження №: 6/755/880/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"08" вересня 2023 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі:

головуючої судді - Марфіної Н.В.,

за участі секретаря - Булгакової Є. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві заяву про залучення до участі у справі правонаступника позивача, яка подана в межах розгляду цивільної справи за позовом Київського національного торговельно - економічного університету до ОСОБА_1 про відшкодування збитків (витрат за навчання), завданих Університету, -

у с т а н о в и в:

21 серпня 2023 року на адресу Дніпровського районного суду міста Києва надійшла заява Державного торговельно - економічного університету (ДТЕУ) про залучення до участі у справі правонаступника позивача, яка подана в межах розгляду справи за позовом Київського національного торговельно - економічного університету до ОСОБА_1 про відшкодування збитків (витрат за навчання), завданих Університету.

Відповідно до заявлених вимог, ДТЕУ просить суд: залучити до участі у справі №755/536/21 правонаступника Київського національного торговельно - економічного університету на Державний торговельно - економічний університет (ДТЕУ).

Свої вимоги обгрутновує тим, що розпорядженням КМУ від 06 жовтня 2021 року та наказу Міністерства освіти і науки України, Київський національний торговельно - економічний університет було реорганізовано шляхом поділу та утворення Державного торговельно - економічного університету та Одеського торговельно - економічного фахового коледжу.

Сторони в судове засідання не з`явились, причини неявки суду не повідомили.

Дослідивши матеріали справи та додані до заяви про залучення до участі у справі правонаступника докази, суд приходить до наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням Дніпровського районного суду міста Києва від 25 червня 2021 року, позовну заяву Київського національного торговельно-економічного університету до ОСОБА_1 про відшкодування збитків завданих Університету - задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Київського національного торговельно-економічного університету суму боргу у розмірі 132596 (сто тридцять дві тисячі п`ятсот дев`яносто шість) гривень 81 копійку. (а. с. 79-86)

Постановою Київського апеляційного суду від 16 листопада 2021 року, рішення Дніпровського районного суду міста Києва від 25 червня 2021 року залишено без змін. (а. с. 117-125)

Відповідно до частини першої статті 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Судом встановлено, що 06 жовтня 2021 року Кабінетом Міністрів України винесено розпорядження №1298-р «Про реорганізацію Київського національного торговельно - економічного університету», відповідно до якого, погодилося з пропозицією Міністерства освіти і науки щодо реорганізації Київського національного торговельно - економічного університету шляхом поділу та утворення Державного торговельно - економічного університету та Одеського торговельно - економічного фахового коледжу з віднесенням їх до сфери управління Міністерства освіти і науки.

19 листопада 2021 року Міністерство освіти і науки України видало наказ №1252 «Про реорганізацію Київського національного торговельно - економічного університету», яким створено комісію з реорганізації Київського національного торговельно - економічного університету.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, 31.01.2022 року було зареєстровано Державний торговельно - економічний університет.

Згідно розподільчого балансу Київського національного торговельно - економічного університету, складеного комісією з комісію з реорганізації Київського національного торговельно - економічного університету, Державний торговельно - економічний університет є правонаступником Київського національного торговельно - економічного університету в якості позивача та/або стягувача у всіх судових справах та виконавчих провадженнях.

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку із вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки правопопередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

В позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Тобто, підставою для заміни сторони, а саме процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, у наслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

За правилами статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: правонаступництва.

Враховуючи ту обставину, що в межах розгляду цивільної справи №755/536/21 за позовом Київського національного торговельно - економічного університету до ОСОБА_1 про відшкодування збитків (витрат за навчання), завданих Університету було постановлено судове рішення, суд вбачає за необхідне замінити стягувача у зобов`язанні, які виникли на підставі судового рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.55, 353-355 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Заяву про залучення до участі у справі правонаступника позивача, яка подана в межах розгляду цивільної справи за позовом Київського національного торговельно - економічного університету до ОСОБА_1 про відшкодування збитків (витрат за навчання), завданих Університету - задовольнити.

Замінити стягувача Київський національний торговельно - економічний університет на Державний торговельно - економічний університет з примусового виконання рішення Дніпровського районного суду міста Києва №755/536/21 про стягнення з ОСОБА_1 на користь Київського національного торговельно-економічного університету суму боргу у розмірі 132596 (сто тридцять дві тисячі п`ятсот дев`яносто шість) гривень 81 копійку..

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали суду.

Учасник справи, якому повний текст ухвали суду не був вручений у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали складений 08.09.2023 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113379669
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків (витрат за навчання), завданих Університету

Судовий реєстр по справі —755/536/21

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Постанова від 16.11.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шкоріна Олена Іванівна

Рішення від 25.06.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 03.03.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні